A barokk stílus története és ismertetőjegyei

  • Olvasási idő:4perc

A barokk belsőépítészet a barokk építészeti, művészeti és formatervezési időszakban, a 17. században és a 18. század első felében használt dekorációs stílusra utal.

Mi a barokk stílusú design ?

A barokk belsőépítészet az építészet, a művészet és a design barokk korszakában, a 17. században és a 18. század első felében Olaszországban és Franciaországban kialakult dekorációs stílus.

Barokk stílusú szoba
Barokk stílusú szoba

Ez az extravagáns stílus rétegzett, formális, bőven díszített belső tereket foglalt magában, amelyek olyan elemeket tartalmaztak, mint a bronzszobrok, bonyolult faliszőnyegek, faragott fatükrök, díszlécek és lambériák, bonyolultan festett mennyezetek, kristálycsillárok, és sok aranyozott elem.

A barokk stílusú tervezés története

A barokk stílus elterjedése 1600 körül kezdődött Olaszországban. Ezután Franciaországban, egész Európában és az egész világon elterjedt. A barokk volt az első olyan vizuális stílus, amely világszerte jelentős hatást gyakorolt.

A barokk stílusú belsőépítészet a barokk vizuális művészeti mozgalom része, amely az építészet, a képzőművészet, a bútortervezés, a tárgyak és más művészeti ágak területére terjedt ki, és a belsőépítészet, az építészet és a képzőművészet együttesen alkotott egységes vizuális megjelenést.

Barokk stílusú szék
Barokk stílusú szék

A barokk stílus esztétikai gyakorlat és a hatalom érzékletes demonstrációja volt, mint például a rendkívül díszes templomok és katedrálisok, amelyeket az olaszországi katolikus egyház épített, hogy növelje dominanciáját. Franciaországban XIV. Lajos a barokk stílus francia klasszicizmussal kevert változatát használta a monarchia egyfajta hatalmi márkajelzésként. Charles Le Brun belsőépítész a Napkirály aranyozott dolgok iránti ízléséből, és hatalmának bemutatására irányuló vágyából merített, és ennek eredménye lett a versailles-i kastély, a barokk stílus máig ragyogó emlékműve.

Míg a barokk stílus először Olaszországban alakult ki, a 18. századi Párizsban kialakult rokokóban (más néven késő barokk vagy rocaille stílus) tetőzött. A rokokó díszes, túlzó stílusa a francia barokk építészet szigorú korlátjai és XIV. Lajos király művészetről alkotott szigorú elképzelései elleni támadás volt.

A barokk a 18. század közepén kiment a divatból, de a stílus iránti érdeklődés a 19. században újjáéledt. A 20. században az elismert belsőépítész, Dorothy Draper találta ki a modern barokk néven ismert népszerű stílust, amely a klasszikusok merész átvétele volt, amely a bling elemeit, élénk színeket és a rokokó részletek aktualizált változatát használta, amely a köznyelvben Hollywood Regency néven vált ismertté.

Barokk belső tér
Barokk belső tér

A 21. században a kortárs barokk mini-újjáéledések olyan becenevekkel, mint a Modern Romantic, továbbra is jönnek-mennek, még akkor is, ha ma már csak a legkülönösebb kortárs enteriőrökben fordulna elő teljes mértékben barokk stílus.

A barokk stílusú tervezés főbb jellemzői

  • A barokk stílus pazar, pompás, rendkívül díszes és teátrális, a drámaiság és a nagyszerűség tagadhatatlan érzésével.
  • Ezt az esztétikai stílust úgy tervezték, hogy az érzékekre apellálva fokozott érzelmi reakciót váltson ki.
  • Az általános stílust a csillogás szemérmetlen használata jellemzi, a csillogó kristálycsillároktól kezdve a bonyolultan faragott tükrökön át a monumentális bútorokig és dekorációs darabokig, az aranyozott felületkezelésig mindenhol, a bútoroktól kezdve a tárgyakon át a falakig.
  • A francia barokk stílus a részletek és díszítőelemek sokaságának tűnhet, de megkülönbözteti magát a szimmetriára és az eleganciára való összpontosítással, amelyet a francia klasszicizmus ihletett.
  • Kifinomult anyagok és technikák, például porcelán, lakk és fa intarzia használata.
  • A barokk belső terek gyakran látványos festett mennyezetekkel rendelkeznek, amelyek gyakran az ég felé nyitott trompe l’oeil hatást hivatottak kelteni.
  • Faragott díszlécek és díszítő részletek, például stilizált természeti motívumok, például levelek, virágok, kerubok, emberi és állati alakok használata.
  • Az alakzatok és formák gyakran íveltek és spirálisak, hogy a mozgás érzetét keltsék.

Modern barokk dekorációs tippek

A barokk stílus talán úgy tűnhet, hogy nem illik a modern dekorációhoz, de továbbra is hatással van a kortárs lakberendezőkre, akik gyakran a barokk minimalista megközelítést alkalmazzák a belsőépítészeti stílus beépítésére.

Amikor a barokk stílusú elemeket egy modern dekorációs rendszerbe építik be, egy kis apróságokkal sokat lehet elérni. Egy aranyozott barokk stílusú olasz vagy francia tükör vagy ágykeret fókuszpontot képezhet egy egyébként modern, semleges kivitelű és dekorációjú szobában, vagy egy eklektikusabb tervezési séma részeként is működhet.

Ha egy modern szobába barokk stílust szeretne vinni, vegyen be olyan kortárs darabokat, amelyek a barokk stílus játékos variációi. A Ferruccio Laviani olasz tervező által 1994-ben a Kartell számára tervezett Bourgie lámpa, amely a legkelendőbb, átlátszó polikarbonátból készült, egy antik lámpa mintájára készült, amely a tervező asztalán állt. A barokk stílusnak ez az ultrakortárs újragondolása átíveli az időt és a teret, és meglepően sokoldalú.

A hagyományosabb megközelítéshez válasszon rokokó stílusú bútorokat, például görbe, bársonnyal kárpitozott karosszékeket, papucsfoteleket és szoknyás kanapékat.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....