Mi az a palladi építészet ?

  • Olvasási idő:4perc

Lehet, hogy még nem hallott Andrea Palladioról vagy széleskörű építészeti hatásáról, de valószínű, hogy látott már Palladio építészetét anélkül, hogy valaha is észrevette volna. Ez a stílus világszerte megtalálható, és gyakran választják kiemelkedő kormányzati épületekhez. Talán még az Ön szomszédságában vagy otthonában is megfigyelhető – különösen a palladiai ablakok formájában, amelyek népszerűek a nagy mennyiségű fény beengedése miatt.

Tudjon meg többet ennek a reneszánsz stílusnak a történetéről és az építészetre gyakorolt hatásáról a történelem során egészen napjainkig.

A palladiai építészet története

A palladiai építészet megalapítója Andrea Palladio, aki 1508 és 1580 között élt. Európai építészi pályafutása során arra törekedett, hogy az ókori görög és római formatervezés klasszikus elemeit kortársabb felhasználási módokba építse be. A neoklasszicizmushoz hasonlóan tervei az arányokra és a szimmetriára összpontosítottak. Építészeti stílusa azonban inkább a klasszikus elemek újszerű beillesztésére törekedett, mintsem szigorúbb vagy szűkebb értelmezésekhez ragaszkodott volna. Palladio munkásságának eredménye egy új építészeti stílus, a palladiai építészet megszületését eredményezte.

Tipikus palladian stílusú ablak
Tipikus palladian stílusú ablak

A palladiai építészet egész Európában elterjedt, és más építészek, például Inigo Jones és Lord Burlington által is egyre jobban használták és népszerűsítették. Ismerős klasszikus tervezési elemeket kínált, amelyek vonzóak voltak az európai arisztokrácia számára, de nem kötődött olyan mereven az ókori tervekben népszerű konkrét formákhoz és motívumokhoz.

A palladiai építészet észak-amerikai megjelenésének katalizátora Palladio 1715 és 1720 között megjelent tervezőkönyveinek angolra fordítása volt. Ennek eredményeképpen a palladián építészet kezdett teret nyerni Észak-Amerikában, különösen a 18. és 19. században. Thomas Jefferson volt e tervezési stílus egyik fő támogatója, aki Palladio műveit “építészeti bibliájának” nevezte. Jefferson leghíresebb, palladianista elemeket tartalmazó projektjei közé tartozik a Virginiai Egyetem, Monticello és a Virginia Állami Capitolium. Ezek a projektek, más kiemelkedő épületekkel együtt, nagy hatással voltak a palladianus építészet növekvő népszerűségére az Egyesült Államokban.

Legfontosabb jellemzők

A palladián építészet híres a méltóságteljes szimmetriájáról, a klasszikus elemekről és a nagyszerű megjelenésről. Gyakran láthatók oszlopok és pillérek, például korinthoszi oszlopok, amelyek nyitott szerkezeteket vagy oszlopcsarnokokat támasztanak. A szimmetria fontos jellemzője ennek a stílusnak, mivel az épület mindkét fele tükrözi a másikat. Az ablakok tökéletesen szimmetrikusan vannak elhelyezve, rendet teremtve. Kupolás mennyezetek és ablakok díszítik ezeket az épületeket, az ókori római és görög templomokra utalva. Mindent matematikai elrendezésben helyeztek el.

A palladiai építészet általános hangulata a méltóságteljes, nagyszerű és szigorú érzést kelti. Legyen szó nagy, kormányzati épületekről vagy kisebb lakóépületekről, a palladiai elemek az ókori erő és kifinomultság érzetét keltik.

Bár a külső építészet az ókori épületek tiszta, szimmetrikus és szigorú esztétikáját idézi, a palladián építmények belsejét gyakran pazar, királyi díszítés díszíti. A kongruens kontraszt e koncepcióját gyakran Inigo Jonesnak tulajdonítják, aki az ókori elemeket olyan fényűző elemekkel kombinálta, mint a kandallók, textíliák és szobrászati darabok. Nem meglepő, hogy Jones pazar belső tereket házasított a palladiai építészettel. Egyik legismertebb projektje az angliai Greenwichben épült Queen’s House volt, amely 1635 körül készült el. Ezt a nagy hatású projektet tekintik az angol palladianizmus kezdetének.

Palladiai építészet ma

A merész palladiai építészet ma már nem gyakran fordul elő a modern formatervezésben, de ez a stílus még mindig él a történelmi épületekben és a más tervezési stílusokba beépített kulcselemekben. A nagy, szimmetrikus és portikuszos déli birtokok a palladiai építészet korszakokon átívelő példái. A nagy kormányzati épületek, vagy az egyetemek épületei gyakran palladian portikuszokkal és rendezett szimmetriával rendelkeznek.

A lakóépületek tervezésénél a házak homlokzatán kisebb vagy nagyobb portikuszokat támasztó korinthoszi oszlopok láthatók. A külső szimmetria és a rendezettség megtartásának gondolata szintén a palladiai építészetre utal. Az ablakok azonban a leggyakrabban a palladiai építészet által befolyásolt elemek.

A palládiai ablakok három részből állnak, a középső rész magas, csúcsán kupola alakú. Ez a szimmetrikus, grandiózus ablakminta a palladiai építészet klasszikus érzését még a modernebb, kortárs épületekbe is beépíti. A nagy Palladiai ablakok egy nappalit vagy étkezőt bőséges természetes fénnyel és nagyszerű hangulattal ruházhatnak fel.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....