A Lally oszlop (állítható acéloszlop) használata

  • Olvasási idő:5perc

Ha egy otthonban szerkezeti problémák merülnek fel, például a plafon megereszkedik, a lakástulajdonos azonnal elkezdhet aggódni az öt számjegyű javítási számlák miatt. Tekintettel az otthon alapjának létfontosságú jellegére, ezek a gondolatok érthetőek. Bizonyos esetekben azonban egy pár lally oszlop telepítése viszonylag egyszerű megoldás lehet a kisebb súlymegtartási problémákra a kúszóhelyiségekben vagy pincékben is.

Mi az a Lally oszlop ?

A Lally-oszlopok ideiglenesen használhatók rendkívül nagy szerkezeti súlyok megtartására, amikor egyéb javításokat végeznek, például nagyobb falátalakításokat vagy új ablakok vagy ajtók beszerelését. Az állandó lally oszlopokat néha szerkezeti problémák kijavítására telepítik. Az  építési szabályzat gyakran lehetővé teszi, hogy a lally oszlopok tartósan a helyükön maradjanak.

Lally-oszlopok egy építkezésen
Lally-oszlopok egy építkezésen

A lally oszlop legrégebbi formája egy nem állítható, méretre vágott és betonnal kitöltött acéloszlop. A kifejezés azonban a mobil acéloszlopok számos más változatát is magában foglalja: állítható acéloszlopok, teleposzlopok és emelőoszlopok. Az állítható oszlopok két teleszkópos acélcsőből állnak, amelyek egymás belsejében helyezkednek el, és felfelé vagy lefelé állíthatóak, hogy ideiglenesen vagy tartósan megtámasszanak egy nem alátámasztott gerendát vagy valamilyen súlyt.

Talpas lally-oszlop
Talpas lally-oszlop

Ezt az oszlopot, amelyet gyakran tévesen “nyaláboszlopnak” neveznek, az 1800-as évek végén találta fel John Lally a Massachusetts állambeli Walthamban, mint tűzálló eszközt, az épületek szükséges pontjain történő alátámasztására. Úgy tervezték, hogy betonnal töltötték ki és állandó szerkezeti alátámasztásként használják, akár 10 tonna terhelés esetén is.

Állandó és ideiglenes Lally oszlopok

A Lally-oszlopok lehetnek ideiglenesek vagy állandóak. Az ideiglenes oszlopokat gyakran használják a munkások az emelet gerendáinak alátámasztására, amikor egy fal eltávolítását végzik. Az állandó oszlopokat néha a ház alatt, a kúszótérben vagy a pincében használják a szerkezet megerősítésére.

A Lally oszlopok állítható tartománya

A Lally-oszlopokat jellemzően körülbelül 1,5 méter és 4 méter magasság között lehet használni. Minél rövidebb az oszlop, annál nagyobb a súly, amit elbír.

Kisméretű lally-oszlop
Kisméretű lally-oszlop

 

Például egy 2 méter hosszú, 15 cm átmérőjű oszlop maximális teherbírása akár 3 tonna is lehet. Az oszlop hosszának növelése pedig akár 1 tonnára csökkenti az oszlop teherbírását.

Nem állítható Lally oszlopok

Mivel a Lally-oszlopoknak van olyan típusa ami nem állítható, az acéloszlopot úgy kell levágni, hogy illeszkedjen a szükséges helyhez. Ezek az oszlopok általában 2,2 méter hosszúak, 15 cm átmérővel, bár néha kisebb átmérők is kaphatók. Ha kész pincében használják, ezeket az oszlopokat fával és gipszkartonnal lehet burkolni, vagy szabadon hagyni. A szabadon álló oszlopok festhetők. Sok lally oszlop alapozott állapotban érkezik, festésre készen.

Hogyan kell Lally oszlopot telepíteni ?

Ezek a szerelési utasítások feltételezik, hogy az állítható acél Lally-oszlopot szilárd beton padlóalapra helyezik, és szilárd teherhordó gerendát kell tartania.

Mérje meg a magasságot

Mérje meg az áthidalandó függőleges távolságot. Minden állítható lally oszlopon belül van egy beállítási tartomány. A tipikus beállítási tartomány általában 2-3 méter. Például, ha egy 2,5 méter magasban lévő gerendát kell megtámasztania, akkor egy 2, és 3 méter közötti állíthatósági tartományba eső lally oszlopot kell vásárolnia. Emelje fel a Lally-oszlopot. Állítsa be a magasságát úgy, hogy az körülbelül 2 centiméterrel rövidebb legyen, mint a padló és a teherhordó gerenda alja közötti távolság.

Mozgassa az oszlopot a helyére

Csúsztassa az oszlopot a helyére. Az elhelyezés irányát illetően olvassa el az oszlop gyártójának utasításait. Egyes állítható oszlopoknak a magasság-állító csavar-mechanizmus a tetején, míg másokat alulra helyeznek el. Ezután forgassa el a csavart, amíg a Lally-oszlop a gerendához nem feszül. A cél az, hogy az oszlop a helyére szoruljon, de ne emelje meg a gerendát. Ha ezzel végzett akkor távolítsa el a kart, (ami a csavaron van) amivel az oszlop magasságát szabályozza Ha a kar eltávolítható, vegye ki a helyéről, és tartsa biztonságos helyen. A kar azonban maradjon a közelben, arra az esetre, ha szükség lenne a beállításokra.

Tipikus Lally oszloppal való projektek

  • Amikor egy építtető vagy otthon átalakító vállalkozó eltávolít egy belső, teherhordó falat, az illető egy pár Lally-oszlopot helyez az eltávolított fal helyére, hogy a ház szerkezetileg szilárd maradjon. Ezeket az oszlopokat később eltávolítják, amikor a falat újjáépítik, vagy más típusú merevítést (például gerendát) szerelnek be.
  • A rövid támasztóoszlopokat gyakran helyezik el olyan, nem útban lévő helyeken, mint a kúszóterek és pincék, hogy korrigálják a megereszkedett padlót.
  • Ideiglenes projektek, amelyek gyors alátámasztást és könnyű eltávolítást igényelnek.  

Lally oszlop biztonsági intézkedések

A Lally-oszlopok egyszerű fémcsövek, amelyek helytelen telepítés esetén hirtelen veszélyessé válhatnak. Ha egy Lally-oszlopot csak egy kicsit is rosszul vagy nem függőlegesen állítanak be, akkor a házszerkezet hatalmas súlyának hatására rakétaként lőhet ki.

A legtöbb lally oszlopot nem szabad a kezdeti emelési művelethez használni. Hidraulikus vagy csavaros emelőt kell használni a kívánt elem megemeléséhez, majd utána az acél lally oszlopot kell behelyezni alá. Miután az oszlop a helyén van, a csavaros emelőrész segítségével apró kiigazításokat lehet végezni az emelésben.

Az oszlopok teherbírása attól függ, hogy tökéletesen függőlegesen vannak-e felszerelve. Ha egy oszlop csak egy kicsit is eltér a függőleges helyzetétől, komoly sérülésveszélynek van kitéve a kezelője, mivel a felülről érkező súly az oszlopot elborulásra kényszerítheti. Ezért használjon lézeres vízmértéket annak biztosítására, hogy az oszlop tökéletesen függőleges legyen. És használjon buborékos vízmértéket, hogy megbizonyosodjon arról, hogy tökéletesen vízszintes helyen áll-e az oszlop.

Az egyes acéloszlopok tetején és alján acéllemezekre van szükség, hogy az oszlopok hengeres végei stabilan álljanak, és ne nyomódjanak bele a felső tartási felületbe.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....