Az “átmeneti” lakberendezési stílus jellemzői

 • Olvasási idő:3perc

Az átmeneti stílust gyakran a hagyományos és a kortárs bútorok és dekoráció kiegyensúlyozott keverékeként írják le. Sokan, akik szeretik a “könnyedebb” hagyományos megjelenést, ezt a stílust választják, mert az átmeneti dekoráció általában több évtizedet átível, és mindig frissnek tűnik. Az átmeneti dekoráció megtartja a hagyományos stílusok klasszikus vonalait, de a színek és a bútorok jellemzően modernebb megjelenésűek.

Régebbi és modernebb bútorok és kiegészítők keveréke az átmeneti lakberendezési stílus
Régebbi és modernebb bútorok és kiegészítők keveréke az átmeneti lakberendezési stílus

Az átmeneti dekoráció magában foglalja a lágy vonalakat és a kényelmes bútorokat, de a hagyományos stílus felhajtása nélkül. A színpaletták általában a kortárs stílust követik, de minimálisra vannak szorítkozva. Ez nem azt jelenti, hogy csak a semleges színek használnak, de kevesebb színt kell becsempészni az általános dekorációba. Másrészt a stílus kevésbé merész, mint amit jellemzően egy kortárs térben találunk. Mindkét stílus elemeit keveri textúrákkal, színekkel és bútorokkal, amelyek valahogy úgy tűnik, hogy hibátlanul összeillenek.

Régies és újszerű hatások diszkrét megjelenítése ebben a nappaliban
Régies és újszerű hatások diszkrét megjelenítése ebben a nappaliban

Röviden, az átmeneti stílus egy elegáns és időtlen dizájnmotívum, amely friss módon ötvözi az újat és a régit – és a férfiasat a nőieset -. (És nehéz lehet megtalálni a megfelelő egyensúlyt, amikor ezt a megjelenést próbálja elérni, ezért gyakran alapos átgondolást igényel… különösen akkor, amikor a szoba funkcionalitása is szóba kerül.)

Az átmeneti dekoráció néhány tipikus jellemzője a következő:

 • Semleges színek, mint például a krémszín, a szürke és a fekete.
 • Tartalmazhat tónusos színpalettákat is.
 • A kontrasztot textúrák vagy tónusok révén emelik ki.
 • Egyszerű fókuszok, például egy fókuszfal.
 • Minimális kiegészítők.
 • A múltban használt, de az otthonba beépített (új vagy használt) anyagok.
 • Szövetek, például szarvasbőr, zsenília és bőr.
 • Merész bútorok klasszikus, egyszerű vonalakkal – nem túl sok ívekkel.
 • Kifinomult hangulat.
 • Tükrös, üveg és fém bútorok és dekoráció.
 • Lehet előkelő, de nem feltétlenül kell annak lennie ahhoz, hogy átmeneti dekorációnak lehessen tekinteni.

Saját stílus

Az átmeneti dekorációt gyakran összekeverik az eklektikus stílussal, pedig a stílusok nagyon különbözőek. Az átmeneti gyakran használ kortárs bútorokat antikvitásokkal keverve, de még ezek a régiesnek ható darabok is kifinomultak és egyszerű, klasszikus vonalakkal rendelkeznek. Az eklektikus stílus sokkal kevésbé kifinomult és következetes.

Klasszikus de újszerűnek ható dizájn
Klasszikus de újszerűnek ható dizájn

Például egy eklektikusan berendezett nappaliban két különböző stílusú lámpával dekorálnak. Egy átmeneti dekorációjú szobában valószínűleg egymáshoz illő kiegészítők lennének. Egy konyhában az eklektikus stílus kézzel festett szekrényeket és egy retrofit szigetet jelentene különböző színű készülékekkel; egy átmeneti stílusú konyhában pedig egy újrahasznosított fából készült szigetet, amelyhez minden rozsdamentes acélból készült készülék passzol. A függönyök egyszerűbbek, és többet használnának semleges színeket egy átmeneti stílusú helyiségben, míg egy eklektikus szoba díszesebb függönyökkel rendelkezhet.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik