Alapvető biztonsági tippek az ollós emelő használatához

  • Olvasási idő:6perc

A legtöbb nagyobb építési vagy karbantartási projekt jellemzően olyan munkával jár, amelyet az épületen kívül, a tetején vagy az épületen kell elvégezni, a szerkezeti mennyezeti károk javításától a raktárban végzett leltározási munkákig. Néha egy egyszerű létra is megteszi, de gyakran a munkásoknak biztonságos és stabil platformra van szükségük a feladatuk elvégzéséhez. Ezért ismert az ollós emelő, amely egy függőlegesen felemelkedő, kerekeken futó platform, és amely szinte minden munkaterületen hasznos eszköz.

Egyszerű ollós emelő
Egyszerű ollós emelő

Bár az ollós emelő kétségtelenül az egyik legbiztonságosabb módja a magasban végzett projektmunkának, a helytelen használatához számos potenciális veszély is társul. Néhány alapvető szabály és előírás elsajátításával bármelyik munkaterület vezetője nyugodt lehet, ha tudja, hogy legénysége biztonságban van az ollós emelő használata során a megelőzhető károktól.

Hogyan kell biztonságosan használni az ollós emelőt ?

Az ollós emelő használata során az Ön, vagy munkásai biztonságának biztosításával kapcsolatos munka nagy része már jóval azelőtt megtörténik, hogy bárki is belépne a berendezésre. Az ollós emelő biztonsági előkészítése négy fő kategóriába sorolható:

Környezet

Az ollós emelőt csak akkor lehet biztonságosan üzemeltetni, ha a környező terület biztonságos. Előzetesen mérje fel a munkaterületet, és azonosítsa az összes lehetséges veszélyforrást, például a közeli elektromos vezetékeket vagy az egyenetlen talajt. Ha a munkaterület fizikai jellemzői lehetetlenné teszik az ollós emelő biztonságos elhelyezését vagy stabilizálását, akkor előfordulhat, hogy kiigazításokat kell végeznie.

Magasban a villanyvezetékekre is gondot kell fordítani
Magasban a villanyvezetékekre is gondot kell fordítani

Védőberendezések

Mint minden nehézgép, az ollós emelő is rendelkezik vészleállító gombbal, amely vészhelyzet esetén azonnal leállítja az összes funkciót. Fontos azonban, hogy rendszeresen tesztelje ezt és minden más vészhelyzeti vezérlést, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden rendszer megfelelően működik és vészhelyzetben is megfelelően fog működni.

Képzés

Bár az ollós emelő működtetéséhez nincs szükség hivatalos képesítésre, a munkáltatóknak képzést és a szükséges egyéni védőfelszerelést kell biztosítaniuk a munkavállalók számára, mielőtt működtetnék vagy munkát végeznének vele. Ha vezetőként vesz részt a munkában, akkor rendszeresen biztosítson lehetőséget az alapképzés felfrissítésére. Biztosíthatja, hogy az egész személyzet biztonságban maradjon az ollós emelőn és annak közelében, például hogyan kell fel, és lejutni a platformra a hárompontos érintkezési módszerrel.

A berendezés karbantartása

Nem számít, hogy mennyire óvatos az ollós emelő üzemeltetése során, lehetetlen biztonságos munkakörnyezetet teremteni, hacsak az összes berendezést nem karbantartják megfelelően és rendszeresen. Ha Ön az ollós emelő tulajdonosa, győződjön meg róla, hogy követi a gyártó által ajánlott karbantartási ütemtervet. Ha ollós emelőt bérel, tegye ezt egy jó hírű kereskedőtől, és a bérleti szerződés aláírása előtt mindenképpen érdeklődjön a berendezés karbantartási rutinjáról.

A súlykorlátozásokat vegyük komolyan
A súlykorlátozásokat vegyük komolyan

Minden használat előtt mindig tesztelje és ellenőrizze az ollós emelő kezelőszerveit, különös figyelmet fordítva a vészleállító funkcióra. Bár az egész egységet rendszeresen ellenőrizni kell, különösen fontos, hogy a korlátot és a fékeket gyakran tesztelje, hogy megelőzze a váratlan meghibásodást egy projekt során.

Ollós emelő stabilizálása a biztonságos használat érdekében

A megelőzhető ollós emelős balesetek egyik legnagyobb veszélye és leggyakoribb oka a rossz stabilizálás. Ha az ollós emelő nem megfelelően van rögzítve, akkor a gép felborulhat, ami kárt okozhat a berendezésben és a személyzetben.

Íme néhány követendő szabály, hogy ollós emelője ne boruljon fel:

  • Mindig szilárd, sík felületen dolgozzon.
  • Ha a projektje durva terepen zajlik, győződjön meg róla, hogy olyan ollós emelőt használ, amelyet kifejezetten ilyen környezetben való használatra terveztek.
  • A berendezés mozgatása előtt mindig engedje le teljesen a munkaállványt.
  • Csak megfelelő időjárási körülmények között dolgozzon – a legtöbb kültéri használatra alkalmas ollós emelő csak 40 km/óra alatti szélsebességben engedélyezett.

Ritkán előfordul, hogy az ollós emelők összeomolhatnak, és megsérülhetnek a berendezésen vagy annak környezetében tartózkodók. Ennek megelőzése érdekében:

  • Használat előtt mindig ellenőrizze a gépek üzembiztos funkcióit.
  • Soha ne lépje túl a gyártó kézikönyvében szereplő súlyhatárt.
  • Soha ne használjon más berendezést a munkaállvány felemeléséhez.

Hogyan kell biztonságosan elhelyezni egy ollós emelőt ?

Az, hogy hol és hogyan helyezi el az ollós emelőt a munkavégzéshez, nagyban hozzájárulhat a balesetek megelőzéséhez. Ha az ollós emelőket helytelenül helyezik el, a személyzet tagjai veszélybe kerülhetnek, hogy összetörik vagy áramütés éri őket (egy útban lévő légvezeték miatt), ezért elengedhetetlen, hogy a dolgozókat kiképezzék a pozícionálási balesetek elkerülésére.

A balesetek megelőzése érdekében legyen óvatos minden alkalommal, amikor az ollós emelőt mozgatnia kell. Ügyeljen arra, hogy a környező területet megtisztítsa az emberektől, és figyeljen a mozgó járművekre és az álló tárgyakra, amelyek a mozgó ollós emelő útjába kerülhetnek. Ha a munkaterület zsúfolt, az ütközések megelőzése érdekében bízzon meg valakit a forgalomirányítással.

Ha olyan projekteken dolgozik, amelyekhez áramforrás tartozik, vagy amelyek áramforrás közelében helyezkednek el, ügyeljen arra, hogy az elektromos károk megelőzése érdekében óvatos távolságot tartson. Mindig kerülje a villanyvezetékekkel való közvetlen érintkezést, de ne feledje azt sem, hogy a villanyvezetékekből áram vezetődhet a berendezésbe vagy a dolgozóba, még akkor is, ha egyikük sem érintkezik közvetlenül az áramforrással.

A gyártó kézikönyve tartalmaz egy listát a biztonságos távolságokról, amelyek a forrás feszültségétől függően változnak, ezért mindig ellenőrizze, mielőtt nekilát a projektnek. Végül, ha a projekt elektromos forrással való munkavégzést igényel, győződjön meg arról, hogy a munkavállalók rendelkeznek a megfelelő képzéssel.

Felborulás elleni védelem: van szükség hámra ?

Az ollós emelő használata során nincs szükség hámra. Egy megfelelően megtervezett és karbantartott korlátrendszer elegendő ahhoz, hogy a munkavállaló biztonságban legyen az ollós emelőn való munkavégzés közben. Ha azonban a korlátrendszer nem megfelelő, vagy a munkavállaló elhagyja a munkaállvány biztonságát, további leesésvédelmi eszközre van szükség.

Az ollós emelőknek a munkaplatform kerülete köré védőkorlátokat kell felszerelniük, és a rendszeres karbantartás elengedhetetlen annak érdekében, hogy ezek ne rozsdásodjanak el vagy lazuljanak meg. A munkavállalók csak a munkaállványon állhatnak, a védőkorlátokon soha, és a munkát az ollós emelő közelében kell végezni, hogy a munkavállalók ne hajoljanak át a korlátok szélén. Ezenkívül az ollós emelőt mindig teljesen le kell engedni, hogy a munkások feljuthassanak a platformra. Soha ne másszon fel az ollós emelőre, hogy hozzáférjen a munkaállványhoz.

Ollóemelő-képzés: Szükség van engedélyre ?

Az ollós emelő működtetéséhez vagy az ollós emelőn való munkavégzéshez nincs külön engedély vagy minősítés. A munkáltatók az ollós emelő használata előtt képzést kell biztosítsanak a munkavállalóknak. Az építkezés vezetőinek át kell beszélniük az ollós emelő használatára vonatkozó szabványos eljárásokat, valamint azt, hogy hogyan kell kezelni az anyagokat az ollós emelőn, milyen egyéb munkahelyi veszélyekkel találkozhatnak a munkavállalók, amikor ollós emelőn dolgoznak, és hogyan kell jelenteni a berendezés hibáit vagy a szükséges karbantartást. A munkáltatóknak az ollós emelő függőleges és szállítás közbeni üzemeltetésére vonatkozó gyártói utasításokat is tartalmazniuk kell.

Ismerje az ollós emelőt kívül-belül

Bár rengeteg biztonsági intézkedés vonatkozik minden ollós emelőre, az egyetlen módja annak, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a megfelelő óvintézkedéseket megteszi a személyzet biztonsága érdekében az ollós emelő körül, ha teljes mértékben megismeri az adott gyártmányt és modellt, valamint az Ön által használt ollós emelő típusát.

Bár bizonyos figyelmeztetések általános érvényűek, minden egyes berendezésnek más-más súlyhatárokkal, specifikációkkal és veszélyre vonatkozó figyelmeztetésekkel kell rendelkeznie. A gyártó kézikönyvében egy leírásnak is lennie kell, amely segít értelmezni az ollós emelőn található különböző figyelmeztető matricák jelentését.

Természetesen a legjobb módja annak, hogy teljesen biztos legyen az ollós emelő használatakor a biztonságáról, ha szakemberrel dolgozik együtt. Ha úgy dönt, hogy egy jó hírű kereskedőtől bérel ollós emelőt, garantálja, hogy a gépet jól karbantartják, rendszeresen ellenőrzik, és lehetőséget ad arra, hogy egy szakértővel beszéljen, és feltegye a bérléssel kapcsolatos kérdéseit.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....