Az IoT szerepe az építőiparban

  • Olvasási idő:3perc

A szupergyors, megbízható szélessávú internetkapcsolat biztosítása az építkezéseken az első naptól kezdve fontosabb, mint valaha. Nem csak arról van szó, hogy lehetővé kell tenni a kommunikációt a központi irodával, a készletrendelést, valamint az értékesítési és marketingprogramok beindítását és működtetését. A gyorsan fejlődő technológia végtelen lehetőségeket nyit meg az építőipar és minden más vállalkozás előtt, hogy hatékonyabban, eredményesebben és biztonságosabban dolgozzon.


Kapcsolódó cikkek


A tárgyak internete (IoT) átalakítja a szélessávú internet és a Wi-Fi használatának módját. Egyszerűbben fogalmazva, az IoT olyan eszközökből áll, amelyek csatlakoznak az internethez és adatokat osztanak meg egymással. Az “eszközök” bármit jelenthetnek – nem csak számítógépeket, laptopokat és okostelefonokat, hanem bármilyen tárgyat, amelybe chipet építettek az adatgyűjtés és az interneten keresztüli adatátvitel céljából, a háztartási eszközöktől, például a mosógépektől és hajszárítóktól kezdve bármilyen gépekig.

A szélessávú internet és a beépített érzékelőkkel ellátott eszközök egyre szélesebb körű elérhetősége megteremti a terepet a tárgyak internetének robbanásszerű elterjedéséhez. Az IoT-elemzések szerint 2016-ban 4,7 milliárd eszköz csatlakozott az internetre, 2025-re pedig több mint 21 milliárd !

Mit jelent ez a építőipar számára ?

Dióhéjban azt jelenti, hogy nagyobb biztonságot, nagyobb hatékonyságot és a tanulás segítségével okosabban dolgozhatunk. Az alkalmazások száma végtelen, és az alábbi néhány példa csak egy kis ízelítőt ad az IoT által elérhető előnyökből:

  • Az épületinformációs modellezésben az érzékelők integrálhatók az épület 3D-s modelljébe, hogy olyan adatokat hozzanak létre, amelyek modellezik az energiafelhasználást, a hőmérséklet hatását és még sok mást. Ha a modellt megváltoztatják, az összes többi érintett terv is azonnal frissül.
  • A vezeték nélküli kapcsolattal rendelkező építőipari gépek távolról irányíthatók, és egyedül is működhetnek a munkások számára veszélyes területeken.
  • A biztonság növelhető azáltal, hogy az építkezésen áthaladó munkásokat figyelmeztetni lehet arra, hogy egy jármű éppen arra jár.
  • Az építkezésen a berendezések elvesztése jelentős költséget jelent; az érzékelőkkel felszerelt berendezések nyomon követhetők, így megelőzhető az elvesztésük vagy ellopásuk.
  • A gépek érzékelői észlelhetik és közölhetik, ha karbantartásra van szükség, és így meghosszabbíthatják az élettartamot.
  • Az IoT beépíthető az otthonok tervezésébe, például a nem létfontosságú rendszerek automatikus leállításával, amikor a ház nem lakott, vagy az ablakok automatikus kinyitásával a természetes fény felé.
  • Az épületben elhelyezett érzékelők információt továbbíthatnak arról, hogy az anyagok hogyan viselkednek különböző hőmérsékleten és idővel, így ez a tudás beépíthető a következő projektbe.

Az IoT felforgatja az építőipart

A hatékonyság és a biztonság növelése mellett az érzékelők által gyűjtött információk megteremtik a terepet a nagy adatok – a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia – felhasználásának lehetőségéhez. Ez segíti a jövőbeli projektek tervezését, és lehetővé teszi a házépítők számára, hogy pontosabb előrejelzéseket készítsenek a projekt minden aspektusáról, a pénzügyektől kezdve a szükséges erőforrásokig.

A lehetőségek óriásiak és megváltoztatják az építőipart. A technológia következő drámai változása felé haladva egyértelmű, hogy mindennek alapja a megbízható szélessávú kapcsolat.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....