Mosogatógép helyes használata

 • Olvasási idő:5perc

Az egyik gyakori nézeteltérés a mosogatógépet használók között az, hogy hogyan kell betölteni rendesen a mosogatógépet. Mindenki úgy gondolja, hogy az ő módszere a legjobb, vagy hogy teljesen mindegy, hogyan csinálja. Kevesen tudják, hogy van egyértelmű módja annak, hogyan kell betölteni minden mosogatógépet, hogy minden tányér, edény, pohár és minden, ami a kettő között van, szikrázóan tisztán kerüljön ki.

Szerencsére van egy szakértő, aki segíthet: a mosogatógép használati és ápolási útmutatója, vagy “a kézikönyv”. De függetlenül a mosogatógép gyártójától, íme néhány alapvető irányelv, amely minden gépre érvényes.

Tények
A közhiedelemmel ellentétben a mosogatógép sokkal hatékonyabban takarít meg vizet, pénzt és energiát, mint a kézi mosogatás.

Az Energy Star szerint a tanúsított mosogatógépek ciklusonként kevesebb mint 15 liter vizet használnak fel. A mosogató mindössze 2 perc alatt 10 liter vizet használ el. Egy nemrégiben készült tanulmányban megállapították, hogy egy átlagos ember 15 másodpercet tölt kézzel mosogatással. Ez idő alatt a mosogatóban 1.5 liter viz folyik el, a mosogatógép mindez alatt nyolc edényt tud teljesen megtakarítani. Így hetente akár 200 liter vizet is megtakaríthat, ha mosogatógépet használ ahelyett, hogy kézzel mosogatna.

5 szabály minden mosogatógép helyes betöltéséhez

 • Kaparja le a nagyobb ételdarabokat, de ne öblítse elő az edényeket. Tisztábbak lesznek, ha van egy kis szennyeződés, amibe a mosószer “belekapaszkodik” és amit a mosogatószer le tud szedni.
 • Az ívelt edényeket, például a tálakat a legpiszkosabb felülettel lefelé helyezze el. Ez vonatkozik a felső és az alsó rekeszre is. Hagyjon helyet a víznek, hogy körbe tudjon járni minden felületet. A homorú aljú csészéket és poharakat úgy állítsa, hogy a víz lefolyjon a felületükről.
 • Keverje össze az evőeszközöket a tartóban, vagy váltogassa a kanalakat úgy, hogy az egyik nyele felfelé, a másik lefelé legyen, hogy a kanalak táljai ne egy irányba legyenek, és ne takarják el a felületeket a mosószertől.
 • Mielőtt becsukná az ajtót, ellenőrizze, hogy minden szórókar szabadon forog-e anélkül, hogy bármelyik felületnek nekicsapódna.
 • Soha ne torlaszolja el a mosószeradagolót nagyméretű tárgyakkal. Ha az adagoló nem nyílik ki teljesen, az edények nem lesznek tiszták. A hibák ellenőrzéséhez nézze meg, hogy a ciklus befejeztével marad-e valami maradék a mosószeradagolóban vagy a mosógép alján. Ha marad valami, akkor lehet, hogy rosszul helyezte be az edényeket.

Hogyan és mit tegyen a felső rekeszbe ?

A mosogatógép felső állványát csészék, csészealjak, poharak és kisebb tárgyak számára tervezték. A tárgyakat ferdén helyezze el úgy, hogy a legpiszkosabb felület lefelé nézzen. A sérülések elkerülése érdekében ügyeljen arra, hogy a tárgyak ne érjenek össze.

Minden könnyű és mosogatógépben mosható műanyag tárgyat, például tárolóedényeket csak a felső rekeszbe szabad helyezni. Ha a mosogatógépben tisztít ilyeneket, akkor tartsa azokat a felső rekeszben, távol a mosogatógép alján lévő szárítóegység nagyon magas hőmérsékletétől.

Vessen egy pillantást a mosogatógép felső rekeszére. Megállapíthatja, hogy a tartófogak állíthatóak, hogy helyet biztosítson a különböző edényeknek. Az is előfordulhat, hogy az egész rekesz felfelé és lefelé állítható. Azok a poharak, amelyeket eddig kézzel mosogatott, mert túl magasak voltak a géphez, most már a felső rekeszbe kerülhetnek.

Itt van még egy dolog, amit érdemes ellenőrizni. A legtöbb felső rekesz teljesen eltávolítható, így nagyméretű főzőedényeket, sütőlapokat, sőt, még egy alsó rekeszbe állított pulykasütőt is el tud mosni.

Az alsó rekesz betöltése

Itt van a helye a tányéroknak, serpenyőknek, edényeknek, és lábasoknak. Állítsa a tartófogakat úgy, hogy a tárgyakat elkülönítve és függőlegesen tartsa, és a szennyezett felületeket a szórókarok felé fordítsa, ne pedig a mosogatógép oldalai felé. Az edényeket úgy helyezze el, hogy fejjel lefelé álljanak, a legpiszkosabb felületek az alsó szóráskar felé nézzenek, és ügyeljen arra, hogy ne legyenek egymásba fektetve. Ha a víz nem éri el az összes felületet, az adott felület nem lesz tiszta.

A nagyobb tárgyakat helyezze oldalra, hogy ne takarják el a mosószeradagoló ajtaját. Ha nem férnek el, állítsa a felső rekeszt magasabbra. Ellenőrizze az alsó tartófogakat, néhányat esetleg be lehet állítani, hogy nagyobb edények is elférjenek.

Az evőeszközök berakásának helyes módja

Tiszta evőeszközöket szeretne ? Minden mosogatógép-modell más-más kialakítású és elhelyezésű evőeszközkosarat kínál. Három tipp azonban minden modellre érvényes.

 • A tiszta evőeszközök kulcsa az, hogy a víz minden felületet elérjen. Soha ne tegye az összes villát vagy kanalat egy részbe, hacsak nem váltogatja az irányt, különben “összefészkelik” magukat, és nem tisztulnak meg.
 • A késeket a pengével lefelé kell betenni a balesetek elkerülése érdekében. A villákat és kanalakat úgy kell betölteni, hogy a használati felületükkel felfelé álljanak, hogy minél jobban ki legyenek téve a permetező víznek.
 • A nagyméretű eszközöket, például a spatulákat és a főzőkanalakat laposan kell a felső állványra helyezni.

Tippek a legjobb eredmények eléréséhez

 • A legtisztább edények érdekében rendszeresen tisztítsa ki a mosogatógépet.
 • Ellenőrizze a vízmelegítőt, hogy a megfelelő hőmérsékletű vizet használja, ami legalább 50 Celsius fokos kell legyen.
 • Használja a megfelelő mennyiségű és minőségű mosogatószert, és válasszon olyan mosogatószert, amely biztosítja a mélytisztításhoz szükséges összetevőket.
 • Ha az Ön vize sok ásványi anyagot tartalmaz (kemény víz), akkor minden töltethez több mosogatószert kell használnia.
 • Ügyeljen arra, hogy a mosószer ne legyen túl régi. A folyadékokat használat előtt rázza fel alaposan, a por alakú készítményeknél pedig szüntesse meg a csomósodást ha vannak. Tablettás kiszerelésűeknek ellenőrizze a szavatosságát.
 • Néhány edényt soha nem szabad a mosogatógépbe tenni, mint például az öntöttvas és a kerámia bevonatú edényeket. Ezek megsérülnek, és sokukat nem lehet helyreállítani.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....