Mi az a komornyik kamra, és mire lehet használni ?

  • Olvasási idő:5perc

A komornyik kamra, amelyet néha tálaló kamrának is neveznek, egy átmeneti tér a konyha és az étkező között, amelyet gyakran tárolásra, ételkészítésre vagy színpadra állításra használnak. Bár a komornyik kamrák eredetileg a finom porcelánok és más ereklyék biztonságos tárolására szolgáltak, a mai komornyik kamráknak számtalan felhasználási területe van – az ételek előkészítő helyétől kezdve a kis kávézó báron át a miniatűr borospincéig.

Kis komornyik kamra sarok a konyhában
Kis komornyik kamra sarok a konyhában

Akár van csokornyakkendős pincére, akár nincs, egy komornyik kamra hatalmas előny lehet egy modern otthonban. Tudjon meg többet a komornyik kamrák történetéről, modern felhasználási módjairól, valamint a funkcionális, hatékony és szép modern komornyik kamrához elengedhetetlen funkciókról és kiegészítőkről.

A komornyik kamrák története

Régen a komornyik kamrák olyan helyiségek voltak, amelyeket a ház komornyikja arra használt, hogy értékes ereklyéket, például ezüstöt, porcelánt, kristályt és tálalótálakat tároljon, számoljon és fényesítsen, egyéb étkezési és szórakozási kellékek mellett. A legtöbbször ezeket a helyiségeket zárva tartották, hogy megakadályozzák a lopást – és egyes komornyikok még aludtak is a kamrájukban.

A komornyik kamrájának modern felhasználása

A különböző építészeti trendeknek és a háztulajdonosok változó felfogásának és prioritásainak köszönhetően a mai komornyik kamrák sokkal többek lehetnek egyszerű tárolóhelynél – bár még mindig kiváló tárolóhelynek számítanak. Íme néhány kedvenc felhasználási lehetőségünk a modernkori komornyik kamrák számára.

Komornyik kamra a konyhában
Komornyik kamra a konyhában

Az ételek előkészítésére szolgáló hely. Ha szeret vendégeket fogadni, egy komornyik kamra sokkal könnyebbé teheti a nagy ételek előkészítését és “színpadra állítását” – és rengeteg helyet szabadíthat fel a pulton, így Ön tovább főzhet. Mivel a komornyik kamra jellemzően az otthon konyhája és étkezője között helyezkedik el, tökéletes hely a kész ételek tárolására, az ételek tálalására, vagy akár a piszkos edények tárolására, amíg a parti véget nem ér.

Extra tárolóhely. Persze, ez nem kérdés, de kinek ne lenne szüksége extra tárolóhelyre a konyhában ? Akár extra főző, üveg és edénykészleteket, akár nagy tálakat vagy tálalóedényeket kell tárolnia a vendéglátáshoz, vagy a szeretett kávésbögrék gyűjteményét, egy komornyik kamra egy zsúfolt konyhában nagyon is szükséges tárolóhelyet biztosíthat.

Rágcsálnivalók tárolása. Gondoljon túl a szokásos régi éléskamrán, és képzelje el álmai rágcsálnivaló-tárolóját! A komornyik kamra nem csak extra tárolóhelyet biztosít kedvenc finomságai számára, de könnyebbé teszi azok elérését is. Ha vannak gyerekei, fontolja meg, hogy kedvenc ételeiket és rágcsálnivalóikat az alsó szekrényekben vagy fiókokban helyezze el, hogy könnyebben hozzáférjenek; a csak felnőtteknek szánt rágcsálnivalókat pedig – például a szuperdrága étcsokoládét, amit imád – a magasabb szekrényekben tartsa. A komornyik kamrában lévő többlethely lehetővé tesz egy komolyabb snack-szervezést is. Próbálja ki, hogy az egyadagos snackeket aranyos kosarakba vagy tálcákba helyezi, a többadagosakat pedig légmentesen záródó üvegedényekbe vagy tárolókba.

Kicsinosított kávézó. A kávébabok, a kávédaráló, a kávéfőző vagy a francia presszó és a bögrék között a napi csésze kávé rengeteg helyet foglalhat a pulton. A kávéelőkészítő állomás elhelyezésével megtisztíthatja a pultjait, és szervezetten tarthatja az összes felszerelésedet.

Egy egyszerű borospince. Kevesen vagyunk olyan szerencsések, hogy otthonunkban egy egész borospince álljon rendelkezésre. Egy komornyik kamra használatával azonban a bor és a poharak tárolására egy unalmas kedd estétől akár egy borkóstolásig is eljuthat. Egy kis borhűtőt kell beszerelnie ahhoz, hogy borait tökéletes, pincehűvös hőmérsékleten tartsa, de szerencsére mini borhűtők a legtöbb konyhai és otthoni kiskereskedésben kaphatók.

Hogyan építsünk egy komornyik kamrát ?

Ha van egy kis mellékhelyiség vagy szekrény a konyhája mellett, szerencséje van: néhány szekrény és pult hozzáadásával ezt a kihasználatlan helyet egy fantasztikus komornyik kamrává alakíthatja. Akár építővel dolgozik, akár saját kezűleg készíti el a szekrényeket és a pultokat, fontos, hogy ne csak a helyet, hanem a családja igényeit is figyelembe vegye. Hogyan fogja használni a családja a komornyik kamrát ? Szüksége van egy kis hűtőszekrényre, mosogatóra vagy mosogatógépre, és vízvezeték vagy villanyszerelőre van szüksége ? Szekrényeket vagy nyitott polcokat szeretne a könnyű hozzáférés érdekében ?

Ha nincs kihasználatlan mellékhelyiség vagy szekrény, és a semmiből kell kialakítania a teret, sajnos a komornyik kamra építése sokkal több munkát igényel. Feltétlenül ellenőrizze a területének építési követelményeit, és a munka elvégzéséhez teljes körű engedéllyel rendelkező és biztosított vállalkozóval dolgoztasson.

Akár a semmiből kezdi, akár egy meglévő helyiséget alakít át, komornyik kamráját úgy alakíthatja ki, ahogyan csak szeretné. Néhányan úgy döntenek, hogy a szekrényeket és a pultokat a konyhaszekrényekkel és a pultokkal egybeépítik, mindenesetre legyen kreatív. Amikor a kialakításon gondolkodik, ne feledje, hogy a komornyik kamrának nem kell a konyha meghosszabbításának lennie. Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy merészen bánjon a színekkel és a mintákkal.

Kellékek a komornyik kamrához

A kötelező elemek és kiegészítők nagyban függenek attól, hogy mire fogja használni a komornyik kamrát. Egy gyönyörű tálcát a kedvenc koktélszükségleteinek, sok tárolóhelyet a szervírozáshoz és a báreszközöknek, bőséges helyet a pulton a tálaláshoz, és egy kis hangulat lámpát adjon a térhez.

Néhány további kihagyhatatlan kellék a komornyik kamrájához

  • Dekoratív tálcák, kosarak vagy tárolók a kedvenc rágcsálnivalók, koktélkeverők és kiegészítők, kávébabok vagy üvegáruk tárolására.
  • Megfelelő világítás az ételkészítéshez vagy a hozzáféréshez.
  • Dekoratív akcentusok, amelyek örömet okoznak Önnek, legyen az egy merész tapéta, egy élénk festékszín vagy egy érdekes apróság.

A komornyik kamrájának felszerelése attól függ, hogyan fogja használni a családja, de ne féljen merészen cselekedni, vagy kísérletezni különböző dekorációs stílusokkal. A komornyik kamra arra hivatott, hogy megkönnyítse az életét, ezért fontos, hogy a sajátjává tegye.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....