Az építkezések jövője

  • Olvasási idő:4perc

Alapvető technológiai változások zajlanak, amelyek arra késztetik a mérnöki és építőipari cégeket, hogy a negyedik ipari forradalom felé vezető úton az értékteremtés és a megragadás radikálisan új módjait kutassák. Konkrétan öt olyan fő változási irány van, amely a mérnöki és építőipari ágazatot a jövőben alakítani fogja.


Kapcsolódó cikkek


Intelligens műveletek

A mérnöki és építőipari cégek és a tulajdonosok egyre inkább az Ipar 4.0 technológiákat kívánják alkalmazni és integrálni, hogy lehetővé tegyék az adatvezérelt döntéseket, dinamikus ütemezést vezessenek, és csökkentsék a költségvetés és az ütemterv eltéréseit, gyakran több helyszínen is. Ezek a technológiák az épületinformáció-menedzsmenttől és a digitális ikrektől a szenzorok és drónok segítségével történő távoli projektfelügyeletig terjednek.

Előregyártás és moduláris építés

A költséghatékonyságot és a gyártás tanulságait felhasználva az építőipari vállalatok és a tulajdonosok egyre inkább vonzódnak a helyszíni építéssel elérhető jelentős javuláshoz. Az anyagköltségek mellett a modularizáció és az előregyártás is segít a munkaerőköltségek csökkentésében, a jobb tervezés és minőségellenőrzés biztosításában, valamint a projekt ütemezésének lerövidítésében, hogy a költségvetés minimális túllépése biztosított legyen.

Adatok és fejlett analitika

Az adatok és a fejlett analitika az építőipar jövőbeni sikerének központi tényezőjévé válik. Ezek az üzleti döntéseket a reaktívról a prediktívre helyezik át, és lehetővé tehetik a cégek számára, hogy megelőzzék a versenytársaikat. Például az olyan technológiák, mint a digitális iker, 3D-s adatok felhasználásával valós időben generálnak épületprofilokat és tervrajzokat az épületrészekről, vagy komponensekről. E technológiák integrálása az ütemezési és karbantartási rendszerekkel átláthatóságot és működési javulást biztosíthat az épület teljes életciklusa során.

A munka jövője

A digitális technológiák gyors beáramlása, a folyamatos munkaerőhiány, a COVID-19 és az új munkahelyi protokollok a munka, a munkaerő és a munkahelyi kihívások elé állítják a cégeket. Miközben az iparág folyamatosan új munkahelyeket teremt, a tehetséghiány miatti kihívások továbbra is fennállnak. Az építőipar valószínűleg több digitális technológiát fog beépíteni a kulcsfontosságú munkafolyamatokba a termelékenység, a hatékonyság és a munkavállalók biztonságának további javítása érdekében. E változások miatt fontos, hogy az építőipari cégek elkezdjék átgondolni, hogyan fognak megváltozni a szerepek és a munkahelyek, hogy tükrözzék ezen új technológiák használatát.

Stratégiai beszerzés

Annak ellenére, hogy sok cég megváltoztatta költségszerkezetét, a legtöbb cég szenved a növekvő anyagköltségek, a szerződéshosszabbítások és a költségtúllépésekhez vezető meghosszabbított ütemtervek miatt. A folyamatos költségek felől jövő nyomás, az ellátási lánc kockázatai, a megnövekedett vevői igények, valamint a munkaerő, anyag, és technológia iránti igény miatt a taktikai beszerzésről “a költségvetések betartása érdekében” a stratégiai beszerzés felé mozdul el a komplexitás csökkentése, az értéknövelés és a stratégiai szállítók és partnerek ökoszisztémájának lehetővé tétele érdekében.

A gyorsan változó iparági környezetben való eligazodáshoz az iparági cégeknek a következőket kell tenniük:

  • Egy összekapcsolt, integrált és automatizált működési alapot kell kialakítaniuk amely egy dinamikus, folyamatosan működő hálózatottá épül, amely folyamatos hozzáférést biztosít az információkhoz, az elemzésekhez és a meglátásokhoz, számos hatékonyság és termelékenységnövelő technológiával.
  • Konszolidálniuk kell az építésirányítási platformokat elemzési rétegekkel, hogy lehetővé tegyék a dinamikus ütemezést és rövid távon tájékoztassák az adatvezérelt döntésekről a feleket.
  • Hosszú távon kulcsrakész megoldásokat kell nyújtani az előnyben részesített ökoszisztéma-partnereknek.

Miközben az iparági cégek fokozatosan áttérnek az elsődlegesen kézi folyamatokról a pontszerű megoldások és egyszer használatos esetek, vagy “digitális zsebek” alkalmazására, a sikeres átálláshoz alapvető változásokra van szükség az általános munkamódszerekben.

Ezek a kulcsfontosságú alapvető képességváltások magukban foglalják a hagyományos folyamatterületekről a jövőbeni kifinomultabb műveletekre való áttérést. Ma a legtöbb iparági cég még mindig a korai szakaszban lévő erőfeszítésekben vesz részt, az összekapcsolt és integrált műveletek a teljes építési értéklánc optimalizálására összpontosítanak.

De ahogy az ügyfelek nyomása növekszik, a projektek egyre nagyobb kihívást jelentenek, a műveletek egyre szétszórtabbá válnak, és a piaci viselkedés továbbra is nagyon változó marad, ezért a cégeknek növelniük kell az integráció és az automatizálás mértékét, hogy javítsák a növekvő összetettség és többértelműség kezelésének képességét.

A cégeknek az értékáramláson keresztüli integrációról az eszközök integrációjára kell összpontosítaniuk. Ez három területen gyorsított technológiai beruházást igényel:

  • Intelligens műveletek az operatív folyamatok automatizálás és digitalizálás révén történő javítása érdekében.
  • “Parancsnoki központok” létesítése, amelyek az értéklánc egészéből származó adatokat egyesítik.
  • Intelligens megoldások az egyes építési folyamatok finomítására.

Az iparági cégeknek arra kell összpontosítaniuk, hogy holisztikus technológiai konvergencia-megközelítéssel rendelkezzenek, amely biztonságos, intelligens infrastruktúrán keresztül összekapcsolja, integrálja és automatizálja az építkezéseket a teljes értéklánccal, hogy szilárd alapot teremtsen a sikeres jövőhöz és a kívánt eredmények eléréséhez.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik