Fizikai terek tervezése a virtuális világ támogatására

  • Olvasási idő:3perc

Napjainkban a társadalom minden aspektusa egyre inkább digitalizálódik. Összekapcsoltságunk és az információk keresésének és továbbításának sebessége miatt egyre inkább hozzászoktunk ahhoz, hogy felfedezzük, milyen új utakat kínál a technológia az életünkre. Az elmúlt néhány évben a bitcoin, a blokklánc és most már a metaversum felemelkedése arra késztette az építészeket és a tervezőket, hogy újragondolják a fizikai és a virtuális tér fogalmát. De ezen túlmenően létezik egy “köztes” tér, amelyet úgy terveznek, hogy támogassa a technológiai eszkalációt, amelyet a metaversum és a web3 kínál. Miközben ezek a virtuális világok a minden digitalizálásának határán vannak, az építészek óriási szerepet játszanak majd az ezeket támogató valós fizikai terek megtervezésében.

Az egyik legújabb elképzelés arról, hogy fizikai terünk hogyan támogathatja a rendkívül digitális tevékenységeket, az esport arénák megjelenése volt. Ezeknek az arénáknak a kialakítását a professzionális és az amatőr online sportok növekvő népszerűsége hozta létre, amely nagyméretű rendezvényterek iránti igényt teremtett az események megrendezéséhez. Ezeket a helyszíneket gyakran nagy sebességű internettel, fejlett technológiai szerkezetekkel, hatalmas nézőterekkel és nagy teljesítményű gépészeti helyiségekkel szerelik fel, hogy a szurkolók és a játékosok számára zökkenőmentes élményt biztosítsanak. Gyakran az esport arénák olyan átalakított épületek, mint a nagyméretű kiskereskedelmi üzletek és koncerthelyszínek, amelyeknek a COVID-19 járvány idején át kellett alakulniuk, ami azt mutatja, hogy a digitális világ felemelkedése gyorsan igényt teremtett egy új típusú fizikai térre.

Tavaly év végén Mark Zuckerberg azt javasolta, hogy a metaversum kiépítésének egyik első lépése az lenne, hogy fizikai tereket hozzanak létre a virtuális terek támogatására. Az elképzelés szerint világszerte olyan kiskereskedelmi üzleteket nyitnának, amelyek bemutatnák az embereknek a metaperspektívához készült eszközöket, és demonstrálnák, hogyan lehet “belépni” a metaperspektívába. A VR-headseteken, AR-szemüvegeken és más termékeken keresztül a felhasználók megérthetnék, hogyan lehet zökkenőmentesen átmenni a fizikai világból a digitális világba.

Még a globális márkák is könyörögnek, hogy vizsgálják meg, hogyan integrálhatják magukat a metaversumba a már meglévő valós helyszíneken. A divattervezők azt kutatják, hogyan próbálhatják fel az emberek digitálisan a valós életben megvásárolható ruhákat, sőt, fordítva, olyan ruhákat próbálhatnak fel, amelyeket a metaversus avatárjuk birtokolhat és viselhet. Még bizonyos tárgyak átértékeléséig is eljutottak, mivel tudják, hogy a valós világban a dolgok értéke drámaian eltérhet a virtuális világétól. Más típusú kiskereskedők és éttermek számára is lehetőség nyílik arra, hogy ugyanezt tegyék. A metaversummal támogatott technológia alkalmazásával új módon vonhatja be a fogyasztókat a termékek és élmények felfedezésébe. Ezt már láthattuk az immersive típusú élményekben. A Fagylaltmúzeum a mindennapi desszerthez hozza a technológiát, a Color Factory pedig arra ösztönzi a látogatókat, hogy a fizikai környezetet digitálisra fordítsák, mivel az Instagrammerek fő attrakciójává vált világszerte. Bár ezek sokkal kisebb léptékűek, mégis jól mutatják, hogy a technológiának szüksége van fizikai térre ahhoz, hogy virágozzon.

Lényegében a metaversum létrehozása és elterjedése lehetőséget biztosított a kiskereskedők számára, hogy a termékek bemutatásával és az emberek bevonásával versenyezzenek az e-kereskedelmi platformokkal, hogy bemutassák, mit kínálhat egy virtuális világ. Ez új módszerekkel és lehetőségekkel jár a reklámozás, az áruk eladása, valamint a szórakoztatás és a technológia világának összekapcsolása terén. Bár a metaversum online él, talán a fizikai világban lehet a legjobban megtapasztalni és megosztani a boltokkal és más valós világbeli infrastruktúrával az online tér aspektusait, amelyek izgalomba hozhatják a fogyasztókat, az építészeket és tervezőket.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....