Hozzon létre privát menedéket otthonában

  • Olvasási idő:10perc

Ha az élete hektikusnak és irányíthatatlannak tűnik, miért ne hozhatna létre egy privát menedéket, ahová elvonulhat, hogy kikapcsolódjon, olvasson, és menedéket találjon a külső behatolások elől ? Anélkül, hogy hozzáépítene a házához, találhat egy különleges helyet, amely csak az Öné. Kellemesen meg fog lepődni, milyen könnyű elmenekülni anélkül, hogy bárhová is elmenne.

A régebbi házakban a padlás eresze alá épített zugok és rések titkos, privát menedékhelyként szolgálnak. Egy lépcsőház alatti szekrény remek hely, ahol elrejtőzhet a világ elől. De ha új otthonban él, meg kell találnia a saját privát menedékhelyét.

A privát helynek nem kell kicsinek lennie, de a kedvenc dolgaival kell berendeznie. Ha arra vágyik, hogy egy könyvvel összegömbölyödjön, akkor legyen egy jó olvasólámpa, egy kényelmes szék és lábzsámoly, egy dús paplan vagy takaró, és egy hely, ahová egy hűsítő limonádét vagy egy csésze hangulatos teát tehet. Ha mindennapi álma, hogy egy meleg, habos kádban henyéljen, tegyen tompítókat a fürdőszobai lámpatestekre, gyújtson meg pár gyertyát, és legyen egy kis zene. Ha szüksége van egy helyre, ahova elvonulhat, hogy azt csinálja amit szeret, valósítsa meg !

Mindenkinek megvan a saját elképzelése arról, hogy milyen legyen a privát tér. Olvasson tovább, hogy megtalálja az Önnek megfelelő ötletet a saját szentélyének megteremtéséhez.

Csendes sarok az olvasáshoz

Ha megkérdez valakit, hogy mit szeretne csinálni a szabadidejében, kétségtelenül sokan azt válaszolnák, hogy szívesen leülnének egy jó könyvvel, egy jó itallal és egy megszakítás nélküli órát eltöltve. Ez nem is lehet olyan nehéz, nem igaz ? De mikor volt utoljára ilyen luxusban része ? Sokkal könnyebb lesz élvezni egy ilyen privát időt, ha van egy különleges hely, ahol ezt megteheti.

Hangulatos sarok az olvasáshoz
Hangulatos sarok az olvasáshoz

Nézzen körül otthonában. Van egy tartalék ruhásszekrénye, vagy egy hálószoba vagy dolgozószoba csendes sarka ? Valami olyan hely, ahol nem zavarja meg a telefoncsörgés vagy a számítógép, amelyik üzenetekkel bombáz.

Legyen nagyon óvatos, hogy hova helyez el egy kényelmes széket. Ha muszáj, úgy helyezze el, hogy a szék háttámlája a szoba közepe felé nézzen, hogy ki tudjon nézni az ablakon. Töltsön egy kis időt a kilátás megfelelő beállításával. Lehet, hogy meg kell nyírnia egy fa ágait, vagy ki kell egy szép balkonládát. De győződjön meg róla, hogy a kilátás megnyugtató és nem zavaró. A kényelmes szék mellé helyezzen egy kis asztalt, amely éppen elég nagy egy könyvnek, egy csészének és egy lámpának. Ne essen kísértésbe, hogy bármi mást tegyen az asztalra. Ne akarja, hogy bármi is elvonja a figyelmét.

Szerezzen be egy ottománt vagy lábzsámolyt az extra kényelem érdekében, és mindig legyen egy puha, mohair huzat a szék háttámláján, ha esetleg hűvös lenne. Ha már pontosan kialakította az olvasósarkot, csukja be az ajtót, kapcsolja ki a telefont, tegyen fel valami nyugtató zenét, és olvasson. És ne lepődjön meg, ha elszundít !

Magányos élet

Mindig öt perc alatt beugrik a zuhany alá és ki a zuhany alól ? Ha igen, akkor lemarad az élet egyik legcsodálatosabb, mégis egyszerű öröméről: a fürdőzésről.

A pihentető és megnyugtató hangulat megteremtése érdekében fordítson különös figyelmet a fürdőszobája világítására. Szereljen fel egy fényerőszabályzó kapcsolót a felső lámpatestre, vagy helyezzen el egy kis lámpát a pulton. Ha van hely egy csillárnak a feje fölött, a kis izzók csillogása és fénye különleges hangulatot teremt. Győződjön meg róla, hogy van a közelben rádió vagy magnó, hogy a háttérben gyönyörű zene hangjaival lazulhasson. Semmi hangos és zavaró, inkább nyugtató és érzéki.

Csodálatos a fürdőzés hangulatát a kád körül, a pultokon vagy akár a padlón lévő dobozokban elhelyezett gyertyákkal megteremteni. Ha illatgyertyákat használ, ügyeljen arra, hogy ne keverjen túl sok illatot. Találjon egyet, amelyik tetszik, és koncentráljon egy illatra. Legyen készenlétben egy luxus habfürdő vagy fürdőolaj, amelyet a vízbe önthet. A buborékok szórakoztatóan fognak kinézni és érződni, ahogy az olaj puhává varázsolja a bőrét, és talán ki sem akar majd szállni belőle.

Mindenképpen fektessen be néhány csodálatos, puha, vastag szállodai méretű törölközőbe. Amikor kiszáll, be tudja majd burkolni magát, és magában tarthatja a meleget. Érdemes beszereznie egy luxus frottír vagy szatén fürdőköpenyt is. Ha elég nagy a fürdőszobája, akkor fontolja meg, hogy egy nyugágyat, padot vagy kényelmes széket helyezzen el a helyiségben. Ne feledje, minden arról szól, hogy olyan különleges teret hozzon létre, amelyben minden megtalálható, amit szeretet ad. Az ideje az Öné, és azt szeretné, hogy ez az idő tartós legyen.

Egy privát hely a hobbiknak

Időre és helyre vágyik, ahol írhatna egy kicsit ? Ha igen, akkor hozzon létre otthonában egy helyet csak erre a célra. Akár kézzel, akár számítógéppel ír, a helye legyen menedék a külső zavaró tényezők elől. Ha egy helyiség egy részén kell osztoznia, használjon térelválasztó paravánt, hogy elkülönítse a helyiségét a szoba többi részétől. Legyen íróasztal, kényelmes szék, jó fény és inspiráló kilátás. Győződjön meg róla, hogy van elég hely, hogy mindent szét tudjon teríteni. Meglátja, hogy az inspirációja szabadon fog áramlani.

A levélírás elveszett művészete feltámasztható egy szép íróasztalnál a hálószoba sarkában. Mivel manapság az e-maileken kívül olyan kevés az írásbeli kommunikáció, nagyon kevés családnak maradnak feljegyzések a szerettei életéről. Az utánunk következő generációk talán szívesen olvasnak majd az önök hőstetteiről és kalandjairól. Ossza meg ezeket másokkal leveleken keresztül, és kérje meg a címzettet, hogy őrizze meg az Ön számára.

Titkos művész, akinek nincs ideje arra, hogy megvalósítsa álmait ? Keressen egy olyan helyet, legyen az kicsi vagy nagy, ahol kedvére alkothat. Biztosítson helyet egy festőállvány felállításához, rendezze el a festékeit, pasztellkrétáit vagy ceruzáit úgy, hogy kényelmesen elférjenek, tartson a közelben egy naplót, hogy feljegyezhesse a napi eredményeit, legyen jó a megvilágítás, és gondoskodjon arról, hogy a térből csodálatos, inspiráló kilátás nyíljon. Ne feledkezzen meg egy nagy székről sem, hogy szemlélődjön a munkájáról. És eszébe se jusson mindent leszedni, amikor vissza kell térnie a való világba ! A privát elvonulási helye ott lesz, amikor csak lesz ideje visszatérni.

Egy hangulatos sarok tökéletes hely a kézimunka végzéséhez. A szöveteket vászonként használva alkosson műalkotásokat cérnával, fonallal vagy applikált tárgyakkal. Ne gondolja, hogy az ilyen elfoglaltságokkal töltött ideje elvesztegetett idő. Örökségeket fog létrehozni a jövő generációi számára, és a munka megérdemli az osztatlan figyelmét. Gyűjtse össze az összes kelléket egy helyre, és amikor csak tud, térjen vissza hozzájuk !

Szeret kikapcsolódni autó, repülőgép, vagy bármilyen más modellek építésével ? Akkor az Ön privát szentélye lehet a pince vagy a garázs egy erre a célra kialakított területe. De a tér nem kevésbé fontos vagy privát. Rendezzen be mindent úgy, hogy bármikor odamehessen, amikor csak tud. A rendezetten elhelyezett szerszámok, a kéznél lévő anyagok és a megfelelő megvilágítás teszi ezt az elvonulási helyet egyszerűen tökéletessé.

Engedjen magának pár órát

Ha csak hátradőlni és álmodozni vagy elmélkedni szeretne, a privát visszavonulásnak pont erre kell inspirálnia. A nagyszerű ötleteket a hétköznapi tevékenységek nyüzsgésétől távol töltött privát, zavartalan idő ihlette. Ne gondolja, hogy ez az idő elvesztegetett idő. Sőt, felfrissülve és inspiráltan fog nekivágni mindannak, ami Ön előtt áll.

Ahhoz, hogy a csendes elvonulás megnyugtató és személyes érzés legyen, olyan dolgokat kell összegyűjtenie, amelyek különlegesek az Ön számára. Még a legszerényebb és legtermészetesebb dolgok is kincsekké válnak, ha összegyűjti őket a különleges helyen. A privát elvonulásban olyan dolgoknak kell körülvennie Önt, amelyek kincset érnek és a belső énjéhez szólnak.

Gyűjtse össze a kincseit

Van olyan könyvgyűjteménye, amely megnyugvást ad Önnek ? Keressen helyet a legbecsesebbeknek az olvasósarok közelében. A kedvenc regények vagy versek arra inspirálhatják, hogy még többre vágyjon. Amikor letelepszik olvasni, a polcokra pillantva eszébe juthat, hogy mikor élvezte az olvasást azokban a különleges könyvekben, és csodálatos élménybe lehet része a legfrissebb kötettel.

A nagymamájától kapott kézzel készített takaró az egyik legértékesebb tulajdona ? Segít felidézni az együtt töltött idő csodálatos emlékeit ? Ha igen, ne tegye el a szekrénybe, nehogy tönkremenjen ! Tartsa kint, a kedvenc olvasószéke fölé terítve, hogy ezek a különleges emlékek mindig kéznél legyenek, amikor a sarokba pillant. És gondolkodjon azon, hogyan tud vele új emlékeket teremteni.

Elpakolta már a gyönyörű, csipkeszegélyes vászontörülközőket vagy hímzett terítőket ? Vegye ki őket a fiókokból, és találjon módot arra, hogy felhasználhassa őket a privát visszavonulásában. Akasszon díszített törölközőket a fürdőszobai mosdókagyló szélére vagy az éjjeliszekrényre. Használjon egy szép terítőt függönyként a fürdőszobában vagy az olvasósarok kis asztala fölött. Vagy helyezzen egy szép terítőt egy lámpaernyő fölé, hogy megszűrje a fényt. Imádni fogja a finom megjelenést, és sütkérezni fog az emlékekben, amikor a féltve őrzött darabokat újra megnézi.

Keretezze be a szerettei képeit

Semmi sem olyan megnyugtató, mint amikor azok vesznek körül, akiket szeret. És a bekeretezett fényképekkel a csendes, privát szentélye hozzájárulhat ehhez a jó közérzethez. Mit szólna ahhoz, ha összegyűjtené a fényképeket, mindegyiket fekete-fehérre másolná, egyszínű alátétre mattíttatná, és az elvonulóhelye falára helyezné őket ? Vagy gyűjtsön össze néhány fényképet, és helyezze őket dekoratív keretekbe egy oldalsó asztalra vagy az íróasztalra. Még ha egyedül is van, akkor is úgy fogja érezni, hogy támogatják és körülveszik a szerettei.

Válasszon ki egy színpalettát

Mivel a magánvisszavonulása célja, hogy kiszakítsa Önt a rohanó tevékenységeiből, olyan színeket válasszon a falakhoz, bútorokhoz vagy kiegészítőkhöz, amelyek segítenek megerősíteni, hogy a terület a pihenésre szolgál.

Válasszon nyugtató színeket

A fehér különösen megnyugtató és hűsítő szín, és lágy, egyszerű megjelenést kölcsönöz bármilyen felületnek. A fehér textúrás árnyalatú egyszerű huzatok vagy kárpitok szinte bárhol szépen mutatnak. Ha nem tudja lecserélni a kárpitot a darabokon, fontolja meg, hogy egy fehér vagy krémszínű gyapjú, vagy mohairkendőt dob egy nyüzsgő mintás huzat fölé. Meglepődne, milyen gyorsan átalakul a terület.

A finom pasztellszínek megnyugtató érzést keltenek, és a gyermekkorra emlékeztetnek, amikor minden puha és megnyugtató volt. Használja egy féltve őrzött, örökbecsű takaró színeit, hogy megadja a világ kis szegletének alaphangját. Ha nincs családi öröksége, pásztázza át a bolhapiacokat vagy a kiárusításokat, amíg meg nem találja azt, amelyik kellemes érzést kölcsönöz a térnek.

Válasszon színeket, amelyeket szeret

Az olvasásra szánt úri sarokban a sötét tengerészkék, a gesztenyebarna, az erdőzöld vagy a bordó adhatja meg az alaphangot a komoly elfoglaltságra. Hiszen a pihenés komoly munka, és nagyon komolyan kell venni ! Nehéz mahagóni polcok adhatnak helyet a könyvcímeknek, egy gyönyörű mohair kendő a szék háttámlájára, egy bögre kávéval, és semmi sem akadályozhatja meg, hogy élvezze ezt a csendes időt.

Ha az élénk, vidám színek inspirálnak, mindenképpen legyenek ezek a színek az elvonulásában. Senki sem mondta, hogy egy személyes térnek unalmasnak kell lennie ! A sárga felemelő és friss, a zöldek és a kékek megnyugtatóak, a piros pedig inspiráló ! Válassza azokat a színeket, amelyekkel a legjobban érzi magát.

Adjon hozzá dekoratív elemeket a teréhez

Még a falak festése nélkül is nyugtató és inspiráló színeket vihet a személyes terébe dekoratív kiegészítőkkel, virágokkal és képekkel. Válasszon olyan darabokat, amelyek hozzájárulnak az Ön által kialakítani kívánt tér pihentető és támogató hangulatához.

Szabaduljon meg a rendetlenségtől

Mindenképpen távolítson el mindent a kiválasztott térből, ami nem gazdagítja a területet. Semmi sem olyan zavaró, mint a rendetlenség, a felesleges papírok vagy a szemét. Mindentől szabaduljon meg, ami nem járul hozzá a terület nyugalmához és derűjéhez. A könyveket rendezetten kell elhelyezni, a papíroknak legyen helyük, a kiegészítőkkel pedig takarékosan kell bánni. Csak olyan dolgok maradjanak meg a privát visszavonultságban, amelyek funkcionálisak és praktikusak, és hozzájárulnak a jó közérzethez.

Ha minden a helyén van, az elvonulóhelye készen áll az Ön számára. Ez lesz az a hely, ahová vonzódni fog, amikor pihenni akar, amikor kényeztetni akarja magát, vagy amikor különleges érdeklődési körének szeretne utánajárni, vagy akár csak egyszerűen csak elvonulni a mindennapoktól.

Ne érezze magát dekadensnek vagy pazarlónak, amikor a privát területére vonul. Legyen hálás, hogy felismerte annak fontosságát, hogy időt szánjon arra, hogy felfrissüljön. Értékelje az egyedül töltött időt. Erősödjön meg mentálisan, fizikailag és érzelmileg. Az élete gazdagabb lesz tőle, és a környezete is fel fogja ismerni a hozzáállásában, és a személyiségében bekövetkezett változást.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....