Fenntartható építés: módszerek és előnyök

  • Olvasási idő:5perc

Ahogy a világ a fenntarthatóság felé fordul, az építőiparnak is követnie kell a példát. De mi is az a fenntartható építés, és hogyan lehet áttérni egy fenntarthatóbb fejlesztési módszerre ?


Kapcsolódó cikkek


Mi a fenntartható építés ?

A fenntartható építés az egészséges környezet megteremtésének gyakorlata, amely ökológiai alapelveken nyugszik. Charles J. Kibert professzor szerint a fenntartható építés hat alapelvre összpontosít: “megőrzés, újrafelhasználás, újrahasznosítás/megújítás, természetvédelem, nem mérgező anyagok és magas minőség”.

A fenntarthatóság az építészetben nagyon sok dologra vonatkozik az anyagoktól kezdve a kivitelezésig
A fenntarthatóság az építészetben nagyon sok dologra vonatkozik az anyagoktól kezdve a kivitelezésig

A cél az, hogy a fenntartható fejlesztési gyakorlatok alkalmazásával, az energiahatékonyság alkalmazásával és a zöld technológiák kihasználásával csökkentsék az iparág környezetre gyakorolt hatását.

Bár számos különböző üzleti ágazat tesz meg mindent annak érdekében, hogy fenntarthatóbbá váljon, az építőipar egyedülálló, mivel lehetősége van arra, hogy jelentősen befolyásolja e gyakorlatok alkalmazásának módját. Ennek oka az ágazat által felhasznált nagy mennyiségű anyag és energia.

Melyek a fenntartható építés különböző típusai ?

Az építési technikák, az erőforrások és az építési gyakorlatok az évek során fejlődtek, és a fenntarthatóság és az energiatakarékosság iránti fokozott érdeklődéssel új, a fenntarthatóságra összpontosító építési módszereket fejlesztettek ki. A fenntartható építés két dologból áll: a felhasznált anyagokból és az alkalmazott módszerekből.

Anyagok

A fenntarthatóság gyakorlásának egyik legjobb módja az építőiparban a felhasznált anyagokon keresztül valósul meg. Az erősebb, könnyebb és fenntarthatóbb építőanyagok új generációja segíthet megoldani számos problémát az iparágban, valamint a jelenlegi gyakorlatokat is fenntarthatóbbá teheti.

A kevesebb energiát használó berendezések is a fenntarthatóság útját kövezik ki
A kevesebb energiát használó berendezések is a fenntarthatóság útját kövezik ki

Ezeknek az anyagoknak további előnye, hogy az ezeket az anyagokat használó épületek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése révén védik a környezetet. Ezzel egy tisztább Földet és a fenntarthatóság jövőjét segítik elő, miközben esztétikailag is vonzóak és sokkal hatékonyabbak.

Módszerek

A fenntartható építés nem csak a legújabb anyagok használatáról szól, hanem olyan építési módszerek alkalmazásáról is, amelyek elősegítik a megújuló és fenntartható törekvéseket. Néhány ilyen módszer a következő:

  • Az anyagok pontos vágása a hulladék csökkentése érdekében.
  • A hulladékgazdálkodás ellenőrzése, például a hulladék szétválasztása és újrahasznosítása.
  • Zöld épületek építése.
  • Adaptív újrahasználati projektek, amelyek régi épületeket alakítanak át.
  • Az építkezések irányítása a környezet javítása érdekében.
  • Energiatakarékosság.
  • Fenntartható és újrahasznosított anyagok kiválasztása.

Milyen előnyei vannak a fenntartható építésnek ?

A fenntartható építés nem csak a környezetnek tesz jót, bár ez is egy fantasztikus ok a fenntartható gyakorlatok bevezetésére. Az építőiparban a környezetbarát módszerek elfogadásának számos előnye van, például:

Elősegíti az egészségesebb életmódot

A zöld épületeket fejlesztő építési projektek nem csak a környezet számára előnyösek, hanem számos pszichológiai előnnyel is járnak a bennük élő emberek számára. Egy irodaházban például a kognitív funkciók pontszámai 61 százalékkal emelkedtek. Arról is beszámoltak, hogy az alkalmazottak 44 százalékkal jobban tudtak olyan döntéseket hozni, amelyekkel elérhetők a munkahelyi célok. A zöld kórházi épületekben 56 százalék volt elégedett a kórházzal a zöld felújítások után.

Csökkenti a hulladékot

Az építési hulladék csökkentése szintén jótékony mellékhatása a zöldebb épületek építésének. Ezek már természetüknél fogva is kevesebb erőforrást használnak fel, és a fenntarthatóbb építési módszerek mellett újrahasznosított és megújuló anyagokra támaszkodnak. A fenntartható anyagok használata az általános emberi egészség szempontjából is előnyös, mivel a festékek, az ipari tisztítószerek és az építőanyagok veszélyesek lehetnek az emberi egészségre.

Fellendíti a gazdaságot

A fenntartható építés számos munkahelyet is biztosíthat, és fellendítheti a gazdaságot. Ahogy az éghajlatváltozás pusztít a világban, úgy fokozódnak a hatásai elleni küzdelemre irányuló erőfeszítések, ami az építőipari dolgozók iránti kereslet növekedését és az építőipari munkahelyek számának növekedését eredményezi.

Elősegíti a fenntarthatóságot

A fenntartható építés a fenntarthatóságot és a hatékony energiafelhasználást is elősegíti. A megújuló energiaforrásokból történő építkezések és a fenntartható építési módszerek egyre nagyobb teret hódítanak, így egyre többen kezdik felismerni a fenntartható módszerek alkalmazásának fontosságát és hatékonyságát. Ez egyúttal egyértelmű üzenetet küld az iparágnak, és mindenhol máshol is alkalmazható: a fenntarthatóság életképes és fontos.

Melyek a fenntartható építés kihívásai ?

Bár a fenntartható építés előnyei jelen vannak és nyilvánvalóak, az átállás nem megy egyik napról a másikra. A legjobb gyakorlatok hasznosításához időre és felkészülésre van szükség. A fenntartható módszerek gyakorlásának megkezdéséhez képzést kell bevezetni, ami idő és pénzigényes.

Minél előbb áll át az építőipar a fenntarthatóságra annál nagyobb haszna származik belőle
Minél előbb áll át az építőipar a fenntarthatóságra annál nagyobb haszna származik belőle

Egy másik akadály, amellyel sok vállalat találkozhat, a fenntartható építés tényleges főköltsége. Az általános konszenzus szerint a fenntartható építésnek feláras a költsége, és magasabb, mint amekkora a tényleges igény, annak ellenére, hogy az ellenkezőjére vannak bizonyítékok.

Mindazonáltal, ahogy egyre nagyobb az érdeklődés a fenntarthatósági törekvések iránt, egyre több építőipari cég tér át a fenntartható építésre, és a zöld építési tevékenység egyre növekszik.

A fenntartható építés jelentősége

Akár az anyagok ára, akár a mögötte álló képzés, akár az új módszerekhez való alkalmazkodással szembeni ellenállás (miért javítsuk meg, ha nem romlott el, ahogy a régi mondás tartja), a zöld építéssel kapcsolatban van némi ellenállás.

Az ellenállás ellenére azonban egyre több tulajdonos és fejlesztő, mind a köz-, mind a magánszféra, fordul a zöldebb és fenntarthatóbb építési formák felé. Különösen azért, mert az éghajlatváltozás hatásai már világszerte érezhetők.

A fenntarthatóság számos okból fontos, többek között a jobb életminőség és a környezetminőség miatt. Ahhoz, hogy virágzó és egészséges közösségeink legyenek, tiszta levegőre, természeti erőforrásokra és nem mérgező környezetre van szükségünk, az építőipar pedig élen járhat a zöldebb projektek megvalósításában.

A fenntartható építés napról napra fejlődik, egyre nagyobb az igény a tisztább és zöldebb terek iránt. Az éghajlatváltozás hatásainak erősödésével a fenntarthatóság még fontosabbá válik. Bár vannak kihívások, a fenntartható építéssel járó előnyök egy tisztább jövő felé vezető utat teremthetnek.

Nem a nagy építőipari vállalatok az egyetlenek, amelyek a környezet jobbá tétele érdekében megváltoztathatják módszereiket. A saját magánprojektjeiken dolgozó átlagemberek is összpontosíthatnak a fenntartható építési módszerek alkalmazására. Legyen szó a megfelelő berendezések használatáról, a fenntartható anyagalternatívák meghatározására szolgáló értékmérnökség végrehajtásáról, vagy egyszerűen csak arról, hogy mindent megtesz az energiahatékonyság érdekében, bárki segíthet a fenntarthatósági erőfeszítések előrehaladásában.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik