Hogyan válasszunk üvegházat a kertészkedéshez ?

  • Olvasási idő:12perc

Az üvegházak hatalmas előrelépést jelentenek minden kertész számára. Ezek a szerkezetek lehetővé teszik, hogy egész évben kertészkedjen, megszüntetve a tél által a kertészkedési terveknek szabott korlátokat. Az üvegházakat arra is használják, hogy a magokat korán elvetessék, a növényeket hosszabb ideig termesztve tartsák, sőt, olyan trópusi növények vagy szobanövények elhelyezésére is alkalmasak, amelyek az Ön termesztési övezetében általában nem fejlődnek jól.

Az ilyen korlátlan lehetőségek miatt könnyen meggondolhatja, elkapkodhatja és megveheti az első jól kinéző üvegházat amit lát, de fontos, hogy kutatással és átgondolással találja ki, hogy milyen üvegház felel meg leginkább az igényeinek. Az üvegházak lehetnek elég kicsik ahhoz, hogy a verandán tartsa őket, vagy elég nagyok ahhoz, hogy kitöltsék a hátsó udvart.

Hagyományos kis alapterületű üvegház
Hagyományos kis alapterületű üvegház

A szerkezethez és a burkolathoz különböző anyagokat használnak, és a hőmérséklet szabályozására is különböző mechanizmusokat alkalmaznak. Mivel rengeteg lehetőség, méret és szerkezeti forma közül kell válogatnia, az üvegház kiválasztása gondos tervezést igényel, hogy a lehető legjobb élményt kapja.

Az otthoni kertészek számára az üvegházzal való kiegészítés a termesztési arzenáljukhoz megváltást jelenthet. Ha tehát készen áll arra, hogy a kertészkedést a következő szintre emelje, használja ezt az útmutatót, hogy magabiztosan választhassa ki az üvegházat.

Új üvegház vásárlása előtt…

Az első dolog, amit figyelembe kell vennie, hogy pontosan hogyan szeretné használni az üvegházat. Az a nagy, szépen megépített, üvegből készült házikó csábító lehet, de lehet, hogy nem éri meg, ha csak néhány magot akar indítani, vagy csak néhány növényt akar elhelyezni. Ebben az esetben egy kisebb, hordozható üvegház lehet a legjobb. Ha egyszerűen csak korán szeretné elindítani a palántákat, a növények beltéri, termesztőfények alatti tartása lehet, hogy elegendő. Ha viszont azt tervezi, hogy rengeteg palántával látja el a kertjét, és reméli, hogy ősszel szüretelhet, akkor egy nagy üvegház a hátsó kertben jobb választás.

Alagút formájú "üveg"melegház
Alagút formájú “üveg”melegház

Az üvegházak mindkét irányban meghosszabbíthatják a termesztési időszakot, ami azt jelenti, hogy a termesztést korábban, tavasszal kezdheti el, és később, egészen őszig meghosszabbíthatja. Ez a hosszabb “tenyészidőszak” számos előnnyel jár, mint például a hosszabb érési idővel rendelkező növények termesztése és a termésmennyiség növelése.

Ha átgondolja, hogyan szeretné használni az üvegházat, milyen növényeket szeretne termeszteni, és hogy egész évben szeretne-e termeszteni, jelentősen leegyszerűsíti a döntéshozatali folyamatot.

Vásárlási megfontolások az üvegházak esetében

Méret
Az üvegházak sokféle méretben kaphatók. Vannak kicsi, hordozható üvegházak, amelyek elférnek a verandán vagy akár beltérben, és nagy, terjedelmes üvegházak, amelyek a hátsó kert nagy részét elfoglalják, és minden méret a kettő között. Az üvegház mérete és a rendelkezésre álló hely egyaránt fontos tényező, amelyet figyelembe kell venni. Az, hogy melyik méretet választja, attól függ, hogy hány növényt szeretne elhelyezni az üvegházban, és mennyi hely áll rendelkezésére a telkén az üvegház elhelyezéséhez.

Kisméretű fekvő üvegházak
Kisméretű fekvő üvegházak

Anyagok
Az üvegházak szerkezete és burkolata is többféle anyagból kapható. A szerkezetvázak gyakran készülnek fából, alumíniumból, acélból vagy PVC-ből. Az üvegházak burkolata általában műanyagból, üvegből, üvegszálból, polikarbonátból vagy polietilénből készül. Az egyik szemponthoz választott anyag hatással van a másikra. A PVC üvegházak például gyakran műanyag vagy polietilén oldalhéjakat, míg az acél vagy a fa általában üveg, vagy polikarbonátüvegeket támogat.

Forma
Az üvegházakra gyakran úgy gondolnak, mint kis, fészerszerű szerkezetekre. Az üvegházak azonban sokféle alakban léteznek, beleértve a keskenyeket, a karámszerűeket és a magas, kerek tetejűeket. A választott forma ismét a tervezett felhasználásra vezethető vissza. A kompakt egységek nagyszerűek kis területek vagy kis számú növény számára, a ferde tetőszerkezetek jobbak a szűk helyekre, vagy ha az üvegház a házhoz közel van, a nagy, kerek szerkezetek pedig ideálisak nagy kertek vagy gazdaságok számára.

Padlózat és alapozás
Sok üvegházszerkezet és készlet nem igényel teljes cementalapot, bár néhány igen. Ezt fontos figyelembe venni az üvegház kiválasztásakor. Még ha az üvegház nem is igényel teljes alapozást, valamilyen padlóburkolat gyakran kívánatos. A lehetőségek közé tartoznak a járdalapok, a borsókavics vagy a faforgácsból készült utak.

Nagyméretű üvegház
Nagyméretű üvegház

Megoldások a hőmérséklet-szabályozáshoz
A hőmérséklet és a páratartalom szabályozása az üvegházban rendkívül fontos, mivel a termesztéshez ideális meleg hőmérséklet megteremtése az üvegház egész célja. A hőmérséklet szabályozására használt mechanizmusok közé tartoznak az elektromos, gáz, propán és földgáz fűtőelemek. Ezek kritikus fontosságúak, ha télen is tervezi a kertészkedést. A forró nyári napokon ablakokra, ventilátorokra vagy árnyékoló függönyökre van szükség, hogy az üvegház ne melegedjen túl.

További jellemzők
Sok üvegházszerkezet vagy készlet csak az üvegház “alapjait” tartalmazza: a vázszerkezetet és a vászontetőt. A palántáknak szánt polcokat, munkaasztalokat és padokat általában külön kell megvásárolni. Általában van valamilyen hőmérséklet-szabályozó funkció, például ablakok, de előfordulhat, hogy további funkciókat is meg kell vásárolni, például fűtőegységeket vagy automata öntözőberendezéseket. Ezeket a további költségeket fontos figyelembe venni, amikor az üvegházról döntünk.

Félgömb alakú különleges üvegház
Félgömb alakú különleges üvegház

Az üvegház stílusok típusai

Az üvegházaknak két fő kategóriája van: a rögzített és a szabadon álló. Ahogy a nevek is sugallják, a csatolt üvegházak egy másik épülethez kapcsolódnak, míg a szabadon álló üvegházak más szerkezetektől elkülönülnek. E két kategórián belül számos stílus létezik, amelyeket figyelembe kell venni

Sátortetős 

Ez a stílus egy nagyon népszerű szabadon álló szerkezet, és gyakran a legtöbbet gondolnak rá, amikor üvegházakra utalnak. A sátortetős szerkezetek az ikonikus alakú üvegházak, amelyek úgy épülnek, mint a miniatűr házak. Ezek a szerkezetek magas termesztőterekkel rendelkeznek, még a falak mellett is, és ezek a legstabilabb szerkezetek. Ez lehetővé teszi, hogy ezek a szerkezetek nehéz üvegablakokat tartsanak. E tulajdonságaik miatt azonban a sátortetős üvegházaknak lábazatra, vagy egy erős alapra van szükségük, hogy megtartsák a tetejükre nehezedő súlyt.

Hagyományos sátortetős üvegház belülről
Hagyományos sátortetős üvegház belülről

A sátortető stílusú üvegházak ideálisak azok számára, akik komolyan gondolják a nagy mennyiségű növény termesztését. A lábazat szükségessége miatt állandóbb szerkezetet alkotnak az udvaron.

Lean-To (karcsú)

A Lean-tos egy másik építményre támaszkodó üvegház. Ezeket a házak vagy fészerek déli fekvésű falára építik, így ezek az üvegházak extra támogatást és védelmet nyújtanak az időjárás viszontagságaitól. A ráépített szerkezet azonban nem kívánt árnyékot vethet. A ferde tetőszerkezetek kompaktabb kialakításúak, és ezért kevesebb termesztőfelülettel rendelkeznek, mint más stílusok.

Ház oldalához telepített üvegház
Ház oldalához telepített üvegház

Kompakt kialakításuk miatt a karcsú üvegházak tökéletesen alkalmasak kis udvarokba. És mivel az egyik oldala egy már meglévő szerkezetből áll, kevesebb anyagra van szükségük. A karcsú üvegházak kiválóan alkalmasak azok számára, akiknek kevés helyük van, de mégis szeretnének megfelelő mennyiségű növényt termeszteni.

A-keret

Az A-keretes üvegházak ugyanolyanok, mint az A-keretes házak: a tető a földig nyúlik, háromszög alakot alkotva. Ezek a szabadon álló üvegházak nagyszerűek azok számára, akik pénzt szeretnének megtakarítani a vásárláson, mivel kevesebb anyagra van szükség ennek a szerkezetnek a létrehozásához. Megépítésük is meglehetősen egyszerű. Szűk sarkaik és a szélek közelében lévő rövid belmagasságuk azonban korlátozza a termesztőteret, és nehéz lehet kiszellőztetni őket.

Ezek a szerkezetek tökéletesek azok számára, akik kevés anyaggal, egyszerű felépítést keresnek. A nagy A-keretes üvegházak rengeteg helyet kínálnak a termesztéshez, bár az oldalak szűkek lehetnek. Ezért nem ideálisak nagy növények vagy különösen magas emberek számára.

Egyenetlen fesztávú

Az egyenetlen fesztávú üvegházak pontosan azt jelentik, amit elképzel: egy üvegház egyenetlen tetővel. Ez a ferde kialakítás lehetővé teszi az üvegházak építését dombos terepen vagy olyan területeken, ahol az üvegházat úgy kell megépíteni, hogy a lehető legtöbb napfényt kapja. Ezek a szerkezetek kiválóan alkalmasak olyan területeken, ahol más szerkezetek nem férnek el. Egyedi formájuk azonban szűk tereket hozhat létre, amelyekben nehéz dolgozni, és nehéz kiszellőztetni.

Az egyenetlen fesztávolságú üvegházak tökéletesek azok számára, akik dombos, egyenetlen terepen próbálnak termeszteni, ahol más szerkezetek nem építhetők. Szögletesek is lehetnek, hogy teljes mértékben kihasználják a napfényt olyan területeken, ahol a nap szöge szélsőséges lehet.

Gótikus boltíves

Ezek az üvegházak az ikonikus gótikus ablakformát tükrözik, innen származik a neve is. Az oldalsó keret lekerekített, hogy a csúcsnál egy pontban találkozzon, így jön létre ez az egyedi forma. Ennek a konstrukciónak köszönhetően ezek a szabadon álló üvegházak meglehetősen könnyen megépíthetők, és kevesebb anyagot használnak fel, mint más szerkezetek, például kevesebb oszlopból és szarufából. A lekerekített oldalak lehetővé teszik, hogy az eső és a hó könnyen lecsússzon.

A gótikus boltíves üvegházak ideálisak azok számára, akik bőséges belső teret, egyszerű építést és egyedi formát keresnek.

Alagút formájú

Az alagút formájú üvegházak nagy, lekerekített, karikaszerű keretekből állnak, amelyek egy alagúthoz hasonló szerkezetet hoznak létre. A gótikus boltíves üvegházakhoz hasonlóan ez is könnyen felépíthető, és könnyedén elvezeti az esőt és a havat. Ezek gyakran alumínium vagy PVC keretekből és műanyag oldalakból készülnek, így olcsóbb megoldást jelentenek. Hátrányuk, hogy ívelt oldalaik miatt a széleik közelében kevesebb hely van a növekedéshez. Ezáltal a rövidebb növények ideálisak a alagút típusú üvegházak számára.

Hagyományos alagút formájú üvegház
Hagyományos alagút formájú üvegház

Hordozható vagy mini üvegház 

A fent említett szerkezetekkel ellentétben a mini üvegház inkább egy kis polcos egység. Ezek általában műanyagból készülnek, és elég kicsik lehetnek ahhoz, hogy beltérben vagy egy kis verandán elférjenek. Ezek az üvegházak tökéletesek mindazok számára, akik csak néhány növényt szeretnének termeszteni, vagy csak egy kis egységnek van helyük. Ezek nagyszerűek az erkélyeken vagy teraszokon, és népszerűek a társasházakban vagy lakásokban élő kertészek körében.

Kisméretű hordozható üvegház
Kisméretű hordozható üvegház

Költségek

Mivel a méretek és az anyagok széles skálája létezik, az üvegházak költségei nagymértékben eltérhetnek egymástól. Az anyagok és a kialakítás nagyban befolyásolja a költségeket. Például egy hagyományos, fából, acélból és üvegből készült üvegház ára 200 000 és 400 000 forint között lehet, vagy annál is több. Másrészt a kis alumínium és polikarbonát üvegház készletek általában 150 és 300 ezer forint körül mozognak. A nagyobb készletek ára 300 és 900 ezer forint között lehet. A mini, hordozható üvegházak pedig általában 20 és 50 ezer forint között mozognak.

Sok ilyen üvegház vásárlásakor a csomagban csak a vázszerkezetet és a burkolatot tartalmazza, ami azt jelenti, hogy a belső polcok, padok, munkaterületek és hőmérséklet-szabályozó egységek mind pluszköltséget jelentenek. Ezt érdemes szem előtt tartani az üvegház méretének és formájának kiválasztásakor, mivel a nagyobb üvegházak több belső elemet és hőmérséklet-szabályozó mechanizmust igényelhetnek.

Az üvegházvásárlás jó időszaka a téli hónapok, például december, január és február. Ez furcsa időpontnak tűnhet, de ennek több előnye is van. Ebben az időszakban a kertek alszanak, és van ideje megtervezni az építést, az építkezést és az ültetést anélkül, hogy tavasszal őrült rohanásban kellene mindent egyszerre elvégezni. Így minden rendben lesz, és készen áll, amikor ültetni kell. Ez az az időszak, amikor sok cég téli kiárusítást is tart. Mivel a kertészkedés sokaknak nem jut eszébe, a kerti kellékek gyakran akciósak.

Hogyan válasszunk üvegházat ?

Az üvegházi lehetőségek ilyen nagy választékának nem kell megfélemlítőnek lennie. Néhány dolgot figyelembe véve gyorsan és egyszerűen leszűkítheti a választékot, és megtalálhatja az igényeinek és kívánságainak megfelelő üvegházat.

Mekkora a kertje ?

Az üvegház számára rendelkezésre álló hely nagysága nagyban befolyásolja, hogy milyen típusú üvegházat vásárol. Ha nagy udvarral rendelkezik, könnyen elfér egy nagy, szabadon álló üvegház. Ha a kertje a kisebbik véglet, akkor a hely maximalizálása érdekében érdemes lehet egy A-keretest vásárolnia. Vagy ha lakásban él, akkor lehet, hogy egy mini vagy hordozható üvegházra van szüksége, amely elfér a teraszon. Az udvar elrendezését és formáját is figyelembe kell venni. Egy egyenetlen, dombos terület jobban megfelelhet egy egyenetlen fesztávú üvegháznak.

Mennyit szeretne termeszteni ?

Miután megállapította, hogy mekkora hely áll rendelkezésére az üvegház elhelyezéséhez, fel kell tennie magának a kérdést, hogy mennyit szeretne termeszteni. Csak azért, mert egy nagy üvegház elfér a telkén, még nem jelenti azt, hogy ez a megfelelő választás. Ha csak néhány növényt szeretne termeszteni, akkor egy mini üvegház talán jobban megfelel az Ön helyzetének.

Milyen növényeket szeretne termeszteni ?

Egyes üvegházak, mint például az A-keret, keskeny szélekkel rendelkeznek, amelyek nem képesek magas növények elhelyezésére. Az alacsony vagy közepes magasságú növények azonban tökéletesen megfelelnek, így ezek tökéletesen elfogadható lehetőségek.

Mennyit hajlandó költeni ?

A masszív anyagokból, például fából, acélból és üvegből készült üvegházak drágábbak lesznek, mint a PVC-ből vagy műanyagból készült üvegházak. És minél nehezebb az anyag, annál valószínűbb, hogy a szerkezetnek szüksége lesz valamilyen alátámasztásra, például lábazatra vagy alapozásra, ami növeli a költségeket.

Hol vásárolhat üvegházat ?

Számos helyen vásárolhat üvegházakat, többek között online, kertészeti vagy barkács központokban, vagy akár konkrét üvegházgyártóknál. Bárhol is vásárol üvegházat, mindenképpen tájékozódjon a garanciák, a visszaküldési szabályok vagy a nagyméretű szerkezetek szállítási lehetőségeinek részleteiről. Miután megkapta, ellenőrizze át az alkatrészeket, hogy megbizonyosodjon arról, hogy mind jó állapotban vannak, és hogy minden darabot tartalmaznak.

Vásárlás az üzletben

Az üvegházak megvásárolhatók a barkács vagy kertészeti központokban. Ha az üzletben vásárol, nézze meg az összes rendelkezésre álló lehetőséget, és vegye figyelembe a felhasznált anyagokat, a költségeket, valamint az esetleges garanciákat és jótállásokat. Kérdezze meg az eladót, hogy a nagyméretű tételek esetében van-e valamilyen szállítási rendelkezés, vagy maga az áruház rendelkezik-e valamilyen garanciával.

Online vásárlás

Az üvegházakat online is meg lehet vásárolni. Az üvegházgyártók weboldalai mind rendelkeznek online vásárlási és szállítási lehetőséggel. Az online vásárlás során ügyeljen arra, hogy ugyanolyan alapos kutatást végezzen, mint a személyes vásárlás során. Ellenőrizze a felhasznált anyagokat, a költségeket, valamint az esetleges garanciákat és jótállásokat. Ha egy nagy üvegházat vásárol online, mindenképpen nézzen utána a szállítási lehetőségeknek, és annak, hogy fehér kesztyűs kézbesítést alkalmaznak-e.

Felmerülő kérdések

Olcsóbb üvegházat építeni vagy készletet vásárolni ?

Mindez az üvegház méretétől, a kívánt anyagoktól és attól függ, hogy mennyi testreszabást szeretne beépíteni. Ha egyszerű szerkezetet keres, a készlet lesz a legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb megoldás. Ha azonban a készletet széleskörűen kívánja testreszabni, akkor a nulláról való üvegházépítés lehet a jobb megoldás.

Jó befektetés egy üvegház ?

Ez az Ön körülményeitől és attól függ, hogy mire kívánja használni az üvegházat. Az üvegházak drágák lehetnek, és folyamatos fűtési költségeket igényelhetnek. Ha azt tervezi, hogy egész évben kertészkedik, vagy meghosszabbítja kertje vegetációs időszakát, akkor az üvegház nagyszerű lehetőség. Ha csupán néhány magot szeretne kora tavasszal elindítani, egy teljes üvegház nem biztos, hogy megéri.

Leéghetnek a növények az üvegházban ?

Igen, a növények megéghetnek vagy elpusztulhatnak az üvegházban, ha a hőmérséklet rendkívül magasra emelkedik vagy gyorsan ingadozik. Ez az a pont, ahol a hőmérséklet-szabályozó mechanizmusok szerves részét képezik a növények egészségének. A hűvösebb hónapokban fűtőelemeket kell használni, míg a nyári hónapokban jó szellőzést vagy árnyékolófüggönyöket lehet hogy használni kell, hogy növényei ne melegedjenek túl.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....