Tippek az alapszintű belsőépítészethez

  • Olvasási idő:4perc

Akár átalakítja az otthonát, akár profi lakberendező szeretne lenni, itt most találhat alapvető tippeket és lakberendezési alapismereteket, amelyekkel elindulhat ezen az úton.


Kapcsolódó cikkek


A színsémáktól a szőnyegekig a lakberendezés világa nyomasztónak tűnhet, ha egyszerre próbál belevenni mindent. Szerencsére van néhány belsőépítészeti alapelv, amelyek nagyszerű kiindulópontot jelentenek ha Önnek, vagy akár másnak lakberendez.

Mi a belsőépítészet ?

A belsőépítészet olyan szakma, amely az építészetre és a tértervezésre összpontosít, egységes és esztétikus terveket hoz létre az otthoni belső terek és a vállalkozások számára. A hivatásos belsőépítészeknek célzott iskolai és hivatalos képzésre van szükségük.

A belsőépítészet alapjai: 3 tervezési alapelv

Amikor elkezdi a tervezést, érdemes szem előtt tartani néhány belsőépítészeti alapelvet:

Stílus. A belsőépítészeti stílus kezdeti kiválasztása segít abban, hogy a teret koherensnek és koncentráltnak tartsa. Rengeteg lakberendezési stílus közül választhat – mint például a shabby chic, a toszkán, a század közepi modern, az ipari, a skandináv vagy a parasztház -, és sokukhoz saját, egyedi tervezési elemek, színsémák vagy színpaletták, függönyök, alaprajzok és még a faliképek stílusai is tartoznak. Ismerkedjen meg több különböző stílussal, beleértve azt is, hogy milyen designtrendek népszerűek mostanában, hogy ízelítőt kapjon abból, milyen stílusok és dekorációs ötletek tetszenek Önnek.

Fókuszpont. Minden szobának kell, hogy legyen egy fókuszpontja: egy érdekes vagy szép darab – például egy műalkotás, egy kandalló vagy egy szép kanapé -, amely magára vonja a vendégek figyelmét. Vigyázzon, hogy ezt ne vigye túlzásba: ha túl sok fókuszpont van a lakótérben, az túlságosan nyomasztónak és fókuszálatlannak fog tűnni.

Egyensúly. Ahhoz, hogy minden helyiségben egyensúlyt érjen el, el kell osztani a bútorok és a hangsúlyok vizuális súlyát. Vegye figyelembe a méretarányt (nagy és kis tárgyak), a textúrát (kemény és puha tárgyak) és a pozíciót (magasan, szemmagasságban és alacsonyan, valamint balra és jobbra elhelyezés). Ha figyelmet fordít a finom kontrasztokra egy térben, olyan helyiségeket hozhat létre, amelyeket teljesnek és kiegyensúlyozottnak lehet érezni.

Belsőépítészeti tippek

Készen áll arra, hogy beleugorjon a nappalik és dohányzóasztalok világába ? Íme, egy gyors kezdőknek való útmutató, hogy a következő lakberendezési projektjéhez hozzákezdhessen:

Költsön óvatosan. Ha még csak most kezd bele a lakberendezésbe, a legjobb, ha lassan halad a dolgokkal, és előre eldönti, hogy melyek lesznek a nagyobb tételek. Egy jó ökölszabály szerint a legjobb bútordarabok, amelyekre érdemes költeni, a kanapék és az ágyak – ezek vizuálisan nagyobb súlyú tárgyak, amelyek felhívják magukra a figyelmet, ezért szeretné, ha szépen néznének ki. Ha ezeket megtalálta, akkor a hiányosságokat kitöltheti a hangsúlyos tárgyakkal és a tényleges lakberendezéssel.

Gondoljon a világításra. Egy jól megtervezett szobát is elronthat a nem megfelelő megvilágítás, ezért mindenképpen számoljon a világítással a költségvetésében. Az ablakok (a természetes fényért), az állólámpák, a mennyezeti lámpák, az akcentusvilágítás, valamint a fehér vagy világos színű falak és bútorok mind nagyszerű módjai annak, hogy egy sötét vagy kis teret nagyobbnak látassék.

Használja ki a hangsúlyos darabokat. Egyes lakberendezők a szoba “nagy” darabjaira – például kanapékra, szőnyegekre, komódokra és asztalokra – összpontosítanak, és megfeledkeznek a kis dolgokról. A hangsúlyos darabok nagyszerű módja annak, hogy egy szobát személyesebbé és vizuálisan érdekesebbé tegyen, ezért tartsa nyitva a szemét olyan dolgok után, mint a tálak, könyvek és egyéb dekorációk, amelyekkel feldobhatja a polcokat és dohányzóasztalokat.

Adjon teret a bútoroknak, hogy lélegezzenek. Amikor egy új bútordarabot kap, természetes reakciónk, hogy a falhoz nyomjuk – de ettől a szoba túl mesterségesnek tűnhet. Ehelyett tartsa a bútorokat legalább néhány centiméterre a faltól, hogy szellősebb érzést keltsen a szobában.

Az otthona nem egy bemutatóterem. Ha jelenleg a saját otthona berendezésén dolgozik, ne próbálja meg úgy kialakítani, mint az interneten vagy a lakberendezési tanfolyamokon látott profi fotókon – ezek inkább a tervezési elvek és a bútorok bemutatására szolgálnak, mintsem arra, hogy élni lehessen bennük. Ehelyett dobjon be inkább eklektikus vagy szentimentális darabokat, hogy a házában tökéletes egyensúlyban legyen a gyönyörű design és az élhetőség.

Természetesen ezek az alapok, ezen felül ha egy kimondott stílust szeretne követni, akkor abba mélyebben bele kell vetnie magát. Egy stílusnak a részleteiben vannak a szépségei, amit figyelmesen kell tanulmányozni. Ha egy stílusról, ahogyan a lakását szeretné berendezni, tud már eleget ahhoz önállóan lakberendezzen, akkor a kis részleteket is sokkal finomabban meg tudja választani.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....