Fejlesztések amik nem biztos hogy a lakás eladásakor megtérülnek

  • Olvasási idő:6perc

Ha azt tervezi, hogy eladja a házát, akkor kísértésbe eshet, hogy túlzásba vigye a frissítéseket és fejlesztéseket, hogy a legmagasabb árat érje el az eladóknál, amit még megadnak lakásáért. Míg néhány otthoni projekt – például a garázsajtó cseréje vagy egy kisebb konyhai átalakítás – növeli otthona értékét, mások kevés lehetőséget kínálnak arra, hogy a költségek megtérüljenek, amikor eljön az eladás ideje.


Kapcsolódó cikkek


Íme pár olyan fejlesztés, amelyről azt gondolhatja, hogy növeli otthona értékét, de valójában pedig nem.

Úszómedence

Ön és családja élvezheti az úszómedencét, de ez egy drága beruházás, amely nem biztos, hogy megtérül. Egy egy medence ára körülbelül 1-5 millió forintig terjednek, vagy még többe kerül, attól függően, hogy milyen típusú medencéről van szó és hol lakik. Ezen felül évente 20-100 ezer forintnyi összeget kell költenie a karbantartásra.

Bizonyos helyzetekben egy medence növelheti otthona értékét, de nem feltétlenül olyan mértékben, hogy megérje a költségeket. Becslések szerint egy medence akár 7%-kal is növelheti otthona értékét, de csak akkor, ha:

  • Ön egy magasabb kategóriájú környéken él, ahol a medencék megszokottak.
  • A medence stílusa illik a környékhez.
  • Ön az ország déli részén él, ahol a medencét több ideig (egész nyáron) használhatja.
  • A medence nem foglalja el az egész udvart, és így marad hely a játékra vagy a kertészkedésre.
  • A medence jól karbantartott.
  • Megfelelő vevőt tud vonzani – például a kisgyermekes családok aggódhatnak a biztonsági kérdések miatt, de az idősebb felnőttek vagy a gyerek nélküli emberek imádhatják a medence ötletét.

Egyébként úgy gondoljon a medencére, mint az életmódjába való befektetésre, de ne várja el, hogy az otthonába való befektetés legyen.

Túlépítés

Előfordulhat, hogy egy bizonyos ponton nagyobb helyre van szüksége, de nem akarja a költözéssel járó gondokat. Talán szüksége van egy plusz hálószobára a növekvő családja számára, vagy egy otthoni irodára, most, hogy otthonról dolgozik.

Egyes fejlesztésekkel akaratlanul is előfordulhat, hogy otthona kívül esik a környék építkezési normáin. Egy nagy, drága átalakítás – például egy második emelet felhúzása két hálószobával és egy teljes fürdővel – vonzóbbá teheti az otthont. De nem fogja jelentősen növelni a továbbértékesítési értéket, ha a környék többi részén kis, egyszintes házak vannak.

Itt van, hogy miért. A lakásvásárlók általában nem akarnak több millió forinttal többet fizetni egy olyan környéken lévő otthonért, ahol az átlagos eladási ár sokkal alacsonyabb. Általában az egy négyzetméterre jutó árnak a szomszédos házakhoz kell igazodnia. Ellenkező esetben az Ön háza túlárazottnak fog tűnni, még akkor is, ha ez a legnagyobb otthon a háztömbben.

Következetlen high-end fejlesztések

A frissítéseknek és fejlesztéseknek következetesnek kell lenniük az egész otthonban. A rozsdamentes acél készülékek a konyhában vagy az importált csempe a bejáratnál kevéssé növelhetik otthona értékét, ha a fürdőszobákban még mindig vinil padló van, a szőnyeg pedig az 1980-as évekből származik.

Egy gyönyörűen felújított konyhával rendelkező otthonra úgy tekinthetünk, mint egy folyamatban lévő munkára, ha a fürdőszobákat nem frissítették. Ez pedig azt jelenti, hogy az átalakítás nem biztos, hogy olyan magas hozamot hoz, hacsak az otthon többi részét nem hozzák ugyanarra a szintre. A magas színvonalú korszerűsítések általában növelik a felső kategóriás házak értékét, de nem feltétlenül a középkategóriás házakét, ahol a korszerűsítés nem feltétlenül illeszkedik a ház többi részéhez.

Az olyan speciális high-end funkciók, mint a speciális audio, vizuális vagy játékberendezésekkel felszerelt médiaszobák vonzóak lehetnek néhány leendő vásárló számára. Sok potenciális lakásvásárló azonban nem gondolkodna azon, hogy többet fizessen egy otthonért pusztán a csúcskategóriás funkciók miatt. Elvégre a helyiséget lehet, hogy egy általánosabb élettérré alakítják át, amint az új tulajdonosok beköltöznek.

Láthatatlan fejlesztések

A láthatatlan fejlesztések olyan drága projektek, amelyekről tudja, hogy jobbá teszik a házát, de amelyeket senki más nem fog észrevenni, és valószínűleg senki más nem is törődik velük. Lehet, hogy új vízvezetékrendszerre vagy HVAC-egységre van szüksége, de ne számítson arra, hogy megtérülnek a költségek, amikor eljön az eladás ideje.

Sok lakásvásárló elvárja, hogy ezek a rendszerek jól működjenek, és nem fognak többet fizetni csak azért, mert nemrég új fűtőberendezést szerelt be. Talán jobb, ha úgy tekint ezekre a fejlesztésekre, mint a rendszeres karbantartás részeire, nem pedig az otthona értékébe való befektetésként.

Szőnyegezés

Bár az ingatlanhirdetésekben még mindig szerepelhet az új szőnyegezés az egész lakásban, mint értékesítési szempont, a lakásvásárlók talán visszahőkölnek a gondolattól, hogy faltól falig szőnyegük van. Egyre többen fordulnak el a szőnyegtől a feldolgozásához használt vegyi anyagok miatt, nem is beszélve arról, hogy allergéneket rejtegethet – ami komoly aggodalomra ad okot a gyermekes családok számára.

Ezen akadályok miatt valószínűleg nem fog megtérülni az új szőnyegpadló költsége (és ha a szőnyeg az elsődleges padlóburkolat otthonában, az valójában csökkentheti annak értékét). Szinte mindig jobb, ha eltávolítja a régi szőnyeget, és felújítja vagy fapadlót telepít. A mai vásárlók többsége ezt szeretné, sőt elvárja, attól függően, hogy hol él.

Kibővített “tulajdonosi lakosztály”

Egy új “tulajdonosi lakosztály” luxus fürdőszobával és gardróbszobával hatalmas értékesítési pont lehet, amely növeli otthona értékét. De ez nem feltétlenül igaz, ha az átalakítás során a három hálószobás otthonából két hálószobás otthon lesz – vagy ha a folyamat során más lakóteret veszít.

Általánosságban elmondható, hogy minél több hálószobával rendelkezik egy otthon, annál magasabb árat érhet el. Ha elvesz egy hálószobát, az otthonát a környéken található, ugyanannyi hálószobával rendelkező otthonok árazása szerint fogják értékelni – még akkor is, ha az a “tulajdonosi lakosztály” hatalmas. A kevesebb hálószoba kevesebb potenciális vevőt is jelent, ami megnehezítheti otthona eladását a kívánt áron.

Végeredmény

Ha lakásfelújításon gondolkodik, hasznos eldönteni, hogy a frissítés vagy fejlesztés olyasmi-e, amit élvezni fog, vagy csak az otthona értékét próbálja növelni. Ha egy medence olyasmi, amit sok éven át használna és élvezne, akkor talán még akkor is meg tudja indokolni a költségeket, ha nem térül meg a pénze. Másrészt, ha több millió forintot tervez költeni egy átalakításra csak azért, hogy növelje otthona eladási árát, jobb, ha biztos benne, hogy ezt a pénzt jól költi el.

Ha kétségei vannak, hasonlítsa össze a szomszédságában található hasonló otthonok jellemzőit, kutasson a környékbeli ingatlanpiaci trendek után, és konzultáljon szakértőkkel, köztük lakberendezőkkel, ingatlanügynökökkel és vállalkozókkal, akik segíthetnek abban, hogy jó döntést hozzon.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....