Mesterséges intelligencia az épületekben

  • Olvasási idő:5perc

Mit értünk azon hogy mesterséges intelligencia alatt az épületekben ? A mesterséges intelligencia (AI) kifejezés szinte minden olyan aktuális vitában felbukkan, amely az emberi, társadalmi vagy műszaki problémák megoldásáról szól. Bár a mesterséges intelligenciát majdnem olyan nehéz definiálni, mint magát az intelligenciát, általában úgy tekintik, hogy magában foglal mindent, ami túlmutat az egyszerű “ha x / akkor csináld y” jellegű, rögzített utasítások követésén.


Kapcsolódó cikkek


Jellemzően “tanulást”, minták és összefüggések megtalálását és ezekből történő extrapolálást foglal magában. A fejlettebb mesterséges intelligencia hipotéziseket fogalmazhat meg, amelyeket aztán validálni lehet. Az eredmények a viszonylag egyszerű előrejelzésektől kezdve, mint például, hogy mikor akarom a legnagyobb valószínűséggel bekapcsolni a fűtést a lakásomban, egészen a rendkívül összetett előrejelzésekig terjedhetnek.

Bár a mesterséges intelligencia koncepciója már több mint 60 éve létezik, az olcsó, intenzív feldolgozási teljesítmény, a szinte korlátlan adattárolás (gyakran a felhőben) és a gyors, megbízható adattovábbítás kombinációja tette konkrét és gyakorlati jelenlétté.

Az épületek és rendszereik egyértelműen nyilvánvalóan alkalmasak a mesterséges intelligencia alkalmazására. Gyakran nagyok és összetettek, és mindenféle módon kölcsönhatásba lépnek mind a bennük élő emberekkel és tevékenységekkel, mind pedig a tágabb külvilággal, oly módon, hogy idővel gyökeresen megváltozhatnak.

Az épületek emellett nagymértékben használják a környezetvédelmi szempontból fontos erőforrásokat, például az energiát (az összes energiafogyasztás kb. 40%-át teszik ki), ami nagy hatással van az emberi jólétre és termelékenységre.

Egyre keresettebbek azok az épületrendszerek, amelyek képesek alkalmazkodni és “intelligensen”, kevesebb közvetlen emberi felügyelet mellett működni. A mesterséges intelligencia az épületek és szolgáltatásaik szinte minden területén szerepet játszhat. Az energia tekintetében képes azonosítani a fogyasztási mintákat, amelyek valamilyen módon rendellenesek, például az időzítésükben vagy az intenzitásukban.

A hibák előrejelzése és megelőzése szintén olyan tevékenység, amelyre a mesterséges intelligencia alkalmas. A meghibásodások bekövetkeztére vonatkozó információk összegyűjtésével, korrelálásával és elemzésével megjósolható, hogy hol és mikor fordulhatnak elő a jövőben, és azonosíthatók olyan figyelmeztető jelek, amelyek megelőzési intézkedésekre ösztönözhetnek. Ha a berendezés kritikus fontosságú, a meghibásodások megelőzése óriási különbséget jelenthet, pénzt és potenciálisan életeket menthet.

A riasztások és a biztonság egy másik nyilvánvaló alkalmazási területe a mesterséges intelligencia, amely biztosítja, hogy a tűzveszélyt téves riasztások nélkül azonosítják, és hogy a biztonsági videók adatait helyesen értelmezik, például a megbízható vagy potenciálisan fenyegető személyeket azonosítják.

A mesterséges intelligencia olyan területekre is kiterjedhet, amelyek eddig nem nagyon kapcsolódtak az épületrendszerekhez, mint például a vízminőség ellenőrzése. Az intelligens épületrendszerek a mindennapokban is megkönnyíthetik az épületek működését, akár annak meghatározásával, hogy mikor kell takarítani a helyiségeket, akár azzal, hogy a látogatók autóit a szabad parkolóhelyek felé irányítják.

A mesterséges intelligencia az épület funkcióinak javítása mellett átalakíthatja az épület használóinak az épülettel való interakcióját is, amire a legnyilvánvalóbb példa a beszédfelismerés, amely az olyan termékeken keresztül, mint az Amazon Alexa, már most is átalakítja sok ember otthonával való interakcióját, és a kereskedelmi épületekben is alkalmazhatók.

Mindazonáltal fontos, hogy a mesterséges intelligencia jelenlegi helyzetét perspektívában tartsuk. Az első fontos szempont az, hogy a mesterséges intelligenciának – az emberi intelligenciához hasonlóan – mindig lesznek korlátai, és hajlamos lesz a hibázásra. Gyakorlatilag lehetetlen például előre jelezni egy épületrendszer minden meghibásodását anélkül, hogy “hamis pozitív” jeleket generálnánk. A trükk a megfelelő egyensúly megtalálása, de ehhez tapasztalatokat kell gyűjteni.

Ezt tetézi az a tény, hogy azok a szervezetek és személyek, akik értik az épületeket és azok sajátosságait, általában más háttérrel és kultúrával rendelkeznek, mint azok, akik úttörő szerepet játszanak a mesterséges intelligencia fejlesztésében. A mesterséges intelligencia épületekben történő sikeres megvalósításához e két hagyomány találkozására van szükség.

Egyes esetekben a mesterséges intelligenciát például fúziók és felvásárlások révén “vásárolják be”, más esetekben a vállalatok megpróbálják felvenni és kiépíteni a mesterséges intelligenciával kapcsolatos készségeiket. Egy amerikai cég nyomon követte az AI-vállalatok felvásárlásait, és talán nem meglepő módon azt találta, hogy az öt legtöbb felvásárlást az öt amerikai székhelyű technológiai óriás hajtotta végre, élükön az Apple-lel. Nem véletlen, hogy ezek közül négy aktívan részt vesz az intelligens otthonok vagy más intelligens épületek területén.

A mesterséges intelligencia potenciálisan csökkenti az emberi készségek szükségességét, például az épületek hibáinak elhárítása sokkal automatizáltabbá válik, de más készségek iránti igényt is növeli. Az AI-alapú megoldásokat tervező és megvalósító rendszermérnökök mellett az épületüzemeltetőknek és a felhasználóknak is eléggé érteniük kell ezeket a rendszereket, és rendelkezniük kell a hatékony reagáláshoz szükséges eszközökkel.

Ha például egy intelligens rendszer figyelmeztetést vagy riasztást vált ki, akkor vagy automatikusan ki kell javítani a problémát, vagy valakinek rendelkeznie kell a tudással és az eszközökkel, hogy befolyásolni tudja a lehetőséget.

Minél intelligensebb, minél összetettebb és minél jobban összekapcsolt az épület, annál inkább fontos hogy a kiberbiztonságot potenciális feladatnak tekintsük. Jelentős, hogy a kiberbiztonság maga is a mesterséges intelligencia egyik fő alkalmazási területe.

A jelenlegi vélemény szerint a mesterséges intelligencia, bár kezd hatást gyakorolni az épületgépészeti szolgáltatásokra, még mindig leginkább a kezdeti szakaszban van. Ha az épületek emberek lennének, akkor még csak most kezdenének két lábon járni, és még fejlődniük kell, mielőtt valóban intelligensnek tekinthetnénk őket.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....