Hogyan vásároljunk konyhai csaptelepet ?

  • Olvasási idő:9perc

A konyha az egyik legtöbbet használt helyiség a lakásban, mivel általában itt tárolják és készítik el az ételeket. Az otthonokban konyhaasztal is van, amely köré a család összegyűlik az étkezések alkalmával, és minden étkezés után mosogatni kell. Ilyen nagyfokú használat mellett nem meglepő, hogy a konyhai csaptelep az évek során elhasználódhat, és a jeleit mutatja annak, hogy javításra vagy cserére szorul. A konyhai csaptelepeknél előforduló gyakori problémák közé tartoznak az ásványi lerakódások, a rozsda és a szivárgás.


Kapcsolódó cikkek


A csaptelep egyes részeit, például a patront, a levegőztetőt vagy az O-gyűrűket kicserélheti, hogy meghosszabbítsa ennek a berendezési tárgynak az élettartamát, de ismételt javítások után ajánlott a teljes csaptelep cseréje. Azt is fontos szem előtt tartani, hogy nem kell megvárnia, amíg a jelenlegi csaptelep meghibásodik, mielőtt kicserélné. Előfordulhat, hogy a konyha esztétikáját szeretné megváltoztatni, vagy egy új stílusú csaptelepet lát, amely vonzóbb, mint a szokásos csaptelep.

A csaptelep cseréjével későbbi nagyobb vízkárokat akadályozhat meg
A csaptelep cseréjével későbbi nagyobb vízkárokat akadályozhat meg

Bármi legyen is az ok, fontos, hogy vásárlás előtt utánanézzen az új csaptelep termékeknek, és tájékozódjon a különböző jellemzőkről és tényezőkről, amelyek befolyásolhatják a végső döntését. Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan vásároljon konyhai csaptelepet.

A konyhai csaptelep cseréje előtt

Ha észreveszi, hogy a konyhai csaptelep oldalából szivárgás, megállás nélküli csöpögés vagy ásványi anyag felhalmozódásának jelei jelentkeznek, érdemes kivizsgálni, mi okozta a problémát, hogy megalapozott döntést hozhasson a csaptelep javításáról vagy cseréjéről.

A szivárgás gyakran a csaptelep O-gyűrűjének vagy patronjának cseréjével javítható, így valószínűleg olcsóbb a csaptelep javítása, mint a cseréje. Ha azonban a csaptelep továbbra is szivárog, akkor jobb, ha kicseréli a berendezést, mintha továbbra is pénzt költene cserealkatrészekre.

Hasonlóképpen, az ásványi anyagok felhalmozódását jellemzően az otthoni kemény víz okozza. Bár a csaptelepet kicserélheti, ez nem oldja meg a tényleges problémát. Az új csaptelep ásványi anyag felhalmozódásának megelőzése érdekében a régi csaptelep cseréje előtt vízlágyítót kell beszereltetnie.

Vásárlási megfontolások a konyhai csaptelephez

Egy konyhai csaptelep általában 15-20 évig tart, ha jól gondozzák és megfelelően karbantartják, ezért fontos, hogy szánjon egy kis időt arra, hogy többet megtudjon a különböző termékjellemzőkről és a döntését befolyásoló tényezőkről, például az áramlási sebességről, a mosogató konfigurációjáról és a kivitelről.

Áramlási sebesség

Az egyik legfontosabb tényező, amelyet fel kell kutatnia, amikor új konyhai csaptelepet keres, a szerelvény áramlási sebessége. Az áramlási sebességet általában liter/per percben mérik, és arra a vízmennyiségre utal, amely egy perc alatt átfolyik a csaptelepen. A régebbi csaptelepek átlagos áramlási sebessége körülbelül 5 liter/perc vagy annál magasabb volt, bár a vízvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően a legtöbb csaptelep áramlási sebessége ma már valamelyest korlátozva van.

Ellenőrizze a helyi építési szabályzatot, hogy megtudja, van-e a konyhai csaptelep áramlási sebességére vonatkozó korlátozás, mielőtt elindul a helyi barkácsáruházba, vagy új csaptelepet vásárol online. Az alacsony áramlási sebességű csaptelep hátránya, hogy hosszabb ideig tart az edények vagy vödrök feltöltése, de az alacsony áramlási sebesség segít megtakarítani a vízszámlán. Magas áramlási sebesség mellett ezek a jellemzők megfordulnak.

Mosogató konfiguráció

Az, hogy hová szerelik be a csaptelepet, majdnem olyan fontos, mint a tényleges csaptelep. Ha új mosogatót szerel be, akkor a csaptelep keresése közben eldöntheti a megfelelő mosogató-konfigurációt, de ha már van meglévő mosogatója, akkor az új csaptelep kiválasztása előtt ki kell derítenie, hogy milyen a mosogató konfigurációja.

A mosogatóknak lehet egy lyuk a hideg és a melegvíz-vezetékhez, vagy több mint négy különböző lyukkal rendelkezhetnek a hidegvíz-vezetékhez, a melegvíz-vezetékhez, a csaptelep tartójához, a szappanadagolóhoz, vagy egy független lyukkal a kihúzható szórófejhez. Vizsgálja meg mosogatóját, hogy megtudja, hány előfúrt lyuk van rajta, így megtalálhatja a megfelelő csaptelepet. Azt is tartsa szem előtt, hogy sok csaptelephez járnak fedelek vagy előlapok, amelyekkel további előre fúrt lyukak elrejthetők a mosogatóban, de ha a mosogatóban nincs elég lyuk, nem ajánlott további lyukakat fúrni a mosogatóba a csaptelep elhelyezéséhez.

Befejezés

Sokféle csaptelep kivitel közül választhat, ha javítani szeretné a konyha esztétikáját, vagy ha új csaptelepet keres a jelenlegi stílushoz. A króm nagyszerű választás, amely a legtöbb konyha esztétikájához illik, mivel könnyen tisztítható és beleolvad a mosogató színébe. A hűtőszekrények, sütők, mosogatógépek és még a kenyérpirítók is gyakran rozsdamentes acélból készülnek, így ha olyan felületet keres, amely illik a készülékeihez, akkor általában a rozsdamentes acél a megfelelő választás. Ha azonban egy olyan konyhai csaptelepet szeretne, amely kiemelkedik a többi közül, akkor választhat prémium kivitelben, például nikkel, platina, ón vagy matt fekete színben.

Konyhai csaptelep típusok

A kivitel nem az egyetlen olyan tulajdonság, amely különböző stílusokban érhető el. Számos csaptelep típus közül is választhat, amelyek a fogantyúk száma, valamint a kifolyók mérete és alakja alapján különböznek egymástól. A gyakori lehetőségek közé tartoznak az egyfogantyús, kétfogantyús, érintésmentes, álló kifolyók, lehúzható kifolyók, kihúzható kifolyók, egyenes kifolyók és libikóka kifolyók.

Sokféle csaptelep közül válogathat aki új csaptelepet akar beszerelni
Sokféle csaptelep közül válogathat aki új csaptelepet akar beszerelni

Az egykaros csaptelepek előnye, hogy kevesebb helyet foglalnak, mint a kétkaros csaptelepek, és általában kevesebb előre fúrt lyukra van szükségük a mosogatóban. Ezeknél a csaptelepeknél azonban nehezebb lehet az áramlást és a vízhőmérsékletet beállítani, mint a kétkaros csaptelepeknél.

A kétkaros csaptelepek lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy a hideg és a meleg vizet külön szabályozza, javítva ezzel az áramlás és a vízhőmérséklet szabályozását. Bár ez a stílus több helyet foglal el, mint az egykaros csaptelepek, és a kétkaros csaptelepek nem alkalmasak olyan mosdókonfigurációkhoz, amelyekben csak egy előre kifúrt lyuk van.

Az érintés nélküli csaptelepek megkímélik a felhasználókat attól, hogy elfordítsák a csapot vagy felemeljenek egy kart a víz bekapcsolásához. Ez azt jelenti, hogy nem kell aggódnia amiatt, hogy koszos kézzel próbálja meg kinyitni a vizet anélkül, hogy rendetlenséget csinálna. A hátránya az, hogy ezek a csaptelepek felárasak.

A helyhez kötött kifolyócsaptelepek még mindig tudnak oldalirányban mozogni, de nincs lehúzható vagy kihúzható szórófejük. Ehelyett ezek a szerelvények egyáltalán nem rendelkeznek szórófejjel, vagy a csaptelep oldalára szerelt külön szórófejjel.

A lehúzható kifolyócsaptelepek beépített szórófejjel rendelkeznek, amely álló kifolyóként is működik, amikor a szórófej funkciót nem használják. A kifolyócső egy tömlőn húzódik le a csaptelepről, és amikor befejezte a használatát; a tömlő visszahúzódik a csaptelepre.

A kihúzható kifolyócsaptelepek hasonlóak a lehúzható kifolyócsaptelepekhez, kivéve, hogy rövidebb kifolyócsővel rendelkeznek, és a tömlő hosszabb. Ezek a csaptelepek beépített szórófejjel is rendelkeznek, amely kihúzható a csaptelep fejéből, vagy álló csaptelepként működik, amikor a szórófej nincs használatban.

Az egyenes kifolyású csaptelepek vízszintesen nyúlnak ki a csaptelep testéből. Különböző hosszúságúak, és a kifolyócső hosszától függően használhatók kis, egy mosogatós vagy nagyobb, két mosogatós csaptelepekhez.

A csőnyakcsaptelepek függőlegesen nyúlnak ki a csaptelep testéből, majd addig görbülnek, amíg a csőnyak a mosogatóba néz, hasonlóan a lekerekített formájú libikókához. Ez a csaptelep típus nagyobb távolságot igényel a mosogató felett, így ha alacsonyan lógó konyhaszekrényekkel rendelkezik, akkor nem biztos, hogy ez a megfelelő választás az Ön konyhájába.

Költségek

Az új konyhai csaptelep beszerelésének költségei nagyban változhatnak attól függően, hogy Ön maga szereli-e be a csaptelepet, vagy egy profi vízvezeték-szerelővel végezteti el a munkát. Ha Ön rendelkezik a konyhai csaptelep beszereléséhez szükséges készségekkel és szerszámokkal, akkor csak az új csaptelep beszerzéséért kell aggódnia, ami körülbelül 10 és ezer forint közötti összegbe kerülhet. Ha azonban nincsenek meg a munkához szükséges szerszámai, akkor azokat meg kell vásárolnia, mielőtt elkezdené. Ezek közé tartozik az állítható csőkulcs (3-6 ezer), a csatornazárak (2-6 ezer), a medencekulcs (4-8 ezer), a mérőszalag (1-2 ezer), a vízvezeték-szerelő gitt vagy szalag (1-2 ezer) és a rugalmas tápvezetékek (3-10 ezer) forintba kerülnek.

Egy új konyhai csaptelep beszerelése átlagosan 10 és 30 ezer forintba közötti összegbe kerül, de ha egy bonyolultabb szereléshez profi vízvezeték-szerelőt bérel, akkor akár 50 ezer forintba is kerülhet. Ennek az árnak a nagy részét a munkadíj teszi ki, amely a cégtől, a helyszíntől és a telepítés nehézségétől függően óránként 5 és 15 ezer forint között mozoghat.

Ezt szem előtt tartva, ha nem tudja egyedül megoldani a telepítést, és szeretné megpróbálni csökkenteni a telepítési költségeket, akkor ajánlott egy egyszerű, álló, egyenes kifolyású, krómozott vagy rozsdamentes acélból készült csaptelep mellett dönteni.

Hol vásárolhat ?

Az első hely, ami jellemzően eszébe jut, ha új konyhai csaptelepre van szüksége, a helyi barkácsáruház, de online kereskedőknél szélesebb választékot találhat, így nem korlátozódik a környékbeli termékekre. Mérlegelje a konyhai csaptelep bolti vagy online vásárlásának előnyeit és hátrányait, hogy kitalálja, melyik módszer felel meg leginkább az Ön igényeinek.

Bolti vásárlás

Az egyik legjobb ok a konyhai csaptelep üzletben történő megvásárlására az, hogy általában talál egy tapasztalt szakembert, aki segít kiválasztani a megfelelő berendezést az otthonába. Emellett a saját szemével láthatja a terméket, ahelyett, hogy az interneten található képekre vagy videókra korlátozódna. Csak győződjön meg róla, hogy minden szükséges információ a kezében van, mielőtt elindul a boltba, különben előfordulhat, hogy többször is el kell utaznia a konyhai csaptelepért.

Online vásárlás

Ha úgy dönt, hogy online vásárol egy konyhai csaptelepet, akkor a típusok, stílusok és kivitelezési lehetőségek széles választékát találhatja meg, amelyek segíthetnek a konyhája megjelenésének és hangulatának testreszabásában. Az online áruházak általában sokkal több információt is nyújtanak a termékről, mint a boltban található egyszerű listák, és mindig ellenőrizhet minden szükséges információt anélkül, hogy el kellene hagynia a házat. Az online vásárlás során azonban csak képekre és videókra korlátozódik. Emellett szállítási problémákba is ütközhet, például a csaptelep elveszhet a postán.

Hol lehet konyhai csaptelepet vásárolni ?

Egyeseknek nem tetszik az ötlet, hogy pénzügyi adataikat online használják fel, vagy hogy egy szállítmányozó cégre hagyatkozzanak a termékek biztonságos kiszállítása érdekében, míg mások nem biztos, hogy kényelmesen érzik magukat, ha az üzlet alkalmazottaival beszélnek, vagy ha az üzletben próbálnak új konyhai csaptelepet találni. Végső soron nincs jelentős különbség a konyhai csaptelep online vagy bolti vásárlása között, így az, hogy a helyi barkácsáruházból vagy egy jó hírű online áruházból vásárol-e konyhai csaptelepet, személyes preferencián múlik.

Csaptelep jellemzők

Mennyi ideig tart egy konyhai csaptelep ?
Egy konyhai csaptelep átlagosan 15-20 évig bírja, mielőtt cserére szorulna. Ne feledje, hogy egy csaptelep ezen időszakon belül is találkozhat problémákkal, de egyszerű, hatékony javítások elvégzésével meghosszabbíthatja a szerelvény élettartamát.

Honnan tudja, hogy szüksége van-e új konyhai csaptelepre ?
Többféleképpen is megállapíthatja, hogy konyhai csaptelepét ki kell-e cserélni. Vizsgálja meg a jelenlegi csaptelepet látható ásványi lerakódások szempontjából, amelyek korlátozhatják a víz áramlását a csaptelepen keresztül, és ellenőrizze a szivárgást. Bár a szivárgó csaptelep megjavítható, az ismétlődő javítások azt bizonyítják, hogy új csaptelepre van szükség. A rozsda egy másik jel, amely azt jelzi, hogy a csaptelep rossz állapotban van, és ki kell cserélni.

Vízvezeték-szerelőre van szüksége a konyhai csaptelep beszereléséhez ?
A konyhai csaptelep cseréje olyan feladat, amelyet egy barkácsoló is elvégezhet, így nem feltétlenül van szüksége vízvezeték-szerelőre a konyhai csaptelep beszereléséhez, ha elég tapasztalt vagy hajlandó megtanulni a megfelelő lépéseket ahhoz, hogy a beszerelést saját maga végezze el. Ne feledje, hogy a szivárgás gyorsan költséges vízkárokat okozhat, ezért ha nincs elég tapasztalata vagy ideje megtanulni, akkor jobb, ha felbérel egy profi vízvezeték-szerelőt, hogy a munkát jól végezze el.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....