Mi az a EM Heat beállítás a termosztáton ?

  • Olvasási idő:5perc

Számos különböző készülék és rendszer segít abban, hogy az otthon kényelmesen és hatékonyan működjön, de a legtöbb ember nem sokat tud ezekről a rendszerekről. A jó hír az, hogy amíg megfelelően működnek, nem kell hozzájuk nyúlni, és ha valami elromlik, hívhat egy szakembert, aki megoldja a problémáit. Ez mindenképpen egy módja annak, hogy megközelítsük az otthoni karbantartást, de problémák merülhetnek fel, ha egy kis felesleges információ kerül a képbe.


Kapcsolódó cikk


A termosztát EM Heat beállítása remek példa erre. Néhány ember, aki nem igazán érti, hogyan működik egy HVAC-rendszer, vagy hogy mit is csinál valójában az EM Heat beállítás, a leírásból arra következtethet, hogy növeli az otthon fűtését. Ezért bekapcsolják az EM Heat beállítást, amikor az időjárás hidegre fordul, feltételezve, hogy ez gyorsabban felfűti a lakást, mint a normál beállítás. Ez azonban valójában csökkenti a rendszer fűtési hatékonyságát, és növeli a fűtésszámlát. Olvasson tovább, hogy elkerülje ezt a helyzetet, és megtudja, hogy pontosan mi is az EM Heat, hogyan működik, és mikor kell használni.

Fontos hogy tudjuk hogy milyen funkciói vannak a termosztátunknak
Fontos hogy tudjuk hogy milyen funkciói vannak a termosztátunknak

Az EM Heat egy tartalék rendszer a fűtési vészhelyzetek esetére

Az otthoni termosztátot általában az egész otthon hőmérsékletének szabályozására használják, bár egyes otthonokban az ingatlan méretétől vagy a telepített fűtési rendszertől függően egynél több termosztát is lehet. Ha megnézi a termosztátját, és észreveszi az EM Heat feliratú beállítást, az a vészhelyzeti tartalék fűtési rendszerre utal, amely akkor kapcsolható be, ha az otthon elsődleges fűtési rendszere meghibásodik.

Egy gomb megnyomásával vagy a termosztáton lévő kapcsoló átkapcsolásával manuálisan átkapcsolhat a vészfűtési üzemmódra, lehetővé téve a hőszivattyú számára, hogy megkerülje a normál működési folyamatot, és kizárólag a kiegészítő fűtési rendszerre támaszkodjon. Ha azonban az elsődleges rendszer megfelelően működik, akkor a vészfűtésre való átkapcsolás rossz ötlet, mert a lakás fűtési költségei gyorsan megnőnek, és a rendszer által termelt tényleges hőmennyiség jelentősen korlátozott lesz.

Egyes termosztátoknál van segédfűtés beállítás (Aux Heat), de a segédfűtés beállítása lényegében ugyanaz. Az Aux Heat-be kapcsolással aktiválja a kiegészítő fűtési rendszert, és kikapcsolja az elsődleges fűtési rendszert.

Másodlagos fűtési és vészfűtési funkciók

Az EM Heat vagy Aux Heat beállítással rendelkező termosztátok általában hőszivattyúra támaszkodnak a lakás elsődleges fűtéséhez. A hőszivattyúk úgy működnek, hogy a kültéri hőt elszívják és bejuttatják a lakásba, de amikor a hőmérséklet csökken, a levegő túl hideg lesz ahhoz, hogy ez hatékony fűtési módszer legyen. Ekkor a másodlagos hőforrás, például a gázkazán vagy az elektromos rendszer aktiválódik, hogy a lakás fűtését biztosítsa.

Az EM Heat vagy Aux Heat automatikusan is aktiválható, ha a belső hőmérséklet legalább 3 fokkal a termosztát beállítása alatt van. Ha hazaérkezik, és a termosztáton néhány fokkal megemeli a hőmérsékletet, akkor az EM Heat vagy Aux Heat aktiválódhat, hogy gyorsabban elérje a kívánt hőmérsékletet.

Normális esetben a két rendszer az év leghidegebb hónapjaiban együtt működik, és amikor a kinti hőmérséklet kezd felmelegedni, a hőszivattyú önmagában elegendő ahhoz, hogy a lakást komfortos hőmérsékleten tartsa.

Az EM Heat üzemmód aktiválásakor azonban a hőszivattyú lényegében kikapcsol. Ebben az üzemmódban csak a másodlagos fűtési rendszer képes a lakás fűtését biztosítani, ami magasabb számlákat és kevésbé hatékony fűtést eredményez, mivel ahelyett, hogy a lakást egy elsődleges és egy másodlagos rendszerrel fűtené, most kizárólag a másodlagos rendszerre támaszkodik.

Az EM-fűtést csak vészhelyzetben szabad használni

Az EM Heat beállítás azért eredményezi a fűtési rendszer kevésbé hatékony működését, mert az elsődleges rendszer valójában a másodlagos vagy kiegészítő fűtési rendszerre támaszkodik a hőtermelés fokozása érdekében, amikor a hőmérséklet 14-16 Celsius alatt van. Ha azonban a termosztátot EM Heat (EM fűtés) állásba állítja, az elsődleges rendszer teljesen megkerülésre kerül, így ahelyett, hogy mindkét rendszer együtt dolgozna a felesleges hőtermelés érdekében, csak a másodlagos fűtési rendszert tudja használni.

A fűtési és hűtési rendszer jellemzően hőszivattyúval rendelkezik elsődleges fűtési módszerként, és egy gázkazánt vagy elektromos rendszert használ a kiegészítő hőszolgáltatáshoz, amikor a rendszer fokozására van szükség. Ha a hőszivattyú meghibásodik, akkor az EM Heatre való átállás lehetővé teszi, hogy az otthon továbbra is fűtött maradjon, de ez a művelet növeli a fűtési költségeket, és megterheli a fűtési és hűtési rendszert, ezért ajánlott minél hamarabb kapcsolatba lépni egy engedéllyel rendelkező HVAC-szakemberrel a probléma javítása érdekében.

Ha véletlenül bekapcsolta az EM Heatet, egyszerűen kapcsolja ki. A hőszivattyú szükség esetén automatikusan bekapcsolja a másodlagos fűtést.

Jelentősen magasabb fűtési költség

Az egyik fő ok, amiért az emberek bekapcsolják az EM Heat funkciót, az az, hogy azt hiszik, hogy az gyorsabban felfűti a lakást. Mint fentebb említettem, ez egyszerűen nem igaz. Ehelyett az otthon lassabban fog felmelegedni, miközben a gázra vagy az elektromos áramra támaszkodik az állandó hőtermeléshez. Aki már elkövette ezt a hibát, valószínűleg kellemetlen meglepetést kapott a következő gáz vagy villanyszámlája érkezésekor, mert az EM Heat üzemmód általában 2-3-szor annyi gázt vagy áramot használ, mint a fűtési és hűtési rendszer normál esetben. Ez azt is jelenti, hogy körülbelül 2-3-szor többet kell fizetnie a számláján.

Ha az elsődleges fűtési rendszer mégis meghibásodik, és az otthon melegen tartásához EM Heat üzemmódra kell váltania, akkor fontos, hogy a lehető leghamarabb hívjon egy HVAC-szakembert a probléma megoldása érdekében.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik