Hogyan előzzük meg a penészesedést a lakásban ?

 • Olvasási idő:9perc

Mi a penész ?

A penész egy olyan gombafajta, amely különböző rothadó felületeken alakul ki és terjed. Ezek az apró spórák különböző árnyalatokban és színekben (fekete, zöld, fehér és barna) fordulnak elő, és szinte mindenhol megtalálhatók, ahol nedvesség van jelen, akár beltérben, akár kültéren.

Rosszul záródó ablak környékén létrejövő penészesedés
Rosszul záródó ablak környékén létrejövő penészesedés

Hogyan növekszik a penész ?

A penészgomba a párás területeken fejlődik, és számos különböző felületen képes növekedni. Talán Ön is látott már penészgombát a falon, a szőnyegen, a hűtőben egy ideje tárolt sajttömbön vagy a túl sokáig kint hagyott kenyéren.

A penészgombák elterjedéséhez három feltétel szükséges:

Táplálékforrással kell rendelkezniük. Ez lehet emberi táplálék, de nem feltétlenül kell, hogy az legyen. Gyakran elhalt szerves anyagokkal táplálkoznak. A penész olyan dolgok formájában is találhat táplálékot, mint például:

 • Fa
 • Papír
 • Szőnyeg
 • Ragasztó
 • Textíliák
 • Gipszkarton

A penészgombák egy bizonyos hőmérsékleti tartományban a leggyakoribbak. Sokuk 10-20 Celsius-fok közötti hőmérsékleten növekszik: ez a tartomány valószínűleg a nem elégségesen lakásokban is megtalálható. Gyakoriak olyan helyeken, ahol a nedvesség felhalmozódik. Talán már látott penészgombát olyan helyeken, ahol szivárgás van. A penész ott is megtalálható, ahol a vízgőz kondenzálódik, például amikor a meleg, nedves levegő viszonylag hűvös felülettel érintkezik.

Felszedett padló alatt található penészesedés
Felszedett padló alatt található penészesedés

A hőmérséklet szabályozása önmagában nem biztos, hogy megszabadít a penészgombáktól, mivel azok szívósak, és téli körülmények között is képesek túlélni, még akkor is, ha a hőmérséklet fagypont alá csökken. Ahelyett, hogy elpusztulnának, a spórák nyugalmi állapotba kerülhetnek, és megvárhatják, hogy a hőmérséklet ismét emelkedjen, hogy elszaporodhassanak. Ezért a nedvességszabályozás a penész elleni védekezés kulcsa.

Az energiahatékony otthonok önmagukban nem feltétlenül jelentenek megoldást. Sőt, egyes esetekben az energiatakarékos otthonok rossz beltéri levegőminőséghez, légkeringéshez és nedvességszabályozáshoz vezethetnek. Emiatt a környezeti hatás az ellenkezője lehet annak, amire számíthat, legalábbis a penész szempontjából.

A fenntarthatóság és a megújuló energia kiváló célok, de a penésszel való ellenállás is fontos. Tény, hogy az építéstudományt illetően a zöld épületek nem mindig egészséges épületek: Sőt, a megépítésük utáni években meglehetősen hajlamosak lehetnek a nedvesség és penészproblémákra.

Penészálló építőanyagok

Mivel a nedvesség fontos eleme a penészgombásodás környezetének kialakításában, úgy tűnhet, hogy a vízálló gipszkarton jó ötlet. De fontos tudni, hogy különbség van a víz, és a penészálló anyag között.

A vízálló gipszkartont gyakran zöld táblának nevezik; a nedvességnek és a vízkároknak vagy szivárgásoknak való ellenállásra vagy csökkentésére használják. A penészálló anyagot eközben kifejezetten úgy tervezték, hogy ellenálljon a penésznek, és megakadályozza annak növekedését.

Súlyos falpenészesedés
Súlyos falpenészesedés

A vízálló gipszkarton hasznos, de még mindig papírral van borítva, és a papír az egyik olyan anyag, ahol a penész gyakran megtalálható. Ez szerves anyag, ezért a penész táplálékforrásként használhatja. A penészálló gipszkarton viszont nem használ papírt; helyette olyan anyagokat használ, mint a gipszkarton és az üvegszál, és ezért nagyobb valószínűséggel felel meg nevének, mivel ellenáll a penésznek.

Az itt felsorolt építőipari termékek közül többnek, például az üvegszálas termék, penészgátló vegyi anyagokat tartalmaz. A rajtuk lévő zöld logó tanúsítja, hogy a termék alacsony kémiai kibocsátást támogat a beltéri levegőszennyező anyagoknak, például a penésznek való kitettség csökkentése érdekében.

Penészálló faanyag
Ennek a terméknek van egy további előnye is: segít távol tartani a termeszeket. A penészálló faanyagot penészgátló vegyszerekkel kezelik.

Penészálló szigetelés
Ez a termék lehetővé teszi, hogy a fal, és padlórendszerek beépítéskor teljesen kiszáradjanak. Az üvegszálas szigetelés segít ellenállni a vízkároknak és a penészgombásodásnak. Az üvegszálas szigetelés természeténél fogva ellenáll a penésznek, és egyes cégek további védőréteggel látják el, és termékeiket gombaölő szerrel kezelik.

Penészálló gipszkarton
Használhat olyan gipszkartonlapokat vagy gipszkartont, amelyek vízállóak. Ne feledje, hogy többféle gipszkarton létezik. Lehet nedvességálló, penészálló, tűzálló vagy vízálló. Penészálló gipszkartonszalag is kapható.

Penészálló festék
A penészálló festék segíthet megelőzni a penész elszaporodását a festett felületeken. Ha azonban már van penész a falon, akkor ezzel nem tudja megszüntetni. A festék csak az új penész növekedését akadályozza meg, így a már meglévő penész fölé festés nem segít. Sőt, a penészes felületek fölé felvitt festék nagyobb valószínűséggel hámlik le.

Ahhoz, hogy ez a stratégia hatékony legyen, a festés előtt meg kell szüntetnie a meglévő penészt. (Lehet találni olyan alacsony VOC-értékű festékeket, amelyek kevés illékony szerves vegyületet bocsátanak ki, vagy egyáltalán nem bocsátanak ki, és szintén penészállóak.)

Penészálló tömítőanyag
A tömítőanyag gyakran penészálló, és gyakran tartalmaz gombaölő szert is, ami segít megelőzni a penészesedés, a foltok és a szagok kialakulását. A penész és a penészgomba mindkettő gomba, de kissé különböznek egymástól. Mindkettő nedves, mérsékelt égövi területeken található, de a penészgomba inkább bolyhos és világosabb színű.

A penészgomba is okozhat egészségügyi problémákat, de ezek általában kevésbé súlyosak, mint a penésznek való kitettségből eredő problémák. A festékhez hasonlóan kerülje a fugázást olyan felületeken, amelyek már penészesek. Ezzel ugyanis nem fogja megszüntetni a penészgombát.

Penészálló védőbevonat
Ez egy olyan védőbevonat, amely antimikrobiális vegyi anyagokat tartalmaz a gombásodás csökkentése érdekében. Olyan építőanyagokon, mint a fa vagy a OSB-lap, használható a nedvesség gátlására, és ezáltal a penészesedés csökkentésére.

Hogyan lehet megelőzni a penészesedést az új épületekben ?

A megfelelő anyagok kiválasztása és a nedvesség minimális szinten tartása nagyban hozzájárulhat a sikeres penészmegelőzéshez az új kereskedelmi épületekben és otthonokban.

A megtett lépések közé tartozik a penészálló építőanyagok és ragasztók használata, a csövek szigetelése a repedések és szivárgások megelőzése érdekében, valamint a szűrőkkel ellátott HVAC-rendszer használata a penészspórák felfogására vagy megakadályozására.

A penészgombásodás megakadályozása érdekében tartsa a relatív páratartalmat 65% alatt. Bár az e szint feletti rövid távú emelkedés általában nem elégséges a penészesedéshez, a víz kondenzációja a hűvös felületeken alacsonyabb szinteken is előfordulhat, és hozzájárulhat a penészproblémák kialakulásához.

Hol fordul elő leggyakrabban penész ?

A növényekkel ellentétben, amelyeknek fényre van szükségük a növekedéshez, a penészgombák sötét helyeken is képesek fejlődni. Nincs szüksége fényre. Ennek eredményeképpen gyakran olyan helyeken nő, amelyek az emberi szem számára rejtve maradhatnak, például a gipszkarton hátulján, a falak mögött és a kúszóhelyiségekben, a szellőzőcsatornák belsejében, a tapétában, a csempe alatt, és a szőnyegek alatt.

A penész gyakran olyan belső terekben található, ahol a víz valószínűleg felgyülemlik. Megtalálható például a vízvezetékek körül, vagy olyan helyeken, ahol gyakran folyik víz, például a fürdőszobában vagy a mosókonyhában. Ha forró vízzel zuhanyozik, ami miatt a meleg víz hideg felületekkel érintkezik, ez olyan páralecsapódást hozhat létre, amely a penész kialakulásához ideális.

A pincék szintén jó helyszínek a penésznek, mivel a föld alatt vannak, ahol a nedvesség található. De a penész a szivárgó tetővel rendelkező padlásokon, valamint az épületek külső részein, például a tetőkön, ablakokon, HVAC-rendszereken és falakon is megtalálható.

A penész 9 gyakori típusa

Az Ulocladium megtalálható a konyhákban, ablakokban, fürdőszobákban és pincékben. Általában fekete vagy szürke színű, és allergiás reakciókat okozhat, különösen ha hosszú időn keresztül érintkeznek vele.

Az Alternaria olyan helyeken fordul elő, mint a fürdőkádak, zuhanyzók és szivárgó mosdókagylók. Mikroszkóp alatt az Ulocladiumhoz hasonlóan néz ki, és az Ulocladiumhoz hasonlóan fekete vagy szürke lehet, és allergiás reakciókat válthat ki.

Az Aureobasidium egy fekete penész, amely a tapéta vagy festett felületek mögött gyakori. Gyakran megtalálható olyan helyeken is, amelyek folyamatosan nedvesek, mint például a zuhanyfüggönyök és a fürdőszobák. A gyümölcsöket, például a körtét, a szőlőt vagy a narancsot is megronthatja.

Az Acremonium gyakran megtalálható az ablaktömítő anyagokban, párásítókban, lefolyóedényekben és szigetelésekben. Megjelenhet fehér, szürke vagy barna színben. Nemcsak allergiás reakciókat okozhat, hanem fertőzés forrása is lehet, és toxinokat hozhat létre. Emiatt, ha otthonában vagy munkahelyén megtalálják, azonnal el kell távolítani.

A Chaetomium olyan helyeken fordulhat elő, ahol vízkár keletkezett, például gipszkarton, tapéta és szőnyegek. Embereknél ritkán jár fizikai bajjal, de olyan állapotokkal hozták összefüggésbe, mint a tüdőgyulladás, az arcüreggyulladás és a tüdőtágulás.

A Cladosporium egy nagyon gyakori penészgombafajta, amely beltéri anyagokban, például szőnyegekben és szövetekben található. Lehet szürke, fekete, barna vagy zöld színű. Az allergia a leggyakoribb egészségügyi probléma, amely ezzel a penészfajtával kapcsolatos.

A Stachybotrys egy olyan penészforma, amelyre érdemes odafigyelni, mert mérgező lehet. Általában fekete penészként ismert, mert a felületeken feketének tűnik. Olyan helyeken található meg, mint a pincék, padlások és a gipszkarton.

A Mucor gyakran látható a HVAC-rendszereken. A rothadó gyümölcsökön és zöldségeken is megtalálható. Úgy néz ki, mint hosszú, bolyhos, fehér szőrcsomók, amelyek minél tovább vannak jelen, annál szürkébbé válnak. A mucor belélegzése asztmát válthat ki, és még az általában egészséges embereknél is problémákat okozhat. Az allergiás embereknél mucormycosis nevű fertőzést okozhat, amely a szemet, az orrot és az agyat érinti.

A Penicillin leginkább az orvosok által felírt antibiotikumként ismert, de ez a gyógyszer eredetileg egy penészgombafajtából származik. Penicillint találhat a vízkárosult helyeken, mint a gipszkarton, a tapéta és a csatornák. Bár gyógyszerként felírva jótékony hatással lehet az egészségre, penészes formában olyan problémákat is okozhat, mint a légzési problémák, az asztma és az arcüreggyulladás.

Hogyan lehet megelőzni a penészgombásodást a meglévő épületekben ?

A penész kialakulásának megelőzésére a legjobb módszer a nedvesség ellenőrzése. Íme néhány stratégia, amelyet ennek érdekében alkalmazhat:

 • Rendszeresen tisztítsa meg és szárítsa ki a nedves területeket 24-48 órán belül, mosószerrel vagy szappannal és vízzel súrolva, és győződjön meg róla, hogy alaposan megszáradt.
 • Javítsa ki a külső forrásból, például lyukas tetőn keresztül becsöpögő esőből, illetve sérült vízvezetékekből származó szivárgásokat. Alaposan szárítsa meg a területet.
 • Ellenőrizze a HVAC-rendszert, hogy az ne legyen penésszel szennyezett. Ha bármilyen problémát talál, érdemes a megfelelő tisztítási módszerekben jártas szakemberhez fordulni, hogy kezelje azokat. A HVAC-rendszereket le kell állítani, mielőtt bármilyen helyreállítási munkát elvégeznének.
 • Használjon párátlanítókat a páratartalom csökkentésére, különösen, ha magas páratartalmú területen él.
 • Fokozza a levegő keringését az egész otthonában. Nyissa ki az ajtókat és a szellőzőket, hogy a levegő szabadon mozoghasson.
 • Dobjon ki, vagy távolítson el minden olyan porózus anyagot (vagy egy részét), amelyen penész található. A nem porózus anyagokkal, például a csempével ellentétben ezeket nehéz lehet hatékonyan tisztítani. Ha súlyos vízkár érte otthonát, előfordulhat, hogy tanúsítvánnyal rendelkező vállalkozót kell felkeresnie a tisztításhoz és a helyreállításhoz.

Hogyan hat a penész az emberi szervezetre ?

A penész egyes embereknél egészségügyi problémákat okozhat, és súlyosbíthatja a már meglévő betegségekben, például allergiában és asztmában szenvedők problémáit. Az allergiáról általában azt gondoljuk, hogy a tavaszi pollenekkel és az állati szőrrel kapcsolatos, de sokan a penészre is allergiásak.

A penész irritációt okozhat a szemben, a bőrön, az orrban, a torokban vagy a tüdőben. A reakciók közé tartozik az orrdugulás, légszomj, vörös vagy viszkető szemek és bőrirritáció. Nincs vérvizsgálat vagy más, klinikailag igazolt teszt a penésznek való kitettség ellenőrzésére.

A penészgombákat háromféle, illetve veszélyességi szintbe sorolják. Az A osztályú penészgombák közvetlen egészségügyi veszélyt jelentenek, mivel toxinokat hozhatnak létre vagy fertőzéseket okozhatnak. A B osztályú penészgombák allergiás reakciókat válthatnak ki, különösen hosszú ideig tartó, tartós expozíció esetén. A C osztályú penészgombák nem jelentenek ismert egészségügyi kockázatot. A nagy kiterjedésű penészgombásodás jellegzetes szagot bocsát ki.

Következtetés

A különböző típusú penészgombák különböző egészségügyi kockázatokat okozhatnak, ezért fontos, hogy az épületeket penészmentesen tartsa. Szerencsére ezt számos módon megteheti, a nedvességszabályozástól kezdve az építési és karbantartási projektek során alkalmazott anyagok típusáig.

Ha tudja, hogy hol fordulhat elő a penész leginkább, az segíthet a problémákra való odafigyelésben és a problémák kezelésében, mielőtt azok túlságosan elterjednének. Ezzel hosszú távon megőrizheti az épületben lakók és a látogatók egészségét.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....