A Colonial-Revival építészeti stílus

 • Olvasási idő:4perc

A Colonial-Revival stílusú házak alakították az amerikai építészet történetét, és ikonikus részletei több építészeti tervben is megtalálhatók, mint gondolná. A Colonial-Revival a koloniális építészetből kiindulva az amerikai építészet egyik legmaradandóbb stílusa.

A Colonial-Revival stílus eredete

Amint azt a neve is sugallja, a Colonial-Revival stílus az amerikai építészet egy korábbi korszakának, a gyarmati korszaknak köszönheti létét. Az amerikai gyarmati építészetre nagy hatással voltak a brit, holland, spanyol és francia minták, de nem volt meg az a luxus és bőség, amellyel ezek a stílusok a nemesek otthonaiban Európa-szerte és a brit birodalomban rendelkeztek. Ehelyett az amerikai gyarmati otthonok az egyszerűbb, szimmetrikusabb és praktikusabb, könnyen fejleszthető kialakítású tervekre összpontosítottak.

Colonial-Revival stílusú ház
Colonial-Revival stílusú ház

A koloniál-revival a 20. század fordulóján lépett be Amerika építészeti színterére, az 1876-os Centennial Exposition ösztönzésére, amely a Függetlenségi Nyilatkozat aláírásának 100. évfordulóját ünnepelte. Az ország történetében először fordult elő, hogy egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítottak az építészeti szempontból érdekes épületek dokumentálásának és megőrzésének.

A Colonial-Revival stílus azonban nem a gyarmati korabeli házak szigorú értelmezése volt. Az átlagos amerikai életmód változásai, valamint a technológia fejlődése és az építőanyagokhoz való jobb hozzáférés azt jelentette, hogy az építészek és a tervezők több szabadságot vehettek igénybe egy új, gyarmati stílusú otthon építése során. Az 1900-as évek elején például gyakori volt, hogy a koloniál stílusokat díszes viktoriánus korabeli dizájnnal házasították össze.

Az egyszerű, szimmetrikus gyarmati stílust újraindították, díszes részletekbe és díszes munkákba öltöztették, és olyan új technológiával szerelték fel, amely az eredeti gyarmati stílusú otthonok idején nem volt elérhető.

A Colonial-Revival otthonok az 1940-es években érték el csúcspontjukat, és népszerűségük a második világháború után csökkent. A legtöbben azonban egyetértenek abban, hogy ez a stílus az amerikai építészet egyik legmaradandóbb példája. Az évtizedek során a Colonial-Revival házak továbbra is a hagyományos, kipróbált és hagyományos megközelítést kínálják az otthonépítésben Észak-Amerikában. Az ország különböző részein a Colonial-Revival stílus értelmezéseivel vannak tele a házak.

A Colonial-Revival otthonok fő jellemzői

Ez a stílus az elemek keveredéséről és széleskörű lehetőségeiről ismert. A koloniál stílus fő jellemzői, mint például az egyszerű elrendezés, a szimmetrikus ablakok és a nyeregtetők, díszes viktoriánus jegyekkel, például bonyolult részletekkel, oszlopcsarnokokkal, díszlécekkel és nagy ablakokkal kombinálódnak. Összefoglalva, a Colonial-Revival stílusú otthonok a gyarmati stílus egyszerű szimmetriáját és szerkezetét keverik a viktoriánus korszak építészetének fantáziadús ízlésével.

Az elülső vagy oldalsó nyeregtetők mind megtalálhatók ebben a stílusban, hangsúlyozva a korai angol, francia, spanyol és holland gyarmati tervezésből származó inspirációk sokféleségét. A különböző tetővonalak sokféle kifejezési formát adnak ennek a stílusnak. A kétszintes Colonial-Revival házak a leggyakoribbak, de ez nem meghatározó jellemző. Ennek az építészeti stílusnak egy népszerű altípusa a tipikusan egyszintes Cape Cod ház.

Az ablakok többszemesek, és gyakran redőnnyel vagy oromzattal díszítettek, akárcsak az ajtók. Az egyszerű koloniális kialakítással ellentétben ezek a redőnyök és oromzatok gyakran fantáziadúsan díszítettek, mintákkal vagy faragványokkal. A bejáratoknál kis oszlopcsarnokok és oszlopok láthatók, és a díszes díszlécek és részletek díszítik az eredeti koloniál stílusú otthon egyszerűségét.

A belső tereket határozottan tagolt szobák alkotják, és gyakran a gyarmati mintákhoz hasonló központi lépcsőházzal rendelkeznek. A stílus hagyományos belsőépítészeti kialakításhoz kínálja magát.

Amerikai koloniál és a Colonial-Revival

Az amerikai koloniál és a Colonial-Revival építészetnek ugyanazok a gyökerei, így nem meglepő, hogy hasonlóságokat látunk a stílusok között. A bármelyik stílusban épült otthonok általában téglalap alapterületűek és a tervezés hagyományos megközelítése jellemző. Ugyanakkor a Colonial-Revival stílus olyan elemeket és jellemzőket vezet be, amelyek nem láthatók az egyszerűbb amerikai koloniál stílusban.

Colonial-Revival jellemzők

 • Nagyszerű bejárat, mutatósabb oszlopcsarnokkal vagy oromzattal, és tartalmazhat oszlopokat
 • Bonyolult részletek és fantáziadús minták, például a díszléceken vagy a redőnyökön.
 • Kandallók.
 • Nagy ablakok, gyakran párban.

  Amerikai koloniál jellemzők

 • Kis ablakok.
 • Középre helyezett bejárat kis oszlopcsarnokkal vagy oromzattal.
 • Központi kandalló és lépcsőház.
 • Téglalap alakú alaprajz.
 • Kültérre és a tetőre gyakran palatáblát vagy zsindely használnak.

A Colonial-Revival házak jelenléte napjainkban

Bár ez a stílus az 1940-es években volt a legelterjedtebb, a mai napig inspirálja az építészeket. Mind a magán-, mind a középületek, köztük az iskolák, könyvtárak és kormányzati épületek a legtöbbet teszik ebből a hagyományos tervezési stílusból Észak-Amerikában.

A több időbeli korszak keveredésével és az amerikai történelemre való visszatekintéssel ez a stílus továbbra is szilárdan megragadja az amerikai építészetet. A külvárosi negyedekben található újabb építésű házakat gyakran nevezik “neo-koloniálisnak”, egy olyan stílusnak, amely a modern világ számára frissíti és egyszerűsíti a koloniál-korabeli jellegzetességeket. Bár a Colonial-Revival házak ihletője a brit, francia, holland és spanyol építészetből származik, a stílus mégis egyedülállóan amerikai lett, és kiállta az idő próbáját.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....