Hogyan lehet újra bolyhossá tenni a szőnyeget ?

  • Olvasási idő:4perc

Akár hosszú szálú a szőnyeg, ami bozontos megjelenést kölcsönöz, akár a berber szőnyeg szorosan hurkolt szálai, a szálak idővel ellaposodnak. Az új szőnyegszálak rugalmasak és ruganyosak maradnak, így visszahajlanak a láb alatt. Ennek a rugalmasságnak a csökkenését okozhatja a nagy forgalmú területeken való túlzott kopás, a szennyeződés és a kosz, illetve a bútorok súlya.

Nehéz tárgyakat csak szőnyegalátéttel tegyünk a szőnyegre
Nehéz tárgyakat csak szőnyegalátéttel tegyünk a szőnyegre

A szőnyegek drágák, és azt szeretnénk, ha tartósak lennének. Íme, tippek arra vonatkozóan, hogyan lehet a szőnyeget újra pihe-puha, és hogyan őrizze meg az ilyen jellegét a lehető leghosszabb ideig.

Hogyan távolítsuk el a nehéz tárgyak által okozott szőnyeghorpadásokat ?

Ha a nehéz bútorok horpadásokat hagytak a szőnyegen, több módszer is létezik a szőnyegszálak bolyhosságának helyreállítására.

Fújja ki a szálakat

Ahogyan a hajszárító a hajának ad tartást, ugyanezt megteheti a szőnyegszálakkal is. Nedvesítse a horpadt területet úgy, hogy sima vizet permetez a szálakra. Tartsa a szárítót körülbelül 10 cm-re a szőnyegtől, és az ujjaival válassza szét és bolyhosítsa a szálakat, miközben a forró levegőt előre-hátra fújja. Ha szükséges, ismételje meg a műveletet, és végül porszívózza ki a szőnyeget.

Nedvesítse és melegítse a szőnyegszálakat

Ha a kilapított terület nagy, egyszerűbb lehet vasalóval felmelegíteni a szálakat. Nedvesítsen meg egy pamut fürdőlepedőt vízzel, és csavarja ki, amíg csak nedves lesz. Helyezze a törölközőt a szőnyeg ellapított területére.

Állítsa a gőzölős vasalót közepesen magas hőfokra. Helyezze a vasalót a nedves törülközőre, és mozgassa a vasalót a törülközőn körülbelül egy percig, hogy a szőnyeg szálai nedvességet kapjanak. Vegye le a törölközőt, és ujjaival vagy egy szőnyeggereblyével bolygassa fel a szálakat. Szükség esetén ismételje meg a műveletet, és porszívózza ki a helyreállított területet.

FIGYELMEZTETÉS
Ne engedje, hogy a forró vasaló közvetlenül a szőnyegszálakhoz érjen. A szintetikus szálak megolvadhatnak, a természetes szálak pedig megperzselődhetnek vagy megéghetnek.

Használjon jégkockát a kis horpadásokhoz

Helyezzen egy vagy két jégkockát a szőnyeg horpadásába, és hagyja, hogy megolvadjon. Ez körülbelül egy órát vehet igénybe. Amikor a szőnyeg teljesen átnedvesedett, ujjaival bolygassa fel a szálakat. Ismételje meg, ha szükséges, majd porszívózza ki.

Hogyan lehet a szőnyegeket újra bolyhosra varázsolni ?

Ha a szőnyegszálak jól láthatóan ellaposodtak, vagy az egész szőnyeg összezúzottnak tűnik, a szálak rugalmassága gyakran helyreállítható a szőnyeg tisztításával. Bár csak a legrosszabbul kinéző területeket kezelheti, egy átfogó mélytisztítással az egész szőnyeg jobb állapotúnak és bolyhosabbnak fog tűnni.

A legjobb eszköz, amely a szekrényben lehet a szőnyeg bolyhos tartásához és helyreállításához, egy erős porszívó, és egy bolyhosítórúd. A rúd segít fellazítani a beágyazódott szennyeződést, és felbolyhosítani a szőnyeget.

Időnként egy mélytisztítás hatékonyan karbantartja a szőnyeget
Időnként egy mélytisztítás hatékonyan karbantartja a szőnyeget

Ha bolyhos szőnyege van, fektessen be egy szőnyeggereblyébe. Ennek az eszköznek rugalmas műanyag fogai vannak, amelyek segítenek felemelni és szétválasztani a szálakat, miközben a szennyeződéseket is kiszedi, ahol fel lehet porszívózni.

Gyorstisztítás szódabikarbónával és sóval

Porszívózza ki a szőnyeget, és szórja be bőségesen szódabikarbóna és konyhasó 1:1 keverékével. A beszórt területet permetezze be sima vízzel egy szórófejes flakonból, és egy nejlon sörtéjű súrolókefével dolgozza be a keveréket a szálakba. Utána egy régi törülközővel dörgölje meg, és hagyja a szőnyeget a levegőn megszáradni. Azután alaposan porszívózzon, hogy eltávolítsa a maradék szódabikarbónát és sót, és hogy felemelje a szálakat.

Tisztítsa meg ecettel és vízzel

Keverjen össze egy rész desztillált fehér ecetet és három rész hideg vizet egy szórófejes flakonban. Porszívózza ki jól a szőnyeget. Egy kis, 3 méter x 3 méteres területen dolgozva permetezze az ecetes oldatot a szőnyegre, amíg az elég nedves nem lesz.

Ecet és víz hatékony páros a tisztításban
Ecet és víz hatékony páros a tisztításban

Hagyja az oldatot öt percig hatni, hogy elkezdje lebontani a szennyeződést. Mikroszálas kendővel törölje le az oldatot és a szennyeződést. Öblítse ki a kendőket gyakran sima vízzel. Utána hagyja a szőnyeget a levegőn megszáradni, és porszívózza ki újra a szálakat.

Tisztítsa meg gőztisztítóval

Ha van szőnyegtisztítója, vagy bérel egyet, kövesse a gyártó utasításait, és gőztisztítsa meg a szőnyeget. A szálakat terhelő szennyeződések eltávolításával a szőnyeg bolyhosabbnak fog tűnni. Felbérelhet szakembereket is, hogy évente mélytisztítsák a szőnyeget.

Tippek, hogyan tartsa a szőnyeget bolyhosan

  • Használjon bútoralátéteket a nehéz tárgyak lábai alatt, hogy segítsen elosztani a súlyt.
  • Porszívózza ki a szőnyeget rendszeresen – legalább hetente.
  • Vegye le a cipőket a lakásban, hogy megelőzze az erős szennyeződést.
  • Tegyen lábtörlőket a bejárati ajtókon belül és kívül, hogy csökkentse a lakásba behurcolt szennyeződések mennyiségét.
  • Szezonálisan mélytisztítsa a szőnyegeket.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....