Minimalista építészet jellemzői és története

 • Olvasási idő:4perc

A minimalizmus a lakberendezés, a művészet és az életstílusok divatos megjelenése. A minimalista építészet egy olyan terület, ahol az egyszerű dizájn igazán ragyog. Ismerje meg, honnan ered ez az erőteljes építészeti mozgalom, mi különbözteti meg, és hogyan nyomja rá bélyegét ez a stílus napjainkban.

Minimalista ház
Minimalista ház

Eredet

A minimalista építészet Amerikából indult, és néhány kulcsfontosságú építészeti stílusra vezethető vissza: A japán zen, a kubista minták, a De Stijl és az 1920-as évek Bauhaus stílusa. Bár mindegyik stílusnak megvan a maga története és jellemzői, mindegyiknek ugyanaz a célja. Mindegyik stílus arra törekszik, hogy a dolgok tiszták, egyszerűek és csak a legszükségesebbekre szorítkozzanak – ennek eredménye egy tiszta, rendetlenségtől mentes, nyugalmat árasztó tér.

Az építészetnek és a formatervezésnek ez a megközelítése a második világháború után vált egyre népszerűbbé, és az olyan híres építészeknek köszönhetően, mint Ludwig Mies van der Rohe, tovább emelkedett.

A minimalista építészet az 1960-as évek elején lendült fel, ami egybeesett a minimalista művészeti alkotások iránti növekvő érdeklődéssel. A minimalizmus 1920-as inspiráló gyökereitől napjainkig a gyakran rohanó, zsúfolt világból való kikapcsolódást szolgálta – gyakran az építészet, és a művészet által kifejezve.

Legfontosabb jellemzők

A minimalista építészet, akárcsak a minimalista design más aspektusai, a lehető legnagyobb vizuális zűrzavar és zaj csökkentésére törekszik, a szerkezetet a minimálisra csupaszítva. Ez a stílus a szerkezetre, a fényre, az anyagokra és a térre összpontosít. Az épület alapvető szerkezeti elemeit dicsőíti, a figyelmet a legegyszerűbb formára irányítva. A szerkezetekből szinte teljesen hiányoznak a díszítőelemek, így maga a szerkezet kerül a középpontba.

Egyszerű egyenes formák és semleges színek jellemzik a minimalista stílust
Egyszerű egyenes formák és semleges színek jellemzik a minimalista stílust

A díszítés hiánya semmiképpen sem hagyja ezeket a tereket vizuális érdekesség nélkül. A minimalista építészet az egyszerűséget használja az egyedi tér megteremtéséhez. Gondosan megválasztott szögeket, anyagokat és világítást használnak, hogy a lehető legnagyobb vizuális hatást érjék el a legkevesebb elemmel. Ennek elérésében kulcsfontosságú szempont az üres tér használata.

Más stílusokban az üres tér látszólag nem sokat ér el, de a minimalista építészetben ennek az elemnek az átgondolt használatával az üres tér arra szolgál, hogy felhívja a figyelmet a legfontosabb építészeti elemekre, vagy azok hiányára.

Az ebben a stílusban használt színpaletták kiegészítik a minél kevesebb felhasználásának koncepcióját. A fehér, a szürke, a fekete vagy más nyugodt, semleges színeket, például a szürkésbarnát, széles körben használják. Olyan egyszerű építőanyagokat használnak, mint az acél, a kő, a beton és az üveg. Míg ezek az anyagok gyakran semleges színekkel rendelkeznek, amelyek jól játszanak a minimalista dizájnnal, az épület magját is a lehető legegyszerűbbé teszik, elhagyva minden felesleges díszítést.

Az egész szerkezetben egyszerűsített szögeket és tiszta vonalakat használnak, amelyek gyakran ismétlődnek, és az egész épületnek rendezettséget és egyszerűséget kölcsönöznek. Gyakoriak a geometrikus formák, míg az íves, díszes vonalakat nem használják, mivel azok elvonnák a minimalista építészet tiszta, minimális, praktikus jellegét.

Minimalista építészet és a kortárs építészet különbözősége

A minimalista és a kortárs építészetet gyakran összekeverik. Sokan használhatják mindkét szót ugyanannak a stílusnak a leírására. Bár ez gyakori, és mindkét stílus a letisztult formatervezéséről ismert, a minimalista és a kortárs építészet valójában meglehetősen különbözik egymástól.

Minimalista ház terasza
Minimalista ház terasza

A minimalista építészet egy konkrét építészeti stílusra utal, amelyet a lecsupaszított, letisztult egyszerűség elérése jellemez. A kortárs építészet ezzel szemben egy folyamatosan változó stílus, amely az adott időszakban divatos építészeti tervekre utal. Ezért egy tíz évvel ezelőtt épült kortárs épület egészen másképp nézhet ki, mint egy 2022-ben épült kortárs ház.

Azonban bármilyen jellemzőkkel is rendelkezik egy kortárs ház, mindegyiknek ugyanaz a célja: megtörni a formát. A kortárs építészet igyekszik elszakadni a megszokott építészeti tervektől, egyedi, fantáziadús funkciókat, formákat és technológiákat alkalmazva.

Minimalista építészet jellemzői

 • Kevés vagy semmilyen díszítőelem.
 • Egyszerű, alapvető anyagok, például beton, üveg és kő.
  Semleges színpaletta.
 • Tiszta vonalak és geometriai formák, amelyek gyakran ismétlődnek a rendezettség érdekében.
 • A szerkezet, a forma, a fény és a tér felhasználása a lehető legkevesebb elemmel a maximális vizuális hatás elérése érdekében.

Kortárs építészet jellemzői

 • A trendek használata.
 • Megszegi a formát, célzottan kerüli a strukturáltabb építészeti szabályokat.
 • Fantáziadús, egyedi formák, szerkezetek.
 • Új, fejlett technológiák és fejlesztések alkalmazása.
 • Változik a trendekkel együtt, így minden kortárs épület más és más lesz.

Minimalista építészet a maximális hatásért

A minimalista építészet még mindig virágzik a mai építészeti világban. Egyszerű, zen-szerű érzése és tiszta vonalvezetése világszerte inspirálja az építészeket. Az 1920-as évektől kezdve a minimalista építészet nagy hatással volt az építészeti trendekre. Akár néhány fő jellemzőt kölcsönöznek a szerkezetek, akár teljes minimalista dizájnnal büszkélkednek, a minimalista építészet továbbra is maximális hatást gyakorol a népszerű építészet világában.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....