Hogyan és mivel távolítsuk el a rozsdafoltokat a betonról ?

 • Olvasási idő:4perc

A feljárókat, járdákat és betonlapokat általában azért telepítik az otthon körül, hogy segítsenek a garázs vagy a fészer oda és visszajutásához, helyet biztosítsanak a járművek számára a parkoláshoz, vagy hogy Önnek és vendégeinek szabad utat biztosítsanak a házba. A beton azonban különböző forrásokból származó rozsdafoltoktól elszíneződhet, és a csúnya foltok nagyon észrevehetőek, csökkentve az otthon járdaszegélyének vonzerejét.

Vízfolyástól rozsdás beton
Vízfolyástól rozsdás beton

A rozsdafoltos beton gyakori okai közé tartoznak a fémtalpú bútorok, a betonban lévő korrodáló vasszegek és egyéb dolgok, a rozsdás és kopott ereszcsatorna-rendszerekből származó szivárgások, vagy akár a vízben lévő rozsda azoknál, akiknek kútjuk van.

Bár a rozsdafoltos beton nem befolyásolja a feljáró, a járda vagy a betonlap hatékonyságát, a betonnak kopott, piszkos megjelenést kölcsönöz, ami feltűnő a rozsdamentes beton mellett. A következő lépésekkel távolíthatja el a rozsdafoltokat a betonról.

Amire szüksége lesz a rozsdátlanításhoz

Felszerelés és szerszámok

 • Vödör.
 • Szivacs.
 • Nylon sörtéjű súrolókefe.
 • Tömlő.
 • Nagynyomású mosó.

Anyagok

 • Szappan.
 • Citromlé.
 • Fehér ecet.
 • Rozsdaeltávolító.
 • Trinátrium-foszfát (TSP).
 • Sósav.

Műveletek

Mossa le a betont. A legjobb eredmény elérése érdekében le kell öblíteni és le kell mosni a betont, hogy eltávolítson minden port, szennyeződést vagy egyéb törmeléket, amely akadályt képezhet a rozsdafolt-eltávolító oldat és a rozsdafoltos beton között. Keverjen össze mosogatószert és meleg vizet egy vödörben, majd mossa le a betont szivaccsal vagy súrolókefével. A mosás után slaggal vagy magasnyomású mosóval öblítse le a betont, majd hagyja megszáradni a betont, mielőtt folytatná a munkát.

Tipp
Ha magasnyomású mosót használ a beton előkészítéséhez, ügyeljen arra, hogy a megfelelő fúvókát és nyomást használja, hogy ne sértse meg a felületet, ha esetleg a beton már porlik.

Alkalmazza a rozsdafolt-eltávolító oldatot

Ha a beton tiszta és száraz, akkor alkalmazhatja a rozsdafolt-eltávolító oldatot. Válasszon megfelelő rozsdaeltávolítót a folt súlyossága alapján.

A citromlé hatékony megoldás a kisebb foltok kezelésére. A rozsdafoltos betonra kell önteni, és hagyni kell, hogy körülbelül 10 percig álljon, mielőtt lesúrolja a betont.

A fehér ecet egy másik lehetőség kisebb foltok esetén, bár hatékonyabb, mint a citromlé. Öntse az ecetet az érintett betonra, és hagyja hatni körülbelül 7-10 percig, mielőtt lesúrolja. Közepesen makacs foltok esetén öblítse le és ismételje meg.

Nagyobb foltok esetén kereskedelmi rozsdafolt-eltávolítókra lehet szükség. Kövesse a gyártó utasításait az alkalmazáshoz, és ügyeljen arra, hogy jól szellőző helyen, megfelelő védőfelszereléssel, többek között védőkesztyűvel és védőszemüveggel dolgozzon.

A tri-nátrium-foszfát (TSP) forró vízzel keverve erős rozsdatisztító oldatot hozhat létre. Keverjen össze körülbelül 1/2 csésze TSP-t 1,5 liter forró vízzel. Győződjön meg róla, hogy kesztyűt és védőszemüveget visel, majd vigye fel a keveréket a betonra. Súrolás előtt 15-20 percig hagyja hatni.

Szélsőséges esetekben sósav is használható. Keverjen össze 2 csésze savat 1 csésze vízzel, majd vigye fel az oldatot a foltra 5-10 percre. Ügyeljen arra, hogy gyorsan súrolja és öblítse le, mert a sósav kékre színezheti a betont, ha túl sokáig hagyja rajta.

Súrolja a betont

Adjon elég időt a rozsdaeltávolító oldatnak, hogy beszívódjon és elkezdjen dolgozni, mielőtt egy kemény sörtéjű nejlonkefével súrolni kezdené a beton felületét. Ez a fajta kefe segít a rozsdafoltot lesikálni anélkül, hogy a beton megsérülne. Kerülje a fémsörtés kefék használatát, mert azok eltávolíthatják a betonon lévő védőréteget, és feltárhatják az alatta lévő aggregátumot.

Ha kényes vagy festett betonfelületen dolgozik, akkor a súrolókefe helyett szivacsot és meleg vizet válasszon. Ne feledje, hogy egyes rozsdaeltávolító oldatok a rozsdán kívül a festéket is felfalják, ezért a legjobb, ha enyhe tisztítószert használ.

Öblítse le a betont

Sok rozsdafolt-eltávolító termék kárt tesz a betonban, ha a tisztítás után nem öblíti le. Használjon slagot vagy magasnyomású mosót, hogy a rozsdaeltávolítót alaposan leöblítse a betonról, amikor befejezte a súrolást. Ha a folt megmarad, érdemes újra alkalmazni a folteltávolító oldatot, vagy hatékonyabb folteltávolítóra váltani.

Tippek a beton hosszabb ideig történő tisztán tartásához

Miután végigsikálta a betonját, amíg az rozsdamentes nem lesz, nem valószínű, hogy egyhamar meg akarja majd ismételni a folyamatot. Annak érdekében, hogy a beton ne rozsdásodjon be, ajánlott hogy vagy maga tömíti le a betont, vagy körülbelül 2-3 évente szakemberrel tömítteti le a betont.

A beton védelmének másik módja, ha beruház egy futószőnyegbe, kültéri szőnyegbe vagy csak egy sima szőnyegbe, amely a fémtalpú bútorok alá kerül. Ezenkívül ellenőrizheti az ereszcsatorna-rendszert szivárgás szempontjából. Ha azonban a betont rozsdásodásra hajlamos fémtartórudakkal szerelték, a foltok valójában a beton belsejéből származhatnak. Ügyeljen arra, hogy csak nem rozsdásodó rudakat használjon a (vas)betonozáskor.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....