Fejlesztések az építőiparban

  • Olvasási idő:5perc

Az új anyagok, a tervezési megközelítések, valamint a digitális technológia és a big data fejlődése az építőiparon belüli innovációs hullámot indítanak el. Íme pár fejlesztés a legizgalmasabb fejlemények közül.


Kapcsolódó cikkek


Új szigetelőanyag

A hatékony szigetelőanyag egyre fontosabbá válik az építőiparban. A falakon keresztül történő hőátadás általában közvetlenül az épületburkolaton keresztül, legyen az falazat, blokk vagy téglatest, a belső burkolathoz, például a gipszkartonhoz át vezet. Ezt a folyamatot “hőhídképződésnek” nevezik.

Jó szigetelésű aerogél
Jó szigetelésű aerogél

Az aerogél, a Nasa által a kriogén szigeteléshez kifejlesztett technológia az egyik leghatékonyabb hőszigetelő anyagnak számít, és az amerikai Thermablok spin-off cég adaptálta azt, üvegszálas mátrixban lévő, szabadalmaztatott aerogélt használva. Ez használható a külső, vagy belső szigetelésére, ami állítólag több mint 40 százalékkal növelheti a fal teljes R-értékét (a hőellenállás ipari mérőszáma).

Fotovoltaikus üvegezés

Az épületbe integrált fotovoltaikus üvegezés segíthet az épületek saját villamosenergia-termelésében azáltal, hogy az épület teljes burkolatát napelemmé alakítja. Vannak olyan vállalatok amelyek átlátható fotovoltaikus üvegeket kínálnak szerkezeti építőanyagként, ablakokat, homlokzatokat és tetőket alkotva. A technológia hatékonyan termel energiát még az északi fekvésű, függőleges falakon is. Amellett, hogy megtakarítást eredményez az energiaszámlákon és a betáplálási díjból származó bevételekből, és a költségei is csak minimális mértékben térnek el a hagyományos üveggel szemben, mivel az építési és a keretnek a költségei megmaradnak, míg a burkolat és az árnyékolórendszer költségei kiváltásra kerülnek.

Kinetikus járdalapok

A kinetikus energia egy másik fejlesztés alatt álló technológia. Pár cég olyan technológiát kínál, amely lehetővé teszi, hogy a padlóburkolatok hasznosítani tudják a lépések energiáját. Ez a technológia beltéren vagy kültéren, nagy forgalmú területeken használható, és elektromágneses indukciós eljárással és lendkerekes energiatárolással áramot termel a gyalogosok lépéseiből. A technológia leginkább olyan közlekedési csomópontokban alkalmazható, ahol nagy emberáradat halad át a járdán. Jelenleg a londoni Canary Wharf pályaudvar előtt is van egy ideiglenes létesítmény, amely az utcai lámpákat látja el energiával.

Sima gyaloglással is elektromos áram termelhető
Sima gyaloglással is elektromos áram termelhető

Egy olasz startup cég az utak mozgási energiájában rejlő lehetőségeket vizsgálja. A Lybra nevű technológiát fejlesztette ki, egy gumiszerű burkolatot, amely a mozgó járművek által termelt mozgási energiát elektromos energiává alakítja át. A Milánói Műszaki Egyetemmel együttműködésben kifejlesztett Lybra azon az elven működik, hogy a fékező autó mozgási energiát állít elő. A csúcstechnológia képes ezt az energiát összegyűjteni, elektromossággá alakítani és az elektromos hálózatba továbbítani. Az eszköz a közlekedésbiztonság javítása mellett korszerűsíti és elősegíti a közúti közlekedés fenntarthatóságát.

Szoftveres épületszimuláció

Bármely épület szerkezeti integritása csak annyira jó, amennyire az egyes részei. A részek illeszkedése, az anyagválasztás és az adott helyszín mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az épület hogyan fog működni normál vagy szélsőséges körülmények között. Az építőmérnököknek rengeteg alkatrészt kell integrálniuk az épülettervekbe, miközben meg kell felelniük az egyre szigorúbb biztonsági és kormányzati előírásoknak. Erre példa a Wembley Stadion boltívek forgókonzoljainak szerkezeti integritásával kapcsolatos munka, amelyet a Bennett Associates végzett az ANSYS szoftver segítségével, amely szimulálta a stadion feletti jellegzetes boltíveket tartó és mozgató konzolokra ható igénybevételeket.

3D tervezés

A tervezési innovációt az intelligens városok növekedése ösztönözte. A CyberCity3D (CC3D) egy térinformatikai modellezéssel foglalkozó innovátor, amely intelligens 3D épületmodellek előállítására specializálódott. Intelligens digitális 3D-s épületeket hoz létre, hogy a CC3D saját fejlesztésű szoftverével segítse az építészeti, mérnöki és építőipari ágazatot a tervezés és az adatok vizualizálásában és kommunikációjában. A modellek integrálhatók olyan 3D térinformatikai rendszerplatformokkal, mint az Autodesk és az ESRI, és képesek a 3D városi épületadatokat a Cesium nyílt építészeti virtuális 3D földgömbjére továbbítani. A rendszer adatokat szolgáltat a városi, energetikai, fenntarthatósági és formatervezési tervezéshez, és számos intelligens városi SaaS platformmal együttműködik.

Moduláris építkezés

A moduláris építés egyre népszerűbb, amikor az épületet a helyszínen kívül építik meg ugyanazokból az anyagokból és ugyanazon szabványok szerint, mint a hagyományos helyszíni építkezésen. Ez korlátozza a környezeti zavarokat, az alkatrészeket szükség szerint szállítja, és az építkezést logisztikai gyakorlattá alakítja. Emellett komoly fenntarthatósági előnyökkel is jár, a kevesebb járműmozgástól a kevesebb hulladékig.

Épp beemelnek egy helységet
Épp beemelnek egy helységet

Mivel az épület akár 70%-át komponensek formájában állítják elő, lehetővé teszi a folyamatos gyártást, és csak a szállítás felé való elmozdulást. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban alkalmazott kínai Broad Sustainable Building fejlesztő nemrégiben egy 57 emeletes felhőkarcolót fejezett be 19 munkanap alatt ezzel a módszerrel.

Építkezés felhőben

A felhőalapú építkezési technológia egy olyan rendszer, amely lehetővé teszi az építkezéseken az adatok távoli, valós idejű megosztását. Elsősorban mérnökök és építészek számára készült, amely digitalizálja az építési projektek rajzainak felülvizsgálati folyamatát, és jobb együttműködést tesz lehetővé. A felhőalapú együttműködési eszköz az acélgerendáktól kezdve a világítótestekig mindenre összpontosít. A rendszert arra használják, hogy az építkezés során felmerülő problémákat pdf-ekbe írják be, majd a felhasználók a szoftveren keresztül jelölhetnek ki feladatokat, vagy jegyzeteket adhatnak hozzá. A kísérletek során kiderült, hogy a hagyományos, papír alapú felülvizsgálati módszerekhez képest mintegy 60 százalékos költségmegtakarítás érhető el.

Eszköztérképezés

Az eszköztérképezés az üzemelő berendezésekre összpontosít, beleértve a fűtési és légkondicionáló, világítási és biztonsági rendszereket, és adatokat gyűjt a sorozatszámokból, firmware-ekből, műszaki feljegyzésekből, hogy mikor és ki szerelte be, majd az adatokat egy helyen egyesíti. A rendszer képes valós időben megmutatni a mérnököknek egy térképen, hogy a berendezéseket hol kell telepíteni, és miután az eszközök a dolgok internetének segítségével csatlakoznak a valós idejű rendszerhez, ezeket a weben, alkalmazáson és más távoli eszközökön és rendszereken keresztül is nyomon lehet követni. Segítségével az ügyfelek adatbázisokat hozhatnak létre az eszközök teljesítményéről, ami segíthet az épületek proaktív karbantartásában, valamint csökkentheti az épületek építési, és biztosítási költségeit.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik