A fenntartható építészet pár eleme

 • Olvasási idő:4perc

A fenntartható építészet célja, hogy a szerkezeti és az épületgépészeti rendszereket olyan épülettervekbe építse be, amelyek pozitívan kapcsolódnak környezetükhöz. A zöld tervezés fenntartható fejlődés, ökotervezés és környezetbarát építészet néven is ismert. Mindezek a kifejezések olyan építészeti megközelítésre utalnak, amely az épülettervezésben a környezetvédelem és a fenntarthatóság előmozdítását szolgálja.


Kapcsolódó cikkek


Az alábbiakban a fenntartható építészet néhány kulcsfontosságú szempontját ismertetem:

 • Energiahatékony világítótestek és készülékek.
 • Hatékony fűtési, hűtési és szellőztetési rendszerek.
 • Víztakarékos vízvezeték-szerelvények.
 • Stratégiailag elhelyezett ablakok a természetes fény maximalizálása érdekében.
 • Esővízgyűjtés.
 • A szürkevíz újrafelhasználása.
 • Őshonos növényzettel történő tereprendezés.
 • Megújuló energiaforrások, például nap- és szélenergia felhasználása.
 • Helyi építőanyagok használata a szállítási távolság és költségek csökkentése érdekében.
 • Régi szerkezetek beépítése és újrahasznosított anyagok használata.

A zöld tervezésre szakosodott építészek folyamatosan új technikákat keresnek a zöld épületek minőségének javítására, anélkül, hogy azok funkcióit veszélyeztetnék. Nézzünk szét az alkalmazható ígéretes technológiákról és anyagokról.

Napelemes zsindely

A napelemek kiváló lehetőséget nyújtanak az energiatakarékosságra és az energiaszámlák csökkentésére, sőt, egyes esetekben még extra jövedelmet is biztosíthatnak. Például, ha a napelemtábla több energiát termel, mint amennyit az épület fogyaszt, a közműszolgáltató visszavásárolja a felesleges energiát az épület tulajdonosától. Ezt az energiát aztán az elektromos hálózaton keresztül szétosztják más felhasználók között.

Napelemes zsindely
Napelemes zsindely

A napelemes zsindely egy mostanában megjelenő technológia, amely a napelemeket és a tetőzsindelyt ötvözi. A tetőre helyezett napelemekkel ellentétben a napelemes zsindelyek a tető részét képezik, és az épület energiaforrásaként szolgálnak. A napelemes zsindelyek drágábbak, mint a napelemek: amellett, hogy az épület energiaforrása, tényleges tetőzsindelyek. A napelemes zsindelyek az épület elektromos rendszeréhez vannak csatlakoztatva. Ideális esetben olyan optimális tájolással rendelkeznek, amely maximalizálja a napfényt, hogy a hálózatból származó áramfogyasztás minimálisra csökkenjen.

Zöld tetők

A zöldtető vagy tetőkert olyan tér a tetőn, amely különböző fáknak, növényeknek és fűnek ad otthont. Ez segít csökkenteni egy egész épület hőmérsékletét, miközben javítja a kültéri levegő minőségét.

Szépen kialakított zöldtető
Szépen kialakított zöldtető

A zöldtetők városi tüdőnek tekinthetők, és még madarak és más állatok élőhelyéül is szolgálhatnak. A zöldtető telepítésének főbb lépései a következők:

 • A tető vízszigetelése speciális gátak lerakásával.
 • Vízelvezető anyag telepítése a vízzáró réteg fölé.
 • Talaj, és alacsony karbantartást igénylő növények elhelyezése.

Vegye figyelembe, hogy a zöld tető súlyt növel, és ezt a szerkezeti tervezés során figyelembe kell venni. A helyes telepítés biztosítása érdekében ajánlatos olyan vállalkozóval dolgozni, aki jártas a zöld épületekben.

Esővízgyűjtés

Az esővízgyűjtés nagyszerű lehetőség az épülettulajdonosok számára a vízfogyasztás csökkentésére, különösen a kertek öntözésére használt víz mennyiségének csökkentésére. Ezt a funkciót az építészek gyakran használják zöld terveikben, mivel alkalmazása meglehetősen egyszerű. Az esővízgyűjtés csökkenti a lefolyást is, miközben segít megelőzni a csatornarendszerek túlcsordulását.

Esővízgyűjtés dézsába
Esővízgyűjtés dézsába

Az esővízgyűjtő rendszerek lehetnek olyan egyszerűek, mint az esővízgyűjtő tartályok és esőtartályok, amelyeket stratégiailag úgy helyeznek el, hogy összegyűjtsék a tetőkről a vizet. Egyes esővízgyűjtő rendszerek összetettebbek, és olyan anyagokat használnak, mint az áteresztő beton vagy a szökőkutak és tartályok sorozata.

Fontos a megfelelő kutatás, mielőtt esővízgyűjtő rendszert tervezne. Vegye figyelembe azt is, hogy az esővíz szürkevíznek minősül, és lehet hogy egyes városokban külön engedélyt kell kérni a szürkevíz házakban történő újrafelhasználásához.

Vályog

A vályog egy ősi építőanyag, amelyet nedves földből és szalmából kevernek össze, és téglaszerű darabokká formáznak. A keverék állaga az agyagéhoz hasonló, és egyedi formájú házakat lehet belőle építeni. Az építők a vályogtéglákat egymásra rakják, és agyagszerű anyaggal kézzel formázzák a falakat, így az éles szélek és szögek helyett íves vonalakkal rendelkező, kézműves szerkezetek születnek. A vályog-építmények általában beépített funkciókat tartalmaznak, például polcokat, kanapékat, asztalokat és más típusú bútorokat.

Vályogház
Vályogház

A vályog természetes anyagokból készül, és a hagyományos anyagokhoz, például a betonhoz és a falazathoz képest nagyon alacsony a szén-dioxid-kibocsátása. A szállítási és gyártási költségek minimálisak, ha a sár és a szalma az építkezési helyek közelében található. Mivel a vályog kézzel készül, az előállítása egyszerű.

Konténerek

A régi hajózási konténerek újra felhasználhatók otthonok vagy más előre gyártott szerkezetek létrehozására. A konténereket függőlegesen egymásra rakják vagy egymás mellé sorakoztatják, hogy lakó és kereskedelmi épületeket hozzanak létre.

Konténerből kialakított lakótér
Konténerből kialakított lakótér

Ezeket a konténereket ezután elektromos, vízvezeték és HVAC-rendszerekkel lehet felszerelni. A kobberépületekhez hasonlóan a konténerek segítenek megelőzni a hagyományos építőanyagok környezetterhelését.

 

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....