Milyen projektekkel térülhet meg az ingatlanba való befektetése eladáskor ?

  • Olvasási idő:6perc

Sok lakástulajdonos vállal nagyobb felújításokat, hogy átalakítsa lakóhelyét, mielőtt eladásra kínálja azt. Elvégre a felújítás, vagy lakásgenerál mindig az egekbe repíti az eladási árat, nem igaz ? Tévedés.


Kapcsolódó cikkek


Jól nézze meg hogy milyen felújításokat akar eszközölni az ingatlanán
Jól gondolja meg hogy milyen felújításokat akar eszközölni az ingatlanán

A “javítsd meg és add tovább drágábban” kifejezés gyakran kapcsolódik az ingatlanokhoz, de sokszor a felújítások nem térülnek meg kellőképpen. Olvasson tovább, hogy megtudja, hogy mit kell stratégiailag felújítani, és mely projektek növelik igazán az ingatlan értékét.

A különbség a befektetők és a tulajdonosok között

A befektetési célú ingatlanok korszerűsítése általában jó stratégia – ha helyesen végzik. A ingatlankereskedés filozófia sikeres képviselői a befektetők, akiknek mantrája a “vedd olcsón, add el drágán”. Ezért kedvező áron vásárolnak lepusztult lakásokat, és a javításokon pénzt takarítanak meg azzal, hogy a munka nagy részét maguk végzik el. Egy kis verejtékes munka nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egy ingatlanbefektetés nyereségessé váljon.

Az átalakítási projekteket is gondosan választják ki, és azokra összpontosítanak, amelyek a lehető legkevesebb erőfeszítéssel és költséggel a legnagyobb értéket eredményezik. A folyamat része az is, hogy figyelnek a környéken található többi házra, hogy elkerüljék az ingatlan túlzott feljavítását. Ha a környéken egyetlen más házban sincs kovácsoltvas kerítés és Corian munkalap a konyhában, akkor ezeknek az elemeknek a hozzáadása valószínűleg nem eredményez jelentősen magasabb eladási árat.

Nem minden felújítás térül meg úgy ahogy szeretnénk
Nem minden felújítás térül meg úgy ahogy szeretnénk

A tulajdonosok viszont gyakran kevésbé stratégiai megközelítést alkalmaznak, amikor kínálják otthonukat. Ennek eredményeképpen a végén lényegesen több pénzt fektetnek egy projektbe, mint amennyit eladáskor visszakapnak. Bár mindenképpen okos lépés néhány fejlesztést végrehajtani, viszont senkinek sem szabad túlzásba vinnie.

Honnan tudja, hogy mely fejlesztések érik meg a fáradságot és a kiadásokat – és melyek nem ? Ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki az átalakításból, érdemes négyféle projektet szem előtt tartani: az alapokat, a járdaszegélyt, a hozzáadott értéket és a személyes preferenciákat.

Az alapok

Az alapok azok a dolgok, amelyeket a vevők elvárnak, amikor megvásárolnak egy otthont. Ide tartozik a nem szivárgó tető, a jól működő ereszcsatorna, a száraz pince, a megbízható kazán, a szilárd padló, a jó állapotban lévő falak és a stabil támfalak. A legtöbb potenciális vásárló azt is elvárja, hogy otthona vízvezeték és légkondicionáló rendszere (ha van) működőképes legyen. Az előkelő ingatlanoknál az alapokhoz tartozhat még a hálószobák, fürdőszobák és több autóból álló garázsok bizonyos száma, valamint minden egyéb, a környéken szokásos felszereltség is.

Eladáskor háza legyen tiszta és rendezett
Eladáskor háza legyen tiszta és rendezett

Ez nem jelenti azt, hogy mindent korszerűsítenie kell. Koncentrálhat a rendszeres karbantartásra és a kisebb, olcsóbb fejlesztésekre, amellyel mindent rendben tartanak. Ezeknek az elemeknek a hozzáadása egy olyan otthonhoz, amelyből hiányoznak, nem túlzottan növeli az értéket, csupán a környéken található többi otthon színvonalához emeli az ingatlant, biztosítva, hogy hasonló árat kérhessen érte.

Másrészt, bár szeretné, ha háza kiemelkedne a konkurenciától, nem szabad indokolatlanul olyan fejlesztéseket végeznie, amelyek jelentősen meghaladják a környék többi ingatlan színvonalát. Ezzel nem csak pénzt veszíthet, hanem elriaszthatja a potenciális vásárlókat is. Röviden, mielőtt rengeteg pénzt fektetne egy bonyolult, teljes házfelújítási projektbe, fontolja meg, hogy mit kínálnak a környéken található konkurens ingatlanok. Tudja meg, hogy a szomszédságában lévő hasonló árú házak hogyan viszonyulnak egymáshoz, és végezze el a fejlesztéseket az Ön sajátos piaca alapján.

A külső vonzereje

A külsőhöz tartozó elemek segítenek abban, hogy az ingatlan jól nézzen ki, amikor a leendő vásárlók megérkeznek. Bár ezek a projektek nem adnak hozzá jelentős mennyiségű pénzbeli értéket, segítenek abban, hogy otthona gyorsabban eladható legyen. A külső elemek közé tartozik a jól ápolt gyep, az alacsony költségű tereprendezés, a friss festés kívül-belül (legalább a bejárati ajtó), a tiszta kinti szőnyegek és még a házszámok vonzóvá tétele is. Ezeket a projekteket saját maga is elvégezheti, így pénzt és időt takaríthat meg.

Most nincs itt az ideje, hogy merész dizájnválasztásokat építsen be a dekorációba. A visszafogott belső akcentusfalak és az ízléses hátsó teraszok olyan egyszerű tervezési elemek, amelyek növelik otthona vonzerejét.

Az ingatlan legyen már kívülről is elragadó
Az ingatlan legyen már kívülről is elragadó

A világítás egy másik olyan elem, amelyre érdemes figyelni. Miközben azt szeretné, hogy a ház világosnak és hívogatónak tűnjön, ne akarja túlterhelni az otthoni áramköröket plusz világítótestekkel. Ehelyett fontolja meg a süllyesztett vagy LED-es lámpák beszerelését a modern megjelenésű frissítés érdekében. Ha segítségre van szüksége ezekhez a projektekhez, forduljon egy lakberendezési szakemberhez. Csak tartsa szem előtt, hogy az olcsó választások felé vegye az irányt.

Hozzáadott érték

A jelentős hozzáadott értéket teremtő kedvenc projektek az új burkolat, a konyha felújítása (új munkalapok és korszerű készülékek) és az új ablakok, amik a legnagyobb megtérüléssel járnak.

Ezek a projektek gyakran a költségek 80%-át, vagy még többel is megtérülnek az értékesítés során. A korszerűsített fürdőszobák, a felújított teraszok és az energiatakarékos fejlesztések szintén sokat számítanak eladáskor.

Személyes preferencia

A személyes preferencia projektek olyan munkák, amelyeket Ön végzett, de másoknak nem biztos, hogy tetszik, vagy nem hajlandóak fizetni érte. Az ország frekventáltabb területén ezek közé tartoznak az olyan kényelmi berendezések, mint az úszómedencék, teniszpályák, pezsgőfürdők, borospincék, pincében kialakított konditerem és kerti tavak. Akár hiszi, akár nem, egy úszómedence ritkán növeli a ház értékét. Először is, általában egy kisebb vagyonba kerül egy medence.

Másodszor, sok lakásvásárló úgy tekint a medencére, mint egy plusz karbantartási feladatra, biztonsági kockázatra (ha gyerek van), plusz kiadásokra. Tehát sokszor csak nyűgöt látnak a medencébe, főleg hogy az évnek csak néhány hónapjában használható.

Természetesen nem árt, ha ezeket az elemeket hozzáadja a házához, de ne várja el, hogy a potenciális vevők hajlandóak legyenek prémiumot fizetni ezekért, amikor az Ön háza készen áll az eladásra. És legyen óvatos, ha a felújítás egy népszerű vagy hétköznapi funkció lecserélését jelenti. Ha a szomszédságában minden más ház kétállásos garázzsal büszkélkedhet, akkor valószínűleg kétszer is meggondolja, hogy a sajátját vetítőteremmé alakítsa-e át.

Egyéb trükkös átalakítások közé tartoznak:

  • Egy hálószoba átalakítása stúdióvá.
  • A falak eltávolítása a tér megnövelése érdekében (kivéve, ha ez egy igazán praktikus lépés, például ha az étkező és a konyha közötti átjárást akarjuk megteremteni).
  • Hálószoba megszüntetése egy helyiség bővítése érdekében.
  • Az alagsor átalakítása (maradjon a kisebb fejlesztéseknél, például a tárolókapacitás növelése szempontjából).

Végeredmény

Függetlenül attól, hogy milyen projektet fontolgat, ne feledje, hogy az elsődleges lakóhelye nem csak egy ház, ez az otthona. Ha azt tervezi, hogy hosszú évekig ott fog élni, adjon hozzá olyan kényelmi szolgáltatásokat, amelyeket szeretne, függetlenül attól, hogy milyen hatással vannak a viszonteladásra. Amikor eljön az eladás ideje, tegye meg az alapokat, hogy az ingatlan megfeleljen a környék igényeinek, de ne erőltesse a projektek széles körű vállalását szigorúan az ingatlan vételárának növelése érdekében.

A bonyolult egyedi fejlesztések inkább Önt, mint a potenciális vásárlókat vonzzák. A legjobb, ha a felújításokat nem túlozza el, semleges megjelenésűek, és az otthona funkcionalitásának javítására összpontosít. És ne feledje, még az olyan ingatlanfelújításoknál is, amelyekről köztudott, hogy értéknövelő hatásúak, jó esély van arra, hogy több pénzt fog költeni rá, mint amennyit visszakap cserébe, ezért jól gondolja át hogy mire költi a pénzét.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....