Egyenetlen pázsit kiegyenlítése

 • Olvasási idő:4perc

A gyep egyes területei idővel egyenetlenné válhatnak a leülepedés, a vízelvezetési problémák, valamint különböző természetes és természetellenes okok miatt. A legkevésbé szélsőséges esetekben a probléma megoldható egy vékony réteg kiegyenlítő keverékkel (talaj, komposzt és homok) való feltöltéssel.


Kapcsolódó cikkek


Ez jó megoldás a széles körben elterjedt, de nem a túl mély egyenetlenségek esetén. Nagyobb mértékű szintkülönbségek esetén többszöri egyengetésre, vagy szélsőségesebb esetekben a mély mélyedések talajjal történő feltöltésére, és a feltöltött területek újbóli bevetésére lehet szükség. Ha az egyenetlenségek vízvezetékek közelében jelentkeznek, és vízelvezetési problémák is vannak, forduljon szakemberhez – lehet, hogy sérült cső okozza a problémákat.

Az egészséges fűvel borított kisebb mélyedések vagy lyukak kiegyenlítésének egyik trükkje az, hogy kivágunk egy foltot a gyepből, alatta földkeveréket helyezünk el, majd a foltot visszarakjuk. Ez a szőnyeg alá söprés néven ismert, praktikus technika a helyi mélyedések kiegyenlítésére anélkül, hogy a fűre kerülne a feltárt talaj látványa, ami a többi módszerrel történik.

Bármelyik módszert is választja, a tavasz a legjobb időszak a gyep kiegyenlítésére, mivel a körülmények enyhék, így a gyepnek lehetősége van regenerálódni, mielőtt a nyári hőség megérkezik.

Kisebb kiegyenlítés felülvetéssel

A talajegyengetés során a gyepfelületet talajföldből, komposztból és finom homokból álló kiegyenlítő keveréket szórnak szét. A talaj nem tartalmazhat mulcsot vagy növényi törmeléket, amelyek elnyomhatják a füvet. A legjobb homok a játszóhomok, amelyet bármelyik háztartási központban megvásárolhat. A tipikus keverék 40 százalék homok, 40 százalék fedőtalaj és 20 százalék komposzt. A homok jó vízelvezetést biztosít, míg a komposzt tápanyagokat ad a talajhoz, hogy elősegítse a fű növekedését.

Talajkiegyenlítés

 • Keverjen össze egy adag kiegyenlítő keveréket egy talicskában vagy kádban, lapát segítségével. Keverje jól össze, hogy a homok és a komposzt teljesen elkeveredjen a talajjal.
 • Vigyen fel legfeljebb 3 cm kiegyenlítő keveréket az alacsonyan fekvő területek tetejére. Ne adjon hozzá 3 cm-nél többet, mert ez megfojtja a füvet.
 • Terítse szét a talajegyengető anyagot, hogy egyenletesen eloszlassa.
 • Egy cirokseprűvel söpörje meg egy kicsit előre-hátra a füvet, hogy a kiegyenlítő keverék a talajra kerüljön. A fű nem tud nőni, ha földdel van borítva.
 • Szükség szerint enyhén öntözze meg a területet. Kerülje a túlöntözést, amely elmossa a kiegyenlítő keveréket.
 • Figyelje a terület fejlődését. Végül már csak füvet szabad látnia, és nem a földet (feltéve, hogy nem voltak csupasz foltok, mielőtt elkezdte a kiegyenlítést). Ha a gyep még mindig egyenetlen, ismételje meg a feltöltési folyamatot – egyszerre legfeljebb 3 cm-nyi mennyiséget alkalmazva, amíg a gyep kiegyenlítődik.

A szőnyeg alá seprés technika, a nagyobb egyenetlenség kijavításához

Ez a technika azért kapta ezt a nevet, mert lényegében felszedi a gyepszőnyeget (a szőnyeget), és földet tesz alá. Ez csak olyan kis területű süllyedt területekre alkalmas, amelyeket egészséges fű borít.

 • Vágjon egy egyenes vágást a megsüllyedt terület szélei mentén, lapos ásóval, kézi gyepszegélyezővel vagy gyepszőnyegvágóval. Tiszta, függőleges vágásokat végezzen, hogy minimalizálja a gyökérsérülést, és rendezett gyepfoltot alakítson ki.
 • Óvatosan távolítsa el a gyepfoltot, ügyelve arra, hogy a gyökerek ne sérüljenek meg, és tegye félre.
 • Terítsen a kivágott területre egy réteg törmelékmentes termőföldet vagy virágföldet – annyit, hogy a gyepfolt a környező gyep szintjére kerüljön.
 • Munka közben enyhén öntözze meg a talajt, hogy eltávolítsa a légzsákokat, ez segít megelőzni a későbbi ülepedést.
 • Helyezze vissza a gyepfoltot, a füvet kézzel vagy lábbal visszanyomva a helyére.
 • Öntözze meg a füvet.
 • Figyelmesen ellenőrizze a foltot, és szükség szerint öntözze, hogy a fű egészséges maradjon. Különleges gondoskodásra van szüksége, hogy kiheverje az eltávolítás okozta stresszt.

Mélyen megsüllyedt gyepfelületek kiegyenlítése

Ha 5-10 cm-nél mélyebb mélyedések, vályúk vagy lyukak vannak, általában jobban jár, ha feltölti őket egy jó talajkeverékkel, és új fűmaggal kezdi újra a tavaszt.

A mély gödrök feltöltésének trükkje az, hogy a talajt finoman tömörítse, és a gödör teljes feltöltése közben adjon neki egy kis vizet, hogy rendeződjön. Ha egyszerűen csak laza földkeveréket tesz rá, és elülteti a magokat, a talaj leülepszik, és a területen szép, új fűvel borított terület lesz. A talajon való járkálás elég ahhoz, hogy tömörítse azt. Ne tömörítse túlságosan a legfelső talajt, ahová a fűmagot fogja vetni. Ezután készítse elő a vetőmagot, és a vetési utasításokat követve vesse be a területet.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....