Nappali és családi szoba – miben különböznek ?

  • Olvasási idő:4perc

A ház minden helyiségének van egy bizonyos rendeltetése, még akkor is, ha nem használja gyakran. És bár lehetnek bizonyos “szabályok” arra vonatkozóan, hogy hogyan használjon bizonyos helyiségeket a házában, mindannyian úgy alakítjuk ki otthonunk alaprajzát, hogy az nekünk megfeleljen (igen, az a hivatalos étkező lehet iroda is !). A nappali és a családi szoba tökéletes példái azoknak a tereknek, amelyeknek van néhány meghatározott különbségük, de a valódi jelentésük családonként nagyon eltérő lesz.

Ha az Ön otthonában két lakóhelyiség van, és próbálja kitalálni, hogyan használhatná őket a legjobban, annak megértése, hogy mi határozza meg a nappali és a családi szoba fogalmát, mindenképpen segíthet. Íme, az egyes terek és a hagyományos használatuk szerinti felhasználási módok lebontása.

Mi az a családi szoba ?

Ha a “családi szoba” jut eszébe, akkor általában egy alkalmi térre gondol, ahol az id nagy részét tölti. A családi szoba az a hely, ahol a nap végén általában összegyűlünk a családdal, és tévézünk vagy társasjátékozunk. Az ebben a szobában található bútoroknak hétköznapi tárgyakból kell állniuk, és adott esetben gyerek, vagy állatbarátnak is kell lenniük.

Ha a forma vs. funkció kérdéséről van szó, akkor a családi szobának inkább az utóbbira kell összpontosítania. Egy túl kemény kanapé, amelyet esztétikai okokból vásároltunk, sokkal jobban illik a nappaliba. Ha a tér nyitott alaprajzú, érdemes a konyhából nyíló nappalit családi szobaként használni, mivel az gyakran sokkal kevésbé tűnik formálisnak, mint egy zárt tér.

Ha nyitott alaprajzú kialakítással rendelkezik, a családi szobát “nagyszobának” is nevezhetjük. A nagyszoba abban különbözik a családi szobától, hogy gyakran sokféle tevékenység helyszíne lesz – az étkezéstől a főzésen át a filmnézésig -, a nagyszoba valójában a ház szíve.

Mi a nappali ?

Ha Ön olyan szobában nőtt fel, amely karácsony és húsvét kivételével tiltott terület volt, akkor valószínűleg pontosan tudja, hogy a nappalit hagyományosan mire használják. A nappali és a családi szoba hasonló, és gyakran sokkal formálisabb, mint a másik. Ez persze csak akkor érvényes, ha otthonában több lakószoba is van. Ellenkező esetben a nappali lesz a fő családi tér, és olyan otthonban, ahol mindkét tér megtalálható, ugyanolyan otthonosnak kell, hogy legyen, mint a családi szoba.

A nappaliban lehetnek a drágább bútorai, de így nem biztos, hogy annyira gyerekbarát lesz. Ha több helyiséggel rendelkezik, gyakran előfordul, hogy a nappali közelebb van az otthon elejéhez, amikor belép, míg a családi szoba valahol mélyebben ül a házban.

A nappalit használhatja a vendégek fogadására és elegánsabb összejövetelek megtartására.

Hová kerüljön a tévé ?

Most pedig térjünk rá a fontos dolgokra – például, hogy hova kerüljön a tévé ? Ezt a döntést az Ön családjának egyedi igényeit szem előtt tartva kell meghoznia, de ha úgy dönt, hogy egy “hivatalosabb nappali” teret választ, a tévé a dolgozószobában vagy a családi szobában kaphat helyet. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet tévé a nappaliban, csak azt, hogy esetleg a gyönyörű, bekeretezett műalkotásoknak vagy elegánsabb daraboknak szeretné fenntartani.

Másrészt, sok nagyobb család dönthet úgy, hogy mindkét helyiségben van tévé, így a család szétoszolhat, és egyszerre nézheti, amit csak akar.

Szüksége van egy családi és egy nappali szobára ?

Számos tanulmány kimutatta, hogy a családok ritkán használják a ház minden helyiségét. Például a hivatalos nappalit és a hivatalos étkezőt gyakran ritkán használják, különösen a ház többi helyiségéhez képest. Emiatt egy olyan család, amely otthont épít, és maga választja ki az alaprajzát, dönthet úgy, hogy nem két lakószobát alakít ki. Ha több lakóterű házat vásárol, fontolja meg, hogy mindkettőnek van-e haszna. Ha nem, akkor az egyik nappalit bármikor átalakíthatja irodává, dolgozószobává vagy olvasószobává.

Otthonának az Ön és családja igényeinek megfelelően kell működnie. Bár van néhány hagyományos különbség a családi szoba és a nappali között, az egyes helyiségek helyes használatának módja valójában az, ami a legjobban megfelel az Ön konkrét helyzetének.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....