Kerülje el ezeket a hibákat amikor eladja otthonát

  • Olvasási idő:11perc

Az otthon eladása meglepően időigényes, és érzelmi kihívást jelenthet, különösen ha még soha nem csinált ilyet. Időnként úgy érezheti, hogy a magánéletébe való betörés, mert idegenek jönnek be az otthonába, kinyitják a szekrényeket és körbeszaglásznak. Kritizálni fogják azt a helyet, amely valószínűleg több Önnek mint négy fal és egy tető, és mindennek tetejébe még kevesebb pénzt is ajánlanak, mint amennyit Ön szerint az otthona ér.


Kapcsolódó cikkek


Tapasztalat nélkül és egy bonyolult, érzelmekkel teli tranzakcióval a kezében könnyen előfordulhat, hogy az első házeladók rengeteg hibát követnek el. Egy kis know-how-val azonban sok ilyen buktatót elkerülhet. Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan adhatja el házát úgy, hogy közben a lehető legmagasabb árat kapja ésszerű időn belül és anélkül, hogy túl sokat idegeskedne.

Ha odafigyelünk pár dologra az jelentősen emelheti az ingatlanunk értékét
Ha odafigyelünk pár dologra az jelentősen emelheti az ingatlanunk értékét

Érzelmileg függetlenedni

Könnyű érzelmeket táplálni az otthonunk eladása kapcsán, különösen az első otthonunk eladása kapcsán. Rengeteg időt és energiát fordított arra, hogy megtalálja a megfelelőt, spórolt az előlegre és a bútorokra, és sok emléket szerzett. Az emberek általában nehezen tudják kordában tartani az érzelmeiket, amikor eljön a búcsú ideje.

Úgy gondolja, hogy ez lehetetlen ? Nem az. Amikor úgy dönt, hogy eladja otthonát, kezdjen el úgy gondolni magára, mint üzletemberre és értékesítőre, ne csak mint lakástulajdonosra. Sőt, felejtse el teljesen, hogy Ön a lakástulajdonos. Azzal, hogy a tranzakciót pusztán pénzügyi szempontból vizsgálja, elhatárolja magát az ingatlan eladásának érzelmi vonatkozásaitól.

Próbáljon meg visszaemlékezni arra is, hogyan érezte magát, amikor az otthont vásárolta. A legtöbb vásárló szintén izgalomban lesz. Ha nem felejti el, hogy egy ingatlant, valamint egy képet és egy életstílust is elad, akkor nagyobb valószínűséggel tesz extra erőfeszítéseket az eladáshoz, és kisebb átalakításokkal “rásegíthet” még jobban, hogy a legjobb árat kapja az otthonáért. Ezek a megjelenésbeli változtatások nemcsak az eladási árat segítik nagyobbra srófolni, hanem segítenek érzelmi távolságot teremteni, mert az otthona kevésbé fog ismerősnek tűnni.

Ügynököt fogadni vagy nem fogadni

Bár az ingatlanügynökök magas jutalékot kapnak – általában a lakás eladási árának 1-5%-át -, valószínűleg nem túl jó ötlet egyedül megpróbálni eladni a lakását, különösen, ha még nem csinált ilyet korábban. Csábító lehet, különösen, ha látta a “tulajdonos által eladó” táblákat az emberek házain, vagy az interneten. Megéri tehát ügynököt fogadni ?

Egy jó ügynök általában az Ön érdekeit tartja szem előtt. Segít Önnek tisztességes és versenyképes eladási árat meghatározni otthonának, növelve ezzel a gyors eladás esélyét. Egy ügynök segíthet abban is, hogy a potenciális vevőkkel való kapcsolattartás révén tompítsa a folyamat érzelmeit, és kizárja azokat, akik csak meg akarják nézni az Ön ingatlanát, de nem áll szándékukban ajánlatot tenni.

Sokszor az első benyomás a legfontosabb
Sokszor az első benyomás a legfontosabb

Az ügynöknek több tapasztalata lesz a lakáseladással kapcsolatos tárgyalásokban is, így több pénzhez juthat, mint amennyit egyedül elérhetne. És ha bármilyen probléma merülne fel a folyamat során – és ez gyakran előfordul -, egy tapasztalt szakember ott lesz, hogy kezelje azt Ön helyett. Végül pedig az ügynökök ismerik az ingatlanügyletekkel járó összes papírmunkát és buktatót, és segíthetnek abban, hogy a folyamat zökkenőmentesen menjen végbe. Ez azt jelenti, hogy nem lesz semmilyen késedelem vagy fennakadás az üzletben.

Mindezek elolvasása után tényleg érdemes ügynököt fogadnia ? Ezt csak Ön döntheti el.

Mi a teendő, ha nem vesz igénybe ingatlanügynököt ?

Tehát úgy döntött, hogy nem vesz fel ingatlanügynököt. Ez rendben is van, mert nem mintha nem lehetne megtenni. Vannak emberek, akik sikeresen eladják a saját lakásukat. Ne feledje azonban, hogy előbb kutatást kell végeznie a környéken nemrégiben eladott ingatlanokról és a jelenleg a piacon lévő ingatlanokról, hogy meghatározhassa a vonzó eladási árat. Ne feledje, hogy a legtöbb otthon árában benne van az ügynöki jutalék, így előfordulhat, hogy emiatt árengedményt kell adnia.

Az ingatlanügynök pénzbe kerül de cserébe jobb árat és kevesebb stressz a jutalom
Az ingatlanügynök pénzbe kerül de cserébe jobb árat és kevesebb stressz a jutalom

A saját marketingjéért Ön lesz felelős, ezért ügyeljen arra, hogy otthona szerepeljen a földrajzi területének listázási szolgáltatásában, hogy a lehető legtöbb vevőt elérje. Mivel Önnek nincs ügynöke, Ön lesz az, aki megmutatja a házat, és tárgyal az eladásról a vevővel, vagy ügynökével, ami időigényes, stresszes és érzelmekkel teli lehet egyesek számára.

Mivel Ön lemond az ügynökről, fontolja meg, hogy felfogad egy ingatlanügyvédet, aki segít Önnek a tranzakció és a letéti eljárás finomabb pontjaival kapcsolatban. Még az ügyvédi díjakkal együtt is több ezer forintot takaríthat meg, ha saját maga adja el a lakását.

Irreális ár meghatározása

Akár ügynökkel dolgozik, akár egyedül vág neki az eladásnak, a megfelelő kikiáltási ár meghatározása kulcsfontosságú. Emlékszik az összehasonlító piaci elemzésre, amelyet Ön vagy az ügynöke készített, amikor megvásárolta otthonát, hogy meghatározzák a méltányos ajánlati árat ? A vevők is ezt fogják tenni az Ön otthonával kapcsolatban, ezért eladóként egy lépéssel előttük kell járnia.

Lehet, hogy úgy gondolja, hogy az Ön otthona többet ér, de ne felejtsen el reális árat meghatározni a környéken található hasonló otthonok alapján.

Lakásbuborék hiányában a túlárazott lakások általában nem adhatók el. Felmérések szerint az ingatlanügynökök 70%-a szerint a túlárazás az első számú hiba, amit az eladók elkövetnek. Ne aggódjon túlságosan amiatt, hogy az árat az alacsonyan határozza meg, mert elméletileg ez több ajánlatot fog generálni. Valójában az otthonának alulértékelése is lehet egy olyan stratégia, amellyel extra érdeklődést generálhat a hirdetése iránt, és bármikor visszautasíthatja a túl alacsony ajánlatot.

A kikiáltási ár elvárása

Minden okos vevő alkudozni fog, és ha szeretné, hogy az eladás létrejöjjön, akkor lehet hogy bele kell menni némi alkudozásba. A legtöbben olyan áron akarják meghirdetni otthonukat, amely vonzza a vevőket, ugyanakkor hagy némi mozgásteret a tárgyalásokra – ez az ellentéte a fent leírt alulárazásos stratégiának. Ez működhet, lehetővé téve a vevő számára, hogy úgy érezze, jó árat kap, miközben Ön megkapja az eladásból a szükséges összeget.

Természetesen az, hogy a kért árnál többet vagy kevesebbet kap, valószínűleg nem csak az árképzési stratégiájától függ, hanem attól is, hogy vevői vagy eladói piacon van-e, és hogy mennyire jól rendezte be és korszerűsítette otthonát.

Eladás a téli hónapokban

Akár hiszi, akár nem, valóban van megfelelő időpont az év során az eladásra. A tél, különösen az ünnepek környékén, jellemzően nem annyira termékeny időszak az évnek a lakáseladások szempontjából. Az emberek elfoglaltak a társadalmi összejövetelekkel, és a hideg időjárás vonzóbbá teszi hogy csak otthon maradjanak. Mivel valószínűleg kevesebb vevő keresi, hosszabb ideig tarthat otthona eladása, és nem biztos, hogy annyi pénzt kap érte. Azonban vigasztalhatja az a tudat, hogy bár lehet, hogy nincs annyi aktív vevő, de nem lesz annyi konkurens eladó sem, ami néha az Ön előnyére válhat.

Lehet, hogy jobban jár, ha vár. Hacsak nincs olyan körülmény, amely arra kényszerítheti, hogy télen vagy az ünnepek alatt eladja, fontolja meg a várakozást, amikor az időjárás kezd felmelegedni. Az emberek általában készek és hajlandóbbak megvásárolni egy házat, amikor melegebb van.

Fotók

Mivel manapság oly sok vevő keres otthonokat az interneten, és ezek közül az otthonok közül soknak van jó fotója az eladásra szánt ingatlanáról, hogy rosszat tesz magának, ha nincs semmilyen képi anyag az otthonáról. Ugyanakkor olyan sok rossz fotó is van az eladó lakásokról, hogy ha jó munkát végez, az megkülönbözteti a hirdetését, és segít extra érdeklődést generálni.

A jó fotóknak élesnek és tisztának kell lenniük, és napközben kell készülniük, amikor sok természetes fény áll rendelkezésre. Meg kell mutatniuk otthona legjobb tulajdonságait. Ha lehetséges, fontolja meg a nagylátószögű objektív használatát – így a potenciális vásárlók jobban láthatják, hogy hogyan néznek ki az egész szobák. Ideális esetben béreljen fel egy profi ingatlanfotóst, hogy kiváló minőségű eredményeket kapjon, ahelyett, hogy csak az ügynöke készítene pillanatfelvételeket a telefonjával.

És ne álljon meg csak a fényképeknél. Fontolja meg egy videós túra vagy 360 fokos nézet hozzáadását a bemutatáshoz, hogy tovább fokozza a hirdetést. Ez bármilyen okostelefonnal könnyen elvégezhető. Így biztosan több potenciális vevőt csábíthat arra, hogy besétáljon az ajtaján a bemutatóra.

Biztosítás

A hitelezője megkövetelhette, hogy kössön lakástulajdonosi biztosítást. Ha nem, akkor meg kell győződnie arról, hogy biztosítva van-e arra az esetre, ha egy érdeklődő balesetet szenved a helyszínen, és megpróbálja beperelni Önt a károkért (volt már rá példa). Arról is meg kell győződnie, hogy az ingatlanon nincsenek nyilvánvaló veszélyforrások, vagy hogy lépéseket tesz ezek csökkentésére (például távol tartja a potenciális vevők gyermekeit a medencétől, és a kutyáját a bemutatók alatt kiviszi a házból).

Nagyobb problémák elrejtése

Úgy gondolja, hogy megúszhatja, ha elrejti az ingatlanával kapcsolatos nagyobb problémákat ? A vevői szemle során minden probléma fel fog tárulni. Három lehetősége van a problémák kezelésére. Vagy idő előtt kijavítja a problémát, vagy a piaci érték alatt árazza be az ingatlant, hogy figyelembe vegye a problémát, vagy normál áron kínálja az ingatlant, és a vevőnek hitelt ajánl fel a probléma kijavítására.

Ne feledje: Ha nem javítja ki előre a problémát, akkor kizárhat szép számú vevőket, akik kulcsrakész otthont szeretnének. Ha el akarja kerülni a szerződéskötés után érkező költséges meglepetéseket, akkor jó ötlet, ha a házat még a hirdetés feladása előtt átvizsgálja. A jó üzlet reményében az eladónak fel kell fedniük az otthonukkal kapcsolatos ismert problémákat, ha a vevők közvetlenül kérdezik.

Az eladásra való felkészülés elmulasztása

Azok az eladók, akik nem takarítják ki és nem törődnek az otthonukkal eladáskor, pénzt dobnak ki az ablakon. Ne aggódjon, ha nem engedheti meg magának, hogy szakembert fogadjon fel. Sok mindent megtehet saját maga is. Viszont ha ezeket a dolgokat elmulasztja, az csökkentheti az eladási árat, és azt is megakadályozhatja, hogy egyáltalán eladásra kerüljön. Ha nem foglalkozott kisebb problémákkal, például egy törött kilincsel, vagy egy csöpögő csappal, a potenciális vevő elgondolkodhat azon, hogy a háznak vannak-e nagyobb, költségesebb problémái, amelyekkel szintén nem foglalkozott.

Kérjen meg egy barátot vagy egy ügynököt (valakit, akinek jó szeme van ilyenhez), hogy mutasson rá az otthonának olyan területeire, amelyek javításra szorulnak. Mivel Ön ismeri az otthonát, lehet hogy immunis a problémás pontokra. A lomtalanítás, az alapos takarítás, a falak friss festékréteggel való lefestése és a szagok eltüntetése szintén segít abban, hogy jó benyomást keltsen a vevőkben.

Ha valaki meg akarja nézni a házát, akkor el kell fogadnia őt, még akkor is, ha ez kellemetlenséget okoz Önnek. És igen, minden egyes látogatás előtt ki kell takarítania és rendbe kell tennie a házat. Egy vevő nem fogja tudni, vagy érdekelni, hogy a háza tiszta volt-e a múlt héten. Ez rengeteg munka, de koncentráljon a célra.

Eladás nem megfelelő vevőknek

Több mint ésszerű elvárni, hogy a vevő hozzon egy jelzáloghitelezőtől egy előzetes jóváhagyó levelet, vagy készpénzes vásárlás esetén a pénzeszközök igazolását, hogy bizonyítsa, hogy van pénze a ház megvásárlására. A vevővel való szerződéskötés függhet a saját ingatlanuk eladásától, ami komoly gondok elé állíthatja Önt, ha egy adott időpontig kell lezárnia az ügyet.

Eladhat egy házat jelzáloggal ?

Igen, eladhat egy házat jelzáloggal. A letéti eljárás során a jelzáloghitelét kezelő hitelezőtől kap egy jelzáloghitel törlesztési nyilatkozatot (néha törlesztési árajánlatnak is nevezik), amely felsorolja a pontos fennmaradó egyenleget. Amikor a hitelét lezárják, a letéti ügynök elküldi a jelzáloghitelének egyenlegét a hitelezőjének, és ezzel kifizeti a jelzáloghitelét.

Színpadra (jó benyomás keltése az ingatlan iránt) kell állítanom a házamat ?

Igen, valószínűleg. A lakás színpadra állítása gyorsabb eladáshoz és magasabb lakásárakhoz vezethet. Azonban nem mindenkinek van szüksége arra, hogy professzionális színpadra állítási szolgáltatást vegyen igénybe. Már néhány lépés, például a takarítás és a rendrakás is jelentős hatással lehet egy otthon eladására, és az eladástól függetlenül meg kell tenni a költözés előtt.

Mennyit fogok keresni a házam eladásával ?

Hogy mennyit fog keresni, az függ az eladási ártól, az ügynöki jutalékoktól, a zárási költségektől és a fennmaradó jelzáloghitel egyenlegétől. Ha ingatlanügynökkel dolgozik, még azelőtt kapnia kell egy eladói nettó táblázatot, mielőtt még listára tenné az ingatlanát, amely részletezi a költségvetést Ha terhelt a ház, és elfogadta az ajánlatot a vevőtől, és már a letéti számlán van a vásárlási összeg, akkor a hitelezőjétől kap egy tájékoztatót, amely pontosan részletezi, hogy mennyit fog kapni a hitel lezárása után.

Készpénzért kell eladnia otthonát ?

A készpénzért történő lakáseladás gyors módja annak, hogy elkerülje a ház színpadra állításával, bemutatásával, a javításokkal és a versengő ajánlatokkal való zsonglőrködéssel járó gondokat és stresszt. A legtöbb készpénzes vásárló azonban nem vesz meg egy házat a ház értékének 75-85%-ánál többért, levonva belőle a várható javítási költségeket. A készpénzes lakáseladás könnyebb, de jelentős pénzügyi hátránnyal járhat, amit figyelembe kell venni.

A végeredmény számít

A ház eladásának megtanulása kulcsfontosságú. Győződjön meg róla, hogy mentálisan és pénzügyileg felkészült a kevésbé ideális forgatókönyvekre, még akkor is, ha nem követi el a fenti hibák egyikét sem. A ház sokkal tovább maradhat a piacon, mint amire számít, különösen egy hanyatló piacon.

Házeladásnál törekedjünk a win-win helyzetre
Házeladásnál törekedjünk a win-win helyzetre

Ha nem talál időben vevőt, akkor előfordulhat, hogy két jelzáloghitelt kell fizetnie, vagy bérbe kell adnia a lakását, amíg nem talál vevőt, vagy – súlyos helyzetekben – elárverezik. Ha azonban elkerüli az itt felsorolt költséges hibákat, akkor nagy utat tehet meg afelé, hogy a lehető legjobb formáját hozza, és elérje azt a zökkenőmentes, jövedelmező eladást, amelyben minden lakáseladó reménykedik.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....