A kiterjesztett valóság (AR) alkalmazásai az építőiparban

  • Olvasási idő:9perc

Az építkezési munkák átalakulóban vannak. A vázlatok és tervrajzok átadják helyüket a drónoknak, a 3D modelleknek és a kiterjesztett valóságnak nevezett új interaktív élménynek.


Kapcsolódó cikkek


A kiterjesztett valóság, vagy röviden AR az egyik legtöbbet emlegetett technológiai trend az építőiparban. A fejlett kamera és érzékelőtechnológiát használó AR a fizikai környezetet kombinálja a számítógép által generált információkkal, és valós időben jeleníti meg azokat. Míg a videojátékok már évek óta használják ezt a technológiát, ez a “kiterjesztett” élmény az építőiparban nemrégiben kezd hullámokat vetni, és hatalmas lehetőségeket kínál a projekt életciklusának javítására.

Jobb, gyorsabb, olcsóbb és biztonságosabb tervezés az AR használatával
Jobb, gyorsabb, olcsóbb és biztonságosabb tervezés az AR használatával

A digitális és a fizikai nézetek kombinálásával a kiterjesztett valóság segít az építőipari csapatoknak abban, hogy nagyobb hatékonyságot, pontosságot és általános bizalmat teremtenek a projektjeikben. Az AR globális piaca 2024-re várhatóan eléri a 300 milliárd dollárt világszerte. Ahelyett, hogy helyettesítené a munkásokat a terepen, az AR nagymértékben javítani fogja az emberek és a digitális gépek együttműködését.

Ahogy a technológia egyre érettebbé és elfogadottá válik, a kiterjesztett valóság az építőiparban felbecsülhetetlen értékű eszközzé válik – és akár az építés jövőjét is megváltoztathatja. Olvasson tovább, hogy megtudja, milyen különböző módokon fog az AR hasznára válni az iparágnak 2022-ben és a továbbiakban.

Hogyan működik a kiterjesztett valóság ?

Míg a virtuális valóság szigorúan digitális élmény, addig a kiterjesztett valóság a fizikai és a digitális világot egyetlen magával ragadó környezetben egyesíti. Az AR 3D-s képeket vetít az ember fizikai környezetére, miközben mobileszközzel vagy speciális sisakkal járkál amin kijelző van, és azon keresztül látja a virtuális valóságot.

A GPS és a kamerák segítségével az AR képes valós idejű adatok térbeli megjelenítésére, frissítve és megjelenítve a szükséges információkat, miközben a felhasználó az épülettérben mozog. Az olyan információk, mint az ütemtervek, működési részletek és szerkezeti tervek könnyen elérhetők, lehetővé téve a felhasználók számára az építési folyamat automatizálását és a helyszíni döntések meghozatalát.

Mire használják az AR-t az építőiparban ?

A valós idejű információszolgáltatás képességével a kiterjesztett valóságot az építőiparban a hatékonyság növelésére, az átláthatóságra, a biztonság javítására, az együttműködés egyszerűsítésére, a költségek kezelésére és az általános bizalom növelésére használják. Íme, néhány módszer, ahogyan az építőipari csapatok az AR-t az építési folyamat racionalizálására használják.

Projekttervezés

A kiterjesztett valóság új fejlesztései lehetővé teszik, hogy közvetlenül 2D-s terven 3D-s modelleket hozzunk létre. A 3D modellező szoftverekkel és az épületinformációs modellezéssel (BIM) kombinálva az építőipari vállalatok részletes, interaktív modelleket készíthetnek az építési projektekről, és ezeket már a projekt kezdetén bemutathatják az ügyfeleknek. Ez lehetővé teszi, hogy az ügyfelek reális képet kapjanak a projekt kimeneteléről, és még az építkezés megkezdése előtt elvégezhessék az esetleges változtatásokat. Az ügyfél ilyen szintű bevonása a folyamat korai szakaszában segít megelőzni a későbbi költséges változtatásokat, és megtartja az ügyfelek elkötelezettségét.

A pontosság minden építési projekt fontos eleme. Az AR azt is lehetővé teszi, hogy a csapatok a kivitelezés előtt végigjárják a teljes projektet, és alaposan megvizsgálják a szerkezet részleteit és összetevőit. Ez az előrelátás megelőzheti az ütemezés késedelmét, csökkentheti a költségtúllépést és azonosíthatja a hibákat, mielőtt azok felszínre kerülnének.

Automatizált mérések

A kiterjesztett valósággal működő eszközök képesek mérni a tér fizikai tulajdonságait, beleértve a magasságot, szélességet és mélységet. Az építőipari vállalatok ezeket az adatokat beépíthetik a modellekbe, így pontosabb szerkezeteket hozhatnak létre, és átfogó képet kaphatnak arról, hogyan fog kinézni a projekt. Az előzetes pontos mérések birtokában könnyebbé válik a pontos anyag és munkadíjbecslések és a hatékony projektütemezés.

A kiterjesztett valóságot is fejlesztik, hogy a helyszíni munkások automatizálhassák a helyszíni méréseket az építkezés során. Egy AR-egység viselése esetén a munkások egy koppintással automatikusan méréseket végezhetnek az épített alkatrészekről, és összehasonlíthatják azokat az építési modellekben megadott méretekkel.

Ez lehetővé teszi a munkások számára, hogy megtalálják a szerkezetek esetleges ellentmondásait, és gyorsan kiigazíthassák azokat, hogy elkerüljék a magasabb költségeket és késedelmeket a későbbiekben.

Módosítások gyors kivitelezése

A kiterjesztett valóság egyik legfontosabb újítása, hogy a felhasználók közvetlenül a helyszínen módosíthatják az épületmodelleket. Egy headset vagy mobileszköz segítségével a dolgozók könnyedén megjeleníthetik egy építmény belső és külső nézeteit, és módosíthatják a virtuális terveket, miközben az eredeti nézetet érintetlenül hagyják. A mérnökök például hamarosan képesek lesznek virtuálisan eltávolítani és áthelyezni szerkezeti elemeket, valamint módosítani egy épület alaprajzát az AR-képes eszközükön néhány érintéssel.

Ez az alkalmazás különösen hasznos lesz a mérnökök számára, mivel lehetővé teszi számukra, hogy a virtuális nézetben felmerülő hibákat még azelőtt elhárítsák, hogy a fizikai szerkezeten változtatásokat alkalmaznának. Mivel ezek a digitális adatok folyamatosan frissülnek, a projektmódosításoknál megszűnik a találgatás, miközben javítja a munkafolyamatokat és megakadályozza az anyagpazarlást.

Helyszíni információk

A digitális információk és dokumentációk vizualitással való kombinálásának képessége a helyszíni személyzet számára nagy változást jelent. A munkások megtekinthetik az olyan információkat, mint a csövek, falak, konnektorok, kapcsolók és szellőztetés helyei, és váltogathatnak a rétegek között, így segítve a projekt építési tervhez viszonyított ellenőrzését és a sikeres projektzárást. A kivitelező például egy táblagép segítségével láthatja az építési tervekben megadott egyes fúrt lyukak helyét, és biztosíthatja a megfelelő elhelyezést.

Amellett, hogy hasznos információs adatbázist biztosít, az AR lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy virtuálisan lássák az épület előrehaladását az ütemtervhez képest. Mivel az iparág továbbra is küzd a termelékenységgel, ez az alkalmazás a projektmenedzsment nélkülözhetetlen részének fog bizonyulni.

Csapatmunka

Az építési projektek nagyfokú együttműködést igényelnek több csapat, köztük ácsok, villanyszerelők, vízvezeték-szerelők, hegesztők, tervezők és menedzserek között. A sikeres együttműködés biztosítja, hogy a projekt időben és a javasolt költségvetésnek megfelelően készüljön el.

Azonban a projektben részt vevő összes dolgozó nem mindig van jelen a munkaterületen. A felmerülő hibák esetén meg kell várni, hogy az összes érintett fél összegyűljön, és átnézze a tervrajzokat, és elvégezze az esetleges módosításokat. Az AR lehetővé teszi, hogy minden felhasználó valós időben megossza a hibákról vagy tervezési problémákról szóló jegyzeteket és videókat, így csökkentve a problémák megoldásához szükséges költségeket és időt.

Biztonsági képzés

A biztonság az építőiparban gyakori kihívás. A biztonsági programok sok időbe és pénzbe kerülnek, és nem mindig megfelelően kommunikálják a munkavállalók felé. Egy AR headset segítségével azonban a munkások virtuális gyakorlatokhoz, oktatáshoz és biztonsági forgatókönyvekhez férhetnek hozzá. A közvetlen tanulásnak ez a stílusa nemcsak a biztonságtudatosságukat javítja és intuitív képzést biztosít, hanem csökkenti a képzési költségeket és a leállási időt is.

A mérnökök azt is vizsgálják, hogy a kiterjesztett valóság segítségével virtuális modelleket hozhatnak létre olyan berendezésekről, mint a daruk és a gémemelők. Ezzel a technológiával a dolgozók biztonságos, virtuális környezetben gyakorolhatják a nehézgépek kezelését, tovább fokozva ezzel a tanulást és a fejlődést.

Az építőiparban használt jelenlegi AR technológiák

A vállalatok folyamatosan újítanak és új AR-technológiában lévő alkalmazásokat hoznak létre. A következő lehetőségeket már használják az iparágban, mivel hatékonyabb módot kínálnak az épületek tervezéséhez és építéséhez.

Akular AR
Az Akular AR egy felhőalapú technológia, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy okostelefon vagy táblagép segítségével megtekinthessék a fizikai terek 3D modelljeit. Nemcsak optimalizálja a BIM-modelleket, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a helyszínen tekintsék meg azokat, hanem a csapattagok számára is lehetővé teszi, hogy valós időben küldjenek információkat például BMS, és IoT-érzékelőadatokat.

AR oktató
Az AR Instructor-t, egy újfajta munkahelyi képzést biztosít az építőipar és a gyártóipar számára. Ez a technológia előre elkészített kiterjesztett valóság utasítások segítségével vezeti végig a felhasználókat a különböző feladatokon. A helyszíni oktatók minden egyes lépést kiegészíthetnek a felhasználó fizikai környezete fölé helyezett 3D modellekkel, videókkal, dokumentumokkal vagy képekkel.

ARki
Az ARki egy olyan alkalmazás, amely lehetővé teszi a tervezők számára, hogy 3D modelleket hozzanak létre, és azokat a telefon kameráján keresztül a környezetükre vagy 2D-s alaprajzokra helyezzék fel. A felhasználók feltölthetnek fájlokat, modelleket hozhatnak létre, majd virtuálisan összekapcsolódhatnak más csapattagokkal, hogy könnyedén megoszthassák jegyzeteiket és terveiket.

AR headsetek
Az AR-headseteket az egyik legelterjedtebben használják a munkások az építkezéseken. A biztonsági sisakkal együtt viselhetők, és lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy a kezüket szabadon hagyva nézzék meg a kijelzőre helyezett 3D modelleket és projektterveket. Emellett digitális méréseket is gyűjthetnek, és integrálhatják a meglévő modellekbe, hogy naprakészen tartsák azokat.

Az AR előnyei és hátrányai

Bár a kiterjesztett valóság azonnali eredményeket biztosít és pozitívan befolyásolhatja a projekt életciklusát, fontos előnyök és hátrányok is vannak, amelyeket figyelembe kell venni.

Előnyök
A projekt határidőre és a költségvetésen belül történő befejezése az építési folyamat alapvető fontosságú része. Az AR eszközöket biztosít az építőipari vállalatok számára, hogy a projektet az elejétől a végéig megtervezzék, biztosítva a pontosságot, megelőzve az utómunkálatokat és megtakarítva az építési költségeket. Ez az általános pontosság és hatékonyság nagyobb bizalmat adhat az építőipari vállalatoknak a projektjeik iránt, javítja az ügyfélkapcsolatokat és hosszú távú megtérülést eredményez.

Hátrányok
Lehetőségei ellenére a kiterjesztett valóságnak még lendületet kell vennie, mielőtt széleskörűen elterjedne. A kényelem és a biztonság komoly aggodalomra ad okot a hosszú munkaidőben AR-headsetet viselő felhasználók számára. A berendezés gyakran érzékeny a kedvezőtlen időjárási körülményekre, és a legjobban szilárd internetkapcsolat és statikus környezet mellett működik. Ezek mind olyan tényezők, amelyek az építkezéseken nem mindig vannak jelen.

Az építőipar szinte a legkevésbé digitalizált nagy iparág. Egy olyan új alkalmazás, mint az AR, tanulási görbével jár, ami visszatarthatja a vállalatokat attól, hogy beruházzanak a technológiába.

Az AR jövője az építőiparban

A technológia folyamatos fejlődésével számos alkalmazás kezdi kihasználni az AR képességeit. Az olyan alkalmazások, mint a SmartReality lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy 3D modelleket hozzanak létre bármilyen 2D-s terven, a Pair 3D pedig lehetővé teszi az építészek számára, hogy bútorokat helyezzenek a terveikbe, hogy meghatározzák az épület vizuális hatását. A kanadai Sensopia startup cég létrehozta a Magicplan nevű AR-alkalmazást, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a generált modelleken megbecsüljék az anyagköltségeket, és közvetlenül az alkalmazáson keresztül rendeljenek.

Bár eddig csak a nagy építőipari cégek engedhették meg az AR-t, az elkövetkező években a technológia árának csökkenésével és az 5G hálózatok bővülésével egyre elérhetőbbé válik. Számos vállalat kínálja a technológiát projektenként és ingyenes próbaverziókkal, lehetővé téve az építésvezetők számára, hogy kísérletezzenek az új technológiával és alkalmazzák azt a saját vállalkozásukban.

A hibák kiküszöbölésétől kezdve, a tervezésig, a kiterjesztett valóság az építőiparban hatékonyan racionalizálhatja a teljes projektéletciklust. Az ebbe az innovatív technológiába beruházó vállalatok már élvezik az előnyöket, és ez egy olyan élvonalbeli trend, amelyet már nem lehet figyelmen kívül hagyni az iparágban. A technológia 2022-ben tovább fog érlelődni és gazdaságilag megvalósíthatóvá válik még többek számára, miközben egyre több beruházást és elfogadást fog élvezni. 

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....