Szeptikus tartályok karbantartása

  • Olvasási idő:7perc

Ha Önnek szeptikus rendszere van, fontos megértenie, hogyan működnek a szeptikus rendszerek, és ismernie kell a karbantartási feladatokat, amelyeket elvégezhet, hogy a szivárgások és dugulások megelőzésével meghosszabbítsa a rendszer élettartamát.


Kapcsolódó cikkek


Szeptikus rendszer
Szeptikus rendszer

A szeptikus rendszer elsősorban egy szeptikus tartályból és egy szivárgási mezőből áll, amelyeket a ház szennyvízelvezető vezetékétől a tartályon keresztül a szivárgási mezőbe vezető csövek kötnek össze. Ha a szeptikus rendszert megfelelően karbantartják, a tartály 15-40 évig, míg a szivárgómező több mint 50 évig használható. Győződjön meg róla, hogy folyamatosan elvégzi ezeket a fontos karbantartási feladatokat, hogy szeptikus rendszere minél hosszabb ideig egészséges és működőképes maradjon.

Szeptikus tartályok
Szeptikus tartályok

Mi az a szivárgó mező ?

A szeptikus rendszerben a szennyvíz a szeptikus tartályba folyik, ahol a szilárd anyagok kiszűrődnek, a folyékony hulladék pedig a kivezető terelőlapon keresztül egy sor perforált csőbe jut, amelyek lehetővé teszik, hogy a folyadék fokozatosan a talajba szivárogjon, ahol a talaj természetes módon megszűri. A drénmező ebből a perforált csősorból és a környező területből áll, ahol a folyékony hulladék távozik.

Szivattyúzza rendszeresen a szeptikus tartályt

Az egyik legfontosabb feladat, amelyet körülbelül két-ötévente egyszer el kell intéznie, a szeptikus tartály szivattyúzása. Az, hogy kétévente vagy ötévente kell-e szivattyúzni, igazából a tartály méretétől, a lakásban élők számától és a szeptikus rendszerbe kerülő hulladék típusától függ. 

Szeptikus tartály telepítése
Szeptikus tartály telepítése

Például egy konyhamalaccal felszerelt konyha nagyszerű dolog, ha Ön városi szennyvízrendszerre van csatlakoztatva, de ezek a készülékek jelentősen megnövelhetik a szeptikus rendszerbe áramló szilárd hulladék mennyiségét, ami gyakoribb szivattyúzást tesz szükségessé. A szeptikus tartály szivattyúzása általában 20-40 000 Ft-ba kerül, bár ez a tartály méretétől és helyétől függ.

Ellenőrizze a rendszert szivárgás szempontjából

Rendszeresen járja körbe a szeptikus rendszert, és tartsa szemmel a tartály körüli olyan területeket, ahol a fű jelentősen dúsabb vagy sűrűbb, mint az udvar más területein. A szivárgó tartály bőséges táplálékot biztosít a növényvilág számára, és erős szennyvízszagot is áraszthat. A legtöbb esetben azonban nehéz lesz megtalálni a szivárgást a rendszerben, amíg az még használatban van, mivel a tartály a föld alá van temetve.

A csurgalékvízmező csőrendszere
A csurgalékvízmező csőrendszere

A szeptikus tartály szivárgásainak ellenőrzésére a legjobb időpont a szivattyúzáskor van, ezért ha a szivattyúzást végző szakember még nem foglalja bele a szivárgásvizsgálatot a folyamatába, kérdezze meg, hogy a tartály szivattyúzása közben is el tudja-e végezni ezt a feladatot. Ekkor érdemes ellenőrizni a terelőlapokat is, hogy meggyőződjön arról, hogy nem hiányoznak-e, nem töröttek-e el vagy nincs-e valami hibájuk.

Mik azok a terelőlapok ?

A terelőlapok visszafogják és átirányítják a bejövő és kimenő szennyvíz áramlását a szeptikus tartályon belül. Megakadályozzák, hogy a szennyvíziszap eltömítse mind a be, mind a kivezető csöveket. A sérült vagy hiányzó terelőlemezzel rendelkező szeptikus tartály nagyon hajlamos a dugulásra és a visszaáramlásra.

A szivárgási mező egyértelmű kijelölése és karbantartása

A szivárgási (vagy csurgalékvízmező) mező a szeptikus rendszer érzékeny része, amelyet mindenkor védeni kell. Több perforált csőből áll, amelyek a csurgalékvízmező teljes hosszában húzódnak, és bár ez a terület gond nélkül járható, az autók, nehezebb járművek vagy tárgyak súlya károsíthatja az eltemetett csöveket. A szeptikus rendszer károsodásának elkerülése érdekében fontos, hogy egyértelműen jelölje ki a csurgalékvízmezőt, és tájékoztassa az érintetteket, hogy az udvarnak ez a területe nem bír el nagy terhelést.

A csurgalékvízmező körüli növényzetet és a vízelvezetést is kordában kell tartani. A házból érkező víznek el kell folynia a csurgalékvízmezőtől, hogy elkerülje a terület elárasztását, és minden fát, bokrot vagy cserjét el kell távolítani, hogy a gyökerek ne nőjenek bele a csövekbe. A csurgalékvízgyűjtő mezőn azonban lehet és kell is füvet termeszteni, mivel a fű elnyeli a vizet, így csökkenti az elöntést, a gyökerek nem nőnek túl mélyre, és a fű segít megelőzni az eróziót.

Segít ha korlátozza a vízhasználatot és a háztartási hulladék mennyiségét
A szeptikus rendszer karbantartásának egyszerű folyamata, ha csak arra figyelünk, hogy mennyi és milyen tartalmú anyagot engedünk a lefolyóba. A szeptikus rendszert a folyékony szennyvíz feleslegével túl lehet telíteni, ezért érdemes az esővizet elvezetni a csurgalékvízmezőből, víztakarékos készülékeket telepíteni, a mosó és mosogatógép-terhelést időben elosztani, és a szivárgásokat minél hamarabb kijavítani, ha keletkeznek.

A nagy mennyiségű szilárd hulladék szintén rosszat jelent, mivel a szeptikus tartályban gyorsan felhalmozódik az iszap, és megnöveli a rendszer szivattyúzási gyakoriságát. A zsírokat és az el nem fogyasztott élelmiszereket a mosogatóba, vagy WC-be való leeresztés helyett dobja az udvaron lévő komposztkupacba, vagy másképp szabaduljon meg tőle.

Ne feledje, hogy a szeptikus rendszer baktériumokat használ a hulladék lebontására, így ha erős tisztítószereket önti a lefolyóba, árt a baktériumoknak és csökkenti a szeptikus rendszer működését. Használjon olyan tisztítószereket, amelyeken a szeptikus rendszerek számára biztonságosként van feltüntetve, hogy elkerülje a tartályban lévő baktériumok elpusztítását.

Használjon megfelelő tisztítószereket

A háztartásból származó hulladék nem egyszerűen a szeptikus tartályban ül és gyűlik össze, amíg el nem jön az ideje a tartály szivattyúzásának. Súlyuk alapján szűrődnek, így a szilárd anyagok a tartály aljára süllyednek, a folyékony hulladék pedig a szivárgási mezőbe kerül, ahol a talaj megszűrheti. A tartályban maradó hulladékot fokozatosan lebontják a baktériumok, amelyek segítenek fenntartani a szeptikus rendszer egészségét és működését.

A rendszerben lévő baktériumok azonban érzékenyek az erős tisztítószerekre, antibakteriális szappanokra és lefolyótisztítókra, ezért a szeptikus rendszerben természetesen előforduló baktériumok védelme érdekében bizonyos szerves adalékanyagok segítségével olyan új baktériumokat adhat hozzá, amelyek lebontják a természetellenes anyagokat, például a mosószereket és szappanokat – csak győződjön meg róla, hogy ezek az adalékanyagok valóban a baktériumszaporulatnak segítenek.

Telepítsen szennyvízszűrőt

Annak érdekében, hogy növelje a szivárgási mező élettartamát, és megelőzze a dugulásokat, amelyek áradáshoz vagy a szeptikus rendszer meghibásodásához vezethetnek, jó ötlet, ha a következő alkalommal, amikor a szeptikus tartályát szivattyúzzák, szennyvízszűrőt szereltet be (ha még nincs). Ez a szűrő a szeptikus tartály és a zsírcsapda kivezetéséhez van felszerelve, és olyan akadályt hoz létre, amely távol tartja a szilárd anyagokat a csurgalékvízmező rendszerétől.

A telepítést követően a szennyvízszűrő körülbelül három-öt évig működik, mielőtt tisztítani kellene. A szűrő tisztítását a tartály szivattyúzásával egy időben ajánlott elvégeztetni, hogy csökkentsük az ismételt “látogatásokat” és a karbantartási költségeket. Léteznek olyan szennyvízszűrők, amelyek utólagosan felszerelhetők olyan régebbi szeptikus tartályba, amely nem kompatibilis a szabványos szennyvízszűrővel. Csak kérdezze meg a szivattyúzást végző szakemberét a szeptikus tartály következő szivattyúzásakor, hogy megtudja, melyik a legjobb szűrő az Ön rendszeréhez.

Ellenőrizze a szivárgó mezőt a dugulások miatt

Még ha korlátozza is a házból származó víz és szilárd hulladék mennyiségét, és rendszeresen ellenőrzi és szivattyúzza a szeptikus tartályt, a szivárgási mező akkor is eltömődhet. Ez különösen igaz a csapadékos és esős időjárás idején, mivel a felesleges víz eláraszthatja a rendszert, és megnöveli a csurgalékvízbe jutó szilárd hulladék mennyiségét.

Az elárasztás akkor is előfordulhat, amikor nagy mennyiségű hó kezd el olvadni több napon keresztül, ezért esős vagy nedves időben tanácsos végigsétálni a csurgalékvízmezőn, hogy ellenőrizze, nincs-e szennyvízszag vagy különösen gyorsan és dúsan növekvő fű, ami a csurgalékvízmező eltömődésére utalhat. Az eltömődött csurgalékvízmező további jelei a lassan lefolyó szennyvíz, a vízvezeték dugulása, az iszapos talaj és az állóvíz megjelenése a csurgalékvízmezőn, vagy a környékén.

Tartson pontos karbantartási nyilvántartást

Függetlenül attól, hogy milyen típusú karbantartást végeznek a rendszeren, fontos, hogy pontos nyilvántartást vezessen az eredményekről. Ezekre az információkra hivatkozva dönthet arról, hogy milyen mennyiségben és milyen gyakorisággal kell baktérium-adalékokat juttatnia a rendszerbe. Minden olyan vizsgálati eredmény, amely a korábbi feljegyzések alapján kívül esik a rendszerre vonatkozó szokásos elvárásokon, szintén segíthet rávilágítani a problémákra, mielőtt azok túl nagy problémát jelentenének a kezeléshez.

Egy másik jó ok arra, hogy világos, tömör és részletes karbantartási nyilvántartást vezessen, hogy a leendő vásárlók számára rendelkezésre álljon, ha úgy dönt, hogy eladja az otthont. A szeptikus rendszerek egyeseket elriaszthatnak, de egy teljes körű, átfogó karbantartási nyilvántartással az Ön otthona biztosan vonzóbb lesz, mint egy hasonló, ismeretlen szeptikus rendszerrel rendelkező ingatlan.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....