Mi az a francia lefolyó ?

  • Olvasási idő:6perc

A heves esőzések és az olvadó hó miatt a víz felgyülemlik az udvaron, ahol tócsákat képez, és nagy területen sár és állóvíz keletkezik. Ezenkívül, ha a víz nem tud elfolyni az udvarról, a ház felé folyhat, ami vízkárokhoz vezethet. Az otthon alapjának a vízkároktól való megóvása és az árvíz megelőzése érdekében francia lefolyó telepíthető, amely a víz áramlását az otthontól elvezeti. Azáltal, hogy a francia vízelvezető rendszer a telített talajból is bevonja a vizet, csökkenti az udvaron álló vizet is, így a gyerekek és a háziállatok anélkül élvezhetik a gyepet, hogy hatalmas tócsák miatt kellene aggódniuk.

Francia lefolyó telepítése a kertben
Francia lefolyó telepítése a kertben

Mi is az a francia lefolyó, és hogyan működik ?

Alapvetően a francia lefolyó egy egyszerű árok, amelyet a talajba ásnak az udvar legproblémásabb területein. Az árkokba vízáteresztő szövetbe burkolt perforált csövet fektetnek, és a csövet több réteg kővel vagy kaviccsal fedik le. A francia vízelvezető rendszerek azért működnek, mert a gravitáció hatására a víz lefelé áramlik, és a víz mindig a legkisebb ellenállás útját követi, így természetes módon a köveken keresztül lefelé folyik az üreges csőbe, ahol a víz szabadon, lejtőn lefelé haladva áramolhat a városi csatornába, egy esőtartóba vagy bármely más, vízelvezetésre alkalmas helyre.

Francia vízelvezető rendszerek

A francia lefolyót egy 1859-es könyvben részletezte Henry French, egy bíró és farmer, aki a Massachusetts állambeli Concordban élt. Ő segített népszerűsíteni az ötletet, amely kifejezetten arra irányult, hogy a felesleges vizet elvezessék a szántóföldekről a terméshozam javítása és az áradások megelőzése érdekében. A rendszert Henry Frenchről nevezték el, és azóta használják a termőföldek vízelvezetésének javítására, az udvarok vízzel való telítettségének csökkentésére és a házak alapjainak védelmére.

Ez egy olyan alapkonstrukció, amely a tudományos törvényszerűségeket kihasználva gyorsan és hatékonyan vezeti el a felesleges vizet egy adott helyről. A gravitáció hat a vízre, hogy a talaj felé vonzza azt, de a víz mindig a legkisebb ellenállás útját választja, amely egy üreges, perforált csövön keresztül ideális utat hoz létre a víz számára több réteg kő vagy kavics alatt.

Ilyen, és ehhez hasonló csöveket használnak a francia lefolyóhoz
Ilyen, és ehhez hasonló csöveket használnak a francia lefolyóhoz

Egy heves esőzés során például a víz felgyülemlik a ház alapja körül, és végül beszivároghat a pincébe, mert nincs vízelvezető útvonal. Egy francia lefolyó telepítése az alapzat köré azonban segít a vizet az otthontól az üreges vízelvezető csőbe vezetni, kihasználva a víz azon tendenciáját, hogy a legkisebb ellenállás útját követi.

Hogyan működnek a francia lefolyók

A francia lefolyó alapelve az, hogy a víz számára a legkisebb ellenállás útját biztosítja, amelyet a víz követ ahelyett, hogy felgyűlne, és elárasztaná a talajt. Ezt egy üreges, perforált vízelvezető csővel érik el, amely képes összegyűjteni és elvezetni a vizet az udvarról egy kijelölt vízelvezető helyre, például egy városi szennyvízcsatornába. A vízelvezető csövet vízáteresztő szövetbe burkolják, hogy a gyomok, szennyeződések és egyéb törmelékek ne tömítsék el a cső perforációit. Ezenkívül a csövet több réteg kővel vagy kaviccsal borítják. A talaj kövekkel vagy kaviccsal való helyettesítésével elősegíti a víz lefelé áramlását a vízelvezető csőbe, mivel a víz sokkal könnyebben áramlik át a tömörített kő által biztosított nagyobb réseken, mint a sűrűn tömörített talajon keresztül.

A francia lefolyó minden egyes elemét úgy tervezték, hogy a víz könnyebben tudjon lefelé haladni a felszínről, a köveken keresztül, az akadálytalan perforációkon keresztül az üreges lefolyócsőbe. A vízelvezető csövet olyan szögben kell elhelyezni, hogy amikor a víz belép a csőbe, azonnal elkezdjen elfolyni a háztól, hogy megakadályozza a víz felgyülemlését és az áradást.

Ne feledje, hogy ha nem használ vízáteresztő szövetet a vízelvezető cső befedéséhez, a víz nem tud a vízelvezető csőbe jutni, így az árvízproblémák továbbra is fennállnak. A telepítés során használt minden anyagnak javítania kell a víz áramlását, különben a francia lefolyó hatástalanná válik.

Mikor kell használni a francia vízelvezető rendszereket ?

Mielőtt úgy döntene, hogy elkezdi az udvaron az árkok ásását, fontos megérteni, hogy mikor hasznos egy francia vízelvezető rendszer, és hogyan segíthet javítani a heves esőzések, a túlzott talajvíz és az olvadó jég vagy hó által okozott gyakori problémákon.

Az alapozásnál keletkező károk enyhítése belső francia lefolyóval

A belső francia lefolyó használható a pince védelmére az ismétlődő árvizektől és az alap további károsodásának megelőzésére. A szivárgó csempe egyfajta külső francia lefolyó, amely az otthon kerülete köré telepíthető, hogy elvezesse a vizet az alapozástól. Ez csökkenti az alapzatra nehezedő hidrosztatikus nyomást, így a víznek alternatív útvonalat biztosít, ahelyett, hogy az alapfal repedésein keresztül befele szivárogna.

Mi az a belső francia lefolyó ?

A belső francia lefolyó egy olyan kifejezés, amelyet gyakran használnak, amikor a francia vízelvezető rendszerekről beszélnek. Ez azért van így, mert a francia lefolyó egy olyan típusa, amelyet kifejezetten a szerkezet hidrosztatikus nyomással szembeni védelmére használnak. Ez azt jelenti, hogy jellemzően mélyebb ponton van telepítve, mint egy hagyományos francia lefolyó, hogy megakadályozza az otthon alapjának károsodását.

Ha azonban a víz már átszivárog az alapzaton keresztül az otthonba, akkor lehet, hogy jobb, ha egy belső francia lefolyóba gondolkodunk. Ezek a rendszerek jellemzően vízelvezető elemekből állnak az alapnál belüről, ha lehetséges és hozzáférhető. Ezután a vízelvezető elem összegyűjti az alapozás repedésein keresztül beszivárgó vizet, és a ház betonpadlója alá ásott francia lefolyóba vezeti.

Felszíni víz összegyűlése

A francia lefolyó egyik leggyakoribb felhasználási módja a felszínen tócsákat vagy nagy tócsákat képző víz elvezetése. A lefolyó a vizet a telített talajból vonja be azáltal, hogy könnyű utat biztosít a víz számára. Ezután a vizet egy alkalmasabb vízelvezető helyre, például egy kommunális szennyvízcsatornába irányítják. A vizet egy felfogómedencébe, például egy esőtartályba is vezetheti, így az összegyűjtött vizet az év melegebb hónapjaiban a kert vagy a gyep öntözésére használhatja.

Nyomás alatt álló támfalak

A támfalak segítenek a talaj megtartásában és az erózió megelőzésében, de ha a talaj túlságosan telítetté válik, ez fokozott nyomást gyakorolhat a támfalakra, ami azok meghibásodásához vezethet. Egy francia lefolyó telepítése, amely segít a felesleges víz felszívásában és a támfaltól való elvezetésében, nagyszerű módja annak, hogy megvédje a szerkezet épségét a heves esőzések idején.

A francia vízelvezető költségei

Egy másik tényező, amelyet a francia lefolyó telepítése előtt szem előtt kell tartani, az anyagköltségek, valamint a munka elvégzéséhez szükséges szakember felbérlésével kapcsolatos költségek. Bár ezt a feladatot egy tapasztalt barkácsoló is el tudja végezni, sokan inkább a szakszerű telepítést választják, hogy biztosítsák a rendszer hatékony működését. Ezenkívül a szakember felbérlése jobb lelki nyugalmat biztosíthat, mivel a legtöbb cég garantálja a munkáját, így ha bármilyen probléma merül fel a francia lefolyóval, vagy ha a telepítés során bármilyen más elektromos vagy vízvezeték-vezeték megsérül, kapcsolatba léphet a céggel a probléma megoldása érdekében.

A munka költségeit jellemzően a tervezés és ásás, utána a megfelelő betemetés, a cső és a vízáteresztő szövet teszi ki, plusz munkadíj, ha mással végezteti el.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....