Alapvető tavaszi feladatok a kertben

  • Olvasási idő:4perc

Ha Ön komoly kertész, akkor a tavasz első melegebb percében már a kertjében lesz. Bár nem árt, ha eltakarítja a lehullott ágakat és törmeléket, várjon, amíg a talaj már elég száraz lesz. De ne várjon túl sokáig a takarítással. Sokkal könnyebb visszavágni a növényeket, mielőtt a régi hajtás belegabalyodik az új hajtásba.

Távolítsa el a talajtakarót és metssze meg évelő növényeit

Az első feladat a tél folyamán megmaradt elhalt egynyári növények eltávolítása és komposztálása. Ha tavaly ősszel nem metszette vissza az évelő növényeit, akkor tavasszal valószínűleg elég csúnyán néznek ki. Sok évelő növény jobban szereti, ha egész télen állva marad, extra védelem céljából. A lágyszárú évelők azonban a tél folyamán teljesen elhalnak. Ha tavaly ősszel állva hagyta az évelőket, amint a növények tövénél új növekedést lát, nyugodtan elkezdheti eltávolítani a téli mulcsot, és a talajszintig visszavágni őket.

A tavasz ideális időszak az örökzöldek metszésére
A tavasz ideális időszak az örökzöldek metszésére

Fás évelő virágok és növények metszése

Néhány fás szárú bokros növényt (artemisia, buddleia, caryopteris, levendula stb.) minden tavasszal vissza kell vágni, mert csak az új ágakon virágoznak. Ezeket tavasszal metszeni kell, hogy a téli károkat korlátozzuk, és hogy a növényt arra ösztönözzük, hogy elkezdje kihajtani az új ágakat. A legjobb, ha megvárjuk, amíg a kemény fagy veszélye elmúlik. A legtöbb ilyen fás évelő úgy adja tudtára, hogy a metszés ideje elérkezett, hogy a szár alsó részein vagy a növények tövénél a rügyek kinyílnak.

Örökzöld és félig örökzöld évelő növények metszése

Az olyan növények, mint az Epimedium, a Hellebore, a Heuchera és a szakállas írisz egész télen megtartják leveleiket. Tavasszal itt az ideje, hogy visszavágjuk a lombozatot, és ösztönözzük az új hajtások megjelenését.

Vágja vissza a díszfüvet

Ha a díszfüveket a téli érdekesség kedvéért életben hagyta, akkor vágja vissza őket, amint a tavasz kezd betörni. Nem kell megvárnia az új hajtásokat. Vágja le a fűféléket néhány centiméterre a földtől. Amikor készen állnak a fejlődésre megint, újra ki fognak nőni.

Vigyázzon rózsáira

Meleg éghajlaton termesztett rózsáknak (déli országrész), ahol a rózsák nincsenek kitéve nagy hidegnek, jót tesz egy alapos metszés és a legtöbb levél eltávolítása, hogy a rózsa azt higgye, hogy nyugalmi állapotban volt, és fel kell ébrednie, és újra növekedésnek induljon. Ahol a rózsák nyugalmi állapotban vannak, ott a tavaszi ápolást akkor kell elkezdeni, amikor a levélrügyek elkezdenek megduzzadni.

Metssze meg rózsáit tavasszal hogy szépek legyenek nyáron
Metssze meg rózsáit tavasszal hogy szépek legyenek nyáron

Trágyázza meg és tegye rendbe az örökzöldeket

A legtöbb örökzöld növényt a tavaszi ápoláson kívül alig vagy egyáltalán nem kell gondozni. A tavasz jó alkalom az örökzöldek trágyázására, mivel ilyenkor aktívan növekednek. Ha azonban a talaj egészséges és gazdag, az örökzöldeket csak körülbelül minden második évben kell tápoldatozni. Keressen kifejezetten örökzöldek számára címkézett, kiegyensúlyozott tápanyagot.

Kezdje el a gyomlálást és a komposztálást

Kora tavasszal itt az ideje, hogy proaktív gyomirtással lépjen fel a gyomok ellen. A nedves talaj sokkal könnyebbé teszi a fiatal gyomnövények kihúzását. A legtöbb gyom, amit eltakarít, mehet a komposzthalomba.

Tavasszal ideje a komposztot felhasználni
Tavasszal ideje a komposztot felhasználni

A legjobb, ha tavasszal új kupacot indíta, a régi kupacot pedig felforgatja és felhasználja. Távolítson el minden olyan növényi anyagot, amely betegség jeleit mutatja, és minden olyan magfejet, gyomot vagy más gyomnövényt, amely problémává válhat.

Szükség szerint tesztelje a talajt és a műtrágyát

Nagyon fontos, hogy megvizsgálja a talaját, mielőtt elkezdene tápanyagokat hozzáadni. Ha ősszel módosította a talaját, ellenőrizze a talaj pH-értékét (lúgos, semleges vagy savas), hogy lássa, mennyire kiegyensúlyozott a talaj tápanyagtartalma, és meghatározza, hogy szükség van-e korrekciós intézkedésekre.

Ha szükséges akkor használjon műtrágyát
Ha szükséges akkor használjon műtrágyát

A legtöbb növény tavasszal, a kezdeti növekedés idején örül egy jó adag tápoldatozásnak. Ha gazdag, egészséges talajjal rendelkezik, akkor tavasszal csak egy kis komposzt, trágya vagy teljes értékű, lassan felszabaduló szerves trágya hozzáadására van szükség. Ha inkább szintetikus műtrágyát használ, akkor akkor kezdje el a kijuttatását, amint a növények az új növekedés jeleit mutatják.

Szaporítás és átültetés

Ha szaporítani vagy átültetni szeretné a növényeit, a tavasz az ideális időszak az osztásra vagy átültetésre. Elképesztő, milyen gyorsan regenerálódnak a növények, ha korán sikerül szaporítani őket amikor még enyhe az időjárás, mert máris növekedésnek indulnak.

Mulcsozzon

A talajtakaró sok csodálatos dolgot tesz a kertben: Megőrzi a vizet, hűti a növények gyökereit, táplálja a talajt, elnyomja a gyomokat. Nem kérdés, hogy minden kert megérdemel egy réteg mulcsot.

Mulcsozzon tavasszal hogy a talaja jó kondícióba legyen
Mulcsozzon tavasszal hogy a talaja jó kondícióba legyen

Várjon, amíg a talaj felmelegszik és egy kicsit kiszárad, mielőtt feltölti mulccsal. Ügyeljen arra, hogy ne kerüljön a növények közvetlen szárához. A tavaszi befejező lépés a szegélyezés. A szegélytől a kerti ágyás kifinomultnak tűnik. Segít továbbá megakadályozni, hogy a gyep betüremkedjen a virágágyásba. Ne becsülje alá a tiszta szegély erejét.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....