Modern és kortárs tervezési stílus: mi a különbség ?

  • Olvasási idő:3perc

A legtöbb ember számára a modern és a kortárs design kifejezés úgy hangzik, mintha ugyanazt jelentené – és a szótári definíció alátámasztja ezt az értelmezést, mivel a szavakat szinonimáknak tekintik. A lakberendezők és lakberendezési szakemberek számára azonban a modern és a kortárs kifejezés két különböző tervezési stílusra utal. Bár e két lakberendezési stílusnak van néhány közös jellemzője, vannak különbségek is.

Mik a modern és a kortárs stílusok ?

A modern stílus szilárdan az 1900-as évek elején és közepén gyökerezik, és erős vonalakat tartalmaz természetes színekkel. A kortárs dizájn az itt és most trendjeit foglalja magában.

Mi a modern stílus ?

A modern stílus a modernizmus mozgalom designja és dekorációja, amely az 1800-as évek legvégén kezdődött. A német Bauhaus tervezőiskolák és a skandináv design által az egyszerűségre és a funkcionalitásra helyezett hangsúlyt adó skandináv design által életre hívott modern dekorációs stílus nagyon régi. Általánosságban a modern dekor a 20. század elejétől a közepéig – az 1900-as évektől az 1950-es évekig – terjedő időszakhoz kötődik.

Modern stílusban kialakított szoba
Modern stílusban kialakított szoba

A modern stílus végül átalakult a század közepi modern (az 1950-es és ’60-as évek) és a posztmodern (1970-es és ’80-as évek) stílusokká. Míg a századközép-modern nagyon hasonlít a modern dizájnra, stratégiailag hozzáadott élénk színfoltokkal, addig a posztmodernizmus nem. A posztmodernizmus merész, megszegi a hagyományok minden szabályát, és van benne némi szeszély és irónia. Inkább a formáról szól, mint a funkcióról, ami pont az ellentéte a klasszikus modern dizájnban található praktikus jellemzőknek.

Mi a kortárs stílus ?

Az úgynevezett kortárs stílus az 1970-es években vált népszerűvé, nagyjából a posztmodernizmus népszerűségének növekedésével egy időben. Eredetileg stílusok keveréke volt, mielőtt önállóan is felismerhetővé vált. A kortárs design a modernizmus és a posztmodernizmus elemeit kölcsönözte. Emellett számos más stílusból is gyűjtött ötleteket, mint például az art deco, a dekonstruktivizmus, a futurizmus stb.

Kortárs stílusú szoba
Kortárs stílusú szoba

És mégis, a “kortárs” stílus mindig változik. Ahogy minden évtized múlik, a mindenkori dekorációs trendek mindig kortársnak tekinthetők. Nem feltétlenül kötődik egy adott időszakhoz ugyanúgy, mint a modern stílus. Ehelyett ez egy folyamatosan fejlődő stílus, amely tükrözi, hogy mi történik ma.

A hasonlóságok

Mindkét stílusban is találhatunk hasonló jellemzőket. Valószínűleg innen ered a zűrzavar nagy része, amikor megpróbáljuk megkülönböztetni őket. Mindkét stílus hajlamos az egyszerű, rendezetlen tereket előnyben részesíteni, sima, tiszta vonalakkal és művészi érzékkel. Ez kényelmes és nyugtató érzést kölcsönöz egy helyiségben, amely nagyon hívogató.

Egyik stílus sem kedveli a díszes kialakítást vagy a nehéz elemeket. A kortárs terek azonban a trendek változásával ezt a szabályt gyakran meghajlíthatják. Mindkét stílusban a kanapék, székek és ottománok lábai szabadon állnak. Mindkettő hajlamos a fényvisszaverő felületek, például a szabadon hagyott fémek és az üveg felé vonzódni. Mindkét stílusban rengeteg szabadon hagyott fát is találhat, a szerkezeti gerendáktól a fém talapzattal ellátott, nyers fából készült végasztalokig.

Mikor válasszon modern és mikor kortárs stílust ?

Mivel a modern stílus az 1900 és 1950 közötti évekre jellemző tervezési elemekre összpontosít, a legjobb olyan lakástulajdonosok számára, akik szeretik ennek a korszaknak az esztétikáját, a rendkívül funkcionális elemek és a meleg, természetes színek előnyben részesítésével. És a legjobban működik annak, aki szeret egyetlen tervezési témát csiszolni.

A kortárs tervezési stílus azoknak a lakástulajdonosoknak felel meg a legjobban, akik szeretnek lépést tartani az aktuális dekorációs és díszítési trendekkel, akik hajlandóak (és rendelkeznek a költségvetéssel) arra, hogy a korral együtt változzanak. És azok számára a legjobb, akik szeretik az erős kontrasztokat és az ívelt vonalakat, amelyek oly gyakran megtalálhatók a kortárs dizájnban. A kortárs stílus azoknak való, akiknek a forma és a díszítés fontosabb, mint a funkció.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....