Biztonsági fejlesztések az építőiparban

  • Olvasási idő:5perc

A biztonság minden építkezésen elsődleges szempont, és az építőipar folyamatosan keresi a módját annak, hogy csökkentse a munkások halálos áldozatainak számát. Bár az 1990-es évek vége óta az építőipari sérülések száma csökken, még többet lehet tenni az ezen a létfontosságú területen dolgozók védelme érdekében.

A viselhető építőipari technológia, amely magában foglal minden olyan eszközt, amelyet az építőipari dolgozók a testükön viselnek, kulcsfontosságú erőforrásnak bizonyulhat az építőipari dolgozók halálos áldozatainak és sérüléseinek kiküszöbölésére irányuló törekvésekben. A biztonságos építés jövője a felhasználóbarát és nagy teljesítményű viselhető technológiákat foglalja magában, beleértve az okosórákat, csizmákat, sisakokat, szemüvegeket és testviseleteket. E technológiák mindegyike különböző eszközöket biztosít egy olyan arzenálban, amelynek célja, hogy a munkások biztonságban, egészségben és termelékenységben maradjanak.

Intelligens órák

Ma már sokan viselnek naponta okosórát, mert nagy teljesítményű érzékelői különleges jelentőséggel bírnak az építőiparban. Ezek az eszközök képesek a tevékenységi adatok megfigyelésére, az esések észlelésére és a biztonságos kommunikáció lehetővé tételére.

Egészségügyi és aktivitási adatok: A vállalkozók és a munkások figyelemmel kísérhetik az olyan életjeleket, mint a pulzusszám és a lépések száma, hogy megelőzzék a túlterhelést, sőt egyes termékek még elektrokardiogramot is képesek rögzíteni a rendellenes szívritmus vagy a vér oxigéntelítettségének észlelésére, hogy kiszűrjék a légzési nehézségeket.

Az esések felismerése: Az esések az építkezéseken a sérülések és halálesetek egyik fő oka, és az új, csuklóval viselhető eszközök képesek érzékelni az eséseket, és azonnal riasztani az építkezésen dolgozókat és a mentőszolgálatot, felgyorsítva a reagálási időt, ha baleset történik.

Biztonságos kommunikáció: Az építőipari munkásoknak szabad kézre van szükségük, különösen a berendezések működtetése során, és az okosórák lehetővé teszik számukra, hogy a kezük használata nélkül kommunikáljanak.
Ezen előnyök mellett az építőipari viselhető eszközök hamarosan segíthetnek az építőipari dolgozók mentális egészségének nyomon követésében is, ami az utóbbi években egyre nagyobb aggodalomra ad okot. Már vannak olyan termékek, amik azt ígérik hogy segítenek a munkásoknak nyomon követni a hangulatukat a nap folyamán, és felismerni a mentális egészségükkel kapcsolatos tendenciákat.

Motoros lábbelik hozzáadott előnyökkel

Hamarosan az építőipari munkások csizmája – amely már most is alapvető biztonsági felszerelés – egy nagy teljesítményű, viselhető technológiává alakul át, amely képes érzékelni a nyomást és a helymeghatározást, mindezt anélkül, hogy rendszeresen fel kellene tölteni.

Nyomásérzékelés: A talpba épített érzékelőkkel az intelligens csizmák képesek érzékelni az építőmunkások által elszenvedett eséseket vagy kisebb ütéseket, és automatikusan segítséget hívni.

Helyzetérzékelés: Sok építőipari viselhető eszköz helyérzékelős, és ez alól az intelligens csizmák sem kivételek. A GPS-nél érzékenyebb technológiát használva az intelligens csizmák pontosan nyomon tudják követni a munkások helyzetét, ami javítja a magányos munkások biztonságát, és segít csökkenteni a nem biztonságos területeken töltött időt.

Beépített töltés: A sarokrészben található töltési technológiával az intelligens csizma egyszerűen járás közben is feltölthető, ami növeli annak esélyét, hogy a csizma a helyszínen töltve marad a teljes műszak alatt.

A jövő sisakja

A védősisak minden építkezésen létfontosságú biztonsági felszerelés, de az új funkciók még nélkülözhetetlenebbé teszik őket. A technológiai cégek célja, hogy a védősisak belső peremén elhelyezett érzékelősávval olyan építőipari viselhető eszközt hozzanak létre, amely képes a fáradtság érzékelésére, a mikroalvás megelőzésére és a közelség érzékelésére.

Fáradtságérzékelés: Az életjelek mérésével az intelligens sisakok képesek érzékelni a munkások fáradtságát, és jelezni a szünet szükségességét.

A mikroalvás megelőzése: Az agyhullámokat kiértékelő, nagy teljesítményű technológiával a védősisak belsejében elhelyezett érzékelősáv képes a mikroalvást még annak bekövetkezése előtt észlelni. A mikroalvások, amelyek a fáradt egyéneknél hirtelen fellépő alvási pillanatok, különösen veszélyesek az építőipari munkások számára.

Közelségérzékelés: A nehézgépekbe és védősisakokba épített érzékelőkkel az építőipari viselhető eszközök segíthetnek figyelmeztetni a vállalkozókat, a munkásokat és a berendezések kezelőit a lehetséges ütközésekre, segítve ezzel a balesetek megelőzését.

Kiterjesztett valóság szemüvegek

Virtuális információ a fizikai világban. A védőszemüvegek fontos szerepet játszanak az építőipari dolgozók védelmében, de az intelligens szemüvegek további információs rétegeket biztosítanak a dolgozók számára. Ez a kiterjesztett valóságként ismert technológia a fizikai környezetet és a számítógép által generált képeket kombinálja, és mindkettőt együtt, valós időben jeleníti meg. Az intelligens szemüvegek esetében ez lehetővé teszi, hogy a munkások olyan szemüveget viseljenek, amely nemcsak a szemüket védi, hanem fontos információkat is mutat a vezető élekről, veszélyes anyagokról és biztonsági protokollokról.

Veszélyes anyagok: A gépi tanulás segítségével az intelligens szemüvegek hamarosan képesek lehetnek a veszélyes anyagok felismerésére, és azonnali vizuális figyelmeztetést adhatnak az építőmunkásoknak.

Biztonsági protokollok: Az intelligens szemüvegek segítségével lehetséges, hogy a fontos biztonsági protokollok vizuális jelzéseit közvetlenül a munkás környezetében adják meg. Például egy állványzaton dolgozó munkás közvetlen információt kaphat arról, hogy hol kell becsatolni a biztonsági hevedert.

A biztonsági előnyök mellett a kiterjesztett valóság a projekttervezésben, a csoportos együttműködésben és a helyszíni módosításokban is lenyűgözően használható.

Testfelszerelés: Hozzáadott funkciók ismerős formákban

Az építőipari munkához elég sok felszerelés szükséges, és a csuklón, lábon és fejen kívül más testrészekre is léteznek építőipari viselhető eszközök. Ezek a viselhető eszközök számos módon növelik a biztonságot, például a hőkövetés, a gázérzékelés és a csökkentett izomfáradtság révén.

Hőkövetés: A bicepsz vagy a mellkas körül viselhető érzékelők érzékelik a testmaghőmérsékletet, és figyelmeztetik a vállalkozókat és a munkásokat, ha árnyékszünetre vagy egy pohár vízre van szükség.

Gázérzékelés: A felkarra vagy a mellkasra erősíthető kis eszközök számos veszélyes gázt érzékelnek, megakadályozva a felesleges expozíciót és potenciálisan életeket mentve.

Csökkentett izomfáradtság: Az “exoskeletons” néven ismert speciális technológia javíthatja az erőt és csökkentheti az izomfáradtságot számos helyzetben, például nehéz emeléseknél vagy szerszámok megfogásánál.

Építőipari viselhető eszközök: Ugyanazok a berendezések, de jobbak mint a használatban lévők. Ahogy az építőipari viselhető technológia egyre inkább megjelenik, feltűnő, hogy milyen fejlesztések történnek a szabványos biztonsági felszereléseken. Ahelyett, hogy még több felszerelést adnának az építőipari munkások által naponta cipelt, amúgy is nagy teherhez, a technológiai cégek újszerű és izgalmas funkciókkal látják el azokat a felszereléseket, amelyeket a munkások egyébként is viselnének.

Hamarosan az olyan felszereléseket, mint a védősisak, a munkáscsizma és a védőszemüveg, olyan intelligens változatokra cserélik, amelyek javítják a munkavállalók biztonságát, egészségét és termelékenységét.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....