Az előregyártási technológiák az építőiparban

  • Olvasási idő:6perc

Az előregyártott darabokból való építkezés egyre nagyobb lendületet vesz néhány izgalmas új technológiának köszönhetően. A tizenkilencedik század közepén az előregyártott építkezés fellendült, főként az új otthonok iránti kereslet miatt. Az előregyártás népszerűsége az elmúlt évtizedekben jelentősen visszaesett, de az utóbbi néhány évben ismét fellendülőben van.


Kapcsolódó cikkek


Az építőiparnak új megoldásokra van szüksége a növekvő projektigények és a bérleti díjak miatt. Az előregyártás olyan megoldást kínál, amely modernizálva az építőipar élvonalába kerülhet. Számos technológia gyorsan növeli az előregyártásban rejlő lehetőségeket, és olyan innovációra és elfogadásra ösztönöz, mint még soha korábban.

Automatizált gyártás

Az előregyártott helyszíni építés egyik fő gondolata a futószalag módszertanának alkalmazása az épületek létrehozására. Az iparági szakértők gyakran hasonlítják az előregyártott építési folyamatot a gyárban gyártott autókhoz vagy bútorokhoz. Az autonóm gyári gyártási folyamat alkalmazása lehetővé teszi, hogy az előregyártott épületek alacsony költséggel és magas minőségben, gyors átfutási idővel készüljenek. Ezt gyakran úgy érik el, hogy létrehoznak egy sor közös darabot, amelyeken több épülettervezet osztozik, és amelyek különböző módon cserélhetők ki és állíthatók össze.

Házak darabokból
Házak darabokból

Az automatizálást magukba az előregyártott épületekbe is beépítik. Az egyik előregyártó építőipari vállalat például olyan épületeket hozott létre, amelyek önállóan termelik és tárolják saját energiájukat. Ezt intelligens módon beépített napelemekkel érik el. Ez az autonóm energiatermelés nem csak a környezet szempontjából előnyös, hanem az előregyártott épületeket is energiatűrőbbé teszi, mivel nem a régi elektromos hálózatokra támaszkodnak.

Moduláris építés

Az előregyártó építőipari vállalatok a moduláris építéssel maximalizálják az automatizált gyártás előnyeit. Az előregyártott építésnek ez a sajátos rése keresztkompatibilis darabokból álló készletet használ az épületek építőkockákhoz hasonlóan történő összerakásához. Egy előregyártó vállalat például olyan szabványos falpaneleket tervezhet, amelyek bármelyik egyedi épülettervezetükkel felhasználhatók. Az összes többi építőelem hasonlóan kompatibilis lenne egymással.

Moduláris építésű házak
Moduláris építésű házak

Ez lehetővé teszi, hogy az egyes darabok lényegében tömeggyártásban készüljenek. Az épület összes darabját ezután el lehet küldeni az építkezés helyszínére, ahol néhány nap alatt gyorsan össze lehet szerelni. A múltban néhány előregyártott építőipari vállalat lényegében a hagyományos építési folyamatot egy külső raktárba helyezte át, majd az épület összeszerelt darabjait a rendeltetési helyszínre szállította.

Bár technikailag ez is moduláris építés, az újabb “építőelemes” moduláris  építési módszerek drasztikusan megkönnyítik a szállítást. A kész falpanelek palettájának szállítása sokkal egyszerűbb, mint egy már összeszerelt épületegység szállítása. Miután a darabok megérkeznek a rendeltetési helyszínre, már csak össze kell rakni őket, és hozzá kell adni a belső részleteket, például a szekrényeket és a készülékeket.

A moduláris darabok lehetővé teszik a könnyű javítást is, ha valami megsérülne a szállítás és az összeszerelés során. Ha például egy mennyezeti panel megreped az utazás során, azt gond nélkül ki lehet cserélni egy ugyanolyan tartalék panelre.

Digitális tervezési technológia

A kiterjesztett valóság és a virtuális valóság az építőipar gyakorlatilag minden szegmensében hullámokat vet. Ezek a digitális eszközök felbecsülhetetlen értékűek, különösen a tervezési fázisban. Az előregyártó cégek AR-t és VR-t használnak az új épületek gyors modellezésére. Az olyan tervezőszoftverekkel, mint az AutoCAD vagy a BIM, könnyen elkészíthetők az előregyártott szerkezetek makettjei. Ezután ezek a tervek szükség szerint átvihetők a folyamat bármelyik részére, akár az épület darabjainak gyártásához, akár a projekt érdekelt feleivel való együttműködéshez.

Az ügyfelek például a digitális tervezési technológiák segítségével egyéni alaprajzot és épülettervet hozhatnak létre, majd VR-ben bejárhatják azt.

A tervezési technológia még az AI és az automatizálás előnyeit is kihasználhatja. A generatív tervezés a mesterséges intelligencia közelmúltbeli fejlődése, amely a felhasználói input alapján számítógép által generált terveket hoz létre. Ezeket az eredeti terveket úgy optimalizálják, hogy megfeleljenek a felhasználó által kívánt korlátozásoknak, például annak a terhelésnek, amelyet egy darabnak el kell viselnie. A generatív tervezés hasznos a tervek gyors optimalizálására és új ötletek tesztelésére. Ez különösen hasznos a gyors, moduláris offsite építési folyamatoknál.

Felhő

A felhő az előgyártást forradalmasító más technológiák elemeit veszi át és egyesíti őket. A felhővel a csatlakoztathatóság minden eddiginél könnyebb, ami a felhőalapú számítástechnika számos előnye közül az egyik.

A számítástechnikai felhőben gyorsan és egyszerűen lehet az információt megjeleníteni mindkét fél részére
A számítástechnikai felhőben gyorsan és egyszerűen lehet az információt megjeleníteni mindkét fél részére

Ez különösen hasznos az együttműködés szempontjából. Ha egy előregyártott szerkezet tervezője meg akarja osztani egy épület vagy alkatrész digitális makettjét az ügyfelével, a két személy a felhő segítségével együtt dolgozhat a maketten. Nincs szükség arra, hogy mindenki ugyanabban a szobában legyen, vagy papíralapú terveket adjon körbe. Ez kulcsfontosságú az előregyártás sebességének és hatékonyságának fenntartásához, ami az egyik legértékesebb előnye.

A felhő az előregyártott építési és gyártási folyamat tényleges nyomon követéséhez is hasznos. A “dolgok internete (IOT)” érzékelői a gyártási folyamat során az ellenőrzési pontokon integrálhatók, hogy mérhető legyen, milyen gyorsan és hatékonyan készülnek a darabok. Majd amikor mindent a rendeltetési helyre szállítottak, a felhő segítségével távolról is nyomon követhető az összeszerelési folyamat. Ezek a funkciók kiválóan alkalmasak arra, hogy az ügyfeleket és az érdekelt feleket folyamatosan naprakészen tájékoztassák az előregyártott szerkezetük előrehaladásáról.

Zöld tervezés

A zöld tervezés az építőipar számos területére hatással van, de ezek a hatások különösen előnyösek az előregyártott építkezésben. Az előregyártás és a zöld tervezés sok szempontból kéz a kézben jár. Az egyik céljai előnyösek a másik módszertanának. A zöld tervezés az energiahatékonyságot, a minimális hulladékot és a környezetre gyakorolt minimális hatást helyezi előtérbe.

Zöld tervezés a hatékonyságért
Zöld tervezés a hatékonyságért

Az előregyártott építés sokkal környezetkímélőbb, mint a hagyományos építés, mivel az építési idő gyors, és így kevesebb kárt okoz az építkezés helyszínén. A moduláris épületrészek tömeggyártása a hulladékot is minimalizálja, mivel az automatizálás csökkenti az emberi hibákat és optimalizálja az erőforrások felhasználását.

Az előregyártás számos módon környezetbarátabb, mint a hagyományos építés, ami az előregyártás és a zöld tervezés természetes összeegyeztethetőségéhez vezet.

Az építés jövője

Az előregyártott építés örökre megváltoztatja az építőipar arculatát. Az előregyártás új korszaka az összes rendelkezésre álló technológia és innováció felhasználására összpontosít. Az eredmény egy olyan építési folyamat, amely jobb a környezet számára, költséghatékonyabb, hatékonyabb, és rugalmasabb.

Az előregyártott szerkezetekkel foglalkozó vállalatok feszegetik a modern építőipar határait, és azon dolgoznak, hogy az új épületek elérhetőbbé váljanak. Az előregyártott építés alapját képező leleményesség a digitális korban virágzik, ahol a technológia hajtja az építőipar jövőjét.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....