Innovatív és intelligens hulladékgazdálkodási technológiák a 21. században

  • Olvasási idő:5perc

2050-re a globális hulladék mennyisége várhatóan eléri a 4 milliárd tonnát világszerte, ami a 2016-os érték duplája. A gyors növekedés a növekvő városi népességhez és a fogyasztói kultúra elmúlt évtizedekben tapasztalt növekedéséhez köthető, és egyik sem lassul a közeljövőben. A környezetre és a hulladékgyűjtési szolgáltatásokra nehezedő terhek csökkentése érdekében a közösségek világszerte az intelligens hulladékgazdálkodási technológiák és megoldások felé fordulnak.

Mi az intelligens hulladékgazdálkodás ?

Az intelligens hulladékgazdálkodás alatt minden olyan rendszert értünk, amely fejlett technológiát használ a szemétgyűjtés hatékonyabbá, költséghatékonyabbá és környezetbarátabbá tételére. A legtöbb ilyen rendszer a tárgyak internetével (IoT), egy olyan felügyeleti technológiával van felszerelve, amely valós idejű adatokat gyűjt és követ, hogy segítsen optimalizálni a hulladékgyűjtést és ösztönözze a jövőbeli innovációt.

Miért fontos az intelligens hulladékgazdálkodás ?

A hulladék nagyjából 75%-a újrahasznosítható, de az újrahasznosítható anyagoknak csak körülbelül 30%-a kerül ténylegesen újrahasznosításra. Figyelembe véve, hogy az emberek évente valamivel több mint 2 milliárd tonna hulladékot termelnek világszerte, ez rengeteg felesleges szemetet jelent, amely a világ szeméttelepein és vizeiben végzi.

A világ szemétproblémája nem fog egyhamar megoldódni, és a hagyományos hulladékgazdálkodási rendszerek nincsenek felkészülve a növekvő népesség által termelt többletszemét kezelésére. A szakadék áthidalása érdekében a közösségeknek olyan intelligens hulladékgazdálkodási technológiákat kell bevezetniük, amelyek növelik a hatékonyságot, csökkentik a begyűjtési költségeket és több szemetet terelnek el a hulladéklerakóktól.

Az első lépés a hatékony, fenntartható hulladékgazdálkodási rendszerek megteremtéséhez az, hogy megtudjuk, miért nem működnek a jelenlegiek. Az alábbi technológiák az IoT-adatelemzést modern megoldásokkal kombinálják, hogy segítsenek azonosítani a kihívásokat és menet közben javítani azokat.

Intelligens hulladékgyűjtők

Ha az emberek magukra vannak utalva, nem mindig vesződnek azzal, hogy a hulladékot a megfelelő hulladék, vagy újrahasznosító kukákba válogassák. A lengyel Bin-e vállalat a helytelen újrahasznosítási válogatás csökkentésére olyan intelligens hulladékgyűjtőt tervezett, amely mesterséges intelligencia alapú tárgyfelismerést használ az újrahasznosítható anyagok automatikus külön rekeszekbe történő szétválogatásához. A válogatás után a gép összepréseli a hulladékot, és figyeli, hogy mennyire telnek meg az egyes tárolók.

Az intelligens hulladékgyűjtők kiküszöbölik az emberi hibát a kezdeti válogatási folyamatból, így az újrahasznosító létesítmények számára gyorsabbá és egyszerűbbé válik az anyagok feldolgozása. Ez akár 80%-kal is csökkentheti a hulladékkezelési költségeket, és drasztikusan javíthatja a hatékonyságot.

Hulladékszint-érzékelők

A háztartások országszerte a rutinszerű hulladékgyűjtő szolgáltatásokra támaszkodnak szemetük ártalmatlanításában, és elszállításában. A heti rendszerességű szolgáltatások évtizedek óta léteznek, de nem mindig ez a leghatékonyabb megoldás.

A hulladéklerakókba történő felesleges utak minimalizálása érdekében a vállalatok és a közösségek hulladékszint-érzékelőket szerelhetnek bármilyen méretű kukákba vagy lerakókba. Ezek az eszközök adatokat gyűjtenek és tárolnak a töltöttségi szintekről, lehetővé téve a gyűjtőszolgálatok számára, hogy megjósolják, milyen gyakran kell üríteni a kukákat. Ez azt is segít megelőzni, hogy a nyilvános kukák túlcsorduljanak és szennyezzék a környező területet.

Mesterséges intelligenciát (AI) használó újrahasznosító robotok

Az újrahasznosító központok döntő szerepet játszanak az évente a hulladéklerakókba és a vízfolyásokba kerülő szemét mennyiségének csökkentésében. A COVID-19 világjárvány idején lecsökkent munkaerő miatt azonban sok központnak nehézséget okozott, hogy lépést tartson a szemét megnövekedett mennyiségével. Szerencsére a mesterséges intelligencia (AI) által működtetett újrahasznosító robotok segíthetnek pótolni a hiányosságokat.

Ezeket a robotokat úgy tervezték, hogy pontosan azonosítsák és válogassák az újrahasznosítható anyagokat, növelve ezzel a hatékonyságot és csökkentve az emberi munkaerő szükségességét. Ez nem csak pénzt takarít meg az újrahasznosító központoknak, hanem segít az egyébként a hulladéklerakókban nem újrafelhasználható anyagok hatékonyabb kezelésében is.

Szemeteskocsik mérlegelő mechanizmusai

A hulladékszint-érzékelőkhöz hasonlóan a szemeteskocsikba szerelt mérlegmechanizmusok is segíthetnek a töltöttségi szintek előrejelzésében, és a gyűjtőutak csökkentésében. Ezt úgy érik el, hogy mérik és tárolják a hulladékgyűjtő tárolók súlyát, majd az adatokat felhasználják a töltöttségi szintek időbeli előrejelzésére. A városok ezt a technológiát arra használhatják, hogy pontosabban megjósolják, milyen gyakran kell kiküldeniük a teherautókat, és ezáltal csökkenthetik az éves üzemanyag költségeket.

Speciális hulladékgyűjtő üzemek

Ahogy a városi területek lakossága növekszik, úgy nő az igény olyan hulladékgazdálkodási megoldásokra, amelyek képesek a növekvő mennyiségű szemét befogadására. Egyes városok ezt a kihívást pneumatikus hulladékgyűjtők telepítésével oldják meg, amelyek földalatti csövekhez csatlakoznak. A szemét a csöveken keresztül közvetlenül egy hulladékgyűjtő üzembe jut, ahol szétválogatják vagy elszállítják. Ez a rendszer kiküszöböli a hagyományos hulladékgyűjtés szükségességét, csökkenti az energiaköltségeket és növeli az általános hatékonyságot.

Napenergiával működő szemétpréselők

A hulladékgyűjtés hatékonyságának növelése és a szeméttelepre történő utak csökkentése érdekében az Ecube Labs gyártója napenergiával működő szemétpréselőt hozott létre, amely akár ötször több szemetet is képes befogadni, mint a hagyományos szemetesek. Ezek a gépek a szemét felhalmozódása közben tömörítik a szemetet, annak kapacitásának növelése érdekében, és adatokat gyűjtenek és továbbítanak a töltési és gyűjtési időkről, hogy segítsenek a gyűjtési folyamat racionalizálásában.

E-hulladék kioszkok

A nem megfelelően ártalmatlanított elektronikai hulladék káros lehet mind az emberekre, mind a környezetre. Szerencsére számos vállalat és szervezet indított (főleg külföldön, de Magyarországon is dolgoznak a problémán) olyan e-hulladék-újrahasznosítási programokat, amelyek elfogadják a régi elektronikus eszközöket.

Az ecoATM (Egyesült Államok), egy intelligens újrahasznosító vállalat egy lépéssel tovább vitte ezt az ötletet, és létrehozta az e-hulladék újrahasznosító kioszkok sorát, amelyek lehetővé teszik, hogy a helyszínen készpénzre váltsa az elektronikai eszközeit. Bár nem mindig kínálnak készpénzt az elromlott vagy tönkrement készülékekért, bármilyen állapotban lévő telefonokat, táblagépeket és MP3-lejátszókat elfogadnak, és gondoskodnak azok megfelelő újrahasznosításáról.

Újrahasznosítást segítő alkalmazások

A szennyezett hulladékok szétválogatása az egyik legnagyobb kihívás az újrahasznosító központok számára. Annak érdekében, hogy korlátozzák az ezekbe a központokba kerülő nem újrahasznosítható anyagok bejutását, a szervezetek olyan alkalmazásokat adtak ki, mint a RecycleNation és az iRecycle, amelyek megkönnyítik az újrahasznosítást az egyének számára. Ezek az alkalmazások információkat nyújtanak a felhasználóknak az újrahasznosítási arányokról és a központok elhelyezkedéséről, átfogó anyaglistáik pedig segítenek a felhasználóknak meghatározni, hogy mely tárgyakat lehet újrahasznosítani.

Remélhetőleg ezek a technológiák minél hamarabb használatba lesznek véve itt Magyarországon is, hogy könnyebben és tisztább környezetetbe tudjunk élni, lakni és dolgozni.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....