Miért nem jó az alacsony páratartalom a házban ?

  • Olvasási idő:5perc

Az otthonában lévő helyiségek általában szabályozott környezetnek tekinthetők, ahol a termosztát beállításával növelheti vagy csökkentheti a hőmérsékletet. A hidegebb hónapokban fűtenek, hogy minden bent lévő dolog (beleértve Önt is !) normális hőmérsékleten legyen, nyáron pedig a légkondicionáló csökkenti a hőt a lakásban, így a hőmérséklet egész évben viszonylag egyenletes marad.

A környezet, vagy klímaszabályozás egyik szempontja azonban, amely gyakran figyelmen kívül marad, az otthonon belüli páratartalom. Az ideális relatív páratartalom szintje körülbelül 40-60 százalék között mozog a beltérben. Ha a relatív páratartalom túl magas, akkor a levegőben lévő felesleges nedvesség növelheti a fa korhadásának és a penészesedés kockázatát az egész lakásban. Az alacsony, 40 százalék alatti beltéri páratartalom szintén olyan probléma, amely jelentős károkat okozhat a lakásban, például a padlódeszkák, szekrények és egyéb fabútorok vetemedését okozhatja.

Mennyi az alacsony páratartalom ?

Az alacsony páratartalom azt jelenti, hogy a levegőben kevés vízgőz van, így azt nagyon száraznak érezzük. Általában alacsony páratartalomról akkor beszélünk, ha a relatív páratartalom 40 százalék alatt van.

Rendszeresen ellenőrizze otthonában a relatív páratartalom szintjét, különösen az év hidegebb hónapjaiban, hogy az alacsony páratartalom ellen akkor tudjon intézkedni, amikor az előfordul, és ne azután, hogy az otthon már károsodott. Tudjon meg többet arról, hogy milyen gondot jelent az alacsony páratartalom a házban.

A relatív páratartalom

Ahhoz, hogy megtanulja, hogyan ismerje fel az alacsony páratartalmat otthonában, és hogyan növelheti a páratartalmat, fontos, hogy tisztában legyen a relatív páratartalommal. A relatív páratartalom a levegőben lévő vízgőz mennyiségét jelenti az aktuális hőmérséklethez viszonyítva. A meleg levegő több vízgőzt tartalmaz, mint a hideg levegő. Ez azt jelenti, hogy egy 50 százalékos relatív páratartalmú hideg otthonban a relatív páratartalom különbsége ellenére ugyanannyi vízgőz lehet a levegőben, mint egy 40 százalékos relatív páratartalmú meleg otthonban.

A levegőben lévő vízgőz százalékos arányát arra használják, hogy az aktuális hőmérséklet alapján kifejezzék az otthonában lévő relatív páratartalmat. Ha a páratartalom meghaladja a 60 százalékot, akkor a levegő magas relatív páratartalmúnak tekinthető. Ha a páratartalom 40 százalék alatt van, akkor a levegő relatív páratartalma alacsony. Ha például a relatív páratartalom 50 százalékos, akkor a levegő jelenleg csak a felét tartalmazza a lehetséges vízgőzmennyiségnek, míg a 25 százalékos páratartalom azt jelenti, hogy a levegő jelenleg csak a negyedét tartalmazza a lehetséges vízgőzmennyiségnek.

Hogyan hat az alacsony páratartalom az otthonra ?

A magas páratartalom rendszeresen olyan veszélyekkel jár, mint a fakorhadás és a penészesedés, amelyek általában a barkácsolók javítási és karbantartási problémáinak listáján előkelő helyen szerepelnek, de az alacsony páratartalom is jelentős károkat okozhat az otthonban, ha nem teszünk semmit a páratartalom elfogadható százalékos szintre emeléséért.

Ha a relatív páratartalom ilyen alacsony szintje továbbra is fennáll, akkor az otthonban elkezdhetnek megmutatkozni az alacsony páratartalomnak való hosszú távú kitettség következményei. Keresse a zsugorodás, vetemedés, hámlás és repedezés jeleit a keményfa padlón, a fabútorokon, a szekrényeken, fiókokon, pultokon, tapétákon, festékeken, ablakokon, ajtókon, sőt még a szobanövényeken is.

Az alacsony páratartalom másik jele az elektrosztatikus áramütések megnövekedett lehetősége, amikor egy bizonyos felületet megérint, így ha a szőnyegen járás vagy a műszálas ruhák fogdosása után naponta érkező áramütések száma jelentősen megnő, akkor érdemes lehet ellenőrizni a lakás páratartalmát.

Az alacsony páratartalom okai

Az alacsony páratartalomnak számos lehetséges oka lehet, de a leggyakoribb ok a kinti hőmérséklet. Az év hidegebb hónapjaiban a lakáson kívüli levegő nem tud annyi vízgőzt megtartani, mint az év melegebb hónapjaiban. Ez azt jelenti, hogy a levegő relatív páratartalma jellemzően sokkal alacsonyabb, amikor odakint hideg van. Egy nyitott ajtó vagy ablak beengedi a kinti száraz, hideg levegőt a lakásba, ahol felmelegedhet és kitágulhat. Ez azonban végső soron csökkenti a lakás általános relatív páratartalmát.

A lakás alacsony páratartalmának további okai közé tartozik a légkondicionáló vagy a párátlanító túlzott használata. Ne feledje azt sem, hogy egyes helyeknek nem kell hidegnek lenniük ahhoz, hogy alacsony legyen a páratartalma. Ezeken a helyeken az alacsony páratartalom állandó veszélyt jelent, amely ellen olyan  megoldással kell találni, mint például egy egész házra kiterjedő párásítás, és utána párásító használata.

Páratartalom szintek

Ha kíváncsi arra, hogy milyen a páratartalom szintje otthonában, néhány módon ellenőrizheti. Először is, sok termosztát, különösen az intelligens termosztátok, megadhatnak egy páratartalom-értéket, amelyet ellenőrizhet a termosztát képernyőjén vagy akár a telefonján lévő alkalmazáson keresztül. Ha a termosztát nem követi vagy rögzíti ezt az információt, akkor a páratartalom ellenőrzésére a legjobb módszer egy kis, olcsó eszközbe, az úgynevezett higrométerbe való befektetés.

A relatív páratartalomnak 40 és 60 százalék között kell lennie ahhoz, hogy otthona ne szenvedjen semmilyen negatív hatást. Ha a relatív páratartalom 60 százalék fölött van, akkor a páratartalmat le kell csökkenteni, de ha a relatív páratartalom 40 százalék alatt van, akkor fontos, hogy növelje a levegőben lévő víz mennyiségét, amíg a páratartalom kiegyensúlyozott nem lesz.

Hogyan növelhető a páratartalom ?

Miután megvizsgálta otthonában a páratartalom szintjét, előfordulhat, hogy túl száraznak találja a levegőt, de ez nem adhat okot pánikra. Sokféle módon növelheti otthonában a páratartalmat, ami olcsó és könnyen kivitelezhető. A páratartalom növelésének nagyszerű módja, ha főzés közben leveszi a fedelet a forró vízzel teli edényekről, vagy ha zuhanyzás közben nyitva tartja a fürdőszoba ajtaját. Egy másik lehetőség, ha fürdés után a vizet a kádban hagyja, amíg a víz lehűl.

A szobanövények hozzáadása otthonához szintén növeli a levegő páratartalmát, bár ha ezek a passzívabb módszerek nem vezetnek eredményre, akkor vásárolhat egyedi párásító készülékeket minden egyes szobába vagy egy egész házra kiterjedő párásítót is. Csak arra ügyeljen, hogy ne növelje túlságosan a páratartalom szintjét, és így ne kelljen magas páratartalom-problémákkal küzdenie.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....