A földalatti, és földbe épített otthonokról pár szó

 • Olvasási idő:4perc

Valószínűleg élete során valamikor gyerekkorban épített földből, vagy homokból várat. Ez egy olyan gyakorlat, amelyet sok ember a világon és a történelem során sokáig folytattak a gyermekkor után is.

A földdel védett házak, beleértve a föld alatti házakat is, egyre inkább életképes passzív tervezési stratégiává válnak. Egykor a földdel védett otthonok vagy a hagyományos kultúrákban, vagy a magas színvonalú épülettervezésben voltak megtalálhatóak. Mostanában a földdel védett házak természetes szigetelőképességük miatt kezdenek elterjedni.

Mi az a földdel védett otthon ?

Amikor a földbe építkezik, a föld hőtömegként működik, segít fenntartani a kellemes belső hőmérsékletet egész évben. Magát az építményt azonban gondosan meg kell tervezni, hogy a föld súlyát elbírja.

Földbe épített "ház"
Földbe épített “ház”

A hagyományos házépítésen kívüli megfontolásokat is figyelembe kell venni. Például támfalakat kell építeni a föld súlyának visszatartására. Különösen esőzéskor, a föld hidrosztatikus nyomása nagy terhelést gyakorolhat a falakra. Ezt segítendő, vízelvezető csöveket építenek be, hogy megvédjék a szerkezetet a víz beszivárgásától.

A föld alatti házak jellemzően vasbetonból készülnek, mivel az nem használódik el hamar, és nagy nyomószilárdságot mutat. A földbe épített házaknak azért van kupolaszerkezete, mert jól elosztják a föld súlyát.

Dombba épített lapos lakrész
Dombba épített lapos lakrész

A szigeteléssel kapcsolatban elmondható hogy egy szigetelőréteget is be kell építeni, mivel a föld önmagában nem szigeteli megfelelően a belsejét. A föld azonban nagy szigetelőképességet biztosít, de még azért kell hozzá külső, vagy belső szigetelés. A mesterséges szigetelés hozzáadása azonban segít szabályozni a hőmérsékletet a szerkezeten belül, és korlátozza a fűtőberendezések használatát.

Végül, a föld alatti otthonokat alaposan vízszigetelni kell. A legelterjedtebb rendszerek közé tartozik a gumírozott aszfalt, a műanyag fólia, a folyékony poliuretán.

A földdel védett házak fő típusai

Dombon belüli védett házak
Ha a telek domborzata elég meredek lejtővel rendelkezik, lehetséges, hogy a domboldalba ássanak, és betemessék az otthon egy részét. Az ilyen típusú, földdel védett házaknál az egyik fal általában szabadon marad, így ablakokat lehet beépíteni, és a szerkezet passzív szoláris módszerekkel nyerheti a hőt.

Bermed típusú földdel védett házak
Laposabb telkeken a földet az otthon külső falaihoz tömörítheti úgy, hogy a vízelvezetés érdekében lejtő alakuljon ki. A tető lehet, hogy földdel fedett, de az is lehet, hogy nem. A földdel fedett tetőknek jelentős súlyt kell elviselniük. Előnye azonban, hogy a föld egy újabb szigetelő síkot ad a háznak.

Föld alatti földdel fedett házak
A valóban föld alatti életérzés megteremtéséhez egy nagy mélyedés szükséges, amibe az otthonát a föld alá építheti, amit azután földdel kell körülvenni. Az ilyen típusú földdel védett otthonok tetejénél általában egy központi “lyuk” található, hogy levegőhöz és fényhez jusson. Egyébként tetőablakok vagy napcsövek is felszerelhetők, hogy további természetes fényt biztosítsanak.

Egyéb megfontolások

Mielőtt földdel védett vagy föld alatti otthont építene, fontos, hogy több tényezőt is értékeljen. Vegye figyelembe az éghajlatot. Az ilyen házak építésére általában legjobb a szélsőséges hőmérsékletű, és éghajlatú területek jelentik, különösen azok a helyek, ahol a hőmérséklet drámai ingadozása tapasztalható nappalról éjszakára. A párás éghajlat azonban további kondenzációs problémákat okozhat a földdel védett otthonok esetében.

Lakótér a domboldalba
Lakótér a domboldalba

Figyelni kell a talajvíz és a fagyhatár elhelyezkedését. Ha ez túl közel van a felszínhez, akkor lehet, hogy nem lehetséges föld alatti otthont építeni. Vegye figyelembe a tipográfiát is, és azt, hogy a földbe épített ház melyik típusa illeszkedne a legjobban a helyszínhez. Az első számú szabály, hogy a vizet mindig az otthontól ellentétes irányba vezesse el.

Végül meg kell határoznia, hogy a talaj elég stabil-e ahhoz, hogy elbírja a földdel védett otthon építését. A homokos és kavicsos talajok a legjobbak, míg a sok agyagot tartalmazó talaj nem megfelelő.

Előnyök és hátrányok a földbe épített házaknál

Előnyök

 • Védelem az elemektől.
 • Energiatakarékosság és egyenletes beltéri hőmérséklet.
 • Magasszintű magánélet, mivel a földdel védett házakban kevés az ablak, és a külső zajok tompulnak.
 • Hangszigetelés a szomszédoktól és a közeli utaktól.
 • Az élő tető által biztosított extra zöldfelület és szigetelés.
 • Alacsony karbantartási igény, kevés vagy semmilyen külső burkolás.

Hátrányok

 • Gyenge szellőzés és alacsony beltéri levegőminőség.
 • Korlátozott hozzáférés a természetes fényhez, bár némi természetes fényt be lehet építeni.
 • Magas kezdeti költségek a földmunkák, a megerősített szerkezet és a vízszigetelés miatt.
 • Vízszivárgás lehetősége.
 • Magas belső páratartalom (bár ez párátlanítókkal szabályozható).
 • A radon beszivárgásának veszélye.
 • Rossz akusztika.
 • Nehéz szakembereket találni, akik jártasak ebben az alternatív építési módszerben.
 • A helyi építési szabályok nehézséget okozhatnak.
 • A területrendezési kérdések esetleg nem teszik lehetővé az építkezést.
 • Korlátozott lehetőségek a későbbi bővítésre.
 • Nehéz eladni az ingatlanpiacon.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....