Mi a teendő az alagsori árvíz után ?

  • Olvasási idő:7perc

Az egyik legnagyobb probléma, amely egy otthonban előfordulhat, az árvíz. Amikor a pincét a túlzott esőzés, egy rossz csap, vagy a hó és jég olvadékvize miatt elönti a víz, és a probléma túlmutat a csak szivárgó pincén, ezért fontos hogy azonnali intézkedéseket tegyünk az otthonban keletkezett károk enyhítése érdekében. Az árvíz károsíthatja az alapot, a gipszkartont, a szőnyeget, a keményfa padlót, a bútorokat, a berendezési tárgyakat és még sok mást. Még a pince mennyezete és a világítás is károsodhat a házon belüli nedvesség jelentős növekedése miatt.

Valószínűleg nem szeretné az alagsorát ilyen állapotban látni
Valószínűleg nem szeretné az alagsorát ilyen állapotban látni

A legsúlyosabb problémák azonban a víz eltakarítása után jelentkezhetnek, mivel a nem látható területek, például a padló alatt vagy a falak belsejében lévő területek a penész és a penészgomba tenyészhelyévé válhatnak, ha az otthont nem tisztítják meg megfelelően és nem kezelik penész elleni megoldással. A penész az otthonban nagyban befolyásolja a levegő minőségét, és egyéb egészségügyi problémák mellett légzési problémák kialakulásához vezethet. Olvassa el az alábbi tanácsokat, hogy tudja, mit kell tennie az alagsori árvíz után az azonnali károk csökkentése és a helyreállítás előkészületeinek megkezdése érdekében.

Hogyan előzheti meg a baleseteket az otthonában ?

Kapcsolja ki az áramot és a gázt az elárasztott területen. Mielőtt egy lépést tesz az elárasztott pincébe, feltétlenül ki kell kapcsolni az áramot az otthon elárasztott részén. Ha az áramot nem kapcsolják ki, akkor egy vízben lévő konnektor, vagy egy zárlat akár halált is okozhat. Az áramütés veszélyének elkerülése érdekében kapcsolja ki az áramot az otthon érintett területéről.

Ha nagy mennyiségű vizet kell eltávolítania akkor a szivattyú a megoldás
Ha nagy mennyiségű vizet kell eltávolítania akkor a szivattyú a megoldás

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy nem tudja elérni a megszakítószekrényt, hogy kikapcsolja az áramot. Ekkor szakképzett villanyszerelőt kell hívni az áram kikapcsolásához.

Figyelmeztetés
Soha ne lépjen be árvízzel elárasztott területre, amíg az áram be van kapcsolva. Hívjon szakképzett villanyszerelőt, mielőtt belépne a helyiségbe, ha nem tudja biztosan, hogyan kell kikapcsolni ezeket a területeket.

Hasonlóképpen le kell kapcsolnia minden gázkészüléket, például a melegvíztartályt, a gázszárítót vagy a kemencét. Ezeket a készülékeket meg kell vizsgálni, mielőtt újra bekapcsolná őket, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem sérültek meg az árvízben.

Határozza meg a víz forrását

Az áradás lehet az alapzat szivárgása, a szeptikus rendszerek eltömődése, csőtörés vagy szivárgó szerelvények következménye. Ha az áradás forrása csőtörés vagy szivárgó szerelvény, zárja el a vizet a lakásban, hogy megállítsa az áradást.

Az eltömődött szeptikus rendszerből származó víz nem fogja tovább árasztani az otthont, ha a lefolyókat nem használják, ezért ebben az esetben is érdemes elzárni a vizet a további áradások megelőzése érdekében. Ha azonban az áradást túlzott eső, havas eső, olvadó hó vagy jég okozza, akkor meg kell találnia a pontos helyet, ahol a víz belép a pincébe, hogy törölközőkkel vagy vödrökkel szabályozza a szivárgást, amíg szakemberrel megjavíttatja az alapot. Ha a pincében van padlóösszefolyó, győződjön meg róla, hogy az akadályoktól mentes, hogy a víz elkezdhessen kifolyni otthonából.

Tipp
A szivárgás forrásának megtalálása fontos az árvíz megállítása és a kezdeti probléma megoldása szempontjából, de mielőtt belépne a pincébe, mindenképpen viseljen csizmát, kesztyűt és maszkot a védelem érdekében. Ha a vízszint magasabb, mint a csizmája, fontolja meg a csípő vagy mellkasi gumicsizma használatát, hogy munka közben szárazon maradjon.

Készítsen képeket és hívja a lakásbiztosítót

Miután már ura a helyzetnek, és megtett mindent, amit tudott, hogy megállítsa a víz beáramlását az otthonába, elő kell vennie a telefonját vagy egy digitális fényképezőgépet, és el kell kezdenie fényképezni az érintett területet. Ezekkel a képekkel vizuálisan is rögzítheti, hogy tudja, milyen tárgyak sérültek meg, milyen állapotban vannak, és a helyiség mely területeit érintette a víz.

Vízkárosodott fal
Vízkárosodott fal

Ezek az információk nagyon fontosak lesznek, amikor kapcsolatba lép a lakásbiztosító társasággal. Ne feledje, hogy ha nem kötött árvízbiztosítást, akkor előfordulhat, hogy a kár költségeit önnek kell viselnie.

Engedje le a vizet az alagsorból

A pincében felgyülemlett víz a padlóösszefolyón keresztül lefolyhat, miután megtalálta az árvíz forrását, és elzárta azt. Ha azonban nincs padlóösszefolyó, vagy a padlóösszefolyó eltömődött, vagy a padló olyan lejtésű, hogy a víz nem tud természetes módon lefolyni, akkor a víz a pincében marad, amíg nem találja meg a víz eltávolításának módját.

A felmosórongyok és vödrök jó kiindulási lehetőséget jelentenek, de sokkal könnyebb lesz a nagy mennyiségű vizet szivattyúval vagy akár nedves/száraz porszívóval eltávolítani. Amikor a víz nagy részét eltávolította, térjen át törölközőkre, rongyokra és szivacsokra, hogy felszívja a maradék vizet.

Távolítsa el a sérült tárgyakat

A pincében lévő sérült tárgyakat, például kanapékat, székeket, asztalokat, könyvespolcokat és egyéb bútorokat száraz, jól szellőző helyre kell vinni. Ha a tárgyak a pincében maradnak, még ha az összes vizet sikerült is eltakarítani, sokkal tovább tart a megfelelő száradásuk, és láthatatlan helyeken, például a kanapé párnáin, akkor penészedni kezdhetnek.

Penészedés a tapéta alatt
Penészedés a tapéta alatt

Készítsen elő egy területet egy fészerben vagy garázsban, ahol a tárgyakat tárolni lehet, amíg megszáradnak. Ha az időjárás engedi, fontolja meg, hogy a tárgyakat a napra helyezi, hogy gyorsabban száradjanak. Azok a tárgyak, amelyek körülbelül 48 óra elteltével még mindig vizesek vagy nedvesek, már penészedhetnek. Fontolja meg, mely tárgyakat tarthatja meg, és melyeket kell kidobni.

Figyelmeztetés
Bár kicsi a kockázata annak, hogy a tárgyak áramütést okoznak, ha az áramot kikapcsolják, további károkat okozhat, ha a készüléket megmozdítja, és a víz a korábban száraz területekre áramlik a készüléken belül. Ha csak lehet, hagyja a helyén száradni az elektromos tárgyakat, vagy óvatosan, szigetelt kesztyűben vegye ki őket.

A sérült falak és padlóburkolatok ártalmatlanítása

A legtöbb esetben a padlóburkolatot a pince elárasztott részén fel kell tépni és ki kell dobni. Akár szőnyeg, csempe, ragasztott laminált padló vagy keményfa padló van, a kiterjedt vízkár általában helyrehozhatatlan. A laminált és csempe hajlamos meglazulni, míg a keményfa és a szőnyeg egyaránt magába szívja és megtartja a nedvességet, és gyorsan a penész és a penészgomba táptalajává válik.

Miközben felszedi a padlóburkolatot, tanácsos az aljzatig felszedni. Ha emelt padlója van, akkor a tartógerendákat általában ki lehet szárítani és újra felhasználni, de a penész és a penészgomba szaporodásának megakadályozása érdekében penészgátló spray-vel kell kezelni őket. A nedves és sérült gipszkartont és szigetelést szintén ki kell venni és ki kell cserélni, bár a gipszkarton keretet a legtöbb esetben a helyén lehet hagyni száradni.

Ventilátorok és páramentesítő készülékek felállítása

A pincét üresen és viszonylag vízmentesen hagyni nem elég ahhoz, hogy megakadályozza a penész szaporodását az egész otthonában. A cél a padló, a falak és a pincében száradni hagyott tárgyak gyors kiszárítása, de a levegőből is el kell távolítani a felesleges vizet.

A pince alapos kiszárításának legjobb módja, ha kinyitja az összes ablakot vagy ajtót (ha az időjárás engedi), majd felállít egy vagy több ventilátort, hogy javítsa a terület légkeringését. Egy vagy több párátlanító készülék elszívja a nedvességet a levegőből, és egy vödörbe gyűjti, amelyet körülbelül 4-6 óránként egyszer kell majd kiüríteni. Ha nincs ventilátora vagy párátlanítója, általában bérelheti őket a barkácsboltban.

Mossa le a padlót és a falakat

További víz hozzáadása kontraproduktívnak tűnhet, de amikor a pince teljesen kiszárad, akkor is észreveheti a hosszan tartó dohos szagot. Használjon fertőtlenítő tisztítószert, amely biztonságos a padlóra és a falakra, hogy segítsen eltávolítani a visszamaradt szennyeződéseket és koszt, miközben elpusztítja a vízben lévő vírusokat, baktériumokat és gombákat.

Az illatosított tisztítószer nagyszerűen segíthet a szag eltávolításában: csak figyeljen rá, hogy maszkot viseljen, és hogy a pince megfelelően szellőztetve legyen, hogy munka közben ne lélegezze be az erős tisztítószer-gőzöket.

Kezeljen minden érintett felületet penészgátló spray-vel

Még a padló és a falak fertőtlenítőszerrel történő tisztítása után is előfordulhat, hogy a penész és a gomba váratlan helyeken elkezd növekedni. A meglévő penészgombák megszüntetéséhez, valamint a pincében történő növekedésének megelőzéséhez használjon penészgomba elleni spray-t az összes érintett felületen. Ez magában foglalja a padlót, a keretet, a falakat, a mennyezetet, a szabadon lévő szigetelést és minden más olyan tárgyat, amely érzékeny lehet a penészre.

Végezzen javításokat a jövőbeli áradások megelőzésére

Ha feltakarította a rendetlenséget, és biztosította, hogy a pincében ne legyen vízkár és penészesedés, itt az ideje, hogy foglalkozzon a fő problémával. Ha a szivárgást csőtörés vagy vízvezeték-szerelvény okozta, hívjon vízvezeték-szerelőt, hogy felmérje a kárt, és elvégezze a szükséges javításokat.

Kőműves szakemberek megvizsgálhatják és tanácsot adhatnak az alapozási repedések és szivárgások javításának következő lépéseiről, míg a szeptikus rendszer karbantartására és javítására szakosodott vízvezeték-szerelő céggel kellene beszélnie, hogy megkezdje a szeptikus rendszer kiürítésének és duguláselhárításának folyamatát. Ha az árvíz elsődleges okát nem kezelik és nem oldják meg, akkor az árvíz valószínűleg ismét meg fog jelenni.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik