A francia vidéki stílus és dekoráció alapjai

  • Olvasási idő:4perc

A francia vidéki stílus a rusztikus és a kifinomult dekoráció keveréke, amelyet a francia vidéki otthonok ihlettek.


Kapcsolódó cikkek


Ez a stílus világszerte népszerű, mert kényelmes és laza eleganciája sosem hivalkodó. A stílust három jellegzetes vonás jellemzi:

  • Lágyan mintázott szövetek tompa színekben.
  • Festett és vintage bútorok és kiegészítők.
  • Sok fa és más természetes anyag.

Szokták ezt a fajta dekorációt provinciális stílusnak is nevezni. A provinciális stílust kissé formálisabb, kifinomultabb megjelenésként ismerik el. Egyes elemei, mint például a gazdag színek, a merész minták, a francia vidéki stílusba is beilleszthetők.

Színek, szövetek és anyagok

Ennek a stílusnak a színei a színkör meleg oldalán találhatók, közepes vagy alacsony intenzitású árnyalatokkal. Gondoljon lágy sárgákra, meleg rózsaszínűekre, babakékekre és krémszínűekre a szobákban. A provinciális stílusú szövetek arról ismertek, hogy telítettebb színekkel rendelkeznek, mint például a napbarnított okkersárga és a mély téglavörös, amelyek a régió természetes agyagföldjében található pigmenteket idézik.

Toile minták
Toile minták

A Toile de Jouy, legismertebb nevén toile, egy hagyományos, pamut vagy vászonszövetre nyomtatott minta, amelyet kárpitokhoz, drapériákhoz, terítőkhöz és tapétákhoz használnak a francia vidéki szobákban. A Toile de Jouy-t “Jouy szövetének” is nevezik, mivel a Versailles közelében található, 18. századi Jouy-en-Josas-i gyár híres lett a szövet készítéséről.

A toile mintára jellemzőek a fehér vagy krémszínű alapra nyomtatott egyszínű tájképek és figurák mintái. A toilé szépsége abban rejlik, hogy számos más mintás anyaggal párosítható, például csíkos, kockás, kockás, gingham, napraforgó és apró virágmintákkal. A francia vidéki szöveteken használt egyéb minták közé tartoznak a damaszkok és a bordűrök, amelyek a merészebb színű, provinciális stílusú szöveteket jellemzik.

Bútorok

A francia vidéki stílusú bútorok kulcsa a kényelem és a stílus. A kárpitozott ülések és székek mindig puha és kényelmes párnákat tartalmaznak. Más bútorok, például az asztalok és a ládák jellemzően kecses, egyszerű darabok, amelyek gyakran tartalmaznak valamilyen faragványt, amely kiemeli a bútor íveit. A bútorokra jellemzőek a festett, és gyakran fehérre meszelt felületek is. A bútorok distresszeléséhez tej, vagy krétafestéket használhat, hogy elérje ezt a hatást.

Francia vidéki stílusú szobarészlet
Francia vidéki stílusú szobarészlet

A francia provinciális bútorok egy csipetnyivel formálisabbak, hozzáadott díszítésekkel, mint a francia vidéki stílus, és a története megmagyarázza, hogy miért. A francia provinciális bútorokat a 18. században a francia tartományokban élő gazdag családok számára készítették, a monarchia számára készült fényűző rokokó stílusú darabok megfizethetőbb adaptációjaként.

Építészet

Az építészeti stílusa egyenesen a francia vidéki provinciából származik. Íme a stílus legnépszerűbb belsőépítészeti elemei:

  • Fából készült mennyezeti gerendák.
  • Természetes kő-, fa- vagy téglapadló.
  • A francia vidéki házak külső megjelenésükben is alkalmazzák a követ, a fát és a visszafogott színeket.

Konyha

Egy ilyen stílusú konyha egyszerre kényelmes és kifinomult. A szekrények úgy nézhetnek ki, mint a hagyományos bútorok, díszlécekkel és faragványokkal. Az ilyen stílusú alkalmi konyhák shabby chic és vintage jegyekkel rendelkeznek, beleértve a szép régi üvegeket és palackokat, amelyekben ömlesztett élelmiszereket tárolnak, a fali dekorációnak szánt furcsa feliratokat, kovácsoltvas edénytartókat és rengeteg rézedényt. A modern francia vidéki konyhák ismertek jellegzetes, dekoratív tűzhelyeikről.

Francia vidéki stílusú konyha
Francia vidéki stílusú konyha

Étkező

Egy rusztikus, fából vagy fémből készült csillár kandeláber izzókkal elengedhetetlen a hagyományos francia vidéki étkezőben. A világosabb tónusú fa étkezőasztal, amelyet fehérre meszelt, vintage vagy össze nem illő székek vesznek körül, amelyek barátságos megjelenést kölcsönöznek. A hangulat érdekében engedjen a padlóra gyolcsfüggönyöket egy kis ráhagyással. A padlóra engedett könnyű selyemfüggönyök kicsit több formalitást adnak.

Francia vidéki stílusú étkező
Francia vidéki stílusú étkező

Nappali

Légies, sokszor fehérre meszelt stílus jellemzi a francia vidéki nappalik stílusát. Ne legyenek nehéz, sötét szövetek vagy bútorok a szobában. Ez a stílusú nappali a mintás szövetek és festett bútorok felemelő keverékével hívogatja a vendégeket. Használjon áttetsző csipkefüggönyöket, hogy a fény beáramolhasson, miközben a magánéletet is biztosítja. A furcsa és szeszélyes hangulat érdekében helyezzen egy kovácsoltvas kerti padot párnákkal az elülső ablak alá.

Hálószobák

A francia vidéki hálószobában a nőies és lágy, a cottage shabby chic és a megnyugtató vintage elemek keverékével van berendezve. Akasszon egy kristálycsillárt valahol fel a szobában, használjon puha és csipkés fehér ágyneműket egy toile paplannal, és toile mintás függönyökkel, valamint egy öregített fából, vagy egy kovácsoltvasból készült fejtámlát az ágyra, és máris megvan egy gyönyörű hálószoba hangulata. Használjon egy régi, szintén kovácsoltvas kerti padot az ágy végében ülőalkalmatosságként. A hálószoba tökéletes hely a festett és distressed komódoknak és szekrényeknek.

Fürdőszobák

Ahogyan egy ilyen stílusú hálószoba is nőies hangulatot áraszt, úgy egy ugyanilyen dekorációjú fürdőszoba is. Toile tapéta, egy kristálycsillár, gyertyatartó stílusú fali lámpák, egy arany keretbe foglalt tükör egy kis faragással, és egy vintage karmos lábú kád együttesen hozzák létre a tökéletes francia vidéki fürdőszobát.

Egy talpas fürdőkáddal hamisítatlan francia hangulatot lehet teremteni
Egy talpas fürdőkáddal hamisítatlan francia hangulatot lehet teremteni

A hangulat érdekében használjon kovácsoltvas törölközőtartót vagy állványt az ágyneműk számára.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik