Csináld magad projektek az ingatlan értéknövelése céljából

  • Olvasási idő:8perc

Az egész ház felújítása növelheti otthona értékét, de vannak módok arra, hogy anélkül korszerűsítse otthonát, hogy eladósodna vagy felélné megtakarításait. A festés, a csempék újrafugázása és az otthona külső felületének mosása nem kerül sok pénzbe, de ezek a csináld magad házfelújítások valódi értéket adhatnak otthonának.


Kapcsolódó cikkek


Némi verejtékes munkával, barkácsoló hozzáállással, néhány 100 ezer, vagy akár milliós nagyságrendben több pénzért adhatja el otthonát, ha készen áll az eladásra. Ha pedig még nem áll készen arra, hogy piacra dobja otthonát, akkor is élvezheti, hogy egy szebb helyen élhet. Íme néhány alacsony költségű, nagy értékű lakásfelújítási projekt, amelyet érdemes megfontolni.

Egyszerű belsőépítészeti frissítések

Frissítse fel a falakat
Ha a falakon karcolások, koszos festék, elavult szín vagy fakó tapéta van, néhány doboz festék drámai változást hozhat. Hogy maximalizálja otthona értékét az eladáshoz, válasszon semleges színsémát, amely egységesíti az egész házat, kiemelkedőbbé teszi a teret, és a potenciális vásárlók széles körét megszólítja.

Egy dizájnos festés nagyon fel tudja dobni a helységet
Egy dizájnos festés nagyon fel tudja dobni a helységet

Szereljen fel korona díszlécet
A  díszlécek felhelyezése meglepően egyszerű feladat, amely karaktert adhat a szobáknak. Vásárolja meg a díszlécet egy barkácsáruházban, vágja le a szobájához illő méretre (vagy vágassa le a boltban), és szögbelövővel rögzítse a fal tetejére. Ezek a díszlécek akár már festve is érkezhetnek. A díszlécek felszerelése igényel némi faipari szakértelmet, valamint a megfelelő szerszámokat, de nagyon olcsó, ha maga végzi el.

A berendezési tárgyak frissítése
A kapcsolótányérok, konnektorburkolatok, függönyrudak, lámpatestek és kilincsek gyakran unalmasak vagy figyelmen kívül hagyottak, de néhány forintból jelentős javulást lehet elérni. A vonzó fém kapcsolótányérok és konnektorfedelek darabonként mindössze 1000-2000 Ft-ba kerülhetnek, de sokkal drágábbnak tűnnek. A lámpatestek és a dekoratív függönyrudak kicsit drágábbak lehetnek, de néha egy doboz festékszóróval egy olcsóbbat is elegánssá tehet. Ha eladást tervez, ügyeljen arra, hogy olyan színű és kivitelű tárgyakat válasszon, amelyek a széles közönségnek tetszenek.

Szereljen fel mennyezeti ventilátorokat
Mindenki szeret spórolni a villanyszámlán, ami a mennyezeti ventilátorokat vonzó kiegészítőjévé teszi bármely otthonnak. A mennyezeti ventilátorok csökkentik a légkondicionálási költségeket, és a fűtési költségeket is csökkenthetik azáltal, hogy a meleg levegőt a mennyezetről keringetik. Egy primer ventilátor körülbelül 15 000 Ft-ba kerül, és egy szép ventilátort legfeljebb pár tízezerért lehet beszerezni. Ha nem rendelkezik a felső világításból származó vezetékekkel, akkor lehet, hogy szakembert kell felbérelnie, ami jelentősen megnövelheti a projekt költségeit.

A mennyezeti ventilátor a hőmérsékletet is jobban kiegyenlíti a légmozgás mellett
A mennyezeti ventilátor a hőmérsékletet is jobban kiegyenlíti a légmozgás mellett

Cseréljen redőnyt
Az olcsó függőleges műanyag redőnyök, papír árnyékolók vagy vízszintes alumínium redőnyök, amelyek esetleg a házban voltak, nem növelik az otthona értékét. Fontolja meg ezek cseréjét fa redőnyökre vagy drapériákra. Ha eladásra készül, válasszon semleges lehetőségeket, amelyek segítségével jobb árat kaphat otthonáért.

Állítsa helyre a keményfa padlót
Különösen az idősebb otthonokban valószínűleg keményfa padló lappang a szőnyeg alatt. A nyikorgó padló annak a jele, hogy fapadlója lehet. Ha nem biztos benne, húzza fel a szőnyeget egy sarokban, és ellenőrizze. Ha tényleg fapadlója van, akkor jó eséllyel meg kell javítania, le kell festenie vagy fényeznie hogy visszaadja eredeti pompáját, de ez sokkal olcsóbb lesz, mint új padlóburkolatot telepíteni a semmiből.

Ha szükséges telepítsen új padlót
Ha szükséges telepítsen új padlót

Tisztítsa meg a kandalló tégláját
Ha tégla kandallója van, és fát éget benne, jó eséllyel a tégla egy része koromtól és kreozittól foltos. Mivel egy szép kandalló jelentős értékesítési pont lehet egy otthonban, tegye a sajátját a lehető legvonzóbbá. Egy nedves rongy segítségével törölje le a korom egy részét, majd ezt követően használjon egy olyan kandallótisztítót, amelyet a kreozot eltávolítására terveztek. Ez némi súrolást igényel egy kefével és esetleg több eszközt, de mire végez, a tégla máris ragyogóan fog kinézni.

Alapvető fürdőszoba felújítások

Új fürdőszoba padlóburkolat
A barkácsszereléssel sok pénzt spórolhat meg. A munkaerőn való spórolás lehetővé teszi, hogy szebb padlóburkolatot válasszon, mint amennyit egyébként megengedhetne magának. Válasszon semleges színű burkolatot, hogy a legtöbb értéket adja hozzá. 

Frissítse a berendezési tárgyakat
Ha általános, olcsó vagy elavult berendezési tárgyai vannak, ha újabb, testreszabott változatokra cseréli őket, akkor fürdőszobája csillogóbbá és színvonalasabbá válhat. Körülbelül 20-60 000 Ft közötti összegért egy kopottas fürdőszobai mosdót, vagy mennyezeti lámpatestet valami elegánsra cserélhet. Kevesebb kiadással új mosdócsapot is kaphat. Egy spa-stílusú krómozott zuhanyfej körülbelül 15 000 Ft-ért egy kis luxust kölcsönöz. A törölközőtartók olcsó és egyszerű cserét jelentenek, körülbelül 5-10 000 Ft-ért. 

Egy új vagy felújított mosdó és csapok alapkövetelmény egy szép fürdőszobához
Egy új vagy felújított mosdó és csapok alapkövetelmény egy szép fürdőszobához

Gyors javítások, hogy a konyha aktuálisan nézzen ki

A konyhaszekrények
Vásárolhatna teljesen új szekrényeket, és pénzt takaríthatna meg azzal, hogy előre gyártott (és nem egyedi) szekrényeket vásárol, és maga szereli be őket, de ez több munkát és pénzt jelent, mint a meglévő szekrények festése. A fehér szekrények feldobják a konyhát, általában nem mennek ki a divatból, és a leendő tulajdonos könnyen átfestheti őket, ha valami mást szeretne. A szekrényekről el kell távolítania az összes hardvert, beleértve az ajtókat is. A szekrényeket is meg kell tisztítania először, hogy a szennyeződések és a zsíros maradványok ne tegyék tönkre a munkáját. Fontolja meg a fürdőszobai szekrények felfrissítését is.

Jót tesz a konyha megítélésének egy felújított konyhaszekrény
Jót tesz a konyha megítélésének egy felújított konyhaszekrény

Frissítse a szekrénygombokat és a fiókok fogantyúit
Meglepő, hogy egy látszólag ártalmatlan elem, például egy szekrénygomb mennyire olcsóvá vagy elavulttá teheti a konyháját. Ennek a hardvernek a frissítése ráncfelvarrást adhat a konyhának, akár átfesti a szekrényeit, akár nem.

Otthona külseje

Könnyen lehet, hogy figyelmen kívül hagyja otthona külsejét, amikor ideje nagy részét bent tölti, pedig ez az első és néha az egyetlen benyomás, amit mások kapnak a házáról. Íme néhány egyszerű módszer, hogy a lehető legjobban nézzen ki.

Szereljen be egy új bejárati ajtót
Egy alapvető bejárati ajtó körülbelül 50 000 Ft-be kerül, de további 20-40 000 Ft-al többért sokkal karakteresebb ajtót kaphat, és javíthatja otthona külcsínét. Ha nem engedhet meg magának egy új ajtót, egy friss festékréteg egy vonzó színben lehet minden, amire szüksége van.

A bejárati ajtó szinte az első benyomás
A bejárati ajtó szinte az első benyomás

Cserélje ki a bejárati lábtörlőt
Ha évek óta ugyanaz a lábtörlője van könnyű észre lehet venni, hogy mennyire elhasználódott vagy koszossá vált. Mivel ez az egyik első benyomás, amit az emberek az otthonáról kapnak, ez az egyik olyan darab, ahol 3-5 000 Ft nagy különbséget tehet.

Tisztítsa meg az ereszcsatornákat
Ez a feladat inkább az otthona értékének megőrzéséhez, mint növeléséhez kapcsolódik, de elengedhetetlen. Megfelelően működő ereszcsatornák nélkül, amelyek arra szolgálnak, hogy elvezessék a vizet az otthonától, az eső beszivároghat a házba, vagy összegyűlhet az alap körül, és olyan problémákat okozhat, mint a penész és a gomba. Végül a vízkár veszélyeztetheti a ház szerkezeti integritását, ami költséges javítási számlákhoz vezethet.

Mossa le háza külsejét magasnyomású mosóval
Kevés idő és pénz ráfordításával egy jó magasnyomású mosással majdnem olyan jól nézhet ki otthona külseje, mint egy friss festékréteggel.

Fesse át a külső falat
Ha a külső mosás nem tette olyan ragyogóvá otthonát, mint remélte, fontolja meg egy új festés lehetőségét. A létrák és a magasság miatt ez nem biztos, hogy mindenki számára barkácsfeladat, de még ha másokat kell is felbérelnie erre a munkára, akkor is elég tűrhető az összeg ami a lakásfelújításokat illeti, és szinte új külsőt kölcsönözhet a házának.

Mossa le a felhajtót, a járdákat és a teraszokat 
Ha már nagynyomású mosót bérel, akár meg is tisztíthatja a felhajtót, a teraszt és az esetleges járdákat. Meglepődhet, milyen újszerűen fognak kinézni utána.

A járda a kert fontos része, ezért legyen jó állapotban
A járda a kert fontos része, ezért legyen jó állapotban

Szépítsen növényekkel
A virágok és más növények nagyszerű módja annak, hogy feldobja otthona külsejét. Használjon zöld növényzetet a háza előtt és/vagy a sétányok mentén, hogy felhívja a figyelmet otthonára. Ahhoz, hogy a legtöbbet kapja a pénzéért, válasszon évelő növényeket, amelyek évről évre virágoznak, nem pedig egynyáriakat, amelyek, ahogy a nevük is mutatja, egy évig vagy annál rövidebb ideig tartanak. Az udvaron található kopasz foltokat friss gyepszőnyeggel javítsa ki (vagy ültessen fűmagot, ha van ideje), és a meglévő fákat és bokrokat nyírja meg, hogy az udvar új megjelenése teljes legyen.

Növényeket a kertbe a jó hangulatért
Növényeket a kertbe a jó hangulatért

A lényeg
Otthonának korszerűsítése nem kell, hogy drága vagy bonyolult legyen, és nem kell, hogy vállalkozókat vonjon be. A különböző projektek minden árkategóriában és minden készség és lelkesedés szintjén javíthatják otthona értékét, akár a jövőbeli vásárlók, akár – ami talán még fontosabb – az Ön számára. Néhány ilyen lakásjavítási ötlet megvalósítása segít abban, hogy a lehető legtöbb értéket hozza ki az egyik legjelentősebb vagyontárgyából, akár maradni, akár eladni tervezi. Mielőtt pedig egy barkácsprojektet egyáltalán fontolóra vehetne, meg kell győződnie arról, hogy az új kiegészítések vagy változtatások továbbra is illeszkednek a ház általános esztétikájához.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....