Tippek a legnagyobb haszonhoz lakáseladáskor

  • Olvasási idő:7perc

A 2000-es évek jelzálog-hitel cirkusza után az ingatlanbefektetők ma már más környezetben vásárolnak és adnak el gyorsan, és nyereséggel lakásokat. A jelzáloghitelek jóváhagyási folyamata szerencsére felelősségteljesebbé vált, és az alkalmatlan vevőket kevésbé használják ki a gátlástalan eladók és hitelezők. Emellett a lakásárak kiszámíthatóbb és fenntarthatóbb emelkedésbe kezdtek.


Kapcsolódó cikkek


Mindez azt jelenti, hogy a befektetőknek, akik ma egy ingatlant szeretnének eladni, valószínűleg be kell fektetniük valamilyen átalakításba vagy javításba az otthonukban, hogy versenyképessé tegyék azt a piacon. Ezt szem előtt tartva, itt van pár tipp, amelyek nagy valószínűséggel maximalizálják a nyereséget egy otthon eladásakor.

Dolgozzon ismerős vállalkozókkal

Az építőipari szakmákban az az ökölszabály, hogy a vállalkozók nagy mennyiségű munkáért jobb ajánlatokat kínálnak. Ha rendszeresen házakat újít fel, vagy teljes körű lakásgenerált végeztet akkor az ácsok, villanyszerelők, vízvezeték-szerelők és más vállalkozók megismerhetik az Ön igényeit és költségvetését, és megértőbbek lesznek Önnel, amikor a költségvetése szűkös. Továbbá, ha rendszeresen ugyanazokkal a vállalkozókkal dolgozik, az segíthet biztosítani a munka minőségét. Ez a stratégia akkor működik a legjobban, ha Ön már többször foglalkoztatta őket, akinek van múltja a velük való munkában. De akár a házak eladásában újoncok is kialakíthatnak új kapcsolatokat jó vállalkozókkal, ha becsületes üzletemberként mutatkoznak be.

Gyorsan lépjen

Az idő pénz a házfelújítási üzletágban. A nyereséges házcsere megköveteli az ingatlan gyors eladását lehetőleg a megvásárlástól számított néhány héten vagy legfeljebb néhány hónapon belül. A legtöbb kisbefektető nincs abban a helyzetben, hogy egyszerre egynél több ingatlanra költsön pénzt, vagy több ingatlant birtokoljon, ezért a következő vásárlást és javítást nem tudja finanszírozni, amíg el nem adja a jelenlegi ingatlant.

Koncentráljon a konyhákra és a fürdőszobákra

A konyha és a fürdőszoba az a két terület, amelyre a legtöbb leendő vásárló a figyelmét összpontosítja. Gyakorlatilag minden vásárló azonnal a konyhába megy, amikor az ajtó kinyílik, és Ön, vagy az ingatlanügynök elkezdi a bemutatót. Következő állomás: a fürdőszobák. Ha csak két teret választ egy otthonban az átalakításhoz, válassza a konyhát és a fürdőszobát.

Javítsa a konyha, és a szoba világítását

A konyhában a homályos megvilágítás kevéssé mutatja meg az átalakítással kapcsolatos frissítéseket, és lehangolóvá teheti a teret. A potenciális vásárlók azt gondolhatják, hogy valamit el akar rejteni. Mindezt megváltoztathatja hatékony világítással, és nem kell sokba kerülnie:

  • Növelje a meglévő lámpatestek teljesítményét (a gyártók előírásain belül maradva) LED-izzókkal.
  • Ügyeljen arra, hogy olyan fényhőmérsékletet válasszon (Kelvinben vagy “K”-ben mérve), amely kellemes fényt biztosít; nem túl lágy és nem túl világos fehér.
  • Cserélje le a szoba közepén lévő unalmas mennyezeti lámpákat süllyesztett lámpákra.
  • Szereljen fel függő világítást, amely mindig népszerű választás a konyhában, mert közelebb hozza a fényforrást a munkafelülethez, és dekoratív hatást kelt.

Konyhai szekrények újrafényezése vagy festése

A szekrények a konyha falfelületének 50 vagy több százalékát is kitehetik, ezért tegye őket széppé. A vevők a konyhában kezdik a mustrát, körbejárják a házat, majd ismét a konyhában kötnek ki, hogy folytassák a beszélgetést az ügynökkel, vagy Önnel. Ne feledje, hogy a konyha a legfontosabb átalakítandó helyiség, és a szekrények a legfontosabb jellemzők ebben a helyiségben.

De ahelyett, hogy 500 000 Ft-ot költene új szekrényekre (igen, ennyit könnyen elkölthet), inkább csökkentse a költségeket:

A meglévő szekrények újbóli felújítása

Egyensúlyt teremt a vonzó, és az olcsó között, ha önszerelt, vagy összeszerelésre kész szekrényeket használ. Vagy adott esetben a szekrények festése, bizonyos konyhai trend stílusokban, teljesen megfelelőek, és mindig jobban néznek ki, mint a sötét, piszkos szekrények.

Kemény padlóburkolatok hangsúlyozása (vagy beépítése)

A kemény padlóburkolat, különösen a tömör keményfa, olyan trend, amely soha nem fog eltűnni, és most népszerűbb, mint valaha. Emiatt nehéz megérteni, hogy az 1980-as és 1990-es években miért borítottak be annyi nagyszerű keményfa padlót szőnyeggel, de ha másért nem is, de legalább ez a trend hosszú éveken át megvédte ezeket a padlókat. Ha felcsapja a szőnyeg egy sarkát egy helységben, és felfedezi a tömör keményfa padlót, akkor szerencséje van. Távolítsa el a szőnyeget, és csiszolja le, és fényezze újra a padlót. A költség szerény, mégis nagy lesz a megtérülés.

Ha nincs alatta keményfa, telepítsen műfapadlót, laminált padlót, kerámia- vagy porceláncsempét vagy luxus vinil padlót (LVF). Manapság bármilyen kemény padlóburkoló anyagot nagy előrelépésnek tekintenek a szőnyeggel szemben.

Hasonlóképpen, a fürdőszobákban mindig vízálló kemény padlóburkolatokat, például LVF-et, kerámiacsempét vagy vinil lemezpadlót kell alkalmazni. Megdöbbentő, hogy milyen gyakran van szőnyeg a szobákban, a konyhában, és a fürdőszobában, mivel ez mindig elriasztja a leendő vásárlókat. A többi helyiségben a régi szőnyegpadló helyére telepített jó minőségű laminált padlóburkolat nagyszerű befektetés. Ha a szőnyeg jó állapotban van, és kellemes, semleges színű, elfogadható a nappaliban és a hálószobában, de ha a szőnyeg régi vagy elszíneződött, akkor jó befektetés lesz kemény padlóburkolatot választani.

Fókuszban a festék és a hardverek

A kozmetikai elemek nagyban befolyásolják, hogy egy ház hogyan mutatkozik be a leendő vásárlóknak, ezért a dekoratív fejlesztésekre költött pénz szinte mindig jó befektetés. Egy teljes belső festés, új ajtó- és szekrénykilincsek, valamint új lámpatestek sok pénzt hozhatnak a konyhába. Csak ne feledje, hogy a stílusok és színek viszonylag semlegesek legyenek. A merész színek és a drámai hatások a vevők egy kis részének tetszhetnek, de valószínűleg több vásárlót el fog taszítani.

A külső vonzerő

A vevők be sem lépnek a házba, ha a külseje elriassza őket. Minden, ami például a szép járdaszegélyről szól, 100 százalékig igaz. Igazságos vagy sem, a pszichológusok megállapították, hogy a emberi természetből fakad az a megállapítás, hogy a szép arcú embernek felsőbbrendű tulajdonságokat tulajdonítunk. Ez ugyanígy működik a házával is. Ha a homlokzat, vagy a ház “arca” lenyűgöző, a potenciális vásárlók sokkal elnézőbbek lesznek a házon belüli hiányosságokkal szemben, egy bizonyos pontig. Az új külső festék nem tudja ellensúlyozni a megereszkedett padlót és a törött ablakokat, de a rossz belső festés vagy az elavult konyhai készülékek benyomását enyhítheti.

A legfontosabb, hogy a lenyűgöző (vagy legalábbis elfogadható) külső megjelenés bejuttatja a vevőket a bejárati ajtón, és vevőkké teheti.

Koncentráljon a bejáratra. Egy új ajtó – vagy akár egy frissen festett ajtó – hatalmas különbséget jelenthet abban, ahogyan az otthon bemutatkozik.

Gondoskodjon a gyepről. A gyomos, csupasz foltokkal tarkított gyep a legjobb otthon megjelenését is elrontja. Jó ötlet, ha rögtön a lakás megvásárlása után, amikor a fejlesztések még csak kezdődnek, felbérel egy gyepmestert (ha az idő engedi). Ügyeljen arra, hogy a gyep zöld maradjon, és minden bemutató előtt nyírja le. Tartsa szépen nyírva a sövényeket és más bokrokat. A gyepmunka az egyik olyan terület, amelyet talán maga is el tud intézni, hogy pénzt takarítson meg.

  • Vegye fontolóra az ablakok redőnyeit, mert ezek minimális költséggel rendkívül hatékonyan javíthatják a külső megjelenés vonzerejét.
  • Cserélje ki a külső világítótesteket és a hardvereket.
  • Új veranda világítótestek, ajtókilincsek és kopogtatók, valamint egy új postaláda sokkal jobban mutathat egy otthont az utcáról.

Ha már rendszeresen adott el otthonokat, akkor rendelkezhet a szükséges készségekkel ahhoz, hogy a lakásfelújítások egy részét saját maga végezze el, és minden pénz, amit megspórol azzal, hogy nem vesz fel vállalkozókat, hozzájárul a haszonkulcshoz. Ez azonban csak akkor érvényes, ha Ön hozzáértő, és képes jó, biztonságos, professzionálisnak tűnő munkát végezni, méghozzá időben.

Nincs nyereség abban, ha hónapokig tart egy olyan projekt befejezése, amelyet egy profi napok alatt el tud végezni, és egy rossz barkácsmunka valójában akadályozhatja az otthon eladhatóságát. A rosszul illeszkedő gérvágások a díszléceken vagy a szalagcsiszoló nyomai az újrafényezett keményfa padlón anélkül taszíthatják el a vevőket, hogy felismernék az okát.

Felejtse el ezeket a “javításokat”

Az egykor nagyszerű befektetésnek hitt néhány fejlesztés kevéssé fogja lenyűgözni a vevőket, és nem valószínű, hogy a magasabb eladási ár révén visszakapja a pénzét:

Gránit munkalapok: A tervezők szerint ez egy olyan divathullám, amely már régen eltűnt, és nagyrészt a mesterséges kő (kvarc) váltotta fel, mint pillanatnyi trend.

Lakkozott padló: A zongoralakk padlóburkolat – a szuper magas fényű – nem vonzza már a lakásvásárlók széles körét. Maradjon a hagyományos, kevésbé fényes felületű burkolatoknál.

Deszkás padlóburkolatok: A széles deszkapadló gyönyörű dolog, de magas ára általában nem térül meg eladáskor.

Pezsgőfürdők: Ez a trend jött és ment, és a kisgyermekes leendő vásárlók számára a pezsgőfürdő teher lehet. Ha a háznak van egy jó állapotban lévő jakuzzija, tisztítsa meg és szervizeltesse. A régi pezsgőfürdőket talán a legjobb eltávolítani.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....