A farmeranyagból való szigetelés előnyei és hátrányai

  • Olvasási idő:4perc

A falak szigetelése ma már elengedhetetlen ahhoz hogy télen a lehető legkevesebb hőveszteség nélkül tudjunk fűteni, és nyáron ne váljon kemencévé a lakás. A fal szigetelés nélkül hagyása a 20. század közepe előtt általános volt. Ma már szinte minden éghajlaton természetes, hogy a házak falai valamilyen szigetelést kapnak. Ez a szigetelés minden esetben üvegszálas, cellulóz vagy hab alapú anyagokkal történik. De mint újfajta szigetelőanyag, a feldolgozott farmeranyag is megjelent ilyen téren.

De egyre nagyobb teret hódít az alternatív szigetelőanyagok piaca. Az egyik nagyon zöld és innovatív alternatíva a szekrényeinkből származik: a farmer. A farmer szigetelés könnyen kezelhető és ráadásul még újrahasznosítható is.

Mi az a farmer szigetelés ?

A farmerszigetelés olyan házszigetelés, amely újrahasznosított farmer-anyagból készül. A farmer szigetelés használható falakban, mennyezetekben, padlásokon, és kúszóhelyiségekben.

Farmeranyagból való szigetelés a falon
Farmeranyagból való szigetelés a falon

A befúvott cellulózszigeteléshez hasonlóan a legtöbb farmerszigetelés A osztályú tűzvédelmi besorolású, mivel borát alapú égésgátlóval kezelik. Ráadásul ugyanaz az oldat, amely lassítja a lángokat, segít megakadályozni a gombák és baktériumok szaporodását is.

A farmer szigetelés sokszor ugyanazokkal az R-értékekkel rendelkezik, mint az üvegszálas szigetelés, nagyjából R-13-as értékkel, a vastagabb kiszerelésű R-19-es szigeteléssel.

Mi az R-érték ?

Az R-érték a hőállóságra utal, vagyis az anyag azon képességére, hogy ellenálljon a hőhatásoknak – hidegnek vagy melegnek. Minél magasabb az R-érték száma, annál jobban korlátozza az anyag a hővezetést.

A farmeranyagból való szigetelés ilyen tekercsekben kaphatóak
A farmeranyagból való szigetelés ilyen tekercsekben kaphatóak

A farmer szigetelést gyakran használják üvegszálas vagy más típusú szigetelések helyett, mert könnyen kezelhető, környezetbarát és akusztikai szempontból is hatékony.

Azon lakástulajdonosok számára, akik az üvegszálas szigetelés nehézkes volta miatt ódzkodnak otthonuk szigetelésétől, a farmerszigetelés jobb alternatíva lehet a munka elvégzéséhez.

Hogyan készül a farmer szigetelés ?

  • Miután a régi farmeranyagot már nem használják, újrahasznosító üzembe küldik.
  • A munkások eltávolítják az összes idegen anyagot, például a cipzárakat és a gombokat.
  • Mechanikus aprítógépek apró darabokra darálják a farmeranyagot.
  • A darabokat nagy bálákba csomagolják.
  • A bálákat egy másik feldolgozóba küldik, amely tovább aprítja a farmeranyagot szálas állapotba.
  • A szálakat borátos égésgátlóval kezelik.
  • A kezelt szálakat nagyméretű “szőnyegekké” préselik.
  • A nagy szőnyegeket olyan szabványméretűre vágják, hogy a fal, vagy padlóüregekbe illeszkedjenek.

A farmar szigetelés használatának előnyei

Könnyen kezelhető
A farmerszigetelés ugyanolyan puha és könnyen kezelhető, mint alapanyaga, a farmer. Nincs szükség hosszú ujjú, kesztyűs, maszkos és hosszú nadrágos öltözékre, mint az üvegszálas szigetelésnél. A farmerszigetelést akár puszta kézzel is kezelheti.

Jobb a munka vele
A farmerszigetelés nem bocsát ki irritáló mikroszálakat a levegőbe, mint az üvegszálas szigetelés. Bár ajánlott porvédő maszkot viselni, amikor farmerszigeteléssel dolgozik, nagyjából maximum ennyire van szüksége: egy egyszerű porvédő maszkra. Üvegszálas szigetelés esetén mindig a legjobb, ha szorosan illeszkedő légzőmaszkot, vagy legalább N95-ös maszkot visel, és megfelelő ruházatot, vagy speciális védőruhát.

Környezetbarát
A farmer szigetelés 100 százalékban újrahasznosított, anyag. Az összes farmeranyagot fel lehet használni a későbbiekben ilyen célokra.

Újrahasznosítható
Nemcsak a farmerszigetelés használ újrahasznosított anyagokat, hanem maga a farmerszigetelés is újrahasznosítható, használat után. Ezt kevés, vagy egyáltalán nem sok más szigetelésfajta mondhatja el magáról, hacsak nem érintetlen állapotban van, és sikerül sértetlenül kibontani a helyéről.

A farmer szigetelés használatának hátrányai

Drágább
A farmer szigetelés drágább, mint az üvegszálas szigetelés, átlagosan körülbelül 10-20 százalékkal kerül többe, mint az üvegszálas szigetelőanyag.

Nehezebb vágni
Mivel a farmar szigetelés sűrű “szőnyegekben” kerül forgalomba, nehezebb lehet vágni, mint az üvegszálas szigetelést.

Kevésbé képlékeny
Az üvegszálas szigetelés egyik előnye, hogy nagyon jól alakítható. Ha a szigetelést csak egy-két centiméterrel tovább kell nyújtani, ez lehetséges. Vagy megragadhat egy darab eldobott üvegszálas szigetelést, és könnyen be tudja erőltetni egy kis helyre ahová szükséges.

A farmerszigeteléssel azonban ilyen szempontból nehezebb dolgozni, amely nem nyúlik olyan könnyen, és nem rendelkezik olyan tulajdonságokkal, mint az üvegszálas szigetelés. Minimálisan lehet a darabokat “nyújtani”, de nem olyan könnyen, mint az üvegszálas szigetelésnél. Azonban a farmar szigetelés tekercsben kapható, ami nagyon hasonlít az üvegszálas szigeteléshez a telepítésben, ezért könnyen lehet méretre vágni.

Néha korlátozottan lehet csak megtalálni
Egyre gyakrabban lehet megtalálni a farmer szigetelést a barkácsáruházakban, de még mindig nincs elterjedve teljesen. Még ha talál is farmer szigetelést, előfordulhat, hogy korlátozott mennyiségben vagy csak különleges megrendelésre. Vagy éppen az ellenkezője is előfordulhat: lehet hogy csak nagy mennyiségben lehet megrendelnie.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....