Hogyan kell azonosítani, kezelni és megelőzni a gyökérrothadást ?

 • Olvasási idő:4perc

Egyes kertészeti problémák könnyen azonosíthatók, és nagyon gyorsan nyilvánvalóvá válnak. Ha egy reggel a kertben járva azt látja, hogy a paradicsomot megdézsmálták, akkor valószínűleg egy mormota ugrott be hozzánk az éjszaka folyamán falatozni. A gyökérrothadás azonban gyakran olyan probléma, amely alattomosan bukkan fel, és még akkor is, ha már láthatóvá váltak a jelei, nagyon kell tudni, mit kell keresni ahhoz, hogy felismerjük.

Mi a gyökérrothadás ?

A legalapvetőbb szinten a gyökérrothadás egy növénybetegség, de a kulcs abban rejlik, hogy megtudjuk, milyen tényezők okozzák ezt a betegséget. A betegséget okozhatja a vízzel átitatott talaj vagy különböző gombafajok.

A talaj több okból is vizesedhet, többek között a rossz vízelvezetés, a folyamatos, heves esőzések és a túlöntözés miatt.

A túlöntözés lehet a legzavaróbb mind közül. Ön tudja, hogy a növényeinek vízre van szükségük, és úgy érzi, hogy lelkiismeretesen gondoskodik a vízről. Ez azonban a “túl sok a jóból” esete.

Túlöntözött növény gyökere
Túlöntözött növény gyökere

Azonban még a túlöntözés vagy egy szokatlanul csapadékos időszak önmagában gyakran nem elég ahhoz, hogy a talaja vizesedjen. Ezek nagy elősegítője a rossz vízelvezetés. A homokos talajtípuson úgy folyik át a víz, mint egy szitán; ritka, hogy az ilyen talaj vizesedjen. Az agyagos talaj azonban sokáig megtartja a vizet. Tehát általában a rossz vízelvezetés és a túlzott nedvesség kombinációja okozza a talaj vizesedését.

Lehet, hogy nem gondolnánk, hogy a növények gyökereinek lélegezniük kell, de a gyökereknek oxigénre van szükségük. Ezért jelent számukra problémát a vizes talaj: Megfulladnak benne, elrohadnak, elhalnak, és használhatatlanná válnak az általuk támogatott növényzet számára, ami végül a növény pusztulásához vezet, ha nem sikerül megoldani a problémát. Ironikus, hogy a túl sok vízben üléstől rothadó gyökerek nem képesek vizet felvenni és a növény többi részébe szállítani, amely így elsorvad.

Néha a gyökérrothadás oka nem olyan egyszerű, mint a vízzel telített talaj. A közvetlen ok lehet egy gomba, például a Phytophthora. De ahogyan a rossz vízelvezetés lehetővé teszi, hogy a túlzott víz problémává váljon, úgy a vízzel telített talaj is elősegíti a Phytophthora kialakulását. A gombák nedves körülmények között fejlődnek; a fitoftóra ritkán válik problémává a jól vízelvezető talajban.

Hogyan azonosítható a gyökérrothadás ?

A gyökérrothadást azért olyan nehéz időben felismerni, mert a föld alatt, láthatatlanul fejlődik. A “gyökérrothadás” elnevezés ellenére a kertészek a betegség jeleit általában a növény levelein, nem pedig a gyökerén észlelik. De addigra sajnos a kár már megtörtént.

A sárguló levelek a gyökérrothadás jelei lehetnek, és a levelek le is hullhatnak. A levelek torzulhatnak is (a szokásosnál kisebbek, csavarodhatnak stb.). Ha egyszer megvizsgálja a gyökereket, akkor azt tapasztalhatja, hogy azok a normálistól eltérő színűek (sötétebbek, vörösesbarnák stb.) és bűzlenek a rothadástól. A gyökérrothadás másik jele, hogy bármennyire is öntözi a növényt, az mindig fonnyadtnak tűnik.

Hogyan előzze meg vagy kezelje a gyökérrothadást ?

A gyökérrothadás megelőzése sokkal egyszerűbb, mint a kezelés, ha már megtörtént. A két legjobb megelőzési tipp a jó vízelvezetés biztosítása és a túlöntözés elkerülése.

Nehéz megmondani, hogy mennyi a túl sok víz, ezért egy tényleges mérést kell beiktatni. A legjobb módja annak megállapítására, hogy egy növényt megfelelően öntöznek-e, ha a gyökérzónán kívülre ásunk le a talajba (elég közel ahhoz, hogy lássuk, mi történik ott, de nem olyan közel, hogy megsérüljenek a gyökerek). A legtöbb növény az egyenletesen nedves talajt kedveli a gyökérzónájában. Ha tehát úgy találja, hogy a talaj odalent kiszáradt, akkor nem öntöz eléggé. Ha viszont nedvesnek találja, akkor túlöntözi.

Az udvar vízelvezetése többféleképpen javítható, többek között a következőkkel:

 • A talaj szerkezetét módosítják, például komposzttal.
 • Francia vízelvezető csatornák telepítése.
 • Növények termesztése magasított ágyásokban.

Ha nem sikerül a megelőzés, és végül gyökérrothadással kell szembenéznie, akkor sincs minden veszve, ha a kérdéses növény elég kicsi (például évelő, nem pedig nagy fa vagy cserje), és ha időben észlelte a problémát. A gyökérrothadásról hírhedt szobanövények gyakran megmenthetők, mivel konténerben nőnek, így könnyen hozzáférhetünk a gyökereikhez. A gyökérrothadás kisebb eseteit úgy kezelheti, hogy először kiássa a növényt, megmossa a gyökereket, és eltávolítja (sterilizált vágószerszámmal) a beteg részeket.

Későbbi átültetéskor vagy visszahelyezheti ugyanarra a helyre, miután komposzttal javította a talajt, vagy átültetheti egy jobb helyre. Akárhogy is, ha a növényeknek morzsalékos talajt biztosítunk a növekedéshez, a jövőben elkerülhetjük a gyökérrothadás problémáját.

A gyökérrothadás megelőzése okos növényválasztással

Nem szabad figyelmen kívül hagyni az okos növényválasztás fontosságát sem. Ha tudja, hogy a legtöbb növény számára ideálisnál nedvesebb a talaj, akkor olyan növényeket termesszen, amelyek szeretik a vizet, és/vagy olyan növényeket, amelyek elviselik a rossz vízelvezetést. Ilyenek például a következők:

 • Északi kék zászló (Iris versicolor).
 • Cickafark (Salix discolor).

És kerülje a gyökérrothadásra leginkább hajlamos növények termesztését, többek között a következőket:

 • Hegyi babér (Kalmia latifolia).
 • Rhododendron spp.
 • Androméda (Pieris japonica).
 • Tiszafa (Taxus spp).
 • Heather (Calluna).

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....