Mi az a Chiminea és mire lehet használni ?

  • Olvasási idő:3perc

A chimineák azok a bájos, kézzel díszített terrakotta kültéri kandallók, amelyeket Mexikóban és a nyugat amerikai államokban, például Kaliforniában és Arizonában a boltokban, a piacokon és a turisztikai helyszíneken kínálnak eladásra, és ami világszerte terjedésnek indult kerti “dísz”. Míg egyesek kerti művészeti tárgyként használják a chimineákat a teraszokon, hogy autentikus rusztikus vagy délnyugati megjelenést biztosítsanak, a chimineák funkcionális elemek is lehetnek a kültéri helyiségekben. Már több száz éve léteznek, és nem csak dekoratív akcentus daraboknak szánják őket.

Egy szép chiminea
Egy szép chiminea

Chiminea történelem

Hagyományosan a chiminea-t agyagból készítik, széles aljú váza alakú, keskeny, függőleges kéménye van, amelyen keresztül a füstöt kivezetik, és az oldalán egy széles nyílással a tűzrakás számára. A chiminea kialakítása lehetővé teszi, hogy esőben is lehessen használni anélkül, hogy a víz kioltaná a lángot.

A chiminea alapvetően ugyanaz a koncepció, mint a régimódi cserépkályha, amely egy öntöttvasből készült fatüzelésű kályha. A kelet-európai országokban egy hasonló típusú kályhát, az úgynevezett kotao-t fával táplálják, és számos népszerű étel elkészítéséhez használják. A kotaó-ra nagy, kerek főzőedényeket helyeznek.

Chiminea-ak eladásra kínálva
Chiminea-ak eladásra kínálva

A szélesebb, nyitottabb tűzrakóhelyekkel ellentétben a chiminea zárt. Az olyan aromás fafajták, mint a cédrus, a hikoridió, a mesquite vagy a pinon fa népszerű választás. A begyújtás után a chiminea 15 perc alatt elérheti a teljes hőértékű égést, és nagy mennyiségű hőt ad le. A tűz ugyanúgy szabályozható, mint bármely fatüzelésű kültéri tűzrakóhelynél vagy kandallónál.


Tipp
A chiminea eredete a 16. vagy 17. századra nyúlik vissza, amikor a kis mexikói falvakban a szakácsok magasított főzőedényként használták, és a családok a közelükben gyűltek össze melegedni.


Mit kell keresni vásárlás előtt ?

Ne hagyja magát elragadtatni azoktól az élénk, festett virágoktól és spanyol motívumoktól, amelyek azt a chiminea-t díszítik, amelyet az interneten szemügyre vett. Mielőtt beruházna egy chiminea-ba, végezzen némi kutatást, és tudja előre azt is, hogy hol fog elhelyezkedni a kertben. Vegye figyelembe a következőket is:

Begyújtásra előkészített chiminea
Begyújtásra előkészített chiminea

Általános forma és kialakítás: Görbe vagy egyenes ? Túl vastag vagy vékony a tölcsér/kémény ?
Anyagok: Míg az agyag és a terrakotta hagyományos, a kémények készülhetnek rézből, öntöttvasból, acélból (mint a vintage ihletésű ModFire kollekció) vagy öntött alumíniumból is.
Méret: Van-e elegendő hely a tűzrakóhelyen a normál méretű fadarabok elhelyezésére? Ha nem, akkor forgácsot, darabokat vagy kisebb fadarabokat kell aprítania vagy külön rendelnie.
Helyszín: Olyan övezetben él, ahol tilos a fatüzelésű kandallók használata, mind a beltérben, mind a szabadban ? Ha igen, és tényleg szeretne egy chiminea-t , akkor keressen olyan modellt, amely gázzal vagy folyékony propánnal működik.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....