Belsőépítészeti tippek

  • Olvasási idő:4perc

Ha nem is született azzal a képességgel, hogy egy szobát a bútorok elhelyezésével, a falikárpitokkal, a szőnyegekkel és az akcentusokkal együtt képzeljen el, ezt a képességet idővel fejlesztheti és csiszolhatja. Ismerje meg a lakberendezés alapjait, beleértve a tervezési elveket, a lakberendezési stílusokat és a lakberendezési kihívásokra adott válaszokat.

Belsőépítészet összehasonlítva a lakberendezéssel

A belsőépítészetet és a lakberendezést gyakran összekeverik, de a kifejezések nem teljesen felcserélhetők. A belsőépítészet olyan szakma, amely speciális iskolai és formális képzést igényel, beleértve a tértervezést, a bútortervezést és az építészetet. A lakberendező nem rendelkezik ilyen formális képzéssel, és egy tér esztétikájára és felületi megjelenésére összpontosít. Az, hogy kit alkalmazna, attól függ, hogy szerkezeti munkát vagy tértervezést kell-e végezni, vagy csak a dekoráció megtervezéséhez van szüksége valakire.

Első lépésként ki kell választania a lakberendezés stílusát. Ez elősegíti az egység és a harmónia tervezési elvét, az egész otthonra egy egységes témában gondolva. Ez lehet olyan egyszerű, mintha a formális helyett a shabby chic-et vagy a kortárs helyett a hagyományosat választaná. Innen tovább finomíthat egy konkrétabb stílusra, mint például a francia vidék, a toszkán vagy a modern viktoriánus.

Az egyensúly egy másik elv – a vizuális súly elosztása a szobában. Ezt megteheti szimmetrikusan, ahogyan a hagyományos belső terekben szokás, vagy aszimmetrikus egyensúlyban, ahogyan az alkalmi belső terekben látható.

Minden helyiségben kell lennie egy fókuszpontnak. Egy nappaliban ez lehet a kandalló vagy egy műalkotás. Méretével, színével vagy textúrájával különbözteti meg magát. A kontraszt és a változatosság vizuálisan érdekessé teszi a szobát. Tartsa szem előtt a ritmust az azonos színű, textúrájú vagy mintázatú elemek ismétlődésével, valamint a méretek vagy színek váltakozásával.

Színek

A színpaletta kiválasztása a belsőépítészet lényeges része. Bár az egyes helyiségekben lehet más stílus és színséma, gyakran az egész lakást szeretné összekötni velük. Vegye figyelembe a megfelelő színeket egy kis helyiséghez, valamint a színeket és mintákat egy nagy helyiséghez.

A színek megfelelő kiválasztása alapkövetelmény
A színek megfelelő kiválasztása alapkövetelmény

Minták

A minták keverése a lakberendezés egyik legfontosabb része. A mintáknak nem kell egyezniük, de ki kell egészíteniük és össze kell hangolniuk egymást. Ez a színek, a méret és a méretarány figyelembevételével történik.

Minták a szobában
Minták a szobában

Tippek a dekorációhoz

A fő csapda, amely csapdába ejti a képzetlen dekoratőröket, a szerkesztés. Egy jó lakberendező képes átvizsgálni egy szobát, és megérti, hogy mely tárgyak működnek egy helyiségben, és mikor van valamiből túl sok, vagy mi az aminek ízlésesnek kell lennie, vagy díszítést igényel. Néhány tipp ezen a téren eldöntheti, hogy a szobát milyen dizájnnal alakítja ki.

Az egyik olyan szobaelem, amelyre általában jól jön egy szakértői szem, az a párnák elhelyezése. A párnák szép hangsúlyt adhatnak a szoba színvilágához, vagy bizonyos esetekben akár a szoba fókuszpontját is létrehozhatják. Néhányan azonban hajlamosak túlzásba vinni a párnák használatát. Kerülje a kanapé olyan mértékű túlterhelését, hogy a vendégnek az összes párnát el kelljen mozdítania, csak hogy leülhessen.

A műalkotások kiválasztása fontos lehet egy szoba számára, de ugyanilyen fontos az is, hogy hogyan helyezi ki azokat. Egy ökölszabály szerint a falikárpitokat szemmagasságban kell elhelyezni. Hasonlóképpen fontos, hogy milyen magasra állítsa a csillárt. Gyakori hiba, hogy az emberek túl magasra vagy a mennyezethez közel akasztják a csillárt. Engedje elég alacsonyra, hogy fényt hozzon a szobába, és észrevegyék. Ha egy asztal fölé akasztja, ügyeljen arra, hogy amikor felül az asztaltól, az Ön vagy a magasabb vendégek ne tudjanak beleütközni.

A bútorok nagy beruházást jelentenek, és a szobadekoráció költségvetésének nagy részét teszik ki. Ha szűkös a költségvetése, vannak olyan elemek, amelyekre érdemes spórolnia. A két legfontosabb bútordarab – valószínűleg azok, amelyeket a legtöbbet használnak – a kanapé és az ágy. Ezekre a darabokra költsön többet. Spóroljon a szőnyegeken, a hangsúlyos asztalokon és a faliképeken. A magas árú és az olcsóbb opciók keveréke egy olyan trükk, amely a szobát stílusossá teszi anélkül, hogy a pénztárcáját teljesen kiürítené.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik