Fürdőszoba átalakítás tervezése

  • Olvasási idő:6perc

A fürdőszoba átalakítása vagy a tiszta, ragyogó fehér felületek gondolataival vagy egy félig összeszerelt katasztrófával tölti el Önt. És minden projekt egy bizonyos pontján talán mindkét kép igaz. Mindenesetre a katasztrófák megelőzésének legjobb módja az, ha alaposan átgondolja a projektet, mielőtt a padlót (vagy a csempét) feltörné. Ha feltesz magának néhány kulcsfontosságú tervezési kérdést, az segít meghatározni a projekt terjedelmét, így még azelőtt tudja, mire számíthat, mielőtt belevágna.

Közepes szintű fürdőszoba felújítás
Közepes szintű fürdőszoba felújítás

Határozza meg a fürdőszoba átalakításának nagyságát

Az első kérdés, amit figyelembe kell vennie, többé-kevésbé a nagy képet jelenti; vagyis, hogy milyen méretű projektre gondol ? A fürdőszobai átalakítások három alapvető szintre csoportosíthatók. Miután megállapodott egy általános stratégiában, fontolja meg a fürdőszoba átalakítási projekt menetrendjét, és döntse el, hogy ez az, amit úgy gondolja, hogy végig akar-e csinálni.

Felületi módosítások. A skála könnyebbik végén lehet, hogy tetszik a fürdőszoba általános elrendezése és mérete, és a felületek (falak, mennyezet, padló) épek. A felületi fürdőszobai átalakítók mantrája a “burkolni, nem cserélni”. Egyáltalán nem szégyen, ha valaki csak a fürdőszoba felületét szeretné átalakítani.

Kibelezni és kicserélni. Az átalakításnak ezen a szintjén megtartja a régi fürdőszoba elrendezését és a berendezési tárgyak helyét, de a teret nagyjából kibelezi a csupasz falakig és a padlóig, és minden új vízvezeték-szerelvényt, mosdót, padlóburkolatot és világítást leszerel és kicserél. A vezetékeket is frissítheti némileg, de semmi komolyabbat.

Felújításnál általában a mosdókat és a csöveket is cserélik
Felújításnál általában a mosdókat és a csöveket is cserélik

Változtás az elrendezésen. Ez a szint egy kicsit több munkát igényelhet, mint egy átalakítás vagy akár a berendezési tárgyak cseréje, mivel magában foglalja a berendezési tárgyak, például a kád/zuhanyzó, a WC vagy a mosdó áthelyezését. Az elrendezés megváltoztatása általában a vezetékek módosítását és a lámpatestek teljes cseréjét is magában foglalja.

Változtatás a helységen. A fürdőszoba alapterületének megváltoztatása túlmutat a helyiség kibelezésén vagy akár a berendezési tárgyak áthelyezésén. A legnagyobb léptékű átalakítások strukturális változtatásokat is magukban foglalnak, például a falak áthelyezését vagy eltávolítását, egy fal kivételét vagy felhúzását, vagy a mennyezet megváltoztatását. Általában a cél az, hogy a fürdőszobát nagyobbá tegyék, vagy egy közös fürdőszobát elsődleges fürdővé alakítsanak át.

Mennyibe fog kerülni ?

A fürdőszoba átalakításának költségei széles skálán mozognak, de mindig drága. A felületek és kiegészítők egyszerű átalakítása könnyen több tízezer forintba kerülhet, míg egy tipikus középszintű átalakítás teljes berendezési tárgyak cseréjével 1-2 millió forint között mozog. A kiterjedt felújítások elérhetik a 3 milliót és még felfelé számolhat.

Egy közepes átalakítás is 1-2 millió forintba kerül
Egy közepes átalakítás is 1-2 millió forintba kerül

Bár a legtöbb fürdőszoba kicsi, a magas költségek az esetlegesen szükséges intenzív alvállalkozók (pl. vízvezeték-szerelők és villanyszerelők) és a drága elemek (berendezési tárgyak, szekrények stb.) miatt merülnek fel. A fürdőszobafelújítás finanszírozásának számos pénzügyi eszköze közül talán a legelterjedtebb a lakáscélú hitel. Miközben a finanszírozást vizsgálja, érdemes elgondolkodnia azon is, hogyan takarékoskodhat a fürdőszoba átalakításának költségein.

Saját maga alakítja át a fürdőszobát, vagy béreljen vállalkozót ?

Ezen a ponton alaposan meg kell vizsgálnia a projektet, és el kell döntenie, hogy saját maga akarja-e megcsinálni, vagy profi szakembert akar felbérelni. Ha csupán felületi módosításokat végez, akkor képesnek kell lennie arra, hogy saját maga alakítsa át a fürdőszobát. De nem minden feladat egyforma. Egy új WC beszerelése egyszerű, de egy új zuhanyzó építését a profikra kell bízni. Mérje fel, hogy mely projekteket érdemes saját maga elvégezni, és melyeket érdemes a szakemberekre bízni, és ne feledje, hogy a minőségi munka elvégzésére szakembert felbérelni befektetés a jövőbeli fürdőszobájába.

Ha úgy dönt, hogy vállalkozót bíz meg, az egyik első dolog, amit meg akar tenni, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a vállalkozó megfelelő engedéllyel rendelkezik. Az “papír” azonban nem a minőségi munkavégzés jele. Csak azt jelenti, hogy az szakember teljesítette az engedélyező hatóság alapvető minimumkövetelményeit.

Fürdőszoba átalakítás áttekintés

Az alábbi lépések felvázolják a fürdőszoba átalakításával járó főbb projekteket. Ez az áttekintés segít a projekt irányításában, hogy előre tervezhessen, és tudja, melyik projekt következik, akár saját maga végzi el a munkát, akár vállalkozóval dolgozik együtt.

Alaprajz kidolgozása

A fürdőszoba alaprajzát nagyrészt a jelenlegi elrendezés diktálja, mivel sok szolgáltatás nehezen mozgatható. A vízellátás és a vízelvezetés általában egy közös falon csoportosul. Bár a WC áthelyezhető, a mozgatása gyakran olyan költséggel jár, amelyet kevés lakástulajdonos szeretne vállalni. Ha azonban a fürdőszoba alaprajza nem működik, és ha a költségvetés megengedi, az elemek áthelyezhetők.

Építési engedélyek igénylése

Érdeklődjön a helyi engedélyező hatóságnál a fürdőszobájának átalakítására vonatkozó szabályzatokról és engedélyekről. Az olyan egyszerű fejlesztések, mint a mosdókagyló kicserélése vagy a padlóburkolat telepítése általában nem jár engedélyeztetéssel. Az elektromos és vízvezeték-szerelési munkákat általában engedélyeztetni kell.

Ha a fürdőszoba átalakítása közepes vagy nagyobb költségvetésű, valószínűleg el kell távolítani a zuhanyzót vagy a kádat, a WC-t, a mosdószekrényt, a padlóburkolatot és a gipszkartont, bármilyen kombinációban vagy egészében.

Vízvezeték, és elektromos rendszerek hozzáadása vagy javítása

Mivel oly sok fürdőszobai probléma középpontjában a vízvezeték és elektromos szolgáltatások állnak, általában egy vízvezeték, vagy villanyszerelőnek kell meglátogatnia ezen a ponton, és a fürdőszobát az előírásoknak megfelelően vízvezetékkel vagy villamos vezetékkel ellátni.

Kád, zuhanyzó, burkolat

A nagyobb fürdőszobai átalakítási projekten belül a legnagyobb alprojekt a zuhanyzó vagy a kád vagy a zuhanykád kombináció beszerelése. Ezt a munkát a kivitelező alvállalkozói végzik, nem a vízvezeték-szerelő.

Ha előre gyártott zuhanyzó vagy kád kerül beépítésre, a telepítés általában néhány nap alatt befejeződik. Ha csempeburkolásról van szó, a projekt több napra vagy egy hétre is elhúzódhat, hogy a csempe több lépésben megszilárdulhasson.

A fürdőszoba festése

Miután a falakat előkészítették, de a legtöbb fő elemet még mindig nem szerelték fel, itt az ideje a fürdőszoba festésének. A falakat általában szatén vagy félfényes festékkel festik, hogy megvédjék a nedvességtől.

Padlóburkolat telepítése

A fürdőszobai padlóburkolatnak egyszerre kell nedvességállónak és vonzónak lennie. A kerámia és porceláncsempe, a természetes kő, a luxus vinil padlóburkolat, a lemezes vinil és a csempe vízállóságuk miatt kedvelt fürdőszobai padlóburkoló anyagok.

WC telepítése

A WC-t a padlóburkolat tetejére telepítik. Ez a projekt körülbelül egy óra alatt megtörténik, feltéve, hogy minden csatlakozó a helyén van.

Fürdőszobai ventilátor

A fürdőszobának megfelelő szellőzéssel kell rendelkeznie, egy elszívó ventilátor formájában. A fürdőszobák magas páratartalma miatt a legtöbb lakástulajdonos akkor is a fürdőszoba ventilátor beszerelése mellett dönt, ha van ablakuk.

Szekrény és a mosdó felszerelése

A fürdőszobai pult és az alapszekrények, valamint a beszerelt mosdó a fürdőszobai tevékenység középpontjában állnak. Mint ilyen, érdemes időt szánni rá, és akár egy kis pluszt is költeni erre a területre.

A prémium munkalapok közé tartozik a kvarc megmunkált kő, a természetes kő és a szilárd felület. A munkalap alatt lehet egy mosdószekrény a tároláshoz. Ha a hely szűkös, fontolja meg a mosdókagyló talapzatának beépítését a mosdószekrény helyett.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....