A “vintage” bútorokról pár információ

  • Olvasási idő:3perc

Szinte minden számban találhat példákat a vintage bútorokat népszerűsítő magazinokban, amelyek érdekes, egyedi bájt árasztó szobák gyönyörű bemutatóit tartalmazzák. De mi is az a vintage bútor pontosan ? Miben különbözik az antik bútoroktól ?

Mi a vintage bútor ?

Vintage bútornak nevezzük mindazt, ami legalább 40-60 éves. Ha egy bútor legalább 30-40éves, de felújították, akkor is vintage bútornak számít.

Múlt századbeli kredenc
Múlt századbeli kredenc

A vintage kategórián belül az újabb darabok, különösen az 1950-es és 1980-as évek közötti darabok általában retrónak számítanak. Az újabb használt darabok, amelyek az 1980-as évek közepétől és későbbről származnak, egyszerűen használt bútornak minősülnek. A 21. század első évtizede óta népszerű, 20. század közepéről való modern stílusú bútorok mind a vintage, mind a retro kategóriába sorolhatók.

Pusztán attól, hogy régi, még nem lesz egy bútor technikai értelemben vintage, még ha a legtöbb ember a retró és a vintage kifejezést felváltva használja is. Ahhoz, hogy kiérdemelje a vintage címet, a darabnak példának kell lennie arra is, ami az adott korszak egy adott stílusát meghatározta. Például egy Eames szék jó példa a vintage (vagy retro) bútorokra a múlt századközép modern korszakából. A darabnak nem kell egy jól ismert vonalhoz vagy a legismertebb gyártóhoz tartoznia; egyszerűen csak az adott korszak legjobb jellemzőit kell mutatnia.

A vintage bútorok divatosak, és népszerűségüknek több oka is van.

Egyedi megjelenést teremt
A vintage darabok az idő múlásával egyre ritkábban fordulnak elő – még azok a darabok is, amelyek egykor tömegtermelésben készültek és mindenütt jelen voltak. Mivel egyre kevesebb van belőlük, a vintage darabok egyéniséget és stílust kölcsönöznek a dekorációnak, és talán még egy olyan “menő” faktort is létrehoznak, amelyet nem lehet elérni, ha teljesen új darabokkal rendezzük be a helységet.

Vintage bútorokkal berendezett szobarészlet
Vintage bútorokkal berendezett szobarészlet

Mivel a vintage kategória több évtizedes korú bútorokat foglal magában, két választási lehetősége van, amikor vintage darabokkal dekorál. Vagy kiválaszthatja az összes darabot egy vintage/retró korszakból, például a múlt század közepi modern korszakból, és ezek segítségével újraalkothatja ezt a stílust egészen a kiegészítőkig, vagy gondosan összeállíthat egy gyűjteményt különböző korszakokból származó vintage darabokból olyan kombinációban, amely harmonikus és egységes megjelenést eredményez.

Ha több korszakból származó darabokat kombinál, ügyeljen arra, hogy a szobát színnel és formavilággal kösse össze, hogy még ha a darabok különböző korokból származnak is, bizonyos vizuális elemekben megegyezzenek.

A költségvetésnek is jó
Ha értékeli a jó minőségű bútorokat, de a költségvetése korlátozott, a vintage darabok megvásárlása lehetőséget ad arra, hogy az élet szebb dolgai iránti vonzalmát kiélvezze. A vintage darabok olcsóbbak, mint az azonos minőségű új bútorok vásárlása. Az is előfordulhat, hogy a régebbi bútorokat jobb minőségben készítették, és minőségibb anyagokat használtak fel, mint a sokszorosába kerülő új darabokat.

A vintage bútorok környezetbarátak
A bolygó barátja, ha vintage darabokat vásárol. Ez az egyik környezettudatos módszer otthona berendezésére, mert ezzel megakadályozza, hogy a régi bútorok a szeméttelepre kerüljenek. A vintage darabokkal való berendezkedés pedig egészségesebb az otthona számára, mivel a bútorok már befejezték a formaldehid vagy más mérgező anyagok kibocsátását, amelyek a felületkezelő anyagokban és a ragasztókban jelen vannak. Ha ezeket a darabokat újra kell fényezni, használjon nem mérgező anyagokat.

Hol találhat vintage darabokat ?
A vintage bútorok vásárlása egy kaland, mivel soha nem tudhatja, hogy mit fog találni, vagy hogy hol fogja megtalálni. Ha online vásárol, mindenképpen vegye figyelembe a szállítási költséget, és vásárlás előtt végezzen el minden lehetséges kutatást. Néhány hely, ahol vintage bútorokat kereshet:

  • Idősebb családtagoktól átvett bútorok.
  • Elegáns kiskereskedelmi üzletek.
  • Online kiskereskedők.
  • Hagyatéki eladások.
  • Árverések.
  • Aukciós weboldalak.
  • Garázsvásárok.
  • Jótékonysági bolhapiacok.
  • Használtcikk áruházak.
legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik