Az ipari építészet régen és most

  • Olvasási idő:4perc

Mi az a ipari építészet ?

Az ipari építészet az ipar igényeinek kielégítésére épített épületek leírására használt gyűjtőfogalom, amely a funkcionalitást és a designt ötvöző épülettípusok és stílusok széles skáláját foglalja magában, és az iparosodott világ minden részén megtalálható.

Egyszerű, funkcionális és robusztos stílus az ipari építészet
Egyszerű, funkcionális és robusztos stílus az ipari építészet

A gyártás, a feldolgozás, az energiatermelés és más ipari tevékenységek speciális rendszerei, folyamatai, berendezései és a munkavállalók biztonságával kapcsolatos megfontolások alapján az ipari építészethez tartoznak a gyárak, raktárak, öntödék, acélművek, víztornyok, gabonasilók, szeszfőzdék, sörfőzdék, finomítók, erőművek és sok más, személyre szabottan hasznos építmények.

Az ipari építészet története

Az első ipari épületek az 1700-as években épültek az első ipari forradalom idején, amely főként Nagy-Britanniában zajlott 1760 és 1830 között. Ma azonban, amikor az ipari építészetre hivatkozunk, leginkább azokra az épületekre gondolunk, amelyek a 19. század végi és a 20. század eleji második ipari forradalom által kiváltott új anyagok, például a fém és a beton széles körű használatára, valamint a tömeggyártási módszerekre adott válaszként jelentek meg.

Ez az új építészeti stílus a nyersanyagokat a lehető leghatékonyabb módon késztermékké alakító iparágak igényei köré épült. A tervezők és építészek kénytelenek voltak figyelembe venni az egyedi gyártási technológiát és munkafolyamatokat, valamint a munkások biztonsági szempontjait.

A különböző típusú ipari épületek tervezése a 20. században világszerte meghatározta az ipari övezetek kinézetét. Míg az ipari építészet a mérnöki és a használati szempontokat helyezi előtérbe, és lehet unalmas, csúnya és ötlettelen, a legjobb ipari építészet lehet szép is.

Ahogy az olyan régiók, mint az Egyesült Államok és Nyugat-Európa egyre inkább posztindusztriálisakká válnak, ahol a szolgáltatási szektor nagyobb mértékben mozgatja a gazdaságot, mint a feldolgozóipar – a technológia és a külföldi termelés fejlődése számos ipari struktúrát elavulttá tett -, ezek az elavult ipar emlékművei elhagyatott foltokká válhatnak a modern tájképen.

Nagy belső terek és belmagasság jellemzi az ipari építészetet
Nagy belső terek és belmagasság jellemzi az ipari építészetet

Az egykori raktárépületek művészlakásokká alakításának trendje az 1960-as években kezdődött Manhattan alsó részén, és napjainkban is egyre inkább felgyorsul. Sok fejlesztő megtalálta a módját, hogy a használaton kívüli ipari épületeket divatos raktárból lett loftlakásokká, co-working terekké, nyitott terű irodákká és rendezvényterekké alakítsa át. A mai építészek és belsőépítészek kihívása, hogy a nagy térfogatokkal, hatalmas ablakokkal és nyitott alaprajzokkal rendelkező nyers tereket a mai munka és életmódunkhoz méretezetté tegyék.

A folyamatosan fejlődő technológiák és a robotika gyakran megkövetelik a meglévő ipari épületek átalakítását, hogy alkalmazkodjanak a változó használati igényekhez, és az új ipari építészeti megoldások újításait. És mivel a világ az éghajlati vészhelyzettel küzd, amelyet nagyrészt az épületek által termelt szén-dioxid-kibocsátás okoz, egyre nagyobb az erőfeszítés a meglévő épületek zöldítésére, valamint az új ipari épületek esetében a környezetbarátabb építési szabványok és gyakorlatok követelésére, az intelligens energiafelhasználás és a fogyasztás csökkentése pedig a legfontosabb szempont.

A 21. századi ipari építészet egyik kiemelkedő példája a dániai Koppenhágában található CopenHill, amely “a világ legtisztább hulladékból energiát előállító erőműve”. A nyilvános térként kialakított létesítmény mászásra épített homlokzattal, túrázásra alkalmas tetővel és egy valódi sípályával rendelkezik.

A CopenHill erőmű Dániában
A CopenHill erőmű Dániában

Az ipari építészet legfontosabb elemei

Az ipari építészetnek számos formája van, de néhány közös jellemzője a következő:

  • A funkcionalitás és a formatervezés kombinációja.
  • Nagy, nyitott terek.
  • Nagy belmagasság.
  • Nyers, nyers anyagok, például beton, tégla, fém használata.
  • A díszítés hiánya az épület homlokzatán.
  • Az évekig tartó intenzív használat miatt megviseltebb és kopottabb felületek.
  • Szabadon hagyott téglák, csővezetékek és csővezetékek, amelyeket egyébként a lakóépületekben nem lennének szem előtt.
  • Nagyméretű fémrácsos ablakok.

Érdekes tények az ipari építészetről

A stilizált ipari stílusú építészet és belsőépítészet az utóbbi években vált divatossá, ahogy a világ elhagyott raktárait divatos, drága loftokká, irodahelyiségekké, kávézókká, éttermekké és szállodákká alakítják át. Ma már nem kell messzire menni ahhoz, hogy az ipari építészet és dizájn hatását még a legkevésbé ipari környezetben is felfedezzük, a nyersanyagok, a szabadon álló építőelemek és a stílus egyéb jellemzői egyre inkább elterjedtek, és nem csupán a városi loftok számára vannak fenntartva.

A Ford Assembly Building épülete
A Ford Assembly Building épülete

Az ipari építészet remekművének tartott 1931-es Ford Assembly Building autógyárat a kaliforniai Richmondban a neves ipari építész, Albert Kahn tervezte. Az épületet 1988-ban felvették a nemzeti műemléki jegyzékbe, de a következő évben bekövetkezett földrengés okozta károk veszélyeztették a jövőjét, mielőtt sikeresen rehabilitálták, és napenergiával működő, vegyes felhasználású irodahelyiséggé és kulturális központtá alakították.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....